Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Påhoppet på kungen - bara timmar före firandet

06 jun, 2023, 15:12 

Orden kungen inte vill höra på nationaldagen – bara timmar före stora firandet.

Annons

Kungen firar i år 50 år på tronen. I samband med nationaldagen uppmärksammas även en annan kung: Gustav Vasa. Det är på dagen 500 år sedan han valdes till kung i Strängnäs 1523.

Kungens & Silvias besök i Strängnäs – hör hans viktiga ordBrand logo
Kungens & Silvias besök i Strängnäs – hör hans viktiga ord

Kungaparet inledde därför nationaldagsfirandet med att besöka Strängnäs för att fira årsminnet av dagen. I samband med detta höll även kungen ett tal där han pratade om den dåvarande kungen.

– Sedan Gustav Vasa valdes har ungefär 20 generationer fötts, levt och överlämnat till nästa. Det kan låta mycket. Men funderar man lite, så är det nästan tvärtom. En person i min ålder kan ha träffat sex av dessa generationer. Tänk vilken enastående utveckling som har åstadkommits av varje släktled i Sverige. Överallt i vårt land.

Kungen och drottning Silvia
Kungen och drottning Silvia inledde nationaldagsfirandet med att besöka Strängnäs, platsen där Gustav Vasa valdes till kung.

”En hänsynslös diktator”

Men alla är inte lika tagna av denna ”enastående utveckling”. Per Andersson, statsvetare, historiker och författare, skrev under gårdagen en debattartikel i Helsingborgs Dagblad att ”den 6 juni firas till minne av Sveriges diktator”.

Annons

”Han var en hänsynslös diktator som berikade sig själv och sin släkt på folkets bekostnad till en grad som saknar motstycke i svensk historia. Dagen för hans maktövertagande firas som Sveriges nationaldag”, skriver han och påpekar att stora delar av det Sverige vi ser idag inte existerade när Vasa blev vald till kung.

Påhoppet på kungen

Per Andersson hoppar även på kungen och skriver att den 6 juni också blivit ”den svenska arvmonarkins högtidsdag” och att datumet är politiskt således att det manifesterar monarkins ställning.

För drygt 40 år sedan fattades ett riksdagsbeslut som innebar att tronföljden skulle gå till äldsta barnet, oavsett kön, och Per Andersson anser att det stärkte en monarki som var på väg att slockna.

”Efter att de tre kungabarnen fötts och säkrat den nydanade monarkin upphöjdes den 6 juni till officiell nationaldag 1983 och har sedan befästs ytterligare genom att 1996 göras till salutdag och 2005 allmän helgdag”, skriver han och fortsätter:

”Den historiska bakgrunden till Sveriges nationaldag är rakt motsatt Norges 17 maj, USA:s 4 juli och Frankrikes 14 juli, som alla manifesterar folkets frihet från överheten, i kontrast till att en tyrann avlöste en annan tyrann den 6 juni”.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf

Foto: TT

Annons