Annons


Annons

Kronprinsessan Victoria:
– Jag har gråtit och känt stor frustration


victoria kronprinsessa

Kronprinsessan Victoria med Bertil Hult.

Kronprinsessan Victoria med Bertil Hult.

Hon har kämpat, gråtit och varit frustrerad.
Kronprinsessan Victoria har kämpat med sin dyslexi hela sitt liv.
Nu vill hon hjälpa andra med läs- och skrivsvårigheter.
Under gårdagen delade hon därför ut Bertil Hults pris till Bokenäs skola som arbetat aktivt för att stötta elever med dessa problem.

Annons

Kronprinsessan Victoria har flera gånger berättat om sina läs- och skrivsvårigheter. Om sin dyslexi som gjorde att bokstäverna hoppade omkring på papperet och inte alls ville bilda ord och meningar.
– Dels var det alltid jobbigt att läsa, dels gick det inte lika snabbt. Och jag började läsa sent. Jag läste inte en enda bok frivilligt förrän för några år sedan, berättade hon nyligen.
I skolan var Victoria ambitiös – men hon fick arbeta betydligt hårdare än sina klasskamrater för att nå samma mål. Tidigt förstod mamma drottning Silvia att allt inte var som det skulle. Hon insåg att Victoria, precis som lillebror prins Carl Philip och pappa kungen, led av dyslexi.
– Som tur är var mamma uppmärksam, har Victoria berättat.

Gilla Svensk Damtidning på Facebook

Kronprinsessan Victoria har kämpat hårt för sin dyslexi.

Kronprinsessan Victoria har kämpat hårt för sin dyslexi.

Tidigare till skolan än alla andra

Och med Silvias hjälp började läsningen gå bättre. Victoria fick komma till skolan tidigare än alla andra och hon jobbade hårt för att komma ikapp. Idag kan ingen ana hennes dolda handikapp. Men fortfarande märker hon av dyslexin.
– Ja, det gör jag. Jag läser fortfarande långsamt, säger hon.
Och hon minns alla jobbiga stunder från barndomen.
– Jag har gråtit och känt stor frustration, säger hon.

Kämpar aktivt

Nu kämpar kronprinsessan aktivt för att hjälpa andra med läs- och skrivsvårigheter. Under gårdagen delade hon därför ut Bertil Hults pris, ett dyslexipris, till Bokenässkolan som aktivt kämpar för att hjälpa elever med dessa problem. Iklädd en vackert lila klänning och skyhöga lack-klackar, som hon faktiskt snubblade lätt i, gjorde kronprinsessan entré på Stockholmsmässan i Älvsjö där priset skulle delas ut. Hon lyssnade uppmärksamt på talarna, bland andra Martin Ingvar, professor i Integrativ medicin, Carl Lewenhaupt, dyslektiker och copywriter samt Anders Sjöborg, rektor på den vinnande skolan, och tycktes känna igen sig. Flera gånger nickade hon igenkännande och när priset delades ut var hon både glad och märkbart berörd.

Kronprinsessan Victoria delar ut Bertil Hults pris.

Kronprinsessan Victoria delar ut Bertil Hults pris.

Av Johanna Lejon
Foto: Charles Hammarsten

(4)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

44 kommentarer till “Kronprinsessan Victoria:
– Jag har gråtit och känt stor frustration”

 1. det ar ett forbaskat handikapp att ha.. ordblind sade man forr…hade en kamrat som var det..och man fick altid forsvara honom mot dumbommar som kallade honom for alla mojliga lea saker !!!….ungar kan vara riktigt elaka mot varandra !! och tank va manga som snackar skit om Kungen for detta handikapp…!!! sluta med det ni som tycker det ar kul !!!

 2. stackars ALLA dyslektiker, Min syster har det och det är inte nåt att skämta med. Viktoria måste ha ett helvete med alla tal och sådant.

 3. Min syster är också dyslektiker. Kommer ihåg i skolan när vissa lärare tvingade henne att läsa högt inför klassen. Det var tortyr både för henne och för mig. Jag tyckte så synd om henne. Tror inte man visste så mycket om detta på den tiden. Skönt att man vet mer idag.

 4. Jag känner igen detta elände som många inte känner till.Som Demba skriver så visar många lärare liten förståelse eller ingen kunskap om problemet.Mitt barnbarn har dyslexsi och det har hon verkligen blivit påmind om många gånger,Hon trodde aldrig att hon skulle kunna få ett intressant och kvallificerat arbete,men tackvare att Kungen och Victoria har varit öppen med detta har förståelsen blivit större.I dag läser hon på universitetet,och har skrivhjälp,detta gör att hon kan koncentrera sig och lyssna .och får även vissa saker inlästa på band ,vilket kan vara bra då hon kan ha hörlurar när hon gör andra saker och därmed bli mera effektiv i sitt läsande.Hon känner en stor tacksamhet till sina “Hjälpare´´,de får ju en slant för besväret men det är ändå en fin gest att ställa upp med.

 5. Ja det går framåt. Numera kan dyslektiker också avlägga det teoretiska körkortsprovet muntligt. Och får band att lyssna på när dom pluggar in det.

 6. Kan bara instämma med föregående “talare”: HEDER åt Victoria som fått omvärlden att förstå vad det innebär att ha dyslexi. Minns kungens stapplande första tal när han skulle “invigas” som kung 1973: “Vi, Carl XVI Gustaf, Sveriges konung…” – vad han måste ha kämpat med det!
  Ingen kan tro att Victoria lider av dyslexi, hon har verkligen jobbat bra med den!
  För övrigt: Vilken ursnygg profilbild på Vickan ovan, man ser mycket tydligt båda föräldrarnas drag!

 7. Bella Donna det staemmer verkligen….minns hennes tal till pappa kungen pa kungens fodelsedag…det var da jag blev sa imponerad av Victoria !!

 8. Louise.
  Ni är också toppen. Menar då Lotta-tjejerna. Ni är alltid så gulliga mot varandra. Så är inte alltid fallet här på dom andra sidorna.

 9. Hade samma problem som vår älskade prinsessa, men det går att övervinna med mycket tålamod.
  Kronprinsessan är en person som jag beundrar mycket därför att hon är ung och hon är otroligt stark ock vet vad hon vill.
  Jag älskar att läsa om henne men önskar också att hon ska få lung och ro tillsammans med sin fästman Daniel.
  Önskar dem all lycka.
  Kram
  Margaretha

 10. Objection, Lövis! Även kungen är – hör och häpna – en människa! Kungen har även i dessa dagar ett stort ansvar på sina axlar som “landsfader”, om man nu kan uttrycka det så. Att ständigt leva med närvaron av pressen – hur skulle du klara det?

  Och vad vår kommande statschef, Victoria beträffar: Hade inte hon varit så öppen med sin dyslexi hade inte du vetat om att hon hade detta problem!
  Kronprinsessan har en gedigen utbildning bakom sig, med bl a konflikthantering, och en examen från Uppsala Universitet. Lägg till detta alla erfarenheter hon har från många av världens länder, och du kommer att finna att hon även är en diplomat av rang. Och för övrigt, till skillnad från kungen, har hon fått många år i “drottningskolan” innan hon tillträder sitt ämbete. Visst kan Victoria matcha fram Sverige internationellt, även om hon inte talar lika många språk flytande – som sin mor! Hon har det i alla fall i generna…

 11. Vilken kämpe hon är vår Viktoria. Jag tycker hon är mycket stark som vill prata om sina problem och på så sätt visa det här handikappet utåt och jag tror många kan indentifiera sig med henne som har samma problem……….
  Jag tycker vi kan vara stolta över vår Kronprinsessa och bara önska henne lycka till med alla vettiga projekt hon deltar i …………men framför allt att Daniel tillfrisknar och de kan få ett bra och lyckligt liv .

 12. Dyslexi är ett “finare” ord för korkad, dum i huvet! Clownprinsessan Victoria är enbart pinsam. Dra dig tillbaka och nöj dig med att bli drottning av Ockelbo.

 13. jo det daer har man hoert till leda nummer 31….nog snarare Persefone som ar det vederborande beskyller kronprinsessan for!! dyslexi/ordblindhet ar en realitet och ett handikapp i livet inte minst for det finns sa manga perseofonar i vaerlden !!

 14. Ja heder åt Vickan!Men stackars oss som har problem med mattematiken?Mina siffror skuttar omkring som Vickans bokstäver!Vem talar om oss?Kanske.Anna Anka?Eftersom hon shoppar låss!

 15. Har just skrivit under en annan rubrik, om Victorias och Madeleines studier.

  Hur i fridens namn, kan Victoria som dyslektiker, få någon som helst akademisk grad snabbt som en Nato missil?

  Hennes grad minns jag inte, den är tagen från Encyklopedia Tidningen.

  Victorias dysleksi, är absolut ingenting hon behöver skämmas för. Men varför försköna allt genom att skriva, om icke befintliga examina. Gäller förresten båda, V&D.

  Verkar ibland som diskussionen nivå, påminner om Paraplyerna i Cherbourg

 16. Yess,

  lol

  Men varför ta upp sådant som egentligen ingen bryr sig och inte stämmer.

  Här vill man enbart höra superlativer om kungahusen. Martin, vilket kungahus i Europa har den högsta politiska makten? Kanske din rival Lövis också har något att säga till mitt inlägg.

 17. Lövis,

  Det där med fil. lic. roar mig dessutom hjärtligt. Var det Madeleine som fick den titeln, ( i Finland existerar den).

  I såfall borde inte bara Tidningen rapportera om sådant. Madeleines eventuella avhandling borde ha rapporterats i alla svenska tidningar, där man också nämner ämnet, professor x + 2 opponenters namn.

  Har ett tips för Madeleine, varför inte disputera, om Childhood och välgörenhet.

  Läste wiki om Silvia. Visste aldrig att hon behärskar franska och spanska!!

  Har någon hört henne tala med prins Henrik sr franska.

 18. I ett TV program – i samband med kungens bröllopet – intervjuades Silvias lärare på den gymnasieskola hon gått i Tyskland.

  De tillfrågade lärarna var eniga.
  När Silvia som 14-åring återvände till Tyskland från Brasilien hade hon MYCKET stora svårigheter med att lära sig det tyska språket.
  Och för övrigt var hon en medelmåttigt begåvad elev, sade man.

  Silvias far, Walter Sommerlath, intervjuades också inför det stundande bröllopet.
  Då sa han att han var orolig för att svenska folket fått fel uppfattning om hans dotter.
  Hon är ingen språkbegåvning , sa han och ville framhålla detta .
  Allt för att svenskarna inte skulle bli besvikna.

  Ja, vem fick således rätt?
  Döm själva när vår drottning talar.

 19. Kronsprinsessan Victoria er et fantastisk menneske.Jag håppas at de får et godt og rikt liv tilsammens. Victoria er det födte dronning og jag er helt sikkerpå at Daniel blir en god stötte for henne.
  Jagönsker LYKKA TIL.

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar