Annons


Annons

Prins Johan Friso kvar på sjukhuset – framtiden ännu oviss


Det holländska hovet tackar för stöd under denna svåra tid. Samtidigt försöker man återgå till ett någorlunda normalt liv – för prins Johan Frisos bägge döttrars skull.

Ännu vet man inte vad som kommer att hända med prins Johan Friso. Hans tillstånd är fortfarande stabilt med allvarligt och nu gör familjen allt för att prins Johan Frisos och makan Mabels bägge döttrar ska få ett så normalt liv som möjligt, trots allt som händer kring dem. Kronprinsessan Máxima tog därmed med sig sina tre barn och prins Johan Frisos döttrar med sig på en dag i backen på skidresorten Lech uppger flera medier.

Annons
Gilla Svensk Damtidning på Facebook

På bilden här intill ser vi kronprins Willem-Alexander och Mabel på väg ut från sjukhuset i Innsbruck där prins Johan Friso ännu ligger nedsövd. Det holländska hovet tackar nu alla för stöd och hälsningar som man mottagit under denna svåra tid.

Vi återkommer så fort vi vet något mer.

Läs själva – på det holländska hovets hemsida››

Av Agneta Nisbeth
Foto: All Over Press, Stella Pictures

Läs även:

Drottning Beatrix vakar vid sonens sida››

Prins Johan Friso ej ännu utom fara››

Prins Johan Friso svårt skadad i lavinolycka››


(2)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

32 kommentarer till “Prins Johan Friso kvar på sjukhuset – framtiden ännu oviss”

 1. Fint och bra gjort av Kronprinsessan Maxima. Viktigt att barnen inte för all framtid blir rädda för skidåkning och snö. Samt att de får in rutiner igen, det underlättar vardagen.

  Detta måste vara så tungt för hela den nederländska kungafamiljen. Om det sen stämmer att Drottning Beatrix hade planerat att abdikera, då lär det kännas svårt för både familjen och folket att kunna glädjas åt att få Kronprinsparet som regenter.

 2. Helt vansinnigt att, som prins Johan Friso, ge sig ut utanför den säkra skidbacken och åka “off pist”.

  Han orsakade själv olyckan och nu får familjen ta konsekvenserna – och om han överlever kan han ha fått bestående men pga. av den egna dumheten.

  Lite svårt att känna medlidande med en person som själv tagit ett beslut att utsätta sig för fara.

 3. # 2
  Han åkte ju inte offpist. Däremot i en preparerad röd backe som var i dåligt skick och som arrangörerna hade funderat på att stäng pga det.

 4. #2 Förstår inte hur vissa kan sitta o snacka så mkt smörja hör utan att veta hur det egentligen ligger till. Att dessutom klandra honom för det här och kalla detta för “dumhet”. Fatta att det är en människa som svävar.mellan liv o död o folk här tkr han i princip får skylla sig själv. Så alla andra olyckor som sker runt om i världen är självförvållade? Har det någon betydelse i ett sådant här kritiskt läge?

 5. Ja det kan da godt være det var en dumhed, men derfor kan man efter min mening da godt have ondt af manden og føle medlidenhed med ham.

 6. @ 7. Bibi

  Visst kan man, och får man, ha medlidande, men känslor kan man inte tvinga fram. Äkta känslor infinner sig av egen kraft.

  Jag har känt efter ordentligt men – nej, något medlidande infinner sig inte med en person som själv fattat ett beslut att ta stora och helt onödiga risker.
  Däremot tycker jag synd om familjen som drabbats pga att han burit sig åt på ett själviskt och dumt sätt,

 7. Annareh…..oavsett vad som hänt så kan man känna medlidande med en person. Det är ju fruktansvärt det som hänt och jag känner verkligen med hela den holländska kungafamiljen och hoppas att prinsen snart ska bli bra igen.

  Annareh….ge dig aldrig ut i trafiken eller flyg, händer det dig något, oavsett om det är ditt fel eller inte, så är det din egen dumhet. Det är ju så du tänker.

 8. utdrag från Netherlands Radio Worldwide:
  “…Over the past few days the Austrian Alps have seen heavy snowfall, raising the risk of avalanches. As part of a daily routine, the local authorities had issued the second-highest avalanche level out of five levels. The federal state of Tirol had launched an “urgent” advice to skiers not to stray outside the pistes. Since the accident occurred, skiing outside the pistes has been forbidden.

  The prince lacked an avalanche safety device, comparable to airbags used in cars. But he did have a transceiver, which allowed the rescue services to locate him under the snow within minutes of their arrival at the scene. A friend who was skiing with the prince did have an avalanche safety device and was able to raise the alarm. Local media say the two were hit by an avalanche of 30 by 40 metres…” http://www.rnw.nl/english/bulletin/prince-johan-friso-critically-injured-avalanche

  tydligen kommer inget besked förrän i slutet av veckan, då prinsen hålls nedsövd av läkarna men enligt de senaste rapporterna befanns han inte ha några förändringar i hjärnan efter röntgen-undersökning vilket är ett gott tecken m tanke på den långa syrebristen
  – hoppas allt går bra, måste vara outhärdligt för de anhöriga just nu i denna stund

 9. Annareh ” 12
  Förstår att du gärna vill att jag ska berätta varför och vad jag vet men det kommer jag inte att göra. Endast det som jag skrev i kommentar nr 14.

 10. #9 Ojdå, kommer inte ihåg att jag skrev något om hur det egentligen gått till. Mtt inlägg handlade om hur man i ett sådant här läge har rätten att kalla något för dumhet och få det till enbart “någons fel”. Undrar vilken människosyn man har då. Dagligen utsätter man sig för farliga situationer utan att kanske veta om det. Vi säger att han skulle ha råkat bli påkörd av en bil då. Han skulle gå över vägen o blev påkörd. “Men han han borde ha kollat åt alla håll innan han gick, nu får hans familj lida för hans dumhet”. Eller??

 11. Det är bara killar som åker i farliga pister och som hamnar i laviner – är det spänning dom söker eller varför letar man efter det farliga. Nu har visst fyra personer till omkommit – två i Sverige – två i Österrike. Alla män. Ganska onödigt………… Men 20 minuter utan syre måste ju påverka hjärnan skadligt.

 12. #19
  En olycka är olycka, men nu är det väl ingen som går om man ser att man blir påkörd! Han måste ha vetat att det är farligt att åka off-pist, men han gick ändå. Då är det hans eget fel. Man ska inte leka med sitt liv.

 13. Visst kan man undra varför folk utsätter sig för fara. Prinsen har åkt off-pist, eller ngt rött, och det hade getts nästhögsta lavinvarningen i området. Kanske för att han åkt off-pist så många gånger, och inget hänt? Omkring tio mänskor har på en månad dött i laviner. Trots det åkte t.ex en ung finländsk man off-pist i Österrike och dör under en lavin.

  Men att säga att det är eget fel?. Får skylla sig själv för att det gick som det gick. Tänker han inte på familjen? Då vill jag fråga ;har ni verkligen inga släktingar, vänner och bekanta som råkat ut för olycka och sjukdomar?

  Skatta er lyckliga i så fall. Och då undrar jag också i vilken värld ni lever i.

 14. #15 Emma_H.

  Tack för utförligare information. Enligt artikeln du citerar ifrån har man uppenbarligen lokalt starkt avrått ifrån att åka utanför pisterna, något som eventuellt Prinsen och hans vän gått emot och ändå gjort, eller om de kanske hamnat där ofrivilligt. Oavsett, efter Prinsens olycka har man lokalt inte bara starkt avrått utan också förbjudit att åka utanför pisterna.

  (“The federal state of Tirol had launched an “urgent” advice to skiers not to stray outside the pistes. Since the accident occurred, skiing outside the pistes has been forbidden.”)

  Självklart kan man säga som vissa skriver att vi alltid tar risker, så fort vi går ut, så fort vi äter något som kan vara dåligt för vår hälsa m.m. Men självklart finns det risker som är större än andra, och man måste självklart inte åka utanför pisterna – om det inte är så att man hamnar off-pist utan att man är medveten om det – däremot har man varit ute/borta då måste man ta sig hem osv.

  Sen finns det personer som drabbas av laviner utan att ha åkt off-pist, och personer som drabbas av lavinras pga att vissa har tagit beslutet att just åka off-pist och därmed sätter igång laviner, och sen finns det personer som ofrivilligt hamnar off-pist. Vilket det är i Prinsens fall vet inte jag, men de personer som drabbas utan att själva satt sig i medveten fara är det väl inte så förvånande om man har ytterligare medkänsla för, då de helt oskyldigt blivit drabbade. Som sagt vilket som är sant i Prinsens fall vet jag inte.

  Här vet man inte heller om mannen hamnade off-pist utan att det var hans mening, verkar vara i precis samma område som Prinsens olycka.

  http://www.expressen.se/nyheter/59-arig-svensk-omkom-i-skidolycka-i-osterrike/

 15. Att ta flyget , båten eller ge sig ut i trafiken är inte förbjudet. Men att ge sig ut offpist backe är förbjudet. Vuxna människor som inte tar varningar på allvar, det må gälla offpist eller svaga isar, tar stora medvetna risker. Vems ansvar är det om man utlöser en ravin trots varningar?
  Självklart är det tungt för familjen som hamnat i den här situationen och man känner med dem.

 16. #21 Det var ett exempel och det hoppas jag du förstod. Men det är samma princip. Jag menar, man kanske tänker att man kommer hinna över innan bilen kommer alltför nära. Det är ju knappast till någon tröst att klandra en sådan människa för det som hänt.

 17. Det er utrolig trist at familien har blitt berørt av en så alvorlig ulykke. Jeg føler med dem alle, og håper på at det går bra med prinsen. Jeg skjønner det er alvorlig – 15 til 20 minutter uten oksygen. Det kan medføre stor hjerneskade. Jeg håper likevel i det lengste at det går bra med ham. Småbarnsfar og ektemann, onkel, sønn, svoger og bror. Han har mange roller og mange rund seg som er glad i ham. Krysser fingrene.

 18. Oerhört tragiskt och så jobbigt för hans mor när hennes vuxne son ger sig ut på så här vansklig skidåkning och äventyrar sitt liv när han har två barn.

 19. Så själviskt och oansvarigt att utsätta sig för helt onödig risk. Nu blir hans hustru och barn lidande för att han bara tänkte på sig själv. Han åkte “off pist” där det varnats för lavinfara.

  Jag tycker att han får skylla sig själv eftersom han gjorde ett val att trotsa varningarna! Men jag tycker synd om hans familj.

 20. #27 sofia
  Det är bara bra att Maxima tar ut barnen för att skida. De får dem att se att det inte är farligt att skida i allmänhet och de behöver underhållning. Det är bra att de är ute i friska luften och inte inne på ett hotellrum.
  Jag kommer ihåg när jag tog studenten och ett av valen i modersmåls provet var att skriva om Farans Tjusning. Människor har väl alltid sökt sig till spänning. Vi gör olika saker som kan vara farliga om något går fel. Men vi tjusas av det.

 21. I det här skedet tycker jag att det värsta är att säga att man får skylla sig själv. Ingen tröst för Friso eller familjen.

  Vi människor har en benägenhet att låta oss styras av många idiotiska infall i helt vanligt vardagsliv, tex överhastghet, farliga omkörningar.

  Stiga upp en stege fastän folk varnar en, inte släcka utegrillen och huset brinner ner.

  Varningar för skönhetsoperationer, alla bara tror att det inte händer en själv.

  Hoppas att han klarar sig med blotta förskräckelsen, om inte, men med men för livet, har han tid att tänka på saken utan; du får skylla dig själv.

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar