Annons


Annons

Mette-Marit talade om aids i ukrainsk tv


Kronprinsessan Mette-Marit gjorde ett inslag i ukrainsk tv häromdagen – för UNAIDS räkning. För hon vill att vi sprider kunskapen om aids.

På det norska hovets hemsida man man nu se en video – samma som finns här i artikeln – där man ser kronprinsessan Mette-Marits appel i ukrainsk tv för UNAIDS räkning. Ukraina är det land i Europa som är hårdast drabbat av hiv och aids. Appellen visades dagen för finalkampen fotbolls-VM i Kiev. Hon sa bland annat i inslaget Raise your voices:

Annons
Gilla Svensk Damtidning på Facebook

– Lär er mer om aids och sprid sedan den kunskapen vidare.

Läs mer om talet på norska hovets hemsida här››

Av Agneta Nisbeth
Foto: Faksimil norska hovets hemsida

Läs även:

Mette-Marit reste i Kashmir med sin guru››

Kronprinsessan Mette-Marit har rest på semester››

Tårar och skratt på operan››

Ni kan själva se filmen här:

httpv://www.youtube.com/watch?v=OzAOxagzKaw


(9)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

32 kommentarer till “Mette-Marit talade om aids i ukrainsk tv”

 1. Och varför skulle hon inte tala om aids? Det är ju det som prinsessor ska göra, Klippa band och tala om aids. Tänk bara på Diana och Stephanie av Monaco.

 2. Hvor og hvornår er det interview optaget ?
  Jeg formoder hun deltager i festlighederne i Oslo for Sonja og Harald den 4. og 5. juli ? Hvis hun altså ikke har planlagt andet for dagene, man ved jo aldrig med MM.

 3. Mette Marit har visat sig vara en vinstlott, det tycker iallfall jag! Hon är smart, stark och har integritet och är en verkligt fin reklam för Norge, det är förresten hela norska kungafamiljen, även om Märta Louise är lite märkligt. Hon har nog haft det svårt med sin prinsessroll om man får tro henne själv. Ändå verkar hon ödmjuk och godhjärtad.
  Alla kungahusens representanter talar ju om samma saker, Aids, barn, friskvård och sjukvård osv. Det är ju deras uppgift.

 4. I Ukraina finns cirka 60.000 föräldralösa barn – riktiga barn och inte unga vuxna – men dessa kommer aldrig hit som ensamkommande, kanske för att de verkligen är barn och för att dessa inte har någon vuxen som har resurser att för dyra pengar skicka dem hit, trots att det inte är lika långt som många andra länder. Här borde hela Norden kunna göra stora insatser – kanske kan de kungliga i de nordiska länderna agera förebilder?

 5. Kan bara se positiva sidor med att MM engagerar sej för AIDS information.
  Hon gör därmed något vettigt med sin tid och sina resurser.

 6. ZZ, Ja visst, du kan finna dem närmare än så, våra grannländer i öst tänker jag på.
  Du får nog tyvärr vänta på att de uppmärksammas, men troligtvis vänder det tillslut, det verkar oundvikligt.

 7. Minns när Kungen fick frågan vad hans blivande drottning skulle ägna sig åt för välgörenhet :Ja hon kan ju jobba med blinda barn.

 8. Det är inte lätt att vara kronprinsessa och brinna för riktigt allvarliga och viktiga saker. Norge är ett föregångsland för att synliggöra internationella problem i världen. Tänk vad detta land har gjort för Palestina, Burma o s v. Listan kan göras lång.
  Jag beundrar Norge och norrmän.

  Mette-Marit har nog svårt att se eländet i världen och samtidigt vara en priviligierad person i kungahuset som inget fattas. Om inte frihet att vara ännu djärvare i sina kommentarer och handlingar.
  Känner starkt för denna kvinna!

 9. #7, 9 Tina, M.

  Ja, vi får verkligen hoppas att detta uppmärksammas ordentligt. Jag vet att Chilhood har haft projekt i Ryssland, förhoppningsvis väljer Childhood att föregå med gott exempel och sätta fokus på Ukraina med flera länder i vår närhet – det behövs verkligen.

 10. # 5 ZZ
  Du overser en af de væsentligste grunde, nemlig den, at
  børnene ikke kan opnå flygtningestatus, den får de ikke,
  fordi de er fattige og forældreløse, det er helt andre kriterier,
  der lægges til grund.Jeg tror også de regler er gældende
  for Sverige.
  Jeg ved ikke, om Ukraine tillader udenlandsk adoption af
  disse børn? Det er altid et prekært spørgsmål for et land.

  Det er fint og godt MM taler for større forståelse og åbenhed omkring AIDS/HIV, men jeg savner lidt, at se hende ude blandt
  dem, der er smittet, som fx Diana gjorde – og Stéphanie gør.
  Beklager, men MM får i hvert fald mig til at føle, at det er rigtig
  vigtigt for hende, at blive set og være til stede ved disse konferencer verden over sammen kendisser – ligeså meget
  som selve målet!
  .

 11. Det är mest äldre tanter som är intresserade av kungligheter. Hur stor risk har dom att bli smittade av hiv?

 12. Norges Kronprinsessa Mette-Marit är en sann förebild för Prinsessor – Att sätta fokus på mycket viktiga frågor såsom dom kan göra i sin yrkesroll. Stor heder åt Kronprinsessan Mette-Marit!

 13. #5 ZZ, #12 ZZ, #14 ZZ,

  (Her er det virkelig snakk om å flytte fokus. Jfr. #1 Sthlm) !

  Flyktningespørsmålet er et internasjonalt problem som må løses gjennom internasjonale konvensjoner, og lover og regler i hvert enkelt land. Innvandring må reguleres, ved politisk vilje og beslutninger i hvert enkelt land.
  Jeg er svært glad for at det er UN, og ikke du ZZ som har myndighet over dette store og kompliserte saksfelt.

  Ja Sverige er og har vært generøs når det gjelder oppholds- og arbeidstillatelse for både asylsøkere og flyktninger. Innvandringen, som sagt et politisk spørsmål, kan også variere en del mellom landene, alt etter hvilke partier og politikere som sitter ved makten.

  Når det gjelder enslige, mindreårige asylsøkere, så er denne innvandringen også regulert. Nokså likt i hele Norden. Er du mindreårig, får du ikke oppholdstillatelse dersom du har en eller begge foreldre i live. Også om du har eldre søsken i hjemlandet, eller andre nære myndighetspersoner som f.eks. besteforeldre, får du neppe oppholdstillatelse.

  Det er i stor grad barn fra krigsområder som har kommet seg bort fra sin familie, og hvor man ikke får ettersporet familien, som gis opphold. Det hender at familier “sender” sine barn til Vesten i håp om en ny og bedre fremtid. Men Utlendingsmyndigheten gjør store anstrengelser for å finne disse familier, før de eventuellt innvilger opphold.

  At barn i mange østlige land også er foreldreløse, fattige og lider nød, gjør jo ikke saken bedre. Du nevner Russland og Ukraina. Begge disse land burde kunne løse sine problemer selv,- den rikdom som finnes på relativt få hender i f.eks. Russland, burde brukes til bedre fordeling. Og korrupsjonen i disse landene er enorm.

  Allikevel tror jeg ikke det er riktig å sammenligne problemene i Øst-Europa med problemene i “den tredje verden”. Mitt arbeid i FN for flyktninger i hele 17 år, har lært meg dette.

  Ser at du av en eller annen grunn har behov for å trekke Childhood inn i denne sammenhengen? Childhood er jo en relativt liten organisasjon som har funnet sin nisje. Jeg føler meg sikker på at både Silvia og Madeleine, som du så prisverdig fremhever, til en hver tid vurderer sine prosjekter. Jeg kjenner mange, også norske mindre organisasjoner og enkeltpersoner som både samler inn klær og penger til barnehjem i Øst- Europa. Det kan jo hvem som helst begynne med,- og du og dine venner ?

  Så til slutt, og hva dett kommentatorfeltet handler om.
  Det er flott at Mette-Marit fikk det ærefulle verv av UN å fronte denne viktige kampanje mot Hiv/Aids, nettop under fotball EM, hvor budskapet ville være ekstra viktig når så mange mennesker møtes i Ukraina ! Hun blir tydeligvis satt pris av UN som den flotte ambassadør hun er.

  #13 Barbara P,
  Og du som savner å se Mette Marit i felten. Så synd for deg. Jeg har sett henne i flere land i Afrika,- både besøke Hiv/ Aids smittede i deres hjem, og sett henne besøke barnehjem og kvinneklinikker. Så nå kan jeg berolige deg , eller var det kanskje det du ikke ville?

 14. @ ZZ nr 5, nr 12 och nr 14,

  Lysande inlägg som vittnar om omfattande kunskaper
  i detta viktiga ämne.
  Jag är 100% med Dig både rent politiskt och moraliskt.

  Finns inte mycket att tillägga till det Du så klokt har framfört;
  kan bara erinra mig om vad en anställd på migrationsverket
  en gång konstaterade:
  – De som verkligen befinner sig i svåraste nöd
  har sällan eller aldrig möjlighet att ta sig därifrån.

  Ack, vår arma värld …

 15. #17 Magdalena
  Det er ikke alle i Norge som er ligeså stolt af at MM flagrer rundt blandt kändiser, som du er! 😀 😀
  Nederst i din link i #20, ser man en kommentar, den er ligeså interessant, men anderledes end dine altid ukritiske kommentarer om MM, men til gengæld altid hånende mod andre, som ikke kan se noget lys i hende !
  Håber folk scroller ned og læser også den.
  Hun bliver aldrig en favorit hos mig – faktisk synes jeg mindre og mindre og mindre om hende, som årene er gået! Og jeg har fulgt hende, som alle de andre – via medierne.
  Og hun skal være dronning… siger jeg ligeså skeptisk som personen i kommentarer.
  Det er et heldagsjob, det klarer hun aldrig!

 16. 21 Turid,
  Tja, – av 21 kommentarer er 4 negative til MM`s engasjement, 8 positive og 7 snakker om noe helt annet, – nemlig hvorfor de foreldreløse barna i Ukraina ikke kommer til Sverige?? Og det på en nokså kunnskapsløs måte….

  Jeg kan ikke drive undervisning på disse sidene, mine innlegg er lange nok som de er. Men dette er emner hvor jeg føler meg hjemme og har mye kompetanse, både som politiker i 20 år og 17 år i FN – tjeneste.

  I slike saker fordrer jeg saklighet i diskusjonen, fakta, kunnskap om lover og regler, både nasjonalt og mellom ulike land. Og ikke diskusjon basert på “hvorfor gjør man ikke så, jeg synes det bør være slik, tolker at det er sånn “,- eller aller værst viser kunnskapsløshet, slik ZZ så ofte gjør i sine innlegg.

  Vet ikke helt hvor jeg skal plassere deg, – du heier tydelig på meg av en eller annen grunn?

  Men jeg nøyer meg med å heie på en Mette – Marit som fikk den ære å fremføre UNAIDS sitt viktige budskap foran fotball EM. Og det er nok ikke siste gangen hun får slike internasjonale, ærefulle oppdrag,- uansett hvor mye damene på SD kritiserer henne. Eller kanskje nettop derfor. Verden har sin egen rettvisa,- og vær sikker på at hele FN systemet har fått øynene opp for de kvaliteter Mette Marit har,- mens damene på SD lukker øynene.. 🙂

  I mitt lange liv har jeg møtt mange såkalt betydningsfulle og kjente mennesker. Og jeg kan love at jeg kan skille klinten fra hveten…….

 17. # Magdalena
  Du er vel den sidste, der skal kritisere ZZs indlæg for at flytte fokus! Du (og Maryk) bruger siten som PR for MM og til at fortælle jeres egen livshistorie. Typisk hobby for mange gamle tanter.
  Vi kan også skille klinten fra hveten, hvis du skulle være i tvivl og det uden at udvise arrogance.
  Gudskelov, at du har indset, at dette ikke er stedet til at undervise i manupulation.
  Holder tanten aldrig semester og fri fra datoren? 😉

 18. #26 Magdalena

  Jag undrar vem det är som visar på grava kunskapsbrister – att ha arbetat för FN garanterar inte någon verklighetsförankring, och idag har FN inte längre det goda rykte som det har haft, så att din kunskap utifrån det skulle vara mer betydelsefull än andras är tyvärr inte sant, inte heller politikererfarenheten – snarare tvärtemot, då dessa ack så ofta är totalt verklighetsfrämmande och ofta arbetar och bor i totalt homogena och inte sällan rika delar av samhället, och aldrig behöver beblanda sig med “kreti-och-pleti”, annat än om de råkar svänga av fel, åka för långt med bussen, spårvagnen, pendeltåget, tunnelbanetåget!

  Norge – som ett rikt oljeland – är visst inte alls lika solidariskt som du vill göra det till – åtminstone inte om solidaritet enbart innebär att ta in så många människor som möjligt så långt ifrån som möjligt – för nu jobbar er regering för att skicka hem somalier och istället hjälpa till på plats. När vissa politiker i Sverige har föreslagit detsamma då spelas r-kortet ut direkt – undrar om detsamma lär ske i Norge!

  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10058504

  PS. Bara för att man lyfter aids-frågan i Ukraina, behöver man inte samtidigt blunda för att 60.000 barn bor på barnhem – det gjorde inte heller den svenska median, men tyvärr uppmärksammade de inte denna viktiga fråga tillräckligt. Enligt din tidigare kommentar skulle vi ju inte hjälpa Ukraina för att de har ett korrupt system, så därmed blir informationen om aids från FNs sida enbart för att angränsande länder inte ska få smittan hit då – eller?! Lite för egotrippat för min smak! Jag är säker på att man kan fokusera på bägge frågor och fler – om man vill – men det är klart att det är mycket mer känsligt att lyfta frågan om de 60.000 barnen, än att diskutera den universella aidsfrågan – point taken!

 19. #27 Lise,
  Min skriveglede beholder jeg, – om du tillater ?Men her skyter du helt over mål,- eller er det mangel på å skille hva som er hva?
  Leste du mitt første innlegg,- var parantesen til innlegg #1 Sthlm. Hun kom med en ironisk kommentar helt ut av fokus for artikkelen.

  Og jeg holder fast ved at ZZ brakte inn en helt annen debatt,- som hun tydeligvis ikke har greie på.

  Da gjorde jeg noe jeg vanligvis ikke gjør; fortalte om mine 17 år i FN , og 20 år som politiker. Dette skulle være referanse for den kunnskap jeg har om temaet ZZ forsøkte å bringe på bane………

  PR for MM? Det er jo henne denne artikkelen handler om? Hvor gammel er du? Er du også blandt de mennesker som har frykt og forakt for å bli eldre?

 20. #25 Mette,
  Kan ikke jeg få lov å ha min mening om hvem jeg vil? Hva er det som er så galt med at jeg liker Mette-Marit? Kan du være så snill å fortelle meg det?

  Og så til det neste du skriver; Jeg bryr meg lite om hva andre nordmenn mener om MM,- det er kun på dette nettstedet jeg diskuterer henne.Og jeg er i min fulle rett til å svare eller kanskje heller forsvare henne overfor alle de ufyselige angrep som tidvis blir rettet mot henne på disse sidene. Deg selv inkludert…………..

 21. #28 ZZ,
  Saklighet er en dyd,- det var mitt budskap også i denne debatten.
  Artikkelen handlet om advarsel mot Hiv/Aids,- på sin plass under fotball EM.

  Du fortsatte med en helt annen debatt,- om foreldreløse barn i Ukraina og flyktningepolitikken.

  Jeg avstår fra å debattere videre med deg,- for du manipulerer som alltid, både med sak og fakta. Og da blir det aldri noen felles forståelse, bare forbisnakk som ofte ender langt fra det temaet en begynte med.

  Din siste kommentar til meg ler jeg bare av,- du bekrefter jo bare deg selv ganske godt igjen…….. 😉

 22. #31 Magdalena

  Artikeln handlar oavsett om Ukranina vid fotbolls-EM, att då inte som jag gjorde i min första kommentar nr 5 få skriva om de 60.000 barn som bor på barnhem i samma land och inte sällan föräldralösa – och som svensk media nämnde något om under samma fotbolls-EM – är väl ändå lite väl inskränkt?! Men visst – jag förstår att din upphöjda Kronprinsessan Mette-Marit måste få lysa själv i denna INTE för Ukraina specifika fråga som hiv/aids är!

  Nej, jag gör inte som du skriver “du manipulerer som alltid, både med sak og fakta” – jag har tvärtemot lämnat flertalet länkar till etablerad media och etablerade organisationer till allt det jag har skrivit! Det är istället du som försöker blunda för denna fakta och på så sätt försöka förminska det jag skrivit. Inte en ovanlig debatteknik för dem som inte har någon fakta att komma med, eller som väljer att blunda för den fakta som finns, och istället för att bemöta det skrivna och faktan som förmedlas, kommer med ohederliga påhopp på den som framför det! En debatteknik inte helt ovanlig bland politiker – så jag förstår att du känner dig hemma med den! Och gudarna ska veta att du inte är ensam på dessa sidor med att angripa människan istället för innehållet!

  Men du har rätt i en sak – det är ingen idé att fortsätta “debatten”!

 23. Magdalena # 31

  Hahaha då vet vi (enligt ZZs kommentarer) att dina kunskaper är noll värda och att både din yrkes- och politikerkarriär var värdelösa. Hur kunde någon tro något annat? 🙂

  Även du är nu sågad av Madame Besservisser nere vid fotknölarna. Välkommen i gänget kära Magdalena. Vi är redan många här men här finns hjärterum. 🙂 🙂

 24. ZZ – De flesta av dina kommentarer.

  Du för inte själv någon dialog. Du bara undervisar och försöker pracka på andra dina åsikter. Du skriver och kopierar samma litanior om och om igen. Du frågar varför dina medskribenter inte förstår när de inte håller med dig.

  De förstår helt klart det du skriver men de har en annan åsikt. Du och jag har faktiskt ofta samma åsikt men det har du aldrig observerat därför att du har alla taggar utspända som en skräckslagen igelkott så fort du svarar på en kommentar från mig.

  Det jag tycker är jobbigt med dig är ditt mästrande och ditt undervisande. Väldigt många av dina kommentarer visar tydligt att du tror att ingen här ens är medelbegåvad och du tror att du måste lära oss något.

  Du vill att vi ska diskutera. Ja men inte i saker som du har skrivit 50 ggr. Och det har du gjort om det mesta som avhandlas här.

 25. #33 Demba,

  Det kan være greit å ha litt balanse i “betygene” 😉 Gudskjelov at jeg kan skille mellom vesentlig og uvesentlig.

  Jeg kan ikke annet enn å synes synd på mennesker som ser livet i stereotypier, og som mangler evne til dialog fordi de ikke har kommet lenger enn til stadiet “meg, meg,- bare meg”. Som ikke kan diskutere en sak uten å trekke inn seg selv og det de er mest opptatt av. Som lever i en konstant konkurranse med andre om å vite mest og best, og som tror verden er svart eller hvit. Det ligger nok et raseri i bunnen,- og forstyrrer for toveis dialog og refleksjon.

  Og hvorfor gidder jeg å engasjere meg i slike “ikke- dialoger” ? Det er nok noe som trigges i meg også 😉

  Takk Demba,- for meg er det nok å ha en tre – fire stykker her på sidene som jeg vet jeg er på nett med !
  Da føles det fremdeles meningsfullt å skrive……… 🙂

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar