Annons


Annons

Äntligen är kung Olav-statyn på plats i Oslo


Mette

Så var det äntligen dags för invigningen av kung Olav-statyn på Rådhusplatsen i Oslo.

Hela kungafamiljen hade samlats för att vara med om avtäckningen av statyn och det var kung Harald själv och hans syster, prinsessan Astrid, som drog av skynket.

Annons

staty

Ordföranden Fabian Stang hälsade välkommen. Statyn är 2,8 meter hög, och har fått namnet «Mann og bauta». Minnesmärket är skapat av bildhuggare Olav Orud och är en gåva från Oslo kommun.

Sonja

Arbetet med att få till en staty av kungen har pågått i flera år.

Olav-ste

Både försvarsminister Ine Eriksen Søreide och författaren Tor Bomann-Larsen höll tal och berättade om kronprins Olav som militär ledare och hur han som folkets kung samlade nationen efter andra världskriget.

Mette-Marit-ste

Kronprinsessan Mette Marit hade en fläta i håret, precis som dottern, prinsessan Ingrid Alexandra.

Mette-Marit-ingrid-ste

Prinsessan Märtha Louise kom med Ari Behn och döttrarna.

Martha-ste

Prins Sverre Magnus hade lite svårt att sitta still.

sverre-magnus-ste

Här kan ni se en film om händelsen>>>

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Stella Pictures

 


(163)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

47 kommentarer till “Äntligen är kung Olav-statyn på plats i Oslo”

 1. MM er stilig ( for en gangs skyld) Jakken har riktig passform for henne, men hva er dette i håret???? Hun må da ha plenty av flotte hatter å velge blant ???

 2. Kappen er fra Valentino og brukt før (og mange likte kåpen, den ble utsolgt fra butikkene ganske fort etter den ble lagt ut for salg), og ja vi vet at de eneste som blir godtatt med å ikke være kopier av hverandre, men ha individuell stil er Dronning Margrethe og Maxima 😉

 3. Vakre, naturlige MM! Hun har, som nr11 skriver, så rene trekk (drag) og er klassisk vakker.
  Jeg er stolt over henne, flott både utvendig og ikke minst, innvendig!

 4. # 8 Royal,

  Olav,våran folkliga kung, han hade absolut godkänt Mette Marit. Han var en hamanistisk, folklig och inte dömande kung med ett stort hjärta. Verkar inte som du kände honom väl. Så lägg ner ditt uttalande om något du inte har fakta om!
  Han var så folklig att han åkte spårvagn till Holmenkollen för att åka skidor under oljekrisen 1973..En högt älskad monark som inte behövde vända blad jämt och ständigt!!

 5. Jag säger då det! Att Olov åkt spårvagn kom som en verklig överraskning. Tidigare har vi läst om Estelle i tunnelbanan. Vågar vi nu hoppas på en jätteskräll: Kungen tar bussen till Slottet från Noppes Bar!

 6. 15.

  Du kjente tydeligvis Olav, men jeg har nå vanskelig for å tro at han ville ha godtatt MM. Han hadde vel problemer nok med å akseptere Sonja Haraldsen. Hun har da tydelig nok gitt uttrykk for at hun følte seg dårlig behandlet av ham.
  Visstnok tok han Holmenkollbanen under oljekrisen i 1973, Men han sørget da også for at mediene ble informert og bragte det videre til undersåttene. Enkelte lot seg imponere av denne trikketuren, og merkelig nok er det folk som fortsatt syntes dette var fantastisk.

 7. #19 Nå glemmer Per helt å fortelle at allerede 11. desember hadde Olav vært å kjørt trikk til Holmenkollen uten at noen viste det. Helgen etter ringte aviser slottet og spurte om å få være med, da ble dette bildet tatt.
  http://img.nrk.no/img/438468.jpeg
  Ang Sonja var det borgerligheten ikke hennes personlighet kongen var skeptisk til. Så hva han hadde sagt om MM med henblikk på at vi er i 2015 og tiden har forandret seg siden 60 tallet er det ingen som vet, det blir kun synsing…Sonja har selv sagt at hun lært mye av Olav, 2 sterke personligheter som av og til buttet hodet mot hverandre, men hadde stor respekt for hverandre også.

 8. Hva kong Olav mente og gjorde er helt irrelevant just nu. Dronning Sonja har vært og er en verdig dronning for Norge, – MM jobber på for å "fylle hennes sko".

  #10G,
  Tenker som deg, stil skal understreke personligheten. Og MM viser gjerne hvem hun er…. det provoserer tydelig, og utsetter henne også for all verdens synsinger og tolkninger her på sidene.

 9. # 15 Per:
  Du virker ikke helt informert om hva som virkelig skjedde, da det tok så lang tid før kong Olav fikk JA fra Regjeringen til at Sonja var en passende fru for tronarvingen Harald. Det var først etter at den borgerlige regjeringen kom til makten etter 1966 at kong Olav fikk JA fra politikerne! Det var en helt tilfeldig fotograf som tok bildet, fordi også fotografene til alle de store avisene hadde redaksjoner midt i Oslo, hvortil også fotografene måtte ta trikken og tunnellbanen for å komme til arbeid! Olav varslet ikke noen fotograf – og dermed har du blitt dikter!

 10. Jag tycker norska kungafamiljen är befriande naturlig och vanlig, inte så stel och rent ut sagt högfärdig som vår. Mette-Marit är sig själv och har sin egen stil. Kanske det är så att de har sin egen självkänsla och självförtroende och behöver inte vara så ängslig att inte räcka till. Inga stela och tillgjorda intervjuer där inte, de man har sett i alla fall.

 11. Kong Olav hadde IKKE godkjent MM, det er helt sikkert. Han prøvde å stoppe Harald fra å få vår flotte Sonja. Han var en meget konservativ herremann og ingen alene mor hadde fått gifte seg med hans sønnesønn. Men det spiller ingen rolle, han er død og vi har et lykkelig kronprinspar og vi er i 2015

 12. Stackars Märtha Louise som har så gammalmodiga kläder denna dag, hon ser inte glad ut bredvid sin kusin med moderna läder och örängen.
  Är det p g a stränga kungliga regler eller?

 13. #24 Magdalena
  Javisst visar Mette Marit vem hon är , en "lyxdrottning" med Valentino kappa till nkr 41000 ,- och Prada .tillbehör .
  Var det någon som sa tidigare att hon icke brydde sig om kläder ?
  Vad ska man med de "lyxdyra" ? Reklampelare till italiensk design är vad de är . Men enda ser hon billig ut med det sönderblekte håret .
  Den norske monarkin gick i graven med Olav för min del , bara underhållningen är kvar .

 14. Herligt at læse at nordmænd ikke alene "…elsker dette landet", men også deres kronprinsesse…i hvert fald dem, som skriver på sites og blogge rundt omkring!
  Så er alle jo lykkelige i såvel slot som hytte i kongeriget længst mod nord.

 15. #34 og Tore vet hva MM betalte for kappen ser jeg..jeg kan informere Tore at ingen vet hva MM betale, hun som alle andre kongelige og kjendisdamer har store rabatter hos designerne. Det eneste vi vet er hva salgspris opprinnelig er noe pressen eeeelsker å skrive når det gjelder MM. Pussig nok ser vi aldri slike reportasjer om Victorias klær, må være noe med jantelovens hjemland misunnelsen svever høyt i vårt land!

 16. #30 gunda hvis du leser Sonjas egne ord om deres situasjon så ser man at hun sier at det var at hun var borgerlig som var problemet ikke henne som person. Hvem vet hva Olav hadde sagt i dag? Vi er i en annen tid enn for 40 år siden. I løpet av den tiden er det mange som har giftet seg borgerlig. I dagen samfunn har vi gifte, samboende, skilte og aleneforeldre. Olav ga faktisk tillatelse til at hans døtre kunne gifte seg borgerlig, en med en skilt mann (fy fy ting på den tiden) og en med sin livvakt (så Stephanie er ikke den eneste). Noe helt annet enn for 40 år siden. Syns det blir feil å vite hva andre hadde ment i så måte, kanskje hadde han sagt nei, kanskje hadde han sagt ja. Ingen vet.

 17. #37 G
  Jag är så avundsjuk , avundsjuk , avundsjuk och all min kritik handlar om avundsjukan . Kanske norske staten kan ge mig en kappa ?
  By the way jag holdt på att glömma den blåa kappan som jag också fick , märket har jag glömt ,men den gick till insamling till Polen .
  Ångrar i dag varför jag alltid är så snäll .

 18. # 41G
  Ironi är visst icke din starka sida . Men jag kan leva med att du tolkar alt som är av kritik mot de kungliga ,skyldes avundsjukan .
  Har man ingen argument kommer ALLTID avundsjukan fram .
  Tänk om jag slapp "arveavgiften" på nkr 100000 för 18 år sedan hade jag haft råd till 3 Valentinoplagg . (LOL)

 19. Nå skal Tore lese Janteloven den handler om mye mer enn misunnelse. Som vanlig henger vi oss opp i et ord, i denne sammenheng som handlet om klær var misunnelse rett å bruke..Ser vi at svenskene behandler V kleskjøp på samme måte? Hvis du hadde lest kommentarene på norske moteblader og aviser sin side når det er snakk om klær, så hadde du skjønt at det meste går på misunnelse. Og ja jante lever sterkt i Norden, det ser man på kommentarer som omhandler alt fra kongelige, kjente, idrettsprofiler, samfunnsdebatt og politikk. Hva jeg tolker, er det kun jeg som vet og ikke Tore…
  Jeg kritiserer ikke andres utseende eller personlighet og kaller det argument i monarkidebatten… Og ikke påstår jeg å vite hva andre betaler for sine kjøp, like lite som jeg vet hva naboen min betalte for sine. Eller som noen påstår i denne tråd å vite hva kong Olav mener. Noe vi har sett det er mange som vet forunderlig mye om andres tanker og meninger. Syvende sans er utbredt i Norden 😉

 20. Ni får ursäkta mej norrmän och #27 Mary Kristiansen

  Men jag har aldrig fått för mig att den norska regeringen i sig var emot giftermålet mellan Harald och Sonja.
  Det var väl nog mest Olav själv. Hur folklig han än var med spårvagn och sin gamla anorak vid Holmenkollen.
  Han gifte ju sig som man bör ståndsmässigt, med sin kusin svenska prinsessan Märtha (och därför har också norska kungahuset en släng av dyslexi).

  Drottning Sonja har flere ggr poängterat att hon aldrig ville att hennes barns äkta hälften ska bli behandlade som hon själv blev. Därför har hon i synnerhet så ställt upp för Mette-Marit.

 21. #45 Annica Klipp fra intervju med Kong Haralds i hans egne ord: Kongen mener hans far, kong Olav, bevisst tok tiden til hjelp da han skjønte at sønnen mente alvor.
  – Jeg har en følelse av at han ventet på at det norske folk skulle bli vant til tanken. Eller i hvert fall se om det skjedde, før han bestemte seg. Derfor lot han det gå veldig lang tid. Dessuten måtte politikerne modnes i den retning, forteller kong Harald.

  Også i regjeringen og på Stortinget var motstanden mot ekteskapet mellom dronning Sonja og kong Harald stor.
  Kåre Willoch (78), som satt i regjeringen, husker saken som vanskelig.
  – Det var en konflikt mellom de mytebaserte monarkistene og mer moderne holdninger.

 22. Tack för svaret #46 G

  Då kanske kung Olav oförskyllt fått vara den som mest motsatte sig äktenskapet mellan Harald&Sonja.

  Tänk hur mycket norska folkets och riksdagen/regeringens inställning till "ingifta" kungligheter har ändrat på en generation!

  Men den norska monarkin var ju relativt ung i början av 1960-talet. Om man räknar från 1905.

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar