Annons

Annons

Prins Daniel om sin stora lycka: “Att se nyfikenheten i min dotters ögon”


Prins Daniel berättar nu om glädjen han känner när han läser böcker för prinsessan Estelle.

Daniel

I går invigde prins Daniel barnboksutställningen “Frech, wild & wunderbar – schwedische Kinderbuchwelten”, på Nordische Botschaften i Berlin, Tyskland. I samband med invigningen höll han ett fint tal om sin egen relation till böcker.
– Jag minns den upprymda känslan när månadens bok kom hem med posten. Jag minns hur jag och min syster tjatade på mamma och pappa att läsa för oss. Jag minns känslan att få dela ett äventyr. Hur fantasin for iväg. Hur nyfikenheten tog fart. Att världen blev större och plötsligt låg framför oss, sa prinsen i sitt tal.
Han fortsatte:
– Men. Det är först nu jag förstår hur mycket böckerna, berättelserna och bilderna betydde för mig. Utan dem hade det inte varit lika självklart att fortsätta läsa, att plocka upp en bok för en stunds underhållning, för att söka kunskap eller för den delen, att läsa för mina egna barn. Vi är lyckligt lottade att ha så många skickliga barnboksförfattare och illustratörer i Sverige. Jag är glad att se flera av er här i dag. Tack vare er har vi föräldrar fått nycklar till nya världar, till samtal och till gemenskap. Genom era ord, färger och former väcks små och stora frågor.

Annons

Daniel1
Prins Daniel talade också om lyckan att läsa för prinsessan Estelle.
– Att se nyfikenheten i min dotters ögon när ett nytt ord dyker upp – “vad betyder det?” eller när ett nytt djur eller figur är avbildat – “vad är det?”. När vi vuxna läser för våra barn kommer de själva ta upp en bok framöver. När barnen ser att vi läser kommer de själva att läsa. Ni framstående författare och illustratörer gör allt detta till en sann glädje. Tack. Avslutningsvis vill jag tacka den svenska ambassaden här i Tyskland som möjliggör den här satsningen.

Läs prins Daniels tal här.

Av Johanna Lejon
Foto: Stella Pictures

(580)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

23 kommentarer till “Prins Daniel om sin stora lycka: “Att se nyfikenheten i min dotters ögon””

 1. Fint tal! Är det Lars Danielsson som skrivit det måtro? Dock blev det fel i val av bokklubb då “Månadens Bok” ej har barn som målgrupp. Men det lät ju bra, vilket ju var syftet!

  1. Han kanske inte ville uttrycka sig så märkestydligt som “månadens bok från Kalle Ankas Bokklubb”, vilket skulle kunna vara fallet eftersom han är sjuttiotalist och det var en vanlig bokklubb då…

  2. Stefan
   Nå har vel alle bokklubber, også de for barn, månedens bok.
   Hvorfor tror du ikke at Daniel har egne erfaringer med bøker?

  3. Det fanns flera bokklubbar för barn på den tiden, Stefan. Kanske du inte har några barn eller så kanske de inte fick vara med i någon bokklubb?
   Det fanns en som rätt och slätt hette Barnens Bokklubb där man fick en månadens bok. Trots att bokklubben inte hette Månadens Bok…

 2. En del småbarn i dag ser mest på filmer på youtube i plattan eller mobilen eller på tv . Tvååringen som är en hejare med sin finger som stryker över skärmen , men har ingen tålamod med läsning .

 3. Är bra att barn uppmuntras att läsa, men det stora problemet är ju den totala bristen på disciplin i skolorna. Lärarutbildningen bör kompletteras med några månaders militär utbildning så att de lär sig hur kadetter drillas, flumpedagogiken kan med fördel istället tas bort ur utbildningen. Läsplattorna bör laddas med god litteratur i tidig skolålder. Betyg från första terminen!

  1. Stefan 14:07
   Det är bra att uppmuntra barn att läsa. Tycker också att disciplinen behöver skärpas lite i skolan. För inlärningen och klimatet, trivseln i skolan.

   T 13:00
   Det är mycket viktigare att lära sig läsa böcker och tidningar. Det är för små barn alldeles för mkt. reklam och fokus på det digitala. Men studie visar (för lite större barn) att Tv/data-spel har en bra effekt för barnet socialt och intellektuellt.(En rimlig lagom tid till detta i förhållande till andra aktiviteter).

  2. Lärare behöver arbetsro och inte politiker som försöker förändra skolans grundvalar var 8:e år. De behöver ägna sig åt mindre administration och mer pedagogik – skolan blir inte bättre för att vi försöker mäta allt…

   Det viktigaste är ATT barn läser – inte vad. “God litteratur” är kulturellt. Beskow misshandlar barn, Pippis pappa är rasist, Bamse är kommunist etc etc.
   Vill de bara läsa manga så är det bra. Det man över på blir man ofta bra på. Det man är bra på vill man ofta göra igen…

 4. Daniels tal är inspirerande. Jag anser att han har tagit sin roll som prins till en ny nivå, en nivå som är riktigt bra. Att han är närvarande som pappa syns. Han har en naturligt relation till barn.

  1. Hur många föräldrar är inte engagerade i sina barn och även kunskapsutveckling. Den stora skillnaden (när det gäller Kungahuset) är bara att de inte får någon uppmärksamhet Pr i media för detta.

 5. Invigning av barnboksutställning. Ett bra tal. Det är ett sådant klassiskt tal om böckers värde, läsförståelse, sagor, äventyr och fakta. Det är enl. info. många som arbetar till kungafamiljens förfogande i bla. förberedande syfte när det gäller kungahusets uppdrag. Varför tar inte SvDam artikeln upp författarna och ex. vilka böcker det gäller. Det är alltid fokus på de kungligas uppdrag i reportage men inte på ämnet som sådant som t.ex. i detta uppdrag.

 6. Det är självklart att han säger “Månadens bok” det finns ju flera bokklubbar för barn och han kan ju inte göra reklam för någon, men jag
  är väldigt glad att han säger Min dotter och inte prinsessan Estelle!!
  Daniel är den bästa av prinsar med extra allt!

  1. Varför Min dotter med stor bokstav? Han har nog inte skrivit talet själv! Bara lärt sig det utantill!

 7. Demokrati, det finns ganska många som inte är närvarande föräldrar. Det behöver nödvändigtvis inte innebära att man inte är intresserad av deras kunskapsutveckling.
  Närvaro är krävande och många många är mer närvarande i sina mobiltelefoner.

 8. Ni är roliga, men må väl ändå medge att vi får ta detta tal med en stor nypa salt då det kommer till sanningshalten. Någon stor bokläsare kan ju Daniel knappast varit, hoppas dock att det blivit bättre med den varan på äldre dagar!

 9. Ursäkta Karin Nilsson att jag skrev min med stort M, det blev fel och var inte meningen, jag tycker det låter så konstigt när drottningen kallar sin äldsta dotter kronprinsessan istället för Victoria, därför tyckte jag det var bra att Daniel sa min dotter och inte prinsessan.

 10. Det tycker jag också, Elisabeth! Det spelar ingen som helst roll, tycker jag, att du råkade skriva stor bokstav. En bagatell! Något skrev att Daniel “bara” behövde lära sig talet. En sanning med modifikation! Han är en av få i kungahusen som kan tala länge utan att ha någon som helst fusklapp. Det är inget man bara lär sig, så där!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)

Annons

Laddar