Annons


Annons

Grattis Norge! Här drar nationaldagsfirandet igång


I dag firas nationaldagen för fullt i vårt grannland Norge.

Mette-Marit

Tidigt i morse, strax efter klockan åtta, begav sig den norska kronprinsfamiljen traditionsenligt ut på trappan vid Skaugum för att kicka igång firandet av Norges nationaldag. 17 maj firas stort i Norge och såklart är kungafamiljen en central del i kalaset. Både kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon och parets barn Sverre Magnus och Ingrid Alexandra samt familjens hund Milly Kakao var med utanför Skaugum. Den ende som lyste med sin frånvaro var kronprinsessan äldste son, Marius. Anledningen? Marius är i år vad man i Norge kallar “russ”, alltså sistaårselev på gymnasiet. Den 17 maj är en slags examensdag för russen. I och med den nya bilden på kronprinsfamiljen, tagen i morse,  har Ingrid Alexandra fått en hel del uppmärksamhet. Prinsessan har nämligen en ny folkdräkt. Dräkten är från Vest-Agder och är sydd hos Wandas systue i Kristiansand av Wanda Paslawski Grindheim, skriver norska Se och Hör.

Annons

Av Johanna Lejon
Foto: Norska kungahusets Facebook


(1)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

19 kommentarer till “Grattis Norge! Här drar nationaldagsfirandet igång”

  1. Tack för din länk till den underbara nationalsången. När jag växte upp fick vi lära oss både norska och danska nationalsångerna så orden sitter där.

  2. Marguerithe!
   Så var fallet förr då man även hade Kristendomsundervisning. Nuförtiden så lär man sig knappt den svenska nationalsången i skolan och istället för Bibeln citeras det nu ur andra källor.

  3. Tusen takk Stefan. Jeg ville gjerne kvittere med Sverige – fosterland, med kjære Jussi. Men internettet ville ikke samarbeide med meg da jeg skulle laste opp you tube-filen, så dere får gå inn på den selv og nyte av Jussis röst.

 1. I dag går tankar och hälsningar till fina Rosendal Norge till släkt och vänner i vårt vackra systerland.

 2. I går i Danmark i dag hemma för 17 Maj firande och om jag inte tar fäll Danmark igen i morgon till den stora Wommen deliver som Kronprinsessan Mary Öppnade i går

 3. Gratulerer med dagen !
  Hipp hurra för Mette Marit som ser fantastisk ut i bunad .
  Håper barnen får gå i tåget og ikke bare får stå på trappen .
  Rogaland og Hardangerbunad är det riktig norske .

 4. Kära rojalister!
  Idag visar SVT1 kl 16.25 “Året med norska Kungafamiljen”
  Mycket nöje önskar jag er!

  1. Det ska jag njuta av, var så säker ! Det är det trevligaste årliga kungaprogrammet tack vare sköna avspända kungligheter !

 5. I hvilket annet land , får man 95% til å kle seg i sine fineste klær, gå ut i gatene og hylle landet og kongehuset ? Ingen Rinkeby eller Rosengård – ingen brender eller steinkasting – hvite, gule og brune går ut i gatene og er glade for sitt gamle og nye land ! Er bare så stolt av landet og gamle og nye innbyggere !

 6. Jag såg också programmet med norska kungafamiljen. Vilken skillnad på svenska kungafamiljens stela och försiktiga framträdanden. Norska kronprinsen ledig och naturlig, kungen rolig och drottningen charmig. De verkar ha en naturlig säkerhet och stapplar inte ängsligt och osäkert omkring som våra kungligheter. Det är väl bara Sofia som är som vanligt folk.

 7. Jag kan fortfarande utantill Norges, Danmarks och Finlands nationalsånger, dvs första versen på respektive och den svenska versionen av Finlands. Det var i vad som idag motsvaras av mellanstadiet. Tack “Stefan” nu kunde jag sjunga med i andra versen av “Ja, vi elsker..”också.

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar