Annons


Annons

Prinsessan Ingrid Alexandra invigde skulpturpark


12-åriga prinsessan Ingrid Alexandra har varit på kungligt uppdrag. Se henne klippa bandet till sin alldeles egna skulpturpark!

Ingrid-Alexandra-Ste1

Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge har fått en egen skulpturpark i Slottsparken hemma i Oslo. Pappa, kronprins Haakon, stod tätt bakom henne som stöd vid invigningen häromdagen. Ja, de slöt förresten upp hela familjen, liksom farfar kung Harald och drottning Sonja. Till och med morfars storasyster, prinsessan Astrid, ville vara med när minsta prinsessan högtidligt klippte sidenbandet.

Annons

Hon såg både stolt och aningen blyg ut, tolvåriga Ingrid Alexandra, i näpna flätor. Kanske kändes extra pirrigt med tanke på att flera hundra skolbarn i hennes egen ålder var med vid invigningen. Kungen höll tal och sa att kungafamiljen sett fram mot den här dagen i flera år. Och så uppmuntrade barnen att ta och leka med skulpturerna. Det är nämligen det de är till för. 

Parken är en gåva från Sparebankstiftelsen DNB med anledning av kungaparets 25-årsjubileum. Till saken hör att det är norska skolbarn som lämnat förslag på skulpturerna, vilket naturligtvis var extra roligt för alla, tala om unga formgivare!

Se mer bilder nedan!

3
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Gilla Svensk Damtidning på Facebook

Av: Kristina Svedell.

Bilder: Stella Pictures.


(0)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

34 kommentarer till “Prinsessan Ingrid Alexandra invigde skulpturpark”

 1. Härligt att se att föräldrarna inte titulerar henne inför media och att media/journalister får säga du till henne. Hoppas verkligen att detta är något Victoria anammar för som det ser ut nu så följer “piedestalen” med varje steg Estelle tar i offentligheten. Ödmjukhet och kunskapen om människors lika värde är något man måste lära sig genom erfarenhet och inget man föds med. Norge har verkligen en modern monarki och kommer med all sannolik överleva vår svenska.

  1. …… sålænge man bare gifter sig norsk! 😉
   Og det gør man jo i det moderne norske monarki.
   Deroppe elsker man ikke kun landet, men alt som er norsk, ikke noget med alt det EU, fy f** !

  2. Ser litt fakta trengs her.Har SA hørt om EØS? Som vill si for å få tilgang til EU indre marked så betaler vi 3,4 millarder i året i tillegg til 850 mill til et fond til bruk utenfor EU. Nå betaler nesten hele kontingenten for alle EFTA land og tilbake får vi lover og regler trukket ned over ørene som vi må godta uten stemmerett. Norge sa nei pga tvil om selvråderett og på denne tiden var EU lite demokratisk blant annet.Så ja enkelte ting er viktige for oss ellers hadde havet vært tomt for fisk…

  3. Den norska monarkin inger inte samma känsla av PR-maskineri som den svenska gör.

  4. My 17:24

   En väldigt bra kommentar. Det är inte naturligt för barnen att fostras upp i den miljön som kungah. är i förhållande till det övriga sk. svenska folket. Det blir faktiskt en särbehandling, felaktig människosyn. De sätter sig själv på en sk. “piedestal” med monarki som system gentemot alla andra i landet, verkligen inte demokratiskt och människors lika värde.

  5. Cecilia
   Det är faktiskt inte det intrycket med Norge som med det PR- maskineri som är, har blivit i det Svenska kungahuset.

 2. Prinsessan Astrid är farfars syster ( korrekt ), men vad kostat gåvan ?
  Det är jo bankkunderna som betalar …….
  Varför ska bankerna fjäska för denne familj .

  1. Nå må du slutte å klage, og heller dra til Oslo med dine barnebarn og la de leke med skulpturene det er de er til for! For barn, laget av barn til å lekes med som Kongen sa. Og hva DNB bruker pengene til banken på er vel opp til de, klager du like mye på alt bankene sponser? Som konserter, sportsarrangement, messer, kongresser, utstillinger av alle slag etc…tvilsomt!

  2. G
   I rest my case , det skal jag göra !
   Jag har ingen pengar i den banken .
   Hoppas det Norske slottet kan ha grattis inträde som det svenska har 6.juni .

  3. Banken har i anledning kongeparets 25 års jubileum valgt å lage en figurpark for barn, åpent for alle barn, stimulerer til kreativitet og lek. Hvordan du kan få det til å være negativt forstår ikke jeg… Det står deg fritt å mene hva du vil om monarki som statsform. Jeg synes i utgangspunktet ikke du har rett til å kritisere hverken norske banker eller det norske kongehuset på generell basis som følge av det synet. I dette tilfellet bidro både det norske kongehuset og banken samfunnsnytte.

  1. Noe må vi klage på 😉 1. IA er ikke lengre enn mange andre navn. 2. Familien kaller henne Ingrid akkurat som de kaller hennes bror Magnus. 3. Pressen bruker hennes offisielle navn. Og når hun har kun 2 navn med flyt i og ikke 4-5 uten flyt som andre what’s the problem?

 3. Det vore intressant att få se alla skulpturerna. Den fina räven är kanske av fransmannen Xavier Veilhan?

  1. Alle skulpturene i parken er og skal tegnes av barn. De 2 som ble satt ut nå er Reven tegnet av Sofie Sollid Gjertsen fra Setermoen skole. Og Kanin i trøbbel av Emma Hansen, Ballangen skole. De blir så laget av håndverkere. I tillegg lånes putemann fra Akershus festnings skulpturpark som er tegnet av 3 gutter fra Sagdalen Skole.

 4. SA: Nei, EU er vi ikke tilhengere av her i Norge. Denne latterlige detaljstyringen som de holder på med er ikke noe for oss. (Det er ok at köbe cigaretter men ikke snus…osv.) Men glem ikke at vi elsker Danmark og Sverige i tillegg til vårt eget land! Mycket!

 5. Kan inte någon lära ut skillnaden mellan egen, eget och egna! Så många unga journalister klarar inte att skriva rätt form.

 6. Kmr
  Hvorfor skal jeg ikke kunne kritisere bankerne på ett generell grundlag ?
  Det er faktisk den lille mannen i gaten som har sine innskudd der og den vll ha renter på sine penger og ikke at den deles ut til helt håplöse projekt . Jeg skal ikke nevne banker , men av og til bör de tenke seg om hva de gjör med pengene de skal forvalte .
  Forresten hva kostet projektet ?
  Og forresten barn er kreative ogliker best skape egne saker med hammer o spik .

  1. Tore – hva vet du overhode om denne skulpturparken i Oslo ?Den er plassert i Slottsparken midt i Oslo til glede for folket – voksne og barn ! At DNB bruker penger til glede for befolkningen er opp til dem ! I Norge gikk 60 000 barn i 17.maitog ( nasjonaldagen ) og i republikken Russland har de våpenparade !Hvilken kontrast !

 7. Tore, figurene og kunsten som skal plasseres i parken er tegnet av barn i forskjellige kulturaktiviteter rundt omkring i det ganske land.. Sparebankstiftelsen DNB Nor har som formål å støtte ulike kunst og kulturaktiviteter for barn. Parken oppkalt etter prinsessen er bare ett av veldig mange tiltak. Jeg synes at det er utrolig bra at banken har dette fondet. Du kan lese mer om det her:https://sparebankstiftelsen.no

 8. Är inte IA kronprinsessa…? Eller är det lillebror som är kronprins? Ber om ursäkt i förväg för min okunskap om tronföljden i norska kungahuset.

  Söt är hon hur som helst, och lik pappa, medan Magnus liknar sin mor!

  1. IA er prinsesse og nr.2 i arverekken til tronen etter sin far. Haakon er kronprins, den dagen han blir konge blir IA kronprinsesse.

  2. Hvordan kan IA være kronprinsesse når det er hennes mors tittel 😉 men hun er arveprinsessen. Enn så lenge er Harald fremdeles Konge i Norge og dermed Haakon KP, og IA kun prinsesse.

  3. Ingrid Alexandra er ikke kronprinsesse, da det er hennes foreldre som er Norges kronprinspar. Men hun er den som skal bli kronprinsesse når den tid kommer.

 9. Ja, det var det jag menade, dvs hon blir kronprinsessa den dag hennes far blir kung…!

  Såvitt jag förstått hade Norge inte kognatisk tronföljd (äldsta barnet blir tronföljare oavsett kön) på 70-talet när Märtha Louise och Haakon föddes, och därför blev Haakon tronföljare trots att han var yngst?

  Egentligen är det som hände i Sverige väldigt ologiskt…Victoria föddes som prinsessa 1977, hennes bror som kronprins 1979 då Sverige inte fick kognatisk tronföljd förrän den 1 januari 1980…

 10. forts: är det inte konstigt att CP fråntogs sin kronprinstitel och V blev kronprinsessa, då både föddes innan den nya grundlagen trädde i kraft 1/1 1980? Rent juridiskt, borde inte CP ha förblivit kronprins…? Jag har aldrig riktigt förstått hur det gick till. Normalt sett tillämpas inte lagar/lagändringar retroaktivt i Sverige. Någon som kan förklarar detta?

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar