Annons


Annons

Så ser det ut hemma hos Victoria och Daniel – Haga inifrån!


Hemma hos prinsessorna är det sköna krockar mellan gammalt och nytt, billigt och svindyrt. Följ med till Haga slott.

Haga3

De vita orkidéerna och fotokonsten från Ockelbo är det första som möter en när man kliver in hemma hos Victoria och Daniel på Haga slott. I öppna spisen sprakar brasan och på stenbordet ligger gästboken och väntar.

Annons

Deras 1 550 kvadrat är förvandlade till en internationell, elegant och samtidigt trivsam bostad med harmoniska färger och mycket textilier. Det är sköna krockar mellan nytt och gammalt, billigt och svindyrt. Taklampan i biblioteket kostar hisnande 80 000 kronor, men på soffbordet står helt vanliga ljuslyktor, sådana som man kan hitta i varuhusen för en hundring. Och titta på vedkorgen av gamla bildäck! Den är härligt mixad med 1700-talsstolarna från Kungliga Husgerådskammarens magasin. Trots att de är 300 år gamla funkar de perfekt i dagens kungliga småbarnsfamilj.

Haga2

Haga är lika stort som 13 normalstora villor och har sammanlagt 41 rum. 25 i den privata våningen och 16 som är till för representation. Allt är genomtänkt – från 150 000-kronorssoffan till toalettpappershållarna i krom.

Kung Oscar I:s tunga, röda sammetsgardiner är som bortblåsta och prinsessan Sibyllas funkisinredning passade inte heller in när Victoria och Daniel tog över. När de kommer hem efter en lång dag kan de i stället landa i sin gräddvita italienska designsoffa.

Renoveringen tog flera år och bara köksnotan landade på nästan en miljon kronor. Men nu kan Victoria baka bullar med Estelle i Dalbyköket från Kvänum, med bänkskiva i carraramarmor. AGA-spisen har grill och tre(!) ugnar, men smakar det så kostar det, närmare bestämt 105 000 kronor.

De danska Carl Hansen-stolarna i miljonköket från Kvänum, de klassiska Y-stolarna av Hans Wegner, köptes direkt från Danmark, enligt uppgift. Varken Nordiska Galleriet eller Svenskt Tenn fick vara med och leverera möbler till Haga slott.

Haga1

I salongen är det den lyxiga vita soffan från Italien som är blickfånget. Prislappen ligger på 150 000 kronor och för designen står troligtvis Maxalto, eller möjligen något av andra Milanos dyra märken, som Minotti eller B&B Italia. De är snarlika och Victoria och Daniel har klippt bort etiketten som brukar sitta i soffhörnet…

När basen är neutral går det att variera färgerna hur man vill och inslagen av guld skänker en glamourös känsla – från den antika spegeln över öppna spisen, de brännförgyllda ljusstakarna, den romerska pjäsen på spiselkransen till den glammiga art deco-kudden i soffan.

Matsalen går i svalt blått med utsikt över Brunnsviken. Stilen är gustaviansk och bordet är praktiskt minsann. Det kan förlängas med hela rummets längd, vilket säkerligen behövs när hela kungafamiljen, prins Daniels släktingar och vännerna kommer på kalas.

Privatbostaden två trappor upp är inredd för att anpassa till en ung, modern barnfamilj. Här kan prinsessan Estelle och så småningom prins Oscar stoja omkring – ytorna är stora. Prinsessan Estelles barnkammare har temat Beatrix Potter. Kronprinsessan Victoria är mycket förtjust i den brittiska tecknaren och har varit inne på butiken Farmhouse flera gånger för att köpa söta saker till hennes rum. Hon har exempelvis köpt en Beatrix Potter-lampa här och handmålad spegel med motivet ”Pelle kanin”. När butiken låg på Linnégatan i Stockholm (innan de flyttade ut till Nacka) brukade Madeleine komma in och fotografera saker och köpa Beatrix Potter-grejer till systerdottern Estelle.

haga4

– Madeleine var här inne och köpte snidade boktäver i trä, E-S-T-E-L-L-E, och det var ju inte svårt att räkna ut vem som skulle ha dem!

Visste du att…
Sängarna kommer från Bedcomfort i Härryda och kronprinsessparet själva sover i en 180 centimeter bred säng av modell Comfort Hotel.

haga56

Allt om deras mega-renovering!
Tycker du att din egen renovering är jobbig och tar lång en hel evighet? Då är det inget mot renoveringen på Haga. Fast kronprinsessan dissade hela landets designelit och hittade inredningshjälp på närmare håll. Lite snopet för många experter och svenska inredningsmärken, som hoppats bli kontaktade. Ni kanske minns att Carl Malmsten fick i uppdrag att inreda Ulriksdals slott till den tidens kronprinspar 1923?
Victoria ville sätta en egen prägel på Haga slott och kallade in lillasyster och hennes bästis Louise “Lussan” Gottlieb. Med hjälp av inredningsföretaget Geco på Karlavägen i Stockholm med ägarna Harry och Bitte Granlund i spetsen tog arbetet fart och resultatet ser du på bilderna här. Salongen andas lyx och flärd. En del konstnärliga utsmyckningar i slottet av Lars Jacob von Röök sägs finnas kvar, men inte ett spår av slottets förra “ägare” syns.

Av: Åsa Bönnelyche.
Foto: Kungahuset, Stella Pictures, Ibl.

Åsas Kungliga Europa: Här gör drottningen en “Askungen”>>>


(1.22k)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

4 kommentarer till “Så ser det ut hemma hos Victoria och Daniel – Haga inifrån!”

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar