Annons


Annons

Drottningen om speciella uppoffringen för kungen: “En speciell stund”


Nu avslöjar drottningen något vi inte visste!

KungenSilvia

Det var i 2016 års upplaga av “Året med kungafamiljen” som drottning Silvia avslöjade den speciella uppoffringen hon gjorde för kungen, i samband med bröllopet den 19 juni 1976. Dagen innan vigseln tvingades hon nämligen lämna sitt tyska pass till den tyske ambassadören. En speciell och minnevärd händelse, givetvis.

Annons

– Det som var väldigt speciellt var ju naturligtvis också att dagen innan bröllopet, efter jag fått serafimerorden av kungen, fick jag lämna mitt pass. Då kom den tyske ambassadören till slottet och så fick jag lämna över passet, berättar drottningen i “Året med Kungafamiljen”.

Hon fortsätter:

SilviaIBL13

– Det var en mycket speciell stund, måste jag säga. Det var som att överlämna sig själv, det som varit förr. Och nu skulle det bli ett nytt liv. Det var en milsten, kan man säga.

– Bröllop är ju så speciella. Man kommer i håg varje detalj, åtminstone gör jag det, slår drottningen fast.

Av: Johanna Lejon.
Foto: Stella Pictures, Ibl.


(293)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

12 kommentarer till “Drottningen om speciella uppoffringen för kungen: “En speciell stund””

 1. det är ingen osjälvisk uppoffring – UTAN NÖDVÄNDIGHET…

  Då på sjuttitalet var multimedborgarskap ingen självklarhet …för nån

  Att ha NYA LANDETS medborgarskap = Grundförutsättning för FÅ medges BLI SVE DROTTNING – bara1 SVE KAN INGÅ I 1 LANDS KUNGAHUS
  Därtill måste Gifta SILVIA GES 1 SPECIAL-PASS av DIPLOMATISK SORT

  ALLA UTRIKES DROTTNINGAR HAR GETT UPP MFÖDD STATUS/TITEL MFÖTT KHUS
  för att få ny DITO i maken2bes Khus

  I SSs gamla pass hade S 1 Efternamn – NGT MAN I KHUS EJ HADE alls

 2. Sverige tillät inte dubbla medborgarskap före 2002. Dessförinnan fick man gett upp sitt tidigare medborgarskap om man blev svensk medborgare. Dock visste jag inte att regentens eller tronföljarens GEMÅL måste ha svenskt medborgarskap, endast att regenten och tronföljaren måste ha det (vilket är logiskt med tanke på statschefsrollen och deras uppgifter enligt grundlagen).

  1. Nja, det var inte helt stängt för dubbelt medborgarskap innan
   men det var något man försökte undvika.
   Två av mina barn födda 80 och 84 har ännu dubbelt medborgarskap.

 3. Sv Dam har skrivit precis samma sak om detta tidigare och jag kommenterade det även då.

  Ingen som flyttade utomlands på den tiden fick ha fler än ett pass eller medborgarskap. Nu kan man däremot ha flera medborgarskap och pass,

 4. Nu pratade drottningen om sina känslor och vilken symbolhandling detta kändes som..

  .. inte om lagar och regler.. 😉

  1. rubriken talade de facto om “uppoffring” – vilket det knappast var
   då ingifta sessor eller blivande drottningar bakåt alltid MÅST GÖRA… såvida man tackar ja till kungl frieri

 5. tillika QE2s make
  fick FÖRE VIGSEL återlämna sitt danska diplomatpass – och med samma självklarhet AVSÄGA SIG medfödd tro, medfödda titlar/rang, avstå plats i Dansk/Grekisk Tronföljd …för att bli 1 vanlig civil medborgare med ny nationalitet och anta ny tro samt skaffa sig 1 Efternamn (Mountbatten – anglicerad form av sitt forna ättnamn) …innan han läts bli del av Khuset i UK

  Allt detta trots att han var nära släkt m brud från 2 håll och sen födsel de facto ingått i Brittiska Tronföljden

  1. Men i Monaco behövde Grace inte lämna sitt US-medborgarskap före bröllopet 1956, utan hon kunde göra det senare. Hon hade dubbelt medborgarskap för flere år. Alla pass beviljas för en bestämd tid, så US-passen hade hon inte mera sedan dåvarande passens tid hade löpt ut. Men allt det var möjligt därför att både Monaco och USA tillät dubbel medborgarskap.

 6. “En grundtanke inom svensk medborgarrätt har varit att undvika dubbelt medborgarskap. Sverige har dock i samband med antagandet av 2001 års lag övergivit denna princip. Ytterliga lagändring trädde i kraft den 1 april 2015.” Saxat från Sveriges generalkonsulats i New York hemsida.
  Det g i c k att kringgå.

 7. Särskilda regler har alltid gällt vid giftermål i kungliga familjer där en partner kommer från annat land. Lojaliteten med det nya landet markeras med en abdikation från den dittillsvarande identiteten, i vår tid genom att avsäga sig tidigare medborgarskap. I en scen i filmen Marie Antoinette visas hur det gick till på 1700-talet där den unga österrikiska prinsessan kläs av naken vid franska gränsen för att sen kläs på och anlända till Paris enbart i franska plagg.

 8. Vad är det o diskutera? Hon blev Sveriges drottning klart hon inte kan ha dubbla pass, vi försökte skaffa svensk medborgarskap på 90. Talet, det skulle kosta oss 24000 (6000 per person)för att bli utskrivna från hemlandet. Som tur var så infördes dubbelt 2001..

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar