Annons


Annons

Johan T Lindwall om vår unika opinionsundersökning: “Vi träffade helt rätt!”


Svensk Damtidnings unika Kantar Sifo-undersökning fick ett enormt genomslag i Sverige.

Kungafamiljen

Det var i början av året som Svensk Damtidning i en opinionsundersökning bland svenska folket tog temperaturen på kungafamiljen och monarkin. Publiceras i senaste numret av Svensk Damtidning.

1177 personer mellan 16 till 80 år fick svara på flera frågor och en av huvudfrågorna var när det är dags för kronprinsessan Victoria att ta över tronen. Där tyckte en majoritet att kungen ska sitta kvar på tronen fram till sin död.

Annons
Gilla Svensk Damtidning på Facebook

I den unika undersökningen fick vi även svaren på vem som är mest populär i kungafamiljen och om det är dags för Madeleine att flytta hem igen med familjen till Sverige.

Svensk Damtidnings undersökning publicerades i totalt 37 lokala och nationella medier, både online och i print. Även TV4.

– Detta är oerhört glädjande och visar att vi träffade helt rätt med att genomföra en egen opinionsundersökning, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

Opinionsundersökningen kommer nu att genomföras en gång per år.

– Det som är så fantastiskt är att ingen annan media har gjort detta till ett återkommande inslag. Vi ska nu göra detta en gång per år och på så sätt ta temperaturen på monarkin och svenska kungafamiljen, säger Johan T Lindwall.

Svensk Damtidnings undersökning spreds över hela Sverige och en sammanställning visar att den fick över 10 miljoner i räckvidd. Bland andra SVT Nyheter: 1 900 000 och Aftonbladet online: 2 200 000

– Otroliga siffror! Ingenting vi ens hade vågat räkna med, menar Johan T Lindwall.

Svensk-Damtidning

Här är ett urval av de som publicerade Svensk Damtidnings undersökning:
Aftonbladet
Barometern
Blekinge Läns Tidning
Borås Tidning
Dagens PS
Enköpings-Posten
Eskilstuna-Kuriren
Folkbladet
Göteborgs-Posten
Hela Gotland
Helsingborgs Dagblad
Katrineholms-Kuriren
Kristianstadsbladet
MSN
News55
Norrbottens-Kuriren
NSD
Nya Lidköpings Tidning
Oskarshamns-Tidningen (print) Piteå-Tidningen
Smålandsposten
Södermanlands Nyheter
Sydsvenskan
Sydöstran
Trelleborgs Allehanda
Uppsala Nya Tidning
Västerbottens-Kuriren
Ystads Allehanda
Östgöta Correspondenten (print) Östra Smålandsnyheterna

Foto: Stella Pictures.


(179)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

24 kommentarer till “Johan T Lindwall om vår unika opinionsundersökning: “Vi träffade helt rätt!””

 1. Anna
  Tyvärr kan jag inte ge dig någon information Monaco Matin skrev ingeting heller om
  Prinsessan Caroline idag!
  Däremot hade Hola ett stort reportage om henne i senaste numret med underbara bilder!
  CVM

 2. Intressant med opinionsundersökning men man kan ta allt med en nypa salt, för det saknas andra alternativ.
  Att CG icke var populärast kan skyldes hans utdelning av titlar till kreti och pleti. Men jag gillar svenskkungen bäst i familjen.
  Han är den sista kungliga.

  1. “Kreti och pleti”? Som i “bönder och patrask” tänker du? CG delade ut titlar till “Kreti och pleti” när han gifte sig med och gjorde Silvia till Sveriges drottning. Ingen kan hävda att han gjorde det dåligt den gången. Han har inte gjort det dåligt de senaste åren heller.

  2. Frida
   Silvia kommer under samme kategori.
   Gifta sig till titlar eller födes till dito bör i vårt upplyste samhälle förpassas
   till historia.
   Man pratar hela tiden om mänskliga rättigheter samtidig som man upphöjer en släkt.

  3. Nåja, folk gifter upp sig i status hela tiden. Kolla bara på “Hollywood-fruar”. Vad är det som gör en monarki mindre trovärdig bara för att medlemmarna av den gifter sig med vanligt folk? Jag får ofta intrycket av att bakom flertalet “republikaner” här döljer sig en samling blodsmystiker. “Hellre republik än en av pöbeln nedsolkad monarki!”… Fånigt!

  4. Frida
   Jag är så naiv att jag i dag tror folk gifter sig av kärlek och icke till en titel.
   Arvsmonarki har nog spelat ut sin roll.
   Det med blodsmystiken är jo ett skämt som kanske folk trodde på tidigare.
   Man får jo icke ta allt så bokstavligt, föredrar att vi kan välja vår statschef och slippa betala för vuxna barns familj.
   Men varför ta i mot titlar?

 3. Var det här en undersökning om monarkin eller kungahusets medlemmar? Utan att se frågorna och svaren, så passar det jättefint att publiceras i alla nämnda tidningar. Sedan brukar resultat ofta publiceras enligt svararnas ålder. Då kommer 80 åringarna att ha svarat Kungen 100%.

  1. Christina Kari
   Bra fråga. Det saknas flera frågor om detta ska vara en komplett undersökning om monarkin i Sverige. Det är inte många tillfrågade med tanke på Sveriges befolkning, sen beror det på vilka som har svarat, och hur insatta de är i systemet.
   Lite märkligt i sammanhanget SvDam gilla knapp visade något annat.

 4. Utan tvekan är kungen den som är i särklass populärast bland folket, men väldigt många är irriterade över hans generösa sätt att dela ut HKH titlar. Det är nog Victoria och Carl Philip med respektive som har krävt HKH titlar med allt vad det innebär. Madeleine och Chris bryr sig nog inte.

  1. Var det inte snarare så att Chris O’Neill ville fortsätta yrkesarbeta, något som vore oförenligt med en prinstitel då man som kunglig förväntas representera på heltid och framför allt inte ha ett avlönat arbete…?

  2. Är kungen populärast??
   Varför skulle han vara det?
   Utstrålning som en frysbox, inte ens medelmåttiga insatser i talarstolar och som åskådare vid diverse tillställningar, regelbundna skandaler/klavertramp…
   Han kanske anses “folklig”?
   Alla mätningar som har visat att Victoria är särklassigt populärast, var de felaktiga?

  3. SUS slik blir resultatet når du legger føringer på svaret, med å kun har 3 personer å velge mellom….en dårlig undersøkelse. En seriøs undersøkelse vil man ikke gjøre dette med. Man skal kunne velge hvem man vil og ja/nei spørsmål. Som er du for eller imot monarkiet? Hvem gjør best jobb? Hvem liker du best? Der alle medlemmene av kungahuset kan velges. Ellers har de som SD her lagt føring om hvordan de vil svarene skal være. Har du kun 3 personer vil også % på hver enkelt bli høyere enn ellers.

  4. Bra skrivet Obs och Demokrati! , gillaknappen visar sitt tydliga språk !, men av någon anledning blev det obekvämt att se sanningen! .

 5. Men hur tolkar Svensk Damtidning resultaten? Det sägs att en majoritet önskar att kungen sitter kvar till sin bortgång (38 procent). Men summerar man den första kategorin av respondenter ( önskar att Victoria tar över inom ett år) och den andra kategorin ( önskar att Victoria tar över inom fem till tio år) så blir dessa 11 procent plus 29 procent, således 40 procent. Således är det fler som önskar att kungen avgår före sin bortgång än att han sitter kvar.

 6. Opinionsundersokningen nadde over 10 miljoner. Hm. Vad jag minns sa finns det nu (exakt nu) 10 miljoner svenskar, sa ANTINGEN har varenda svensk, nyfodd liksom senil, natts av opinionsundersokningen ELLER sa har den erhallit ett massivt internationellt intresse som Sv Dam glomde namna. Hur troligt ar det sistnamnda, tro? Matematik gar nicht?

 7. Skal SD ha en seriøs undersøkelse så må den også inneholde spørsmålet for eller i mot monarkiet det mener til og med en royalist som meg. Du kan ikke bare ha spørsmål som vil gi deg svaret du vil ha som å spørre hvem gjør best jobb, hvem er mest populær, når bør V ta over. Den bør være bredere enn som så. Hvordan kan folket vite hvordan monarkiet står etter denne undersøkelsen? De vet kun hvem som er populær. Nei se til Norge, der tør de i det minste spørre dette i målinger om monarkiet 😉

  1. G,
   Håller med dig. Undersökningen är naiv och effektsökande. Vilken är mest eller minst populär och sedan påföljande kommentarer om detta. Den minst populära ska röstas ut som i dokusåporna. Svenskarna är besatta i sådant.

 8. Den här undersökningen ska man ta med en nypa salt. Som sagt, var är frågorna? Varför visar ni inte era frågor? Det görs redan undersökningar i de svenska tidningarna om vissa frågor vad gäller familjen Bernadotte. Den senaste var om Afronbladets läsare tyckte Viktorias syskon skulle få behålla apanaget eller inte. Över 80 000 läsare hade svarat och över 85% av dem svarade nej på frågan. Jag tycker såna här undersökningar smäller högre då det är fler människor som är inblandade.

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar