Annons


Annons

Intervju med Sofia: “Det tog på mig som både mamma och som kvinna”


Prinsessan blev personlig under besöket.

Prinsessan Sofia har varit på Nya Södertälje sjukhus, vilket innebär flera helt nybyggda avdelningar med helt nya tekniska lösningar och med en modern syn på vården.

– Detta är ju en jättesatsning på modern teknik för att kunna hantera en ökad befolkning som dessutom blir äldre. Vården står inför stora utmaningar så detta ligger verkligen i tiden, säger Sofia efter att ha tittat närmare på vissa av sjukhusets helt nybyggda avdelningar. 

Var tror prinsessan att sjukhuset kommer att betyda? 

– Vi var precis på förlossningen där de talade om förlossning för alla.

Annons

Och vi har ju en mängd olika människor som kommer hit från alla olika delar av världen och det tycker jag var oerhört imponerande, det tog verkligen på mig som både mamma och som kvinna att alla självklart ska få en värdig vård när man ska föda ett barn, säger hon.

I just Södertälje bor människor från hela världen och man har tidigare märkt inom förlossningsvården att det kan krävas lite andra rutiner för gravida kvinnor som dessutom inte talar det svenska språket, både för att minska deras oro men även förlossningsskador. Därför har man skapat olika vårdrutiner som hjälper alla kvinnor, oavsett bakgrund, att känna sig trygga inför och under sin förlossning.

Vad tyckte prinsessan om detta med att kvinnor med invandrarbakgrund som ska föda barn får extra stöd? 

– Det är helt fantastisk. Det ligger helt rätt i tiden, det är så det ska vara, alla kvinnor som ska föda barn ska ha samma rättighet och där vet man att sådana saker som känns ganska simpla, som språk och att få en förståelse, är oerhört viktigt för att känna en tillit och en tro. Man vet också att det bidrar till mindre skador under förlossningen och hela den biten. Så det tycker jag är fantastiskt. Jag är väldigt imponerad av Nya Södertälje sjukhus och hur de har tänkt när det kommer till den biten, berättar hon. 

Vad känner prinsessan själv om den rädsla många kvinnor i Stockholm känner inför förlossningen idag? 

– Jag känner självklart med de kvinnorna. Jag har ju själv fött barn så jag förstår att det finns en stor oro. Men jag hoppas att det med denna satsningen går mot ljusare tider. Det vi har hört här idag har ju varit fantastiskt med fler förlossningsplatser, högteknologisk sjukvärd, att alla ska få rätt till en bra vård och det tycker jag är viktigt, förklarar hon. 

Av Margareta Gotthardsson
Foto IBL


(328)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

58 kommentarer till “Intervju med Sofia: “Det tog på mig som både mamma och som kvinna””

 1. Oj vad inlärt allting låter. Hon svarar precis som t.ex Victoria och Silvia de övriga brukar göra.
  Problemet är att deras egen linje med särbehandling på ex. BB som det även har varit skriverier om i media, går stick i stäv med vad hon säger.
  Nej inte trovärdigt.
  Däremot är det fantastiskt bra att Södertälje Sjukhus har fått mer resurser till för en bättre bl.a högteknologisk sjukhusvård.

 2. Var förlossningsvård det enda som hon blev tillfrågad om?
  Är det den enda erfarenhet hon har av vård?

 3. Jaja, tänk om hon kunde bry sig lite om oss i Norrland, som mister vårt BB och får kurser i bilförlossning (!) vilket har hänt gång på gång. Vi som har 25-30 mil till BB!! Prata ihop dej med Stefan Sundström, Herrey-killen och många fler kändisar i hela Sverige. Kom upp till Sollefteå och delta i ockupationen ett par dar och engagera dig på riktigt. Då kan det betyda nåt, inte att stå i nya kläder och prata om sådant du inte vet, Sofia.

  1. Ja, vi bör alla tänka på er! Den situation ni fått i norr är inte anständig, det ska inte få vara så här för familjerna någonstans i Sverige. Verkligen läge för politikerna att tänka om!

  2. caterine,
   Så sant och viktigt påpekat

   Även jag upprörs över nedläggning av BB och kurser i bilförlossning, men även över antalet artiklar om Sofias sk uppdrag.

   Hur är det möjligt att det så ofta hänvisas till tidsbrist när de har så oändligt mycket planeringstid som vi fått lära oss här?

   Har man påtagit sig ett uppdrag med allt det innebär vad gäller resurser borde tiden vara tilltagen lite i överkant. De lever ju inte sina liv genom kollektivtrafikens tidtabell

   Förändringen av sajten märks!

  3. Caterine

   Bra skrivet! Dessvärre bekommer det inte Sofia och Kungafam, som särbehandlas t.ex. kunde de boka läkarteam och plats flera veckor före tid på sjukhusets BB medan andra får vänta el. inte får någon plats alls, i ett samhälle de i praktiken befinner sig utanför.
   Så de är öht inte rätt personer att uttala sig i ämnet.

   Man tänker också på detta att hela Sverige ska leva – som det så fint har sagts. Det gäller en levande landsbygd, detta med nedläggning av BB är självklart helt fel.

  4. Lola

   Välkommen tillbaka till forumet! Roligt att läsa dina läsvärda intressanta kommentarer.
   Ja en förändring på sajten SvDam märks.

  5. Hej demokrat,
   Tack! Är på ett tåg o kikade in

   Du har helt rätt när du säger “Så de är öht inte rätt personer att uttala sig i ämnet”

   Vården i allmänhet & förlossningsvården i synnerhet tycks nedmonterad Det som verkar fungera är akutsjukvården för de mest allvarligt akut sjuka även om platsbrist på vårdavd kostar mkt kraft att trolla fram

   Landstinget splittrat om kunglig vård – Omvårdnad – Dagens Medicin
   https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/01/31/landstinget-splittrat-om-kunglig-vard/

  6. Hej Caterine, det som betyder något for kejsaren ar att ha nya kläder. Uppdrag utgor bara en scen for att fa visa upp dem.

  7. caterine
   Det är klart att man blir upprörd för beslutet nedläggning av BB i Norrland. Det är ovärdigt för människor som bor i området länet.

   I sammanhanget det att Kfam Sofia uttalar sig i en fråga om lika vård för alla är högst motsägelsefullt. Det märks att syftet är att ge det svar man förväntar sig och detta för att få Pr för Khus.
   I praktiken vardagen gör det ingen skillnad, det är politiska beslut som måste till
   Det hon säger har människor redan sagt konstaterat demonstrerat för.

 4. Jag har ju själv fött barn så jag förstår att det finns en stor oro. Säger hon som hade en garanterad plats med eget förlossningsteam.

 5. Tycker ändå det var väl talat av henne och gav betydligt mer än standardfrasen att allt är ‘fantastiskt’!

  Det här ett bra exempel på hur de kan dra uppmärksamhet till sånt som förtjänar det!

 6. Sollefteå kommer att följas av fler BB-nedläggningar i landet.
  Något måste ersätta problemet, kanske ha en husvagnspark utanför det BB som är aktuellt att föda på. Merkostnaderna borde bli avdragsgiltiga i deklarationen.

  Sofias invigning fick Södertälje Sjukhus att komma i focus med lite glans, ty annars är det för många tråkigheter om den staden.

 7. Är inte poängen med SFI att man inte ska behöva en tolk t.ex. när man söker vård? Varför lägger förlossningsvården pengar på detta när det behövs fler barnmorskor och barn föds i bilar?

  1. Ja, Millan det ligger kanske något i det du säger.
   Även om man kan hålla med Sofia i det hon säger så låter det inte helt trovärdigt när hon talar om en vård som är lika för alla. själv hade hon eget förlossningssteam och hennes svärmor övervakades i två dygn på grund av förkylningsyrsel har det meddelats. Inte precis vardag inom vården för svenskarna.

  2. Millan,

   Att lära sig ett nytt språk är ingen qvickfix för de flesta.
   Tänker du att de som är/blir gravida under tiden de startar men inte slutfört sln SFI gör fel?

   Livet pågår även för dessa människor och för mig känns extern tolk mer humant än att låta ev egna
   (svensktalande) barn tolka i situationer de saknar kompetens för.

   Många barn tolkar åt sina föräldrar – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6567296

 8. Vad hjälper det med fina offentliga sjukhus när vårdpersonalen allt som oftast trängs i fikarummet.
  Snart så införs det väl även någon form av självbetjäning där mindre sjuka sätts i arbete med att hjälpa mer sjuka. Är det Svensk Dam som lockar i fikarummet eller något annat?
  Med privata vårdgivare är allt vanligtvis såå mycket bättre!

  1. Återigen en ogrundad kommentar utan kunskap om området från Stefan!

   Vårdpersonal har inte tid att fika.
   Inte heller att ära lunch.
   Inte end att gå på toaletten!

   Men du kanske uppsöker någon annan typ av vård sim är affärsdrivande och kostar multum för patienten?
   Där kanske personalen får fika, äts och kissa.

 9. “Vårdpersonalen trängs i fikarummet”; det är i så fall vid 15-tiden när dag-och kvällspersonalen löser av varandra! Ofta förekommer även överrapportering i samband med det.
  Stefan gör ett studiebesök där du har sett denna situation!!

  Det är inte alltid mer personal som behövs; är en organisationsfråga i rutiner.

  1. snickarjohn,
   Tack!

   Tänk om vi kunde få en sammanställning av samhällets samtliga kostnader för ett besök som detta.

   Svensk dam.se skulle kunna göra en artikelserie om denna inte helt oviktiga aspekt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv kontra värdet av celebert besök på div platser för oss skattebetalarna.

   Även det faktum att vi har en statschef som lyckats skapa enstaka uppdrag åt en hel familj är intressant att få kunskap om. Kan och ska en statschefs arbete devalveras?

  2. snickarjohn samt Lola kl.12.06. mfl.

   För kännedom: Har varit i kontakt med Robert Hannah rikdagsledamot.L. (som tidigare skrev en mycket bra insändare) Robert H. säger bla. följande: Trots kongressbeslut från S.-sida, tystas nu alla försök till debatter om monarkins vara/icke vara. R.Hannah har nu åter pg. ett skarpt skrivet inlägg som kommer att publiceras! Bra att någon i regeringen ändå inte släpper taget i frågan! PS. Tack för era inlägg!

  3. Lola 12:06
   Det är bara att instämma. Intressant och välskrivet en mycket relevant bra kommentar och fråga.

   Det går inte att bortse från det faktum som du skriver och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

  4. sign helene, Lola

   Tack för intressant info. helene.

   Lola intressant länk i ämnet och i jmf med Kfam tillvaro.

 10. En eloge till Sofia Hellqvist och Daniel Westling som så enkelt och med lätthet klarar av de “kungliga” uppdragen. Vad säger detta egentligen.

 11. Här ställer man icke adekvata krav på Kungafamiljen. Hade Sofia fått uttala sig om förlossningsvården i Norrland hade hon med stor sannolikhet gjort det. Det var väl bra att besöka Södertälje! Hennes naturlighet att tala är charmerande.

  1. Marguerithe,
   Får jag fråga vem detta besök var bra för.

   Får de boende i Södertälje, snabbare, bättre och säkrare vård tack vare detta besök?
   Var det bra för landstinget internt?

   Att det var bra för Sofia har jag förstått då “kalenderuppdraget” tagit henne bort från det oändligt tröstlösa förberedelsearbete hon annars ägnar sin arbetstid åt – till glädje för vem ? – på kontoret.

   http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/01/Lakare-kraver-atgarder-mot-teknikproblemen-pa-NKS/

  2. Lola,
   Samtliga kommentarer i tråden.
   En guldstjärna för mkt bra skrivna inlägg.

   önskar Trevlig Helg!

 12. HUR vill många som kommenterar här ha det.

  Enligt er:
  1) Kungafamiljen ska inte agera politiskt.
  2) Kungafamiljen gör uttalanden när de representerar om “sådant de inte vet något om”
  Mm mm.

  Det som skett med BB i Sollefteå är för dj-gt! Men det är politik!
  Skulle Sofia ha tagit upp detta när hon inviger ett “nytt” sjukhus – blir det fel då det är politik!

  OCH … till er som gillar Robert Hannahs “utspel: bli medlem i L och jobba politiskt aktivt istället för att sitta här och skriva av er!

  1. Då att här “skriva av sig” måste anses
   som en av Dina bästa grenar kan man
   undra varför Du vill förmena andra
   denna terapiform.

  2. mini,
   Fråga inte vad vi vill utan vad Du – som enligt egen utsago inte vet vad Du tycker om monarki – vill/tycker i frågan som debatteras.

   Är det är ett för samhället viktigt uppdrag och isåfall varför.

   Vem som får sina inlägg publicerade och därmed pratar om det som för dem känns viktigt i tråden bestämmer Svenskdam.se. Det har du att förhålla dig till.

   Ambitiösa människor hinner mycket, det är väl känt. Så vi hinner mkt precis som jag förstått av dina inlägg att du gör.

 13. Det är nu så här att dom får inte börja på SfI förrän dom fått uppehållstillstånd. Därför är det bra som dom gör i Södertälje gäller inte bara BB utan all sjukvård i hela landet. Personalen måste få rätt information om patienterna. Patienterna måste förstå vad personalen säger.

 14. helene,
  Tack för uppdatering.
  Som ett kuriosum kan jag nämna ett mail
  en republikvän fick från socialdemokraterna.
  Han hade mailat och frågat hur det kom sig att
  deras partiledare sjöng Kungssången med sådan inlevelse på Nobel.
  Svaret blev: “Stefan Löfven föredrar att föra den diskussionen på annat sätt.”
  Fan tro’t, sa Relling.

  1. snickarjohn.

   🙂 Det Relling sa–kan man nog säga om det mesta här,,:) Tack ock ha en skön helg!

 15. Nu har även SVDam en expert om den offentliga vården om hennes uppgifter stämmer vet
  jag inte men när mitt barnbarn fick uppsöka offentlig vård hade både personalen tid att dricka
  kaffe röka och gå på toaletten!
  Trevlig Helg
  CVM

 16. Lola pekar på en viktig sak, att hur mycket kostar ett sådant besök med apanage, livvakter, personal, nya kläder, samt kostnader för besöket och allt detta relaterat vilken nytt det ger?

  1. sign caterine, Ingrid

   Exakt, en väldigt bra fråga.
   Det är som vi redan ser och kan konstatera endast i PR syfte.

 17. I Pajala kommun har man inte kunnat föda barn på 35 år minst.
  Avståndet till BB i Gällivare är 18 mil ca från de olika
  byarna.Vad jag vet så har inga vare sig barn eller mammor
  dött på vägen.Bilförlossningar är mycket sällsynta.

  1. Mona,
   Bara möjligheten att någon ska behöva föda sitt barn i en bil är ett stort mörkt misslyckande för samhället. Att en förlossning ska ske under ordnade former tycker alla som har eller ska föda barn. En prioriteringsfråga

   Nu vet jag inte så mycket om ålderspyramiden och nativiteten i Pajala – en trakt som jag uppfattat är den utflyttningskommun i Norrbotten som har störst kvinnounderskott.

   Livet efter kvinnobussarna | SVT Nyheter
   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/granslos-karlek

 18. Sveriges ledande partier kallar sig feminister, men att se till att kvinnor kan föda barn under värdiga former, det klarar man inte. Det är prio 1 att se till att förlossningsvården fungerar, att välkomna nya liv på bästa sätt. Vill man inte att det ska födas barn i Sverige undrar man?
  Alla sätt är bra när det gäller att belysa detta!

 19. Konstigt att det alltid ska gnällas. När det gäller vården så ÄR det LANDSTINGENA som har hand om det. Det gäller att följa med vad landstingspolitikerna står för. Man röstar efter det. Det innebär att man kan rösta helt olika i riksdagsval o landstingsval. Sista valet rösta jag på 3 olika partier. Nästa val om jag lever ska endast rösta landstingsval o kommunval. Vårat landsting förlägger sina kurser i USA o rest upp 40 milj. sådant parti kan man ej rösta på.Samma kurser finns i Sverige.

  1. Kerstin Bergström,
   Det är ju synnerligen märkligt att du uppfattar att vi gnäller när vi utöver vår rätt att fråga oss vad nyttan med besöket är.

   Är din beundran för de kungliga så stor att alla andra ska tiga still?

   Var snäll och berätta om samhällsnyttan med besöket. Glöm inte ta hänsyn till landstinget och kommunens alla mötestimmar inför besöket när du gör din kalkyl.

   Även du borde bry dig om hur allas våra skattemedel används
   Själv prioriterar jag vårdpersonal om jag blir sjuk. Gör du?

  2. Lola

   Bra skrivet och konstaterat!
   Detta hur det faktiskt fungerar och ser ut i verkligheten samhället borde alla tydligt kunna se och förhålla sig till.

 20. Om det är nu landstinget som har hand om sjukvården vad gjorde Sofia där då?????
  Landstings politikerna med kommunerna hade väl kunnat inviga detta nya sjukhus eller
  hade dom inte rätt utbildning för detta???
  CVM

  1. Claes,
   Helt rätt!

   Tack till Er alla för härlig uppmuntran!

   Tyvärr är det inte bara kostnaden för Sofia med följe som drar iväg, utan även för landstinget och kommunen skenar tid dvs skattepengar.

   Vågar inte tänka på hur många timmar kommun och landsting suttit i möten inför detta celebra besök. Men visst, om sjukvården blir bättre så är det väl använda pengar.

   Då kan denna modell vara normen och Sofia slipper sitta vid skrivbordet längre, utan kan resa runt i landet och styra upp vården.

 21. Menar du med det att det endast är mammor i Sollefteå som får yttra sig. Jag bor i Stockholm och har fött barn. Får jag då inte yttra mej eftersom jag har haft nära till en fungerande förlossningsvård.

  1. Pensionär,
   Det är lättare att förstå vem du vänder dig till med din frågs om du skriver signatur i början på ditt inlägg och eller klickar på “svara” under ett inlägg.

   Då blir det en replik och man ser vilket inlägg du refererar till.

   Självklart får och ska alla som vill delta i debatten oavsett var i landet man bor. Det är det som är intressant med forumet – att få en inblick i våra olika infallsvinklar, prioritet av resurser och samhällsengagemang.

   Intressant och lärorikt helt klart

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar