Annons


Annons

Kate talar ut i ny video – berättar om första tuffa tiden som mamma


Berättar i ett öppenhjärtigt samtal med William och Harry.

Storbritannien unga kungligheter William, Catherine och Harry har valt att fokusera helt på frågan om mental hälsa. I sommar kommer deras välgörenhetsorganisation Heads Together sponsra London Marathon och nu berättar de om motivet bakom engagemanget.

Annons

I en ny video som kungahuset lagt ut på Youtube berättar de tre kungligheterna i ett öppenhjärtigt samtal om bakgrunden till att satsar på frågor som för psykisk ohälsa.

Prins William och prins Harry berättar att det är den stora sorgen över att ha förlorat prinsessan Diana som har gjort att de fått upp ögonen för frågor som rör psykisk ohälsa, men Kate har en annan infallsvinkel. I samtalet berättar hon om sina känslor kring att bli mamma för första gången.

– Att få ett barn, särskilt sitt första barn, är ett avgörande ögonblick i livet. Ingenting kan förbereda en för vad som ska komma. Jag minns första dagarna med lille George, vi hade ingen aning om vad vi skulle göra. Det spelar ingen roll hur många böcker man läser, det finns ingenting som kan förbereda en.

– De första veckorna var… en brant utvecklingskurva.

Se hela samtalet i filmen nedan. Den är textad på engelska.

Foto: Stella Pictures.

(104)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

56 kommentarer till “Kate talar ut i ny video – berättar om första tuffa tiden som mamma”

 1. Dette her er ganske unikt!At den yngre garde i det britiske kongehuset opptrer så åpent om så personlige erfaringer og følelserVeldig bra!!

 2. Kates uttalande, verkligt patetiskt. Hon gör sig själv löjlig genom att uttala sig om hur det är att bli mamma. Martyr? Friska, kloka mammor brukar säga att det är det bästa som har hänt dem.

  1. Hört talas om problem med amning ,mjölkstockning eller förlossningsdepression.
   Eller skador efter en svår förlossning?
   Alla mammor föder inte friska barn och alla kvinnor har inte en
   problemfri förlossning.
   Prinsessan Kate tycker nog att de var ett underverk hon fick
   men viktigt att inte bagatellisera att de kan uppstå problem
   med att föda barn.

 3. Med historikken omkring Dianas fødselsdepression og den “gamle gardes” ageren i den forbindelse, var det en klog disposition af Kates mor, at kræve de nybagte forældre tilbragte den første tid hjemme hos mormor og morfar. Til farfars store utilfredshed/misnöje.

  Nybagt er en dansk mening, der ikke kan oversættes direkte.

 4. Roligt med kungligheter som har ett bredare ordforrad an “fantastiskt”, “viktigt” och formulerar flera meningar!

 5. En liten reflektion kring människan/kvinnan och det evolutionära med anledning av Kates bekymmer:
  Om Kates upplevelser av och reaktioner inför moderskapet vore norm, hade då människan som art överlevt?

 6. Birthe V

  I svenska språket används nybakad allmänt. Ofta nybakad student. En som just tagit studentexamen och varför inte också nybakade föräldrar.

  1. Jeg forsøgte faktisk med dansk svensk ordbog. Men det blev alt muligt andet!
   Det var min mening at skrive “nygräddad”.
   Men ordbøgerne opgraderes jo hen ad vejen, så man kan jo håbe.

   Alt hvad der sker for en person første gang i DK er nybagt.

  2. Nybakade studenter och lite till
   Som nybakad student kommer bäst-före-datum snabbt. I stort sett är det bara under själva studentdagen och ytterligare några dagar av återhämtning som man är nybakad.
   Den som däremot i slutat på sommaren spankulerar omkring med studentmössan på nacken är inte längre nybakad – han har missat det mesta.
   Men allt detta är nu så länge sedan. Studentskrivningar och muntlig prövning inför stränga censorer är bara minnen och knappt det.

  3. Bror,
   Studentskrivningar och muntliga förhör var ändå den riktiga studentexamen.

 7. Bror och Christina, Kates uttalande speglar vad de flesta föräldrar känner de första veckorna, det är absolut inget patetiskt med det.

  Vill uttrycka min beundran för denna yngre generation, de engagerar sig i viktiga och i viss mån tabubelagda frågor. Harry har t ex även engageerat sig mycket för krigsveteraner och båda bröderna för hemlösa. Prins Charles Prince’s Trust har hjälpt en mängd ungdomar på fötter. Och så verkar de avslappade!

  1. Gunnel!
   Min mycket anspråkslösa poäng var att Kates “besvär” i ett evolutionärt perspektiv är en avvikelse från vad som finns nedärvt i kvinnan/modern.
   På basis av egna erfarenheter kan därför inte Kate tala för kvinnor generellt när det gäller barnafödande och vad som sker i omedelbar anslutning till detta. Beklagligtvis ger artikeln intryck av att det är möjligt.

 8. Gunnel

  De flesta nyblivna föräldrar känner nog till problemen men av någon anledning tar de dem med ro trots avsaknden av tjänstefolk och all hjälp som tänkas kan. Därför tycker jag att Kate av alla inte behöver framhålla sin egen roll som mor utan hålla sig till viktigare problem i världen. Dessutom leder hennes sk. problem till absolut ingenting.

  1. Tvärtom, skulle jag vilja säga; för en gångs skull kanske folk tycker att de kan knyta an till de problem som Kate pratar om. Kanske kan någon känna att “om t o m en kunglighet med all de hjälp de får kan känna såhär, så det är ok för mig att känna så också”… Det finns en hel massa folk som Bror som försöker ge unga mammor dåligt självförtroende genom att uttrycka att det är mot de nedärvda lagarna att känna tvivel och ängslan då man blir förälder.

  2. Gunnel,
   Om unga mammor har dåligt självförtroende har deras egna mammor gett dem det, tyvärr.

 9. Jag är för det mesta kritisk mot kungligheterna, då jag helt ärligt tycker att det mesta de gör är meningslöst och det mesta de säger har noll innehåll (“Det är fantastiskt”, etc) och känns väldigt tillrättalagt, stelt, distanserat, men detta – trots att det så klart var regisserat – kändes äkta, viktigt och faktiskt riktigt bra gjort.

 10. Bror – det gik jo heller ikke så godt i alle tilfælde. Nogen kan det andre kan ikke. Dette ser du overalt i pattedyrenes verden, der er mødre, der afviser deres nyfødte, og i værste fald slår dem ihjel.
  Mary og Frederik har givet udtryk for det samme, uvidenheden/usikkerheden og angsten for at gøre noget forkert. De fik hjælp af Marys søster, og en sygeplejerske Rigshospitalets fødeafdeling, der blev Christians første barnepige.

 11. Det är inte lätt att få en förlossningsdepression när man har ett nyfött barn att ta hand om. I övrigt finns det nedärvt hos kvinnan hur man tar hand om sitt barn. Ängsligheten att göra fel känner jag inte igen och är ett nytt fenomen hos de unga idag.

  1. Jeg håber du har mulighed for at se den engelske serie “Calling Midwife”. Den går netop nu i reprise på DR1, alle hverdage kl. 17:00.

  2. Tack Birthe Vejrum,
   Jag ska försöka se den. Vi har haft en serie här “Barnmorskan i East End” som var mycket gripande och fin.

  3. Finns nedärvt, minsann. Och alla karlar har nedärvt hur man plojer en aker också, eller?

   Marguerite, Marguerite, var far Du allt ifrån?

  4. josefin,
   Om du tror att jag inte fött barn, så har du fel. Jag var 22 år första gången, en ung student. Vi förväntades vara vuxna fullt ut på den tiden och man hade skämts att be sina föräldrar om praktisk hjälp med barnet. Det hade varit pinsamt. Varför är det så annorlunda idag när 30-åringar äntligen kommer till skott och ändå inte klarar av det utan måste trötta ut sina äldre föräldrar som får börja om på ruta 1.

 12. Så skönt att fler reagerar och inte låter män definiera hur kvinnor ska reagera i en specifikt kvinnlig situation som män helt saknar möjlighet att befinna sig i!
  Dessutom en situation som troligen är den som mest påverkar en kvinna under hela livstiden.

  1. Snälla Grötchen och Josefin
   Som jag redan formulerade saken i min första kommentar, ställde jag en fråga om mänsklig utveckling på evolutionär grund. Inget mer än så.
   Manligt och kvinnligt i ett “genderperspektiv” à la Gudrun Schyman är jag dock helt främmande inför.
   Men bilden av den plöjande odalmannen som naturgiven var välfunnen. Tack Josefin, sånt gillar jag!

  2. Bror, du ställde frågan om mänsklighetens överlevnad i händelse av att det Kate beskriver vore norm.

   Och vad vet du om vad som är norm för nyblivna mödrar?
   Hennes upplevelse kanske är norm.

   Barnavård är inget som ligger i generna hos människan. Lika lite som plöjning.
   Eller snickrande, jakt eller manlig överordning.
   Det är något man socialiseras till.

   Du behöver inte ens berätta att du inte känner till genus! Det märks ändå. 😀

  3. Grötchen kl. 18:32
   Teorier på sprätthönsnivå har definitivt sina poänger – vid whiskyprovning och i glada vänners lag! För att inte tala om deras upphovsmän och -kvinnor. Då blir det skoj på riktigt!

  4. Jag förstår att du med teorier avser dina egna om olika nedärvda färdigheter.

   Låt dem roa er på era små gubbmöten! 😀

 13. Marguerithe – det er sikkert den samme serie. Den udspilles med centrum i Nonnatus House, hvor en gruppe nonner + en gruppe Midwifes/sygeplejersker, gør hvad de kan for at få livet i et sønderbombet London til at fungere i samarbejde med lægen, præsten og Poplar distriktets bobby.
  Seriens rigtige titel er: “Call the Midwife”!

 14. obs_videons tema är INTE Kate – utan förklaring ges t hur o varför denna kampanj uppstod
  därtill betydelsen av SAMTAL människor emellan
  generellt vikten att våga o ta chansen att va mer öppen så att man ej behöver känna sig ensam dvs kan lära sig av andras erfarenheter i möten med dem m liknande erfarenhet – kan bli 1 värdefullt stöd för en själv – likväl som att ens omgivning som märkt av att ngt r annorlunda med en ges chans att slussa in den berörda i rätt riktning att finna rätt hjälpinsats

  1. det jag skrev ovanstående är VAD Will Kate Harry SJÄLVA ANGETT som dess SYFTE MED DERAS KAMPANJ HOPPATS PÅ ATT UPPFATTAS SOM!

   Att kalla ny-bliven dvs oerfaren 1agångs-mammas öppet erkända initiala osäkerhet inför hur man hanterar 1litet barn som skriker oavbrutet dag som natt för “patetisk” …känns som 1 orättvis och onödigt hård etikett – och underlättar knappast eller ingjuter mod nog att öppet erkänna att man behöver be andra mer erfarna mödrar om stöd och tips

  1. Pernilla

   emma är jo besserwisser och har monopol på tolkningar plus specialist på engelska kungliga. Det får en stå ut med för av och till har hon et guldkorn.

 15. emma

  Du är bra. Kates bekännelse tröstar säkert alla nyblivna mammor från alla samhällsklasser. De börjar våga be om hjälp då Kate också har känt osäker då hon fick sitt första barn. Patetiskt är ett för snällt ord. Nu har moderskapet också börjat förstås av alla fattiglappar, de skall bara be om hjälp, på uppmaning av någon rik latmask. Nytt under solen barnet gråter dag och natt.

  1. CHK

   v vänlig o LÄGG ej ord i min mun som jag aldrig sagt
   såvitt jag minns var MIN formulering:
   “ingjuter mod nog att öppet erkänna att man behöver be ANDRA mer erfarna mödrar om stöd & tips”

   EJ 1 ORD OM ATT KATE SKA PRAKTISKT BISTÅ ALLA MÖDRAR
   EJ HELLER NGT OM INKOMST-NIVÅ
   statliga NHS bistår alla i UK m vård
   Kampanjen syftar till att bryta isolering hos de med behov- oavsett vad – att samla mod/ta initiativ till finna rätt hjälp inom vård
   Och prata mer öppet om hur vi har det m nära&kära

 16. emma

  Jag har inte skrivit om ekonomiskt stöd. Tror inte heller att mammor inte vågar be om hjälp. Alla har helt enkelt inte ett socialt nätverk som finns till hands vid behov. Kate skulle inte ha orkat vänta på NHS.Vill man snabbt få avlastning, brukar man få betala.
  Kate är den sista av alla som har erfarenhet av hur det i vanliga fall är att bli mamma.

  1. dock la du vikt vid inkomstnivå-skillnader
   DINA ORD: “… alla FATTIGlappar, de skall bara be om hjälp, på uppmaning av någon RIK latmask.”

   organisationen Heads2gether har ändrat beteende/attityd hos många
   är positivt

   därmed ej enbart fokus på nyblivna föräldrar heller – därav dessa 3s GEMENSAMMA satsning – oavsett om man är förälder, har mist någon, har det tufft i vardan på olika sätt – jämte hemlösa, veteraner och övriga verksamheter där trion ofta stött på folk via sagda röda tråd

 17. emma

  Måste bekänna att jag aldrig läser annat än rubriker och kommentarer. Men nu skall du spara krafter för att gå upp till försvar om du läst Expressens och Aftonbladets rubriker idag.

  1. mina ord ovan var mina slutord i ämnet
   och AB EXP bryr jag mig ej om deras tillförlitlighetsnivå är i det närmaste obefintlig numera betr “tillförlitlig fakta” – enbart sensationsrubriker á la clickbait hos tabloider av lägsta sort

 18. Christina Kari Helsinki

  Härligt med din skarpa blick från landet i öster, dagen startat utmärkt med nallens senaste nyheter om Silvias svärmorsdröm ekonomiska trassligheter.
  Kanske dags för oss ekonomi och skatteintresserade damer få lite mer kunglig stoff om det.
  Look t..Norway och se på Dagbladets journalisters granskning av kungahuset….

 19. Tomine

  Tack! (det samma). Bara har svårt att förstå O´Neill. Själv har jag ännu mycket att lära mig men sak som jag alltid har skött om från ungdomen är skatter och böter. Jag bara inte täcks lämna dessa obetalda. Gråtande bara till banken (iklädd mina mest utslitna kläder).
  Have a nice day!

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar