Annons


Annons

Ebba Busch Thor: “Jag är mer chill sedan jag blev mamma”


Vi träffade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

På golvet ligger en babyfilt och på bordet står en nappflaska. Det tillhör inte vanligheterna i ett riksdagsrum, men så går Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, 30, också sin egen väg. Sedan dottern Elise föddes för fem månader sedan har hon delat föräldraledigheten med sin man Niklas Busch Thor, 31. På så sätt har hon lyckats kombinera sitt viktiga uppdrag som partiledare, med det ännu viktigare att vara mamma.

Annons

– Sedan jag fick barn har jag stärkts ännu mer i min övertygelse att det inte finns någon politiker på jorden som kan veta hur alla familjer i Sverige har det. Det ser så olika ut Jag önskar ännu mindre pekpinnar när det kommer till familjepolitiken och mer av att låta familjerna sköta sitt. Men politiker ska ge förutsättningar för att det ska bli lättare.

Dottern Elise finns allt som oftast med henne när hon jobbar, som i dag under vår intervju när hon förnöjt ligger vid sin mors bröst.

– Jag både ammar och toppar med mjölkersättning. Det är en hungrig liten dam det här, säger Ebba och ler ömt mot sit lilla knyte under sjalen.

Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch och Ebba Busch Thor.

Elise är en bestämd liten dam, men hon är nöjd längre stunder än vad storebror Birger, 2, var.

– Eller så är det jag som är mer chill, säger Ebba och konstaterar lugnt att det här med att bli mamma har förändrat henne på ett bra sätt och att hon har fått nya perspektiv på tillvaron.

– Jag tar saker mer med ro och stressar inte upp mig i onödan.

Som när maken Niklas åkte på träningsläger med sitt fotbollslag IK Sirius till Barcelona i februari och vattnet plötsligt gick. Babyn hade inte vänt sig i magen, så Ebba hade fått ett inplanerat kejsarsnitt. Men nu blev det plötsligt bråttom. Med BB i luren skickade hon ett meddelande till sin man: “Kom hem. Vattnet har gått.” Det blev Ebbas andra akuta kejsarsnitt och den här gången satt en nära väninna vid hennes sida under operationen. Hon var inte rädd eller orolig just då och maken hann ansluta till eftervården så att fick en fin stund med sin lilla flicka.

– Men sedan blev det lite dramatik. Jag förlorade väldigt mycket blod och var tvungen att bli opererad igen på natten. Det var tungt och jag är glad att Niklas var med då.

Niklas och Ebbas kärlekshistoria började på ett kafé i Uppsala, 2008. De hade gemensamma vänner och började prata. Sedan slutade de inte förrän alla gått hem och kaféet skulle stänga.

– Det var början på en sensommar där vi hade många och långa promenader runt om i Uppsala innan vi sedan blev ett par på hösten. Jag föll för att han var så direkt. Han lindade inte in saker. Han var rak med vad hon tyckte och tänkte. Det var Ebba inte van vid.

– När det kommer till kärlek hade jag nog mer köpt Hollywood-bilden av att det skulle vara så krångligt och svårt.

– Han var inte så mycket för katt- och råttalek och det var nytt för mig. Men det var positivt, säger hon och ler.

Bröllopet stod i en 32-gradig “knallvarm” Uppsala domkyrka, i juli 2013, och Ebba minns det som väldigt härligt med familj och goda vänner samlade. De bosatte sig en villa utanför Uppsala och Ebba, som sommarjobbat som målare i fem säsonger, piffade upp huset en hel del.

– Det värsta Niklas vet är när jag ber honom att tapetsera, men det är också för att jag går in och arbetsleder honom och har synpunkter på hur han utför jobbet, säger hon och skrattar.

Ebba säger sig vara snäppet händigare än maken, men delegerar gärna bort borrmaskinen.

– Vi växeldrar på olika områden. När jag kommer hem en fredag eftermiddag och vi ska laga mat så är jag fortfarande i jobbmood och tänker att vi kan effektivisera och styra upp stationer. Och då säger han: “Älskling, nu har vi satt på musik, vi ska laga trevlig mat ihop. Det här är inte ett projekt som behöver styras upp – utan vi ska njuta av fredagskvällen.”

Så han är förstående till ditt chefsbeteende?

– Ja, och det har räddat oss många gånger. Att vi kan prata om att vi måste byta läge. Man behöver inte administrera hemmet.

Niklas har också en romantisk ådra, som Ebba älskar.

– Jag tycker att han är kreativ med att komma på små saker. Han kan komma upp och byta ut Elise mot en kopp kaffe och ett glas juice på morgonen och säga “vakna nu i lugn och ro och så kan du komma ner sen.” Det är värt mycket. Och det är just under småbarnsåren man behöver de där små gesterna extra mycket. Ingen relation är perfekt, men vi är ett väldigt bra team. Det gör att man orkar mycket.

Ytterligare en viktig pusselbit i relationen är att de båda är troende. För Ebba är tron viktig.

– Det är en källa till stor tröst och lycka. Den gör mig lite mer ödmjuk inför livet. Det är inte bara jag, mig och mitt, utan det finns en annan dimension också.

Under hela grundskolan gick hon i den omskrivna frikyrkoförsamlingen Livets ords skola i Uppsala. I dag har hon och familjen dock lämnat församlingen.

– För min del handlade det nog om att ta ett eget beslut när jag närmade mig vuxenåldern. I vilket sammanhang jag trivdes och kände mig hemma i. Jag har inget behov av att hela tiden definiera mig själv utifrån tiden jag gick på skolan. Jag är tacksam för det som var bra och det som inte var bra har jag gått vidare från.

Alla frågor kring Livets ord-tiden har tvingat Ebba att rannsaka sig själv, säger hon.

– Vad tror jag på, vad tror jag inte på och vad har min tro för betydelse för vilket politik jag vill driva.

Hon menar att det är viktigt att skilja på tro och politik och säger att man inte behöver vara kristen för att rösta på Kristdemokraterna.

– Man kan vara kristen, muslim eller ateist. Vad man tror eller inte tror på spelar ingen roll. Kristdemokratin är en ideologi som handlar om frihet och medmänsklighet i kombination. I Tyskland, med kristdemokraten Angela Merkel i spetsen, vet man mycket väl vad det handlar om, men i Sverige ligger vi lite efter, menar Ebba och det vill hon ändra på.

– För mig är det viktigaste innehållet, oavsett vad vi har för partinamn så kommer vi alltid höra hemma ideologiskt i kristdemokratin.
Foto: IBL


(172)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

25 kommentarer till “Ebba Busch Thor: “Jag är mer chill sedan jag blev mamma””

  1. Ja, Sara Skyttedal är drygt sju månader äldre. Det gör nog stor skillnad.

  2. Av bilden framgår att ena landningsstället inte har fällts ut.
   Räddningspersonalen ser dock inte ut att misstycka.

  3. Jag menar att om man ska ha en ung partiledare hade Sara Skyttedal passat bättre. Hon är mer jordnära och har bra uttalanden.

 1. Sveriges blivande inrikesminister i “min” regering. Det du Bror, det är något annat än Ynkeman!
  Trevlig helg i slott och koja!

  1. Denna unga dam blir aldrig minister.Tror att hon inte ens är partiledare vid nästa val.
   För forcerad och arrogant.

  2. Så blir det inte.Ebbas parti kommer inte in i riksdagen vid nästa val.
   om det skulle bli ny regering så får du hålla dig till godo med AKB.

 2. Hon är ju väldigt ofta med i olika tv-program, så en tv-karriär när KD och MP hamnar under spärren?

 3. Håller med Marguerithe – å de sista dagarna har känts som en lekstuga med 30-åringarna i Alliansen som använder misstroendevotum som maktvapen- och äventyrar hela Sveriges stabilitet- inte nödvändigtvis för landets bästa – utan för sin egen nytta, för att de kan..

 4. Ebba är bästa och mest intelligenta partiledaren i Sverige, trots att hon är ung. Ungdom går över men inte begåvning. Hon använder inte manus när hon talar. Hon är en frisk fläkt!! Är inte KD, men tycker hon är riktigt bra!

 5. Ungdom betyder ofta att man är kategorisk, vilket är bra när man sysslar med partiledarskap. Gråzoner och fria tolkningar passar dåligt. Tummen upp för Busch-Thor.

 6. Ja du Ebba, KD verkar att ha frångått sin tidigare centrala familjepolitik och antagit en mer militant moderat politik.Det är inte ert parti till gagn, tvärtom och vi ser det på de låga opinionssiffrorna.Då är det populistiskt “korrekt” att plötsligt värna familjepolitiken.
  OCH, både M och KD är i nödvändigt behov av nya partiföreträdare. Anna och Ebba saknar karisma och håller inte måttet,tyvärr!!

 7. Stefan – en man av vår tid
  En Googlesökning på Stefans etikettering av den tidigare inrikesministern Anders Ygeman som “Ynkeman” ger dryga 1000 nedslag. En helt överväldigande andel av dessa återfinns på siter där det anständiga samtalet ersatts av hatfyllda utfall mot allt förment avvikande. Längre ner i den språkliga och tankemässiga avfallshögen än så går det inte att komma.
  Där finns Stefans “vänner”.

  1. Åsiktskorridoren blir visst snävare och snävare.
   Så nu är ordet ynklig också bannlyst, kanske bäst att du och dina “vänner” reviderar hela SAOL, ser med spänning fram emot resultatet som då lär rymmas i byxfickan.
   Lycka till!

  2. Stefan!
   Med ett så uttalat tunnelseende som du här ger prov på, är det inte alls konstigt om du upplever dig förpassad till “åsiktskorridoren”.
   Men det där med sammansatta ord har sina sidor:
   att det finns svinpälsar är, som jag ser det, inget hinder för att äta “svinekotelet” till middag. Och att dessutom göra det med god aptit!

  3. Ja jag har förstått att jag precis som Margó Ingvardsson bör samla sockerbitar i fickorna.
   https://youtu.be/RbzRZWFZHs4
   Här har du för övrigt ett parti med djupa rötter i diktaturens allra smutsigaste mylla, och dessa samarbetar nu regeringen med. Bekymrar detta inte dig det minsta?

  4. Stefan 2:a aug. kl. 12:15
   För egen del är jag långt mera oroad över de mörksens krafter som står bakom klippet om Ohly och hans ungdomsförsyndelser.
   När den här sortens herrar, för det är det nästan alltid bara herrar, börjar lägga ut texten om Western Civilization och de hot som riktas mot densamma, då vet man vad klockan är slagen. Då blir det, för att tala med Arthur Koestler, natt klockan tolv på dagen.

  5. Bror!
   Blanda inte bort korten nu tack. Det är SVT som gjort inslaget, om det sedan är Kalle Anka eller någon av hans vänner som lagt upp det är för mig då helt irrelevant.
   Och detta handlar inte bara om “Ohly och hans ungdomsförsyndelse”, detta handlar om ett parti med vurm för diktaturer och en partiledare som kallat sig för leninist och som kallade sig för kommunist så sent som 2005.

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar