Annons

Annons

Speciella gåvan till Victoria: “Kan användas av hela familjen”


Presenten har både historisk koppling och en personlig tanke.

Vid mottagningen på slottet överlämnade talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven en alldeles speciell present från riksdag, regering och det hela det svenska folket – ett personligt kryddställ i 18 karats silver och svenskt rödguld – som prinsessan Estelle tyckte mamma kunde ha chili i.

Annons

Det vackra kryddstället är dock till för salt. Formgivningen har inspirerats av kronprinsessans kärlek till naturen.

– Gåvan kan användas när familjen samlas men också i Kronprinsessans officiella representation. Kronprinsessans fina sätt att representera Sverige och det svenska folket gör oss stolta, sade talman Urban Ahlin vid överlämnandet av gåvan.

Kryddstället är tillverkat av silversmeden Petronella Eriksson och gravören Lisa Henrich har graverat Kronprinsessans monogram på en av skålarna. På gratulationskortet stod blanda annat följande:

”Kryddor har alltid varit en viktig del av livet, och saltet till och med nödvändigt för människans överlevnad. Vid måltider på Kungliga slottet finns en lång kulturhistorisk tradition att duka med personliga kryddställ och saltkar till medlemmar i den kungliga familjen. Riksdagens och regeringens gåva till Kronprinsessan Victoria är ett personligt kryddställ i silver och svenskt rödguld. Detta dekorativa bruksföremål har sin plats såväl på det festligt dukade bordet vid officiella middagar som till vardags när familj och vänner samlas kring en måltid.”

Foto: Stella Pictures

Läs också: Vackra smycket – en hyllning till Victoria

 

(0)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

13 kommentarer till “Speciella gåvan till Victoria: “Kan användas av hela familjen””

 1. Det är inte vår vänsterpopulistiska minoritetsregerings uppgift att dela ut dyra gåvor till höger och vänster. Herr Löfven har nu helt tappat fotfästet i sin dyrkan av monarkin. Men jag gissar att han har ärvt ovanan från fackföreningsrörelsen?

  1. Hvordan regeringen vælger at bruge deres løn, må de vel selv bestemme Stefan? Eller mener du, de går til finansministeren og henter penge direkte fra Statskassen?

  1. Det vore intressant att höra detta annat än från på den ultra-vänsterrojalistiska kanten.
   Kanske kan den mycket sympatiska Marguerithe flika in?

  2. Stefan, jag vet inte hur mycket rojalist Stefan Löfven är, men han är mycket rädd att röra kungahuset. Då får jag ingen fläskpannkaka av min mor, har han uttalat.:-)

 2. Ja och vissa vänder Kappan efter vinden
  snacka om vänsterdriven kommentar!
  Dessutom är det alltid lätt att vara generös med
  andras pengar!
  CVM

 3. Vanligt hyfs säger att man har en present med sig när man går på födelsdagskalas!
  Även om man som Stefan är snål!

  Det här var en jättefin och väl genomtänkt present där Ahlin redogjorde för tankarna bakom den.

  Men den var inte enbart tänkt för salt som Svensk Dam påstår.
  Den bestod av 3 skålar, en för salt och en för peppar och en 3:e där man kunde välja själv. Där ansåg Estelle att chili skulle passa.

 4. Synd att man ska behöva redogöra för en gåva till en brain person!
  Undra vad Magdalena Ribbing tyckte om denna gåva till KronPrinsesssn eller
  hur Grötchen :-)))
  CVM

 5. Olof Palme skulle vända sig i graven om han skulle se hur socialdemokratin har utvecklats och framförallt dess fjäskande partiledare i Stefan Löfven. Tyvärr är det vända-kappan mentaliteten som idag styr hela partiet.

 6. Det var ju trevligt att hon fick en gåva även från mej, svenska folket, roligt om jag finge se vad jag gav.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)

Annons

Laddar