Annons


Annons

Långläsning! Lill-Babs: ”Jag hade min kris när jag var 68”


Svensk Damtidning träffade Barbro ”Lill-Babs” Svensson i Järvsö.

Lill-Babs trallvänliga låtar avlöser varandra i högtalarna, det doftar gott från den hem­lagade viltskavsgrytan och lunchkommersen är i full gång inne i Caffären i Järvsö, när ­huvudpersonen själv Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 79, kliver in genom dörren.

Annons

– Det här är paradiset på jorden. Det är underbart att vara hemma i Järvsö – och nu ska jag få vara ledig lite också, ­säger Barbro och ler.

Gilla Svensk Damtidning på Facebook

Hon har haft en hektisk vår med mängder av spelningar och nypremiär av succéshowen med kollegorna och nära ­väninnorna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson.

Stjärntrion Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Lill-Babs.

Nu möts Barbro och ”Siwan” mest genom det virtuella korsordsspelet Wordfeud på mobilen. Att lösa korsord och leka med ord är ett bra sätt att hålla huvudet igång menar hon. Kroppen håller hon också i trim. Hon cyklar flera kilometer och tar långa promenader i den vackra hälsinge-naturen.

– Jag är överallt och jag har svårt att sitta stilla. Jag tycker om att röra mig, i trädgården, inne, ute eller här i Caffären. Jag kopplar av med att ha ­saker att göra, säger Barbro och skrattar.

Det är svårt att förstå att hon fyller 80 år i mars nästa år och det är heller ingenting hon går runt och funderar över.

– Jag hade min ålderskris när jag fyllde 68. Då var det 18 år sedan jag fyllde 50 och de åren hade gått så fort och sen var det bara 12 år kvar till 80 och då kom det så nära. Jag ­ville hinna göra så mycket och det gör jag ju också. Jag får leva och jag lever ett underbart liv!

– Jag är tacksam för livet. Det är som jag brukar säga till alla som blir äldre och klagar, eller yngre som är rädda för att bli äldre; lugn, det finns reservdelar!

Själv har hon fått ett nytt knä som fungerar väldigt bra, inopererade linser som gör att hon slipper glasögon, hörapparat och hjärtmedicin som håller hjärtflimret i schack.

– Jag trappar inte ner – jag trappar upp, säger Barbro, och berättar att hon ändå är lite kluven till sitt höga tempo.

Hon läxade upp sig själv i hiss-spegeln i våras, efter en sen kväll på Intiman.

– Jag sa: ”Vad håller du på med? Är du inte klok, du är ju snart 80 år, snälla, rara Svensson, lugna ner dig.” Och så bara vände jag och tänkte: ”Vad klagar jag för? Jag har världens bästa jobb, orkar och får dess­utom betalt.” Så gick jag in i lägen­heten, ställde mig i duschen och tänkte: ”Gud vad jag har det bra!”

Flera av Barbros nära väninnor är minst lika pigga och aktiva. En av dem är prinsessan Birgitta, som ju spelar golf varenda dag på Mallorca. När ungdomskompisen Birgitta fyllde 80 år i januari uppträdde Lill-Babs på hennes storslagna ­party, anordnat av kung Carl Gustaf, på Drottningholm slott.

– Birgitta är en underbar tjej, väldigt härlig och okomplicerad. Hon är en jäkel på golf, har så bra klädsmak och man kan ju hänga på henne vad som helst. Men hon är försiktig med maten och det hjälper inte hur mycket jag tjatar om att hon ska äta mer, säger Barbro.

I oktober ska hon, prinsessan Birgitta och gemensamma vänin­nan Mona Tumba spela golf i Florida, samt medverka vid Florida-Sweornas 25-års­jubileum.

Lill-babs tillsammans med prinsessan Birgitta.

Förutom många nära vänner är Barbro också omgiven av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Här hemma i Järvsö bor äldsta dottern Monica, 63, som precis gått i pension.

– Monica är en pärla. Hon är mera mamma för mig än vad jag är för henne, hon är lugn. När tjejerna (Kristin Kaspersen och Malin Berghagen) var yngre ringde de oftast till Mo­nica. De ville inte besvära mig för jag jobbade. Hon är en fantastisk tjej, säger Barbro stolt.

Någon kvart senare möter vi Monica inne på Lill-Babs-­utställningen tvärs över gården. Hon har alltid varit artistens doldisdotter och vill inte heller i dag var med på bild.

– Nej, det där får mamma ­sköta, säger hon och ler.

Med döttrarna Monica, Malin och Kristin.

Lill-Babsutställningen invigdes på midsommardagen 2009 och den tar besökaren på en resa från 50-talet via folkparker, ”Annie get your gun”, Lars Forsell, Börsen, Rondo och fram till i dag.

– Här är mitt liv. Det är inte klokt vilka klänningar! Här går jag ofta runt och minns. Jag kommer ihåg något och så ­dyker nya minnen upp, säger Barbro och smeker med fingrarna över en paljettbeströdd klänning.

All den här uppståndelsen, alla scenframträdanden, det ­rika sociala livet … Känner hon någonsin sig ensam?

– Det tror jag alla gör. Jag tycker det är jätteskönt att vara själv ibland, men sen är det väldigt tråkigt att känna ensamhet. Häromkvällen ringde jag Kristin och frågade vad hon gjorde. Hon var själv hemma och då sågs vi, men jag tror att jag är en mästare på att inte ­vilja störa.

Jag frågar om hon blir uppvaktad ibland och Barbro funderar lite …

– Jag blir väldigt bortskämd av alla, men jag är väldigt dålig på att våga känna om det är för min skull eller för Lill-Babs. Jag tänker egentligen inte så, men många i min omgivning gör det och då börjar jag tänka så också. Själv glömmer jag bort Lill-Babs. För mig är hon bara någon som går till jobbet ibland.

Foto: IBL


(384)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

2 kommentarer till “Långläsning! Lill-Babs: ”Jag hade min kris när jag var 68””

  1. Lill-Babs är popular också i Finland bland äldre generationer eftersom hon uppträdde på Hotell/Rerstaurang Fiskartorpet i Finlands huvudstad Helsinfors. Bästa hälsningar till Lill-Babs från Finland!

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar