Annons


Annons

Sofia i ny intervju: Så vill jag uppfostra min son


Svensk Damtidning har träffat prinsessan.

– Jag mår jättebra, tack! Och jag ser verkligen fram emot att Alexander ska få ett syskon, säger prinsessan Sofia.

Svensk Damtidning träffar henne på Hotell Skansen i Båstad, vid Gränslösa Mötens konferens kring hur vi ska skapa ett hållbart samhälle.

Annons

Hon är i åttonde månaden och trots fyra och en halv timme i åhörarbänken är hon lika pigg och glad som när vi råkades på morgonen. Det brännande ämnet och de inspirerande diskussionerna väger upp.

Vad tar du med dig från den här dagen?

– Hur viktigt det är att vi alla arbetar tillsammans och att vi har en gemensam vision. Och att vi gör det bästa vi kan. Det är viktigt på alla nivåer! Vi har pratat både mikro- och makroperspektiv. Från de globala ledarnas makt i det här till civilsamhällets. Vi som individer har faktiskt en möjlighet att påverka, egentligen genom alla val som vi gör. Från det vi konsumerar till vad vi tycker och tänker och kräver.

Kan du berätta om något som du gör konkret i vardagen själv?

– Jag tror att det är ett förhållningssätt. Jag försöker göra val som inte bara är bra för mig som individ utan som är bra för samhället och många fler. Och det är oerhört brett, det kan vara allt från att välja att handla hos företag med bra värdegrunder till att uppfostra min son till att bli en fin människa. Så jag försöker göra mitt allra bästa.

– Utöver det så arbetar jag ju även genom Project Playground som jag stiftade för snart sju år sedan. Vi jobbar med de här viktiga frågorna varje dag!

Läs hela intervjun i kommande nummer av Svensk Damtidning där Sofia berättar om babyn!

Prinsessan Sofia med Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund.

Läs mer: Se hur prinsessans bebisbula har växt

Foto: Patrik C Österberg


(393)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

45 kommentarer till “Sofia i ny intervju: Så vill jag uppfostra min son”

 1. Se där, nu dök modeordet “värdegrund” upp igen.
  Överallt hör man nu detta ord som närmast är politiskt. Förr sade man etik och moral och alla förstod, men jag gissar att dessa ord är för starkt förknippade med kristendom, något som man numera måste tala tyst om för att inte stöta folk.
  Nu är det “värdegrund” som gäller och alla som inte delar en uppfattning har fel “värdegrund” och exkluderas därmed.

  1. ”Värdegrund” är – för mig – numera enbart ett mycket tröttsamt politiskt FLOSKLER-uttryck.

   Även om man i grunden delar den kan man nog bli exluderad om man säger vissa obekväma sanningar.

   Eller om man som vissa, till slut visar sitt rätta jag, utan alla floskler, vilket en f.d. finansminister på en skandaliserad skärgårdsfest gjorde nyligen…

 2. Verkligen kontroversiella åsikter, “att vi alla arbetar tillsammans”, “att vi har en gemensam vision”, “att vi gör det bästa vi kan”. Tur att denna intervju kom till så vi fick veta.

 3. Selvsagt er verdigrunnlag politisk. Det handler om hvilke verdier våre samfunn skal styres etter.Verdigrunnlag spenner mye videre enn etikk og moral, som mer handler om hvordan vi som mennesker skal forholde oss til hverandre på. At verdigrunnlag er et “moteord” kan jeg ikke være enig i,- hvor langt tilbake i tid vil du gå for å kunne begrunne at dette “moteord” ikke fantes?

 4. Fortsättning ,,
  Fakta:2009 anmäler sig till org. SYTO, som volontär i Ghana. 60 st. volontärer skriver sig för 6 månader. Sofia åker hem 30 oktober efter endast 2 månader. Åker till Båstad, träffar CarlPhilip
  Under tiden finns Frida Westerberg i SA. sedan 8 år.Har bla.skrivit Magisteruppsats om barnen i kåkstäder. Samt påbörjat uppbyggnad av Projekt Playground. Annonserar i Sverige efter webbdesign. Barbro Enhnbom sammanför dessa båda kvinnor då hon inser att Sofias “CV” bör snyggas till.

  1. Sofia uttalade sig nyligen i en av våra kvällstidningar. Där säger hon vid ett tillfälle …”då JAG startade Project Playground….”

 5. Eller varför inte säga:

  Så vill VI2 uppfostra VÅR son… för jag antar att de tar ett gemensamt beslut därom

  Med tanke på citatet “vi har alla en gemensam vision” betr förfrågan vad som togs ifrån dagens möte

  Det där båstadsmötet verkar va en klubb för inbördes beundran, ärligt talat – bara vackra ord om framtiden…och ett evigt tugg i form av plattityder och mgmtbegrepp omm sånt som redan sagts förut och rena självklarheter/i grund o botten sunt förnuft och 1 fråga om inställning implementerat i faktiskt vardagligt handlande Men den svenska modellen är att mötas i olika sammanhang OCH BABBLA OM DET…

  1. Emma, Tack för utmärkt kommentar som vanligt. Skrev till dej lite tankar,,men detta godtogs inte av censuren,,trots att det ej var något “brännbart”,,

  2. tack Helene för dina snälla ord – är glad att du och CVM är kvar här – och bra jobbat själv förresten… minnet sviker många här betr beaktande av fakta om de flesta hkharna så att du fräschar upp minnet åt dem för att lättare kunna se “sambanden” själva – är tappert av dig
   hoppas du haft en bra sommar med familjen!
   hade f avsikt att besöka Falsterbo H Show i år då jag missat köpa biljetter i tid senaste två åren – så det får bli 2018

  1. Ingrid Tack! Men som du kanske ser är min första kommentar ej med. Där står alla årtal , var Sofia befanns vad hon gjorde osv. –ALLT FAKTA-baserat! Sanningen skall döljas till varje pris

 6. Jag, min…småtråkigt att SH vägrar att utbilda sig, studera språk, historia, filosofi med mera och första lite bättre ordens innehållet och betydelse egentligen. Svensson-kvinnor klarar ju bära-föda-uppfostra barn och tom plugga och jobba samtidigt nuförtiden…och trodde att en mamma försöker uppfostra barnen till en bra, god människa …inte till en ” fin “.

  1. Olga,
   Hur tror du Victoria eller Madeleine hade svarat i denna intervju? Den är allmänt hållen och Sofia svarar naturligt utan att använda pinsamt komplicerad terminologi som ingen av åhörarna hade förstått ändå. Hur många kungliga har du hört gå in på filosofiska resonemang? Det måste vara svårt att se att någon börjar bli så populär i Sverige.

  1. KMS

   Tack KMS! Som jag skrivit ovan, har ej min första kommentar tagits in. Där fanns mera fakta! Men tyvärr skall “allt” mörkas.
   En riktigt skön Helg tillönskas!

 7. Olga
  Mycket klok kommentar ni skriver att vara “fin” idag finns inte däremot att
  vara utbildad och kunna föra sig i alla sammanhang!
  Detta är något man får genom tex språk jag säger till den yngre generationen
  att språk öppnar alla dörrar!
  Nu behöver kanske Sofia inte öppna dörrar eftersom hennes titel gör det men
  för den egna självkänslan att vara duktig på riktigt och inte genom andras
  intillegens!
  TrevligHelg
  CVM

  1. CVM, det är alldeles förträffligt säga att bildningen/utbildningen behövs just för “den egna självkänslan att vara duktig på riktigt och inte genom andras intelligens “).
   En människa som vill gradvis och successivt utvecklas gör det inte genom ett/några dussin tidningsartiklar om varje “närvaro”. Det görs genom egna studier/självbildning/utbildning och riktigt arbete/handlingar med resultat …och jag håller med er angående språkstudier!
   Trevlig helg!
   Olga

 8. Marguerithe kl.13.18

  Anser inte på något sätt det är naturligt att säga JAG uppfostrar,,Vi.dvs, min man och jag uppfostrar vår dotter,,inte JAG. De allra flesta Marguerithe säger vi–i ett äktenskap/förhållande, spec. när det är av stor vikt, tex. barnuppfostran!

  1. helene,
   Ja säga vad man vill men födda kungligheter är lite världsfrånvända. Jag välkomnar verkligen vanliga personer in i kungahusen för att få ett mer folkligt tänk. Sofia har huvudet på skaft, kan reagera och agera snabbt om det behövs. Hon är kapabel i de flesta situationer. Jag undrar om Victorias och Madeleines barnflickor får påtala om det är något med barnens hälsa som behöver ses över eller kontrolleras.

 9. Du har så rätt Marguerithe! I synnerhet Victoria går väl aldrig på djupet i intervjuer, det är alltid samma till intet förpliktigande fraser/floskler som upprepas. Så det finns ingen som helst anledning att kritisera Sofia för samma sak – hon uttrycker sig dessutom ledigare och inte så styltigt som övriga familjen B.

 10. Helene
  Tack jag uppskattar verkligen dina SANNA kommentarer om alla kunde
  skriva sanningen skulle forumet få en högre status!
  Trevlig Helg
  C.

  1. Tack Claes! Är lyckligt lottad att befinna mej i det bästa av 2 världar. Född och uppväxt i St-hlm av de bästa föräldrar. Träffar “kärleken” i form av skåning och bor ju sedan giftermålet i det vackra Skanör/Falsterbo. Underbar familj, fina svärföräldar. Ett arbete som skänker mej glädje. Har det bra helt enkelt! Tror det gör mej trygg i mej själv, avskyr rena lögner och insinuationer som ständigt förekommer här. Men–Tyvärr, när jag försöker skriva Fakta-kommentarer–tas de ALDRIG in!/Helene

 11. Marguerithe, naturligtvis menades varken PhD-filosofi eller liknande, bara som ngt kurs för att ” filosofin ” ingår i många utbildningar just för att folk borde förstå-resonera-diskutera-tänka självständigt …och tyvärr märks det att innehållet saknas i de sagda ord.
  Jag är inte förvånad faktiskt med tanke på kvalitet av skol/gymnasie-
  utbildningar ( med kommunens ansvar ) och den allmänna inställningen angående högre utbildningen (självklart kvalitativ istället en del ” flum “) …

 12. Håller Sofia på att bli populär? S har varit populär här på SvD sedan hon matchades fram av Johan T Lindwall för några år sedan. Han bestämde sig tidigt att hon var “rätt” för Carl Philip (hur han nu kunde veta det…), men jag har inte sett denna popularitetstendens i annan media/tidningar, och i Expressens undersökning i år där man intervjuade lite över 1000 personer via Demoskop så kammade både S och CP 0% med sin “popularitet”. Vad SvD tycker behöver alltså inte spegla verkligheten.

 13. Hur kan man sitta och tycka så mycket om en person man inte känner.
  Media förmedlar bara en bråkdel av Sofias liv.Att kunna engelska räcker långt.
  Tror ni att en nöjesjournalist ställer vetenskapliga och filosofiska frågor
  till de kungliga,knappast troligt.
  På nobelfesten förväntar sig inte pristagarna att deras bordsdamer/herrar
  kan samtala ingående om den forskning de bedriver.

 14. Marguerithe kl.15.43.

  Bästa Marguerithe, ang. din kommentar till mej, –vad menar du?? Vänligen förklara, då du verkar blanda in saker och ting som aldrig diskuterats här,,tex. barnens hälsa???? VAD har Madeleines och Victorias barns hälsa med rubriken samt Sofias “prat” att göra??? Och vet du vad–Vad Sofia beträffar är det endast munnen som går snabbt–Inget annat!

  1. helene,
   För bättre förståelse.
   Jag tycker det är helt OK att Sofia säger “jag vill uppfostra min son” då det nog är hon som har huvudansvaret. I vilket fall tyr sig barn generellt till sin mamma, både pojkar och flickor med de flesta problem.

 15. Emma,din analys av Båstadsmötet är nog mycket sanningsenlig.

  Helene, vi blir alla censurerade och det känns inte alltid rätt, speciellt då det handlar om klara fakta.Däremot är jag ingen vän av kränkande kommentarer el förutfattade meningar.SANNINGEN däremot får aldrig tillåtas att tystna, om än obekväm för många.

 16. Helene, underbart att ha människor runt omkring sig som stöttar och älskar en, det gör en trygg och ger en säkerhet som är mycket viktig att ha. Jag vet vad du menar eftersom jag känner än liknande lycka ( bortsett från Stockholm som den skåning jag är)

  Att tala sanning är inte populärt i dagens samhälle, talar du fakta eller sanning är du jobbig osv.
  Men är man som du och jag trygg i sig själv så kan man utstå dessa påhopp och inte ge sig.
  Hälsa Falsterbo

 17. Apropå det Kickan skrev: 4 augusti, 2017 kl. 12:50
  Så tilläts, en obekymrad & ovetandes, Anders Borg vara talare – först – på Project Playgrounds välgörenhetsmiddag i Båstad, där Sofia deltog, innan man släppte fylleskandalen till utvald mediekontakt.

 18. Detta är en street smart girl. Hon är flexibel och intelligent, social, därmed klarar hon det värv hon nu har. Men, jag tänker på alla månniskkor i samhället som strävar, går upp kl 5 i 40 års tid och städar, tar hand om gamla, eller forskar i ett instängt laboratorium, d.v.s alla dessa yrkesutövare som aldrig får någon uppmärksamhet. Det tror jag inte är hennes grej. Det jobb hon har nu passar henne för att det är fart, fläkt, och hon får uppmärksamhet, nej, det imponerar inte på mig.

  1. Eva
   Street smart, absolut. Kungliga “uppdrag” passar nog f d modeller som hand i handske. Ett liv i rampljuset, uppklädda, sminkade och friserade av professionella. Alla drömmar uppfyllda!

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar