Annons

Annons

Här är ditt hertigdöme, prins Gabriel!


Nu är det klart, vår yngsta prins har tilldelats ett hertigdöme.

Sveriges yngsta kunglighet, prins Gabriel, får hertigdömet Dalarna. En fin gest då prinsessan Sofia ju är uppväxt i Älvdalen. Vid sju års ålder lämnade hon Täby, tillsammans med sin familj, för att bosätta sig i Dalarna. Där bodde hon sedan i elva år innan hon valde att flytta tillbaka till huvudstaden. Landskapet är det största och nordligaste landskapet i Svealand med den vackra lila ängsklockan som landskapsblomma och berguv som landskapsdjur.

Annons

Foto: IBL

(3)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

32 kommentarer till “Här är ditt hertigdöme, prins Gabriel!”

 1. Som var och en kan räkna ut så har Sofia bott 11 av sina 32 år i Dalarna. Återstår att fundera över om hon är en tvättäkta kulla eller inte. Det är upp till var och en.

 2. Det var uppenbart det stod mellan Dalarna och Västmanland. Naturligtvis ville kungen kompensera CP och S då han bestämt att barnen längre från tronen skall ha 3 namn så därför gav kungen efter för Sofias krav på Dalarna utan att tänka på att det inte precis är fördelaktigt för en flicka att få 3 eldsprutande berg som finns i Västmanlands vapensköld. Närke finns förstås, därför att den har för en flicka en fördelaktig vapensköld.

  1. Ingifta m lägst rangställning inom khus-hierarkin (under Silvia & Daniel) är ALDRIG i en position att kunna “kräva ngt” PamelaP – allra minst det beslut som r 1 av ytterst få kungaprivilegier som staten lät CG behålla på 70talet att “avgöra själv

   Sofia kan …till 1barn låååångt ned i tronföljden… enbart “Önska” – via sin infödda make – inte mer än så
   Det finns inget ATT “kompensera” för övrigt
   Cg väljer bland “lediga” län och har oftast inget större symbolvärde 2017

 3. Jag hoppas kungen har så mycket förstånd att han inte ger CPs Och Ss framtida 3:a Uppland som hertigdöme! Det är ett mycket tungt hertigdöme i klass med Södermanland och bör sparas till Estelles förstfödda! Ingen monark eller tronföljare har haft ett hertigdöme i Svealand sedan Gustaf V som hade Värmland. G6A: Skåne, GA: Västerbotten, C16G: Jämtland, V: Västergötland, E: Östergötland. Skånes 2 tidigare hertigar var tronföljare (senare kungar) så Skåne blev ogint då de inte fick en tronföljare.

  1. Jag är Upplandsbo och tycker att det går alldeles utmärkt för sig att skänka bort Uppland till vilken liten kunglighet som helst. Ingen lär ju bosätta sig på Uppsala Slott oavsett. Inte heller lär någon gifta sig i Domkyrkan.

 4. Hertugdømmet havde de fleste nok gættet på, når Sofia kommer fra Dalarne eller i hvert fald har tilbragt en stor del af barndommen der!

 5. Dalarna hamnar nu äntligen på kartan tror den glada landshövdingen som missar att sen 100 år nu har inget landskap i Sverige som Dalarna definierats som själva ursvenskheten. Det är tänkvärt särskilt som inte minst i Älvdalen befolkningen talar ett helt eget absolut obegripligt språk.

  1. undrende

   Det kan man undre, men skattebetalarna i länet får stå för present till barnet till dopen.
   Vilken normal människa bryr sig om “tullet” till “svenskekungen” förutan “sosseadeln” runt hovet.

 6. Har du aldrig hört talas om kvinnliga amazonas Pamela? kvinnliga krigare. CG har ju ett valspråk “för Sverige i tiden” så sådana saker som eldsprutande berg på ett landskapsvapen ska då inte ha någon betydelse. Dalarna hade kunnat bli deras första pojkes landskap men det verkar som att CG var mer angelägen om att ett visst torp skulle ärvas i Södermanland o då fick det bli så. Att ge Södermanlands hertigtitel till Madeleines son var uppenbarligen för “bonnigt”.

  1. Amazoner har nog inget att göra med detta och inte heller CGs valspråk. Det tycks vara en identitetsfråga för bärarna trots hert.d. saknar betydelse. Så det är nog inte kul för en flicka att få ett hert.d. med ett namn som innehåller “man” och 3 eldsprutande berg i vapnet. Närke däremot har en fördelaktig vapensköld för en flicka. CP bör nog inte kräva Uppland till sin 3:a eller 4:a utan nöja sig med Västmanland och Närke då Uppland bör gå till Estelles förstfödda. 2/3″man” har getts till pojkar

 7. Ev titlar bör endast tilldelas medlemmarna i kronprinsessfamiljen. De andra kommer förmodligen aldrig att bli aktuella för tronföljden. Jag undrar vad är då syftet med alla övriga HKH-, prins-, prinsess-, hertig-, och hertiginnetitlar? Vore intressant att få höra kungens svar. Att det är tradition räcker inte som argument 2017.

  1. Titel prins/essa “tilldelas” EJ F ÖVRIGT – DEN ÄR MEDFÖDD …Som del av sin tillika medfödda TRONARVSRÄTT OMFATTANDE ALLA MED SLKTBAND Till REGENT I RAKT NEDSTIGANDE LED (Då V taröver utgörs vårt khus bara av ättlingar via V f övrigt)

   Det som nyfödda “ges” är en överflödig o onödig “artighetstitel” utan rangprefix eller egentligt “syfte”

   Regentbarn är varandras “reserver” tillika Kungens dito via sin likvärdiga roll likväl som alla3 är tronföljare m samma rang HKH

   Vill DU ha ändring är det grundlagsändring DET ENDA raka som kan beskära framtida Khusmedlemsskap typ max-antal individer med Tronarvsrätt & Prins/esstitlar …då olika khus styrs av resp lands gr-lagar+ egna titelregler …är jämförelse rakt av 1omöjlig äpple_päron-jämförelse

 8. Skulle vilja veta vem som bestämde att Madeleine skulle bli hertiginna av Gästrikland/Hälsingland
  Vet inte hur många gånger hon varit i Hälsingland och vi har knappt sett till henne i Gästrikland
  Det där anser jag att man kan sluta med

  1. CG bestämde att Madeleine skall bli hertiginna av Hälsingland & Gästrikland. Madeleines hertigdömen är tillsammans lite större i ytan än Vs och CPs. Kungen har ensamrätt i frågan att bestämma hertigdöme, så det är svårt att säga om M påverkade kungen att Nicolas fick Ångermanland som var det största hert.d. fram tills Gabriel fick Dalarna. Får M en pojke kan han få Medelpad. Däremot tror jag att M påverkade CG att ge Leonore Gottland och M hoppas nog på Öland till nästa dotter.

 9. Ja det är mycket intressant med dessa hertigdömen. Landshövding Ylva Thörn säger att prins Gabriel förväntas vara delaktig i Dalarnas utveckling. På vilket sätt o hur mycket är alla de övriga hertigarna o hertiginnorna delaktiga i “sina” landskap? Det känns omodernt.

  1. Kungen verkar visst göra skillnad på barnbarnen. Hans egen raka manslinje ligger honom närmast om hjärtat då han delat ut 2 tunga hertigdömen åt sina sonsöner. Fattas bara att han ger Uppland till CPs 3:a. Uppland bör ges till Estelles förstfödda då ingen monark har haft ett hert.d. i Svealand sedan G5s dagar. Kungen har också i yta och folkmängd givit större hertigdömen åt sina dottersöner trots de är födda efter dotterdöttrarna. Västmanland och Närke bör delas ut åt CGs sons barn!

 10. Men nu är det ju skillnad. Endast Victoria är kronprinsessa . Hon kommer att bli statschef o efter henne Estelle, med Oscar som stand in. Alltså behövs inte de andra i sådana roller. Det har inte med kärlek eller rättvisa att göra. Jag tror inte Harald i Norge älskar Håkåns barn mer än Märtha-Louises.

 11. Dalarna är ett av våra mest välbesökta landskap, med eller utan hertig. Sedan 1946 har vi klarat oss utan. När prins Carl-Johan, hertig av Dalarna, gifte sig med Kerstin Wijkmark blev han av med alla titlar. Men detta är något som den lille nyfödde inte kan hjälpa. Vår landshövding-(ska) är i alla fall mer än nöjd.

  1. Jodå,
   det där känner vi allt till!
   Från den stockholmska utsiktspunkten slutar världen i Täby i norr,
   och i Sö’tälje i söder. Resten av landet är bara, “så jävla mycke’
   granskog”, som en viss f d partiledare uttryckte saken.

 12. De 4 senaste generationerna av tronföljare har CGs far GA fått ett hertigdöme i Norrland, CG i Norrland, V i Götaland, E i Götaland. Eftersom G6A hade ett i Götaland, så har sedan G5s dagar ingen kung haft hert.d. i Svealand. Så det är dags att Es tronföljare får Uppland. De andra 2 hert.d. Västmanland och Närke är för lätta så man borde gå tillbaks till traditionen att byta landsdel för var generation av tronföljare som föds som man gjorde fram tills G6A. CPs 3:a får ett i Svealand också?

 13. Carl Gustaf var hertig av Västerbotten och min gissning är att det inte kommer att bli några fler sådana norr om det landskapet. Familjen Bernadotte har som sagt inte alltför ofta besökt de nordligaste landskapen. Dessutom så tror jag inte att de nordligaste länen är tillräckligt “flashiga” för kungabarnen.

  1. Carl Gustaf var inte alls hertig av Västerbotten utan av Jämtland! CGs far var hertig av Västerbotten och Norrbotten var en del av det då Gustaf Adolf föddes, men om jag inte minns fel så uppstod Norrbotten som ett eget landskap medan han levde. Västerbotten och Norrbotten kan tänkas delas ut som ett dubbelhertigdöme likt det Madeleine har till en tronföljare i framtiden. Till yngre barn kan de ges separata.

 14. Svar t.H/B 6 sept.2017 kl.13:14 Vilken jätte bra kommentar! De fick väl en stor flaska wisky av Mackmyra i bröllopsgåva. Jag har ej hört att de har hämtat den,har du?

  1. Jag hörde faktiskt glunkas på News-update i Aspeboda Network, att Carl Philip gärna avstod från whiskyn mot att han kunde få ett av de sällsynta exemplaren av den 3-åriga Dyngsa’jästa Skogsstiernan.
   Han vill nog känna sig som en riktig Mas nu när han äktat en Kulla.
   Har du hört nåt om hur han har det med snus’n?
   Man kanske skulle skicka över en stock.

 15. Carl Gustav är hertig av “republiken” Jämtland som har en av de fattigaste kommuner i Sverige där folk flyttar ifrån.

 16. Hertigdömen är symboliska och saknar politisk betydelse, men bärarna tycks ändå identifiera sig starkt med dem då landskapsvapnen är den del som skiljer deras bärares vapenskölder åt. Kungen har sagt i misstag 2 gånger under besök i Jämtland att han är hertig av Jämtland fastän han som kung inte längre är det. Så därför är det viktigt att CPs 3:a om det är en pojke får Västmanland då vapnet innehåller 3 eldsprutande berg och namnet innerhåller “man”!

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)

Annons

Laddar