Annons

Annons

Historien bakom Carl Philips och Sofias namnval

Historien bakom Carl Philips och Sofias namnval

Delar namn med en belgisk kunglighet!

Sveriges nya kunglighet Gabriel delar sitt namn med 17 709 svenska män – och faktiskt också med 32 kvinnor. Namnsdagen kommer han att fira den 24 mars. Men han är inte ensam om sitt prinsnamn. I den belgiska kungafamiljen finns redan 14-årige prins Gabriel som är son till kung Philippe och drottning Mathilde.

Annons

Philippes och Mathildes son prins Gabriel.

Namnet betyder “Guds kämpe” och är ursprungligen ett hebreiskt namn. Gabriel är också namnet på en av ärkeänglarna i nya testamentet. De övriga namnen Carl och Walther får lillprinsen efter farfar kungen och sin farmorsfar, drottning Silvias pappa Walther Sommerlath.

Gilla Svensk Damtidning på Facebook

Med namnen Gabriel Carl Walther får den nyfödde prinsen ett namn mindre än storebror Alexander, som fick fyra.

Foto: IBL

(954)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

15 kommentarer till “Historien bakom Carl Philips och Sofias namnval”

  1. Fina namn lillprinsen fick men varför bara tre när storebror har fyra finns väl många namn som skulle passa.men som sagt Gabriel är mycket vackert.Önskar honom all lycka!

    1. Det är väl samma sak med Estelle och Oscar när det gäller antalet förnamn…dvs fyra kontra tre?

  2. Bra att inte Walther blev tilltalsnamn med tanke på den tyska formen. Namnet som så är rätt fint men det är som finast då det är skrivet i formen Walter.

  3. Uff – navnet til den lille kunne ha vært stiligere. Viktig med fornyelse, at det kan uttales internasjonalt, familie tradisjon osv. Hvorfor kun 3 navn ? August, et keiser navn, hadde vel passet fint for en født i august. Prins Nikolas August 1831-73, sønn til Oscar1og Joesphine Leuchtenberg var dessuten Hertug av Dalarna. Kanskje det måtte unngåes pga ordtaket “dummare än tåget” ? Det finns imidlertid en annen August nå til dags som ikke gjør så god figur, men navnet August er jo flott for det.

    1. Erik har redan användts. Alexander heter Alexander Erik Hubertus Bertil så det går inte. Men Erik Hellqvist heter Oscar i andra namn men det fick de kanske inte använda eftersom Vs son heter det till tilltalsnamn. Men det skulle ändå ha varit bättre att han hetat Gabriel Carl Oscar så inte drottningens fars förflutna ständigt skall göra sig påmint. Carl och Walther kom från CPs släkt. Kanske Gabriel kommer från Ss släkt?

  4. Intressant sak är att inget av CGs barnbarn har samma begynnelsebokstav på sina tilltalsnamn. Inte som sina föräldrar heller. En tillfällighet? Det kan vara orsaken till varför Ms äldsta barn fick namnet Leonore och inte Eleonore. Orsaken var nog att kungen har bestämt att inget av barnbarnen skall ha samma begynnelsebokstav pågrund av monogrammen. Vanligt folk skulle ha svårt att skilja på t.ex. Estelles och Eleonores monogram, därav bara Leonore och ni skall få se att Ms 3:a får en ny bokstav!

  5. Sofia heter Sofia Kristina. CG är noga med att stavningarna är exakt likt den person som namnet ges efter om namnet är ett andra namn. Därav Walther och Hubertus i stället för de modernare Walter och Hubert. Detta torde också gälla Ss namn fastän det ryktas väldigt mycket om att de gillar Christina bättre än Kristina. De kan använda Christina endast som tilltalsnamn. Detsamma om de gillar Sophia och Sophie bättre än Sofia. De får alltså inte använda Christina, Sophia, Sophie som andra namn.

  6. jag tycker Gabriel är ett fint namn..va gnäller ni för??? är det bara för att ni ska gnälla på Sofia..bakvägen så att säga!! Hurra för Gabriel!! som föds till ett bra liv med ett bra namn!! Hallå ELLER!!??

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)

Annons

Laddar