Annons

Annons

Kulturministern vill ta tillbaka kunglig medalj

Kulturministern vill ta tillbaka kunglig medalj

Undersöker om det är möjligt.

Som en följd av hela #MeToo-debatten har Dagens Nyheter publicerat uppgifter om en känd kulturprofil som enligt deras granskning ska ha trakasserat flera kvinnliga kollegor.

För två år sedan tilldelades mannen i fråga en kunglig medalj av Alice Bah Kuhnke. En medalj som kulturministern nu vill ta tillbaka.

Läs också:

Victorias och Silvias entré under viktiga kvällen

Annons

“Kan en medalj dras tillbaka undrade Malou? Jag sa som det var, att det hela är fruktansvärt och att det första jag satte i gång under gårdagen, efter att ha läst om mannen, var att undersöka om den kan tas tillbaka.

Gilla Svensk Damtidning på Facebook

Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten. Samtidigt, såren hos alla hans offer är djupa och för evigt. Äcklet vet inga gränser”, skriver Alice Bah Kuhnke på sitt Instagramkonto.

Kulturprofilen har nära band till Svenska Akademien. Några av övergreppen, som han anklagas för, ska ha skett i lägenheter i Stockholm och Paris som tillhör akademien. 

– Vi behöver göra mycket mer, alla makthavare utifrån sina olika positioner behöver både rannsaka sig själva och sätta ord i handling, säger Alice Kuhnke till TT.

Foto: IBL

(65)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

47 kommentarer till “Kulturministern vill ta tillbaka kunglig medalj”

 1. Kanske en bild på en beundrande halvklädd demokratiminister som delade ut medaljen hade varit passande?
  Vem bryr sig om dessa medaljer om icke snobbarna i Svenska Akademin?
  Man undrar alltid vem som väljer ut vem som får medaljer?

 2. Ja, man kunde tro att den utpekade mannen är same! Självklart, skall medaljen tages tillbaka!! Förstår vår kloka kulturminister!

  Medaljutdelning av olika slag har ett värde, är en fin uppmuntran och värdering av någons utförande. Helt rättvist, kan det aldrig bli.

  1. Jag kan försäkra dig om att den välkände kulturprofilen allt annat än same är.
   När han inte är på sin klubb så trivs han bäst på Wasahof, och har nog aldrig satt sin fot i vår vackra norra del av landet.

 3. Anklagelserna om sextrakasserier i kultursfären fortsätter … denna gång är det Stockholms socialdemokratiske kulturborgarråd som tvingats upp på schavotten enligt Aftonbladet.
  Huvudena rullar i allt större omfattning. Vad blir kvar?

 4. Missförstå mig rätt,jag gillar verkligen Alice Bah Kunkhe, men att gå fram och kindpussa vår nästa regent är helt fel enligt min åsikt. Mycket möjligt att Bah Kunkhe har skrivit bok om vår kronprinsessa för 20 år sedan, men officiellt ska man uppträda korrekt. Hade det varit en privat fest hade det naturligtvis varit annorlunda. Man ser på filmen att Victoria inte känner sig helt bekväm i att bli omfamnad. Oavsett räcker handskakning gott o väl.

  https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/233736

 5. Dessutom ser det tvivelaktigt ut att politiker och kungligheter har så “gulligt sätt gentemot varandra”. Det ser inte bra ut helt enkelt om ni frågar mig 🙂 Men för övrigt älskar jag båda dessa kvinnor!!

  1. Bara att hålla med.
   Ja denne mannen har ju varit känd för sitt grisiga beteende i över 20 års tid.
   Han har kunnat hålla på tack vare sina vänner som tittat bort och inte velat se.
   Han och hustrun har även varit med på Nobelmiddagen 2015 och frotterat sig med det så kallade fina folket.

 6. Men allt har en baksida.
  I spåren på #metoo rekommenderar nu HR-ansvariga inom privat och offentlig förvaltning manliga chefer att undvika alla slags på tumanhand-möten med kvinnlig underställd personal med mindre än att ytterligare minst en anställd är närvarande i rummet. Är detta inte möjligt eller lämpligt ska chefen alltid se till att dörren till rummet lämnats öppen.
  Mellan skål och vägg rekommenderas påslagen fickburen bandspelare vid alla former av möten med kvinnlig personal.

  1. Truuls,
   Jag kan bara trösta mig med att det finns kvinnor som Gro Harlem Brundtland som vi såg igår. En kvinna att vara stolt över som inte ser män som fiender. Det vi ser nu i samhället är deprimerande. Det är ingen seger för dessa kvinnor utan ett stort nederlag och en masspsykos. Mina yngre döttrar tycker likadant och att allt blivit en smutsig sörja. Varför har den kända akademiledamoten inte reagerat mot sin man???

  2. och da ar vi tillbaka i nutid: manliga underordnade, som chefen har “ratt”att prata med far fler chanser i arbetslivet, helt enkelt for att det gar att prata med dem.. Full circle av elande.

  3. Marguerithe

   Vet icke om du läser norska tidningar, men vår gamla landsmoder berättar om när hon var ung läkarstudent och en gift äldre läkare tafsar på henne på labbet och där hon fryser till is.
   Nå tror jag de flesta UNGA kvinnor har upplevd en ovälkommen kladd på sin kropp, tidigare hade man ingen ord för det. I dag får vi hoppas de unga skriker ut och går till arbetsgivaren.

  4. Marguerithe
   ”masspsykos”? ”smutsig sörja”? ”män som fiender”?
   Var får du allt ifrån? Respektera istället kvinnor som till sist tagit mod till sig och med stöd av andra vågat säga ifrån!
   Dessutom – varför skuldbelägger du ännu en gång kvinnor och frågar varför akademiledamoten inte reagerat mot sin man? Han kan väl för h-e hålla fingrar och gylf i styr utan hustruns inblandning?
   Jag blir verkligen rädd för dig och dina mossiga åsikter.

  5. Anna 25/11 kl 16.23
   Jag vill bara påminna dig om att psykiatriker och psykologer aldrig gått ut i detta massupprop, då dessa vet om det mänskliga beteendet. Uppträder man respektabelt själv blir man behandlad med respekt. Staffan Heimersson som varit med i livet säger med rätta att detta påminner om händelser under Stalins tid. Jag förstår att du är mycket ung och då tjänar det inte mycket till att diskutera detta.

  6. Marguerithe Jag borde inte öda tid på dig men jag gör det ändå.
   1.299 psykologer och psykiatriker har gått ut och meddelat att de fått ett stort antal klienter som varit utsatta. Om de själva varit det får vi inte veta då dessa yrkesgrupper aldrig talar om egna erfarenheter.
   ”då dessa vet om det mänskliga beteendet”. Menar du boys will be boys, eller vad?
   Uppträda respektabelt? Du menar alltså att alla dessa kvinnor som nu gått ut offentligt har uppträtt respektlöst?

  7. forts.
   Heimersson?: citat fr Insta ”Hur många män har dödats/skändats/våldförts i metoos namn? Hur många kvinnor har dödats/skändats/våldtagits i rådande snuskgubbestruktur?
   Nej Marguerithe. I prästbetyget är jag mogen men i sinnet är jag ung 😉
   Avslutningsvis: med emfas hävdar jag att dina åsikter är mossiga och detta kan jag gång efter annan se här på sajten. PUNKT

 7. Kopplingen till Svenska Akademin är mycket bekymrande. Hoppas det inte påverkar värdet av Nobelpriset i litteratur! Det finns mäktiga kvinnor som skyddat honom och tigit!

  1. Man ska vara försiktig vid namnpublicering.Mannen är inte dömd för något brott.
   Även denna man har anhöriga att ta hänsyn till.

 8. Svenska Akademin verkar vara en enda stor rövarkula och med 2 miljarder på fickan så utövar de stort inflytande bakom stängda dörrar. De är skattebefriade och mörkar sin ekonomi då de vägrar göra årsredovisningen offentlig. Lägenheter ur fastighetsbeståndet hyrs ut till närstående e t c.
  Hög tid att de ersätter “Snille och smak” med något mer passande, varför inte “Snikenhet och avsmak”?

 9. Ett lysande exempel på vår förljugna värld..kejsarens nya kläder-syndromet som igen och igen visar sig i sin rätta “klädnad”…
  USCH!I tider som dessa får man mer och mer bekräftat att det knappast finns något hopp för mänskligheten..Kanske behöver/får vi uppleva ännu en “syndaflod”..!??

 10. Stefan: Är nobelpristagarnas prissummor inräknade i de 2 miljarder?

  Tyvärr, är nog 50 % av befolkningen “sjukligt snikna”.

  Läser insändare om vreden över Leif Östling, som inte betalat skatt i Sverige, vilket han har gjort på flera miljoner. Svensson kastar gärna vrede, utan att vara insatt!!!

  1. Konsttanten!
   Nobelpriset i litteratur om 8 miljoner finansieras ej av Akademin utan av Nobelstiftelsen.
   Däremot så ger ju Akademin ut en mängder med andra priser och utmärkelser.

  2. Leif Östling har rätt i sak. Samhällskontraktet är brutet och (i synnerhet vård-) köerna alltför långa.
   Att sedan ex.vis hårt arbetande ensamstående mödrar (som det finns alltför många utav i Sverige) tvingas se sina vuxna barn, förbigås i de bostadsköer som de stått i, i åratals, till förmån för nyanlända som aldrig ens betalat en krona i skatt i Sverige, är inte rättvist, utan har bara eldat på den rasismen som därför ökat i samhället, samt som enbart våra flosklerpolitiker är skyldiga till!

  1. Min erfarenhet av (oftast katolska & välutbildade, borgerliga) väluppfostrade fransmän är INTE alls denna! Denne fransman alias “Klådan” är faktiskt inom en helt annan perverterad maktmissbrukande kategori och mer i paritet med sin “broder” Weinstein…

 11. Kvinnor Kan, också. Det har hållits flera extrainkallade möten med personal som varit arga på hur SR-ledningen hanterat HBTQ-certifierade Lotta Bromé. Expressen har talat med ett flertal SR-anställda som är djupt kritiska till att SR – till skillnad från systerbolaget SVT – inte rapporterar om internutredningen och trakasserianklagelserna. SR-medarbetare är särskilt kritiska mot att man dessutom lyckönskar Bromé och kallar det för en ”stor förlust”. – ”Det är ett hån mot de som utsatts”…

  1. Kickan,
   Paolo Roberto berättade om en mässa han varit på nyligen där ett 20-tal berusade kvinnor hade klämt och känt på honom och hans muskler. Han menade att han skulle kunnat åberopa denna enl mig vidriga avart av beteende, vilket man kan hålla med om.

 12. Christina, M.

  Nej buga och bocka behöver man inte göra, inte niga heller. Men att gå fram och omfamna och kindpussa våra kungligheter gör man inte hursomhelst, om det inte är en privat fest och man känner varandra väl. Detta tillhör väl etiketten generellt antar jag. Tror att Ribbing hade hållit med mig i denna fråga faktiskt.

  Det handlar om RESPEKT för ämbetet. Jag ser både vår Konung men även Kronprinsessan som en förlängning av vårt land. Jag har lite liknande inställning som britterna.

 13. Kaffeflickor överallt i noblessen. Många namnkunniga kvinnor som drabbats och tydligen inte vågat säga något.
  Sedan kommer jag att tänka på Houebecques bok Underkastelsen, tror Me Too scenariot liknar den bokens scenario, det finns kanske en annan mer sinister agenda bakom. Det här kan bli en backlash med skilda världar för män och kvinnor.

 14. Många ur kulturvänstern synes nu rökas ut ur sina PK-bubblor. Och nu ser jag att även att den gamle kommunistledaren Lars Ohly är polisanmäld. Någon som är förvånad?

  1. Kommunisten & ”feministen” Ohly är nu också officiellt polisanmäld. Han såg ju – åtminstone – bra ut när han var yngre, till skillnad mot flertalet av de andra uthängda.

   Pls. => S-l-u-t-a censurera sanningar!!!

  2. Truuls/Bror!
   Reinfeldts s k nya moderater har jag inte mycket till övers för.
   Detta har jag varit tydlig med tidigare.

  3. Stefan (14:25)
   Stackars lilla rara och duktiga Agnes som i början av sin karriär i maktens boning tvingades åse denna sorgliga tillställning och därefter tillsammans med ministern gå. Och allt detta med upptakt på ett hotell i Visby av alla ställen!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)

Annons

Laddar