Annons

Annons

Då blir det begravning för exkung Mikael av Rumänien

Då blir det begravning för exkung Mikael av Rumänien

Det blir en lågmäld jul för den sörjande kungafamiljen i Bukarest.

Rumäniens forne kung Mikael I har avlidit i Schweiz, 96 år gammal, meddelar kretsen kring det tidigare statsöverhuvudet enligt medier i Bukarest. Det blir en lågmäld jul för den sörjande kungafamiljen i Bukarest. Det var i går, den 5 december 2017, som Rumäniens exkung Mikael I dog. Begravningen har planerats av kungafamiljen. Kvarlevorna av exkungen kommer att flygas från Schweiz till Rumäniens huvudstad Bukarest på Luciadagen, den 13 december. Efter en kort, religiös ceremoni lördagen den 16 december klockan 10:55 på borggården framför kungliga palatset kommer exkung Mikael att begravas i den kungliga nekropolen Curtea de Arges. Det blir en privat ceremoni. Den kungliga familjen kommer att sörja i tre månader.

Det är en fascinerande historia som vi påminns om, nu när exkungen gått bort. Regent blev han första gången när han inte ens fyllt sex år! Hans pappa, prins Carol, var involverad i en skandal-romans med Magda Lupescu och var tvungen att avsäga sig sina rättigheter till tronen och flytta till Paris med sin kärlek. När Mikaels farfar Ferdinand I dog fick han ta över, trots att han var minderårig. Ett regeringsråd inrättades. Det bestod av Mikaels farbror, prins Nicholas, patriarken Miron Cristea och högsta domstolens ordförande, Gheorghe Buzdugan.

Rådet visade sig vara ineffektivt och 1930 återvände Carol till Rumänien och ersatte sin son som kung. Som vuxen fick Mikael en ny chans. Han var statsöverhuvud i Rumänien under större delen av andra världskriget, från 1940, och fram till 1947 då han tvingades abdikera.

Exkung Mikael var en av de sista världsledarna från den tiden. 91-åriga drottning Elizabeth sitter ju kvar i Storbritannien, men hon tillträdde först på 1950-talet. På rumänska hette kung Mikael Mihai och han föddes 25 oktober 1921. Regerade gjorde han från 20 juli 1927 till 8 juni 1930 och igen från 6 september 1940 fram till sin abdikering 30 december 1947.

Annons
Gilla Svensk Damtidning på Facebook

Foto: IBL

 

(25)
(0)
Annons

Annons


Annons


Kommentera här!

9 kommentarer till “Då blir det begravning för exkung Mikael av Rumänien”

 1. Denna fina kungafamilj som fick abdikera för kommunismens framfart. Sorgligt. Ättlingarna med Prinsessan Margaritha i spetsen arbetar dock för landet nu och till folkets glädje.

  1. Huruvida det rumänska folkets reminiscenser av dessa feodala kvarlevor kännetecknas av “glädje”, eller av något annat, är väl så här långt inte riktigt klarlagt.
   Klarlagt är däremot att “kommunisternas framfart” 1947, och den framtvingade abdikationen, inte var värre än att man gav ex-kungen en halv miljon schweizerfranc i reskassa för att skynda på det hela. Som ytterligare plåster på såren fick han ta med sig ett fyrtiotal målningar tillhöriga kronan.
   Detta är också en del av “bilden”.

  2. Truuls/Bror!
   Ja naturligtvis var det betydligt värre för de som blev kvar under socialismens ok.
   Miljoner av förtryckta som tynade bort i den kommunistiska enpartistaten.

 2. När hans hustru dog för ca 1 år sedan. Fick hon statsbegravning folket stod i täta led efter begravningsvägen nu blir det också statsbegravning. Exkungen var för sjuk för att närvara då.

  1. Hvis hustruen Anne fik en statsbegravelse, så skal den tidligere kong Michaels begravelse vel ikke være et privat anliggende (synes næsten det virker sådan i teksten )??
   Mener forøvrigt, at hustruen Anne har danske aner, men ikke hvor nære.

 3. Exkung Michael var jämnårig med den förre storhertigen Jean av Luxemburg och prins Philip av Sorbritannien. Eftersom Michael har avlidit är det bara de 2 som är kvar av kungligheter födda 1921.

 4. “Den kungliga familjen kommer att sörja i tre månader”? Är sorg så enkel om man kallar sig kunglig?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)

Annons

Laddar