Fina historien bakom kronprinsessans vackra smycke

Kronprinsessan Victoria och Astrid Lindgren
Häromdagen delade kronprinsessan ut ALMA-priset 2019. Noterade du den fina detaljen i hennes outfit? Det hela är faktiskt en blinkning till Astrid Lindgren. Passande, inte sant?
Annons

1973 kom Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta. En roman om bröderna Skorpan och Jonatan, en roman om ondska och godhet, rädsla och mod, kampen för frihet – och om en kärlek som överlever döden. Över 40 år senare inledde filmregissören Tomas Alfredson och konstnären Jesper Waldersten ett gemensamt sökande efter en ny bildvärld kring Astrid Lindgrens berättelse. Det unika samarbetet ledde fram till att Jesper Waldersten fick uppdraget att illustrera den nya utgåvan av boken.

Annons

Maria Nilsdotter (reklamlänk via Apprl) har därefter, som första smyckesdesigner, fått lov att tolka någon av Astrid Lindgrens berättelser. Maria Nilsdotters smycken (reklamlänk via Apprl) är, liksom Astrid Lindgrens författarskap och Jesper Walderstens konst, tidlösa, kontrastrika och gjorda i en gedigen hantverkskvalitet. Nilsdotters kollektionen är inspirerad av Bröderna Lejonhjärta – såväl texten som de nya illustrationerna.

Victoria på Polarpriset 2018
Kronprinsessan Victoria i Cherry Valley-örhängena på Polarpriset 2018.

– I kollektionen ville jag visa på kontraster mellan det mörka, hårda och det sköra, tunna. Just det som Astrid Lindgrens berättelse beskriver så fint. Styrkan, kraften,
modet och hoppet som finns där inne i alla människor – det är vad kollektionen representerar, har Maria berättat för Damernas Värld.

– Inspirationen var så tydlig för mig, berättelsen och Jespers illustrationer fanns där med ett formspråk som kändes väldigt nära mina smyckens universum. Jag kunde direkt se och känna texturer och material som jag ville använda. Kollektionen växte fram på ett naturligt sätt.

I Bröderna Lejonhjärta-kollektionen (även kallad Brothers Lionheart) av Maria Nilsdotter ingår ett par örhängen som går under namnet Cherry Valley (Körsbärsdalen, den plats där stora delar av Bröderna Lejonhjärta utspelas). Dessa örhängen bar kronprinsessan Victoria under utdelningen av ALMA-priset. Hon har haft dem förut, bland annat under förra årets Polarpris.

Maria Nilsdotter Cherry Valley-örhänge.
Maria Nilsdotter Cherry Valley-örhänge.

Victorias blinkning till Astrid Lindgren

I år tilldelades ALMA-priset, Astrid Lindgren Memorial Award. Bart Moeyaert, Bart föddes 1964 och är bosatt i Antwerpen. Han debuterade som 19-åring och det variationsrika författarskapet har sedan dess genererat drygt 50 titlar – allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Hans böcker är prisbelönta och finns översatta till mer än 15 språk. Han skriver även TV-manus och pjäser, har översatt flera romaner och undervisar i kreativt skrivande. Motiveringen?

”Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.”

Kronprinsessan Victoria och Astrid Lindgren 1997
Kronprinsessan Victoria och Astrid Lindgren 1997.

Kronprinsessans smyckesval är förstås en blinkning till Astrid Lindgren och hennes författarskap. Kronprinsessan tyckte mycket om Astrid och har dessutom avslöjat att hon läser Astrid Lindgrens böcker för prinsessan Estelle.

Foto: TT

Läs också:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Fina historien bakom kronprinsessans vackra smycke”

  1. ATLgmail.com skriver: 11 juni, 2019

    The Crown Princess appears to be a wonderful woman, interested, interesting and caring. She does represent Sweden in the best and most positive way, as does her husband Prince Daniel.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar