Tänk hållbart som Victoria – så tar du hand om dina kläder

Tänk hållbart som Victoria – så tar du hand om dina kläder
Att värna om vår planet och vår miljö blir allt mer aktuellt. Kronprinsessan Victoria har ett brinnande intresse för dessa frågor. Och ett led i att både bli och tänka mer hållbart är att ta hand om sina kläder.
Annons

Kronprinsessan har i flera intervjuer berättat om sitt miljöengagemang, hur mycket hon brinner för miljön. Kronprinsessan Victoria tycks tänka på miljön i alla val hon gör– så också när det gäller kläder. Även drottning Silvia är oerhört medveten och återanvänder gärna plagg, år efter år. Vissa av hennes outfits har 30 år på nacken.

Så förvarar kungafamiljen sina kläder

I en intervju med ELLE har drottningen berättat hur hon förvarar sina plagg, primärt de finare klänningarna, för att de ska hålla. Drottningen förklarar, i intervjun, att dessa klänningar förvaras i ett rum på slottet, liggandes i lådor med syrafritt silkespapper. Tipset kommer från modeskolan Parsons i New York.

Annons

– Klänningarna är ju väldigt känsliga för ljus. Och tyngden, alla dessa broderier, gör att vi inte kan hänga upp dem. Så vi lägger dem i lådor i ett rum på slottet. Hur de bäst ska bevaras var något jag verkligen undrade över. Hur gör man det? Och där gjorde man det på det sättet, så jag tänkte good idea!, berättar drottningen i ELLE-intervjun.

Nya hållbarhetskoncept

Men hur ska vi som inte har tillgång till syrafritt silkespapper förvara våra kläder för att de ska hålla och vara dina så länge som möjligt?

Lösningen stavas, förstår, klädvård.

Förr om åren var detta ett måste. Man lagade och fixade, lappade och donade, allt för att plaggen skulle hålla längre. Men i takt med att kedjorna erbjudit allt billigare plagg har klädvårdsrutinerna försvunnit hos många. Nu börjar de dock komma tillbaka.

Häromveckan lanserade H&M sitt nya hållbarhetskoncept Take Care, som, precis som namnet skvallrar om, handlar om att ta han om sina kläder. Konceptet består av produkter, guider och tjänster som har tagits fram för att uppmuntra och hjälpa kunder att uppdatera och förlänga livstiden på sina modefavoriter. H&M har genom Take Care tagit fram produkter (reklamlänk via Apprl) , en sajt med tips och en service-möjlighet i form av en syateljé. Produktserien innehåller allt som behövs för att ge favoritplagget ett längre liv så som en tvättpåse som silar bort mikroplaster, tvättmedel som tvättar rent i kallvatten, lagningslappar, sy-kit, fläckborttagningsmedel samt våtservetter för rengöring av sneakers. Här kan du kolla in produkterna.  (reklamlänk via Apprl)

Så tar du hand om dina kläder på bästa sätt

Och visst finns det några riktlinjer att följa när det gäller att ta hand om sina kläder:

Några produkter du bara måste ha hemma – för den ultimata klädvården

Sykit från H&M

Tvättmedel för kashmir

Tvättpåsar för klädvård

Tvättpåsar som förhindrar mikroplaster att läcka ut – och skyddar dina plagg. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Ullkam för att ta bort noppor

Mist för kläder

Mist som fräschar upp sina kläder – så det kan gå längre mellan tvättningarna. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Spray som tar bort fläckar

Spray som tar bort fett, fläckar och smuts. Läs mer och köp här.  (reklamlänk via Apprl)

Våtservetter för skor

Klädborste

Läs mer:

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Tänk hållbart som Victoria – så tar du hand om dina kläder”

 1. Anna Anderson skriver: 28 januari, 2019

  Följa tvättråd. Sakkunniga säger nog ofta, att temperaturen är för låg. Kläderna blir inte rena. Och det har hänt, att tvättråd är felaktiga. De riktiga har tagit slut och man tar sinä som finns kvar. Man kan inte lita på såna.


 2. konsttanten skriver: 28 januari, 2019

  När man inte har syrafritt silkespapper, kan man förvara kläder i en bomullspåse sydd av gamla underlakan.
  Lakanet skall tvättas först i vittvättmedel 90 grader, därefter en omgång på 90 gr utan tvättmedel på det längre programmet.
  Så gör flera museum ibland. För små plagg, räcker ett örngott med likadan behandling.


 3. josefin skriver: 28 januari, 2019

  KP behöver nog inte varda sina kläder eftersom hon köper nytt nästan jämt.

  man behöver inte köpa en “nopp borste”pa Soft Goat, det gar väldigt bra att använda en rakhyvel pa ylleplagg som noppar sig.


 4. Saga skriver: 28 januari, 2019

  “Att värna om vår planet och vår miljö blir allt mer aktuellt. Kronprinsessan Victoria har ett brinnande intresse för dessa frågor. Och ett led i att både bli och tänka mer hållbart är att ta…”

  Att ta med en egen kaffemugg i ryggsäcken ökar trovärdigheten och borde vara möjligt istället för att dricka ur dubbla pappersmuggar

  Kronprinsessan Victoria: Estelle och prins Oscar sopsorterar
  https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/victorias-kamp-i-fn-for-klimatet/


 5. ananas skriver: 28 januari, 2019

  “Vanliga” människor med representationsuppdrag och med hyfsad klädvård använder sina kläder ett otal gånger men KP har nytt till nästan varje uppdrag. Det måste finnas ett enormt lager av dyra, hållbara och välvårdade kläder i slottsskåpen.


 6. ancibergfeldt skriver: 28 januari, 2019

  Victoria behöver inte pyssla med
  klädvård. Inte ens tvätta! Hon har
  trevligare saker att göra. Tror ni
  att det funkar med att vädra kläder ute
  på Haga?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar