3 tips! Så kan Madeleine överkomma sin blyghet

3 tips! Så kan Madeleine överkomma sin blyghet
Prinsessan Madeleines medietystnad beror inte på nonchalans. I stället är det hennes blyghet som satt käppar i hjulen. Hon gillar inte strålkastarljuset, vilket kan vara komplicerat när man har en framträdande roll som prinsessa.
Annons

Missförstånd kan leda till att saker och ting blåses upp stort. När Madeleine avböjde att medverka i en intervju för ett par år sedan, röt kanalchefen på P4 Gävleborg, Leif Eriksson, till och kallade prinsessans agerande för “Garboliknande”. Som hertiginna av Hälsingland och Gästrikland tyckte många att hon hade en speciell roll att fylla och därför borde vara extra öppen för intervjuer från lokala medier i de berörda landskapen. Men det visade sig att “nonchalansen” var mer djupbottnad. Prinsessan Madeleine berättade i Skavlan om sin blyghet.

Annons

– Jag är jätteblyg!

Det var en bragd av henne att ställa upp i tv-showen. Chris O’Neill medverkade också och han har inga problem med att hålla låda, engelsman som han är…

Prins Daniel och prinsessan Sofia är inte födda kungliga, men har ändå gjort succé i och med att de är medievana och ställer upp för pressen på ett föredömligt sätt. Vissa anser därför att Madeleine skulle kunna lära sig ett och annat av prins Daniel som ofta ställer upp i mediala sammanhang.

Prinsessan Sofias nya frisyr: lugg
Prinsessan Sofia visade upp sin nya frisyr i fredags.

Prinsessan Sofia i poncho

Till skillnad från Prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria har Madeleine inte ärvt kungens läs- och skrivsvårigheter. Men att vara blyg kan sätta lika stora käppar i hjulet, när människor antar att du ska kunna ta plats. Och hon är knappast ensam där ute.

Hjärtklappning

Blyga personer känner ofta nervositet och obehag när de befinner sig i eller tänker på en utmanande social situation. De kan också uppleva fysiologiska reaktioner som rodnad, hjärtklappning eller handsvett.

Leonore och Adrienne i klänning från Livly

Beror blyghet på arv eller miljö?

Finns det en biologisk förklaring till blygheten? Enligt amerikanska psykologer är den till övervägande delen medfödd. De anser att 15 procent av oss föds med en tendens att bli mycket blyga, och att detta är ärftligt. På flera olika amerikanska universitet har psykologer studerat spädbarn och följt dem i deras uppväxt för att ta reda på hur blygheten uppstår och utvecklas.

En annan blodcirkulation

Man har gjort experiment och funnit att de blyga haft mer aktivitet i höger pannlob än i vänster. Det förhöll sig precis tvärtom hos de barn som inte utvecklade blyghet. Forskarna anser att de blyga är födda med en typ av blodcirkulation i hjärnan, som gör att de reagerar även på ganska liten stresspåverkan.

Oroar sig ofta

Annan forskning menar att det är miljön som format en blyg person.

– Det är en del av ens personlighet influerad av biologiskt temperament, men i mycket högre utsträckning formad av sociala interaktioner. Blyga personer oroar sig ofta för vad andra personer ska tänka om dem och att andra ska bedöma dem på ett negativt sätt. Blyghet är istället mer som en skyddande sköld. Vi gömmer oss inom oss själva för att förhindra att såras. Ibland har det dock motsatt effekt, skriver psykologisajten Utforska Sinnet.

Victoria
På nationaldagen öppnade de tre kungabarnen Prinsessan Madeleine, Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine öppnade dörrarna till det kungliga slottet där allmänheten hälsades välkomna för guidade turer. På bilden överlämnar en något blyg Lovisa Samuelsson, 2 år,blommor till kronprinsessan Victoria.

Att vara blyg kan bli ett problem när det orsakar psykologisk stress, hindrar oss från att uppnå professionella mål eftersom vi är rädda för att jobba i lag, hindrar oss från att be om hjälpen vi behöver och hindrar oss från att verkligen lära känna någon vi är intresserade av, men kan för att vi är för blyga.

Hur ska man då göra för att överkomma sin blyghet?

Forskning från Örebro universitet visar att blyga personer sällan gör saker de ångrar senare i livet.  Men det finns situationer som man också missar. Så här är tre bra tips för att komma över den värsta blygheten. Träning ger färdighet!

1. Öva repliker

Tänk ut en bra öppningsreplik som du kan använda för att skapa kontakt. Det viktiga är egentligen inte vad du säger – utan att du säger något.

2. Hitta rätt person

Har du hamnat i ett sammanhang där du inte känner någon alls i sällskapet? Försök att spana in den person du själv tycker är mest ofarlig att konversera med. Via honom/henne kan du sedan bitvis ta dig in i gemenskapen.

3. Ingen märker dina känslor

Släpp stressen över hur du själv uppfattas. Det är ingen annan som märker dina blyga känslor förutom du själv.

Foto TT, Erika Gerdemark/Kungahuset.se

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “3 tips! Så kan Madeleine överkomma sin blyghet”

 1. Gilla skriver: 22 april, 2019

  Tycker att det är klädsamt med lite blyghet. Är inte så säker på att Prinsessan Madeleine vill övervinna sin blyghet. Hon är en kompetent kvinnasom har stenkoll på vad hon sysslar med inget svammel, tre underbara barn och en man med egen kariär.


 2. PernillaA skriver: 23 april, 2019

  hon är blyg efter behov, en lyx som ingen vanlig har råd med


  1. charlotte skriver: 23 april, 2019

   Pernilla,
   Håller med dig. Har man varit blyg som ung försvinner väl det av sig själv när man blir mamma och får ansvar. Träning ger färdighet.


 3. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 23 april, 2019

  Det var ett besynnerligt påstående. Jag har aldrig upplevt henne som blyg, har heller aldrig hört henne säja det själv. Jag tittade på Skavlan- avsnittet två gånger, det enda hon sa var att hon inte gillade att behöva stå stilla vid familjefotograferingarna som barn. Dags att kolla igen någon dag.
  Vid besöket i Gävleborg berodde det på att det inte fanns plats i programmet, inte på nonchalans eller blyghet.
  Tycker hon är den enda av dem som verkligen kan tala fritt officiellt, utan lappar med manuskript.


 4. konsttanten skriver: 23 april, 2019

  Jag tror inte att Madeleine är så blyg numera.
  Otryggheten vad närgångna journalister kan fråga, är problemet. M kan svara “ingen kommentar” på ett vänligt sätt, vid dumma frågor.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar