7 roliga detaljer som du inte visste om Sverigemiddagen

7 roliga detaljer som du inte visste om Sverigemiddagen
Sugen på att veta mer om Sverigemiddagen? Svensk Damtidning har koll på alla detaljerna som du behöver veta inför fredagens galakväll som kungafamiljen ska närvara vid.
Annons

Vid 19.00-tiden drar festen igång! Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet kommer att ta emot 200 gäster vid Kungliga slottet i kväll. Gästerna kan se fram emot en förstklassig måltid i ett rum med förgyllda väggar. Sverigemiddagen infördes för fem år sedan i samband med att kungen firade 40 år på tronen.

Annons

“Kungafamiljen vill genom den uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt”, skriver hovet på sin hemsida.

Det är alltså sjätte gången som Sverigemiddagen arrangeras och den äger alltid rum på en fredag. Vi har listat sju roliga detaljer som kan vara bra att veta inför kvällens festligheter.

1. Bordsdekorationen består av brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johan, 1820-tal.

Så här såg bordsdekorationen ut under Sverigemiddagen 2016.
Så här såg bordsdekorationen ut under Sverigemiddagen 2016.

2. Linneduken är från Klässbols Linneväveri och linneservetterna med kungaparets monogram är vävda i Belgien på 1980-talet.

De kallmanglade linneservetterna med Kungaparets monogram är vävda i Belgien på 1980-talet.
De kallmanglade linneservetterna med kungaparets monogram är vävda i Belgien.

3. Glasen är tillverkade vid Skrufs Glasbruk i design av Carina Seth Andersson och är en gåva från riksdag och regering till kungen på 70-årsdagen.

Glasservisen är en gåva från Sveriges riksdag och regering till kungen på hans 70-årsdag.
Glasservisen är en gåva från Sveriges riksdag och regering till kungen på hans 70-årsdag.

4. Inbjudna gäster är representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län samt landshövdingar.

Smörbakad röding med blomkål, emulsion på spenat och gräslök samt citronett med forellrom, serverades förra året.
Smörbakad röding med blomkål, emulsion på spenat och gräslök samt citronett med forellrom, serverades förra året.

5. Borden pryds av vackra blomsterarrangemang. 2016 fick vi bland annat se hortensia, scabiosa och klematis.

Temat var lila 2016.
Temat var lila 2016.

6. De cirka 180 gästerna tas emot och hälsas välkomna av kungafamiljen i Lovisa Ulrikas matsal.

Gästerna tas emot och hälsas välkomna av kungafamiljen i Lovisa Ulrikas matsal.

7. Middagen äger rum i Vita havet.

Vita havet.

Foto:  Henrik Garlöv, Kungahuset.se

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

24 kommentarer till “7 roliga detaljer som du inte visste om Sverigemiddagen”

  1. Östermalm skriver: 19 september, 2016

    Landshövdingarna blir bjudna till slottet de betalar tillbaka genom att bjuda in någon från den kungliga familjen till deras län. Genom inbjudan bevisar kungafamiljen att de behövs. Allt så väl middagen på slottet som besöket i länet betalas av oss skattebetalare.


    1. Tore skriver: 19 september, 2016

      Ja, man baxnar när gamla ” betongpampar ” bugar djupt för den kungliga familj .


    2. Hilde skriver: 19 september, 2016

      Nå hører det vel til landshøvdingenes arbeidsoppgaver å spise middag med kongeligheter, politikere fra ulike partier, byråkrater, næringsliv,organisasjoner etc. Skal de nekte å gå på middag med kongen om de er imot monarkiet?
      Også en president ville invitert til slike middager. Skal da de som er imot Sverige som republikk la være å buga for presidenten, ikke gå på middagen etc


  2. Rosengård skriver: 19 september, 2016

    Så härligt, Östermalm, att våra skattepengar går till något förnuftigt.


    1. Eva H. skriver: 14 september, 2018

      Oooops !!


  3. Ronald skriver: 19 september, 2016

    Japp, de vet sannerligen hur man vinner poäng hos populasen, eller?
    Vi har nog bara sett början på denna trend med mer och fler “monstruöst lyxiga” fester till folket!


    1. Allegra skriver: 19 september, 2016

      Sverigefesten är då ingen “monstruöst luxuös” middag utan ett måttfullt mycket vackert arrangerat kalas med det yppersta av modernt svenskt linne glas och servis plus vackra bestick till genomtänkt svensk elegans på matsedeln där för övrigt bruket av franska på matsedeln ersatts med svenska.Blomstren säsongens skönheter. Fantastiskt vackert hedrande av Sverige.


    2. hilde skriver: 19 september, 2016

      Selvfølgelig skal det være luksuriøst. Om jeg hadde blitt invitert til en middag på slottet hadde jeg forventet god mat, eksklusiv vin, gulltallerker, et flott dukat bord. Får man gjester skal man jo vise fram det fineste man har.


    3. Venla skriver: 19 september, 2016

      Allegra,
      Inte lika överdådigt som i kungens födelsedag. Icke lika viktiga personer på middag i fredags.


    4. ATL skriver: 20 september, 2016

      Ronal, what a pathetic xomment. Surt sa raven…. You must have very little self respect.


  4. undrende skriver: 19 september, 2016

    Pent dekket bord , men høye kandalabere og også høye blomsteroppsatser ( som det ikke var her ) forstyrrer utsikten til de personer som sitter på andre siden av bordet og ofte hindrer øyekontakt med samtaleperson – ikke heldig ut fra faglig synspunkt !


    1. Tore skriver: 19 september, 2016

      undrende
      Bekymra dig icke , den svenska kungafamiljen är rätt så korte och tro icke man diskuterar så seriöse saker på dessa middagar .


  5. Irena skriver: 19 september, 2016

    Scabiosa= Vädd. Praktvädd (Scabiosa Atropurpurea), eller?
    Synnerligen smakfulla blomster.


  6. Elle skriver: 19 september, 2016

    Sverigemiddagen!? Trodde den bestod av køttbullar och potatismos..


    1. Kerstin Bergström skriver: 19 september, 2016

      Svar till Elle 19sept.kl;12:37
      Det var inget barnkalas.


    2. ATL skriver: 20 september, 2016

      I would not dream of serving honoured guests meatballs and mashed potatoes. However, were this meal to be served I would eat the food and made positive comments. The comments here clearly shows the status of the commentators, envious, jealous and with a great feeling of inferiority. How about being proud of what you are and be grateful for what you have. If you want more, you will just have to work harder, be more proactive and do not get mired in “poor me”.


  7. annica, helsingfors skriver: 19 september, 2016

    Tidigare inbjöd kungen till tre s.k kungamiddagar per år. Är det dessa som nu kallas Sverigemiddagar, med lite nedtonad dresskod? Tidigare var det frack.


  8. Stefan skriver: 20 september, 2016

    ATL!
    Du tycks missförstått allt och blandar ihop begreppen. Detta är nu ingen entreprenörsfamilj som genom hårt arbete gjort sig en förmögenhet – en familj att se upp till.
    Nej denna vår kungafamilj lever på skattefria bidrag utan några som helst krav på motpresentation eller arbetsbeskrivning. De gör vad de vill!


    1. Mona skriver: 14 september, 2018

      Nej Stefan.Nu är du lite fel ute.De finns saker som ska utföras,
      Som att öppna riksmötet.
      De kan inte göra som dom vill ,när dom vill.Inga spontana biobesök,weekend resor osv.
      Det du gör skrivs det inte om i media.


  9. konsttanten skriver: 14 september, 2018

    Johanna, trevlig författad artikel (inga överdrifter!).
    Oh, här fanns flera signaturbyten på kommentarsfältet! Fint initiativ av vår kung, och det är väl använda skattepengar.


  10. vesna skriver: 14 september, 2018

    Det är middag på slottet och den ska bli minnesvärd.


  11. ananas skriver: 14 september, 2018

    Äsch, gammalt igen; kommentarerna från september 2016.


  12. Maya skriver: 15 september, 2018

    ATL
    För att förstå; översätt också gärna ” surt sa raven”
    F ö håller jag med Stefan


  13. Desirée skriver: 17 september, 2018

    Mona, det är bara kungen som har ett fåtal obligatorisk arbetsuppgifter! Så du tror att familjen inte går på bio, på restaurang eller åker på spontana resor!?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar