Avslappnad galamiddag på slottet för Victoria och Daniel

Avslappnad galamiddag på slottet för Victoria och Daniel
Annons

Det blev en festlig avslutning på måndagskvällen, Tarja Halonen med make bjöd på stor middag på slottet i Helsingfors.

Det blev en glad och varm afton när president Tarja Halonen och hennes make doktor Pentti Arajärvi bjöd in 160 gäster till slottet i Helsingfors för att fira kronprinsessan Victorias och prins Daniels Finlandsbesök.

Annons

Unga gäster

De allra flesta av de inbjudna var relativt unga, alla inflytelserika inom sina respektive gebit. Kanske personer som kronprinsessparet kommer att möta vid kommande uppdrag i framtiden?

Skaka hand

Bland gästerna, som alla fick skaka hand med de svenska kungligheterna, fanns skådespelerskan Maria Sid, komikern André Wickström och programledaren Mark Levengood.

Ministrar

Här siktades också ministrar, författare, designers och dramatiker i allsköns kreationer – från tjusiga långklänningar till mer fantasifulla skapelser.

Prata avslappnat

Kronprinsessan Victoria var oerhört snygg i knäkort, petrolblå klänning med matchande skor. Och president Halonen såg till att stämningen var på topp genom att skämta och prata avslappnat med såväl Daniel och Victoria som med gästerna.

Kristallkronor

Under de pampiga kristallkronorna hade det dukats med sprakande höstfärger vid runda bord. Och även menyn gick i säsongens tecken med både svamp, svartrötter och äpple som ingredienser.

Välkomsttal

President Halonen höll också ett välkomsttal där hon uttryckte sin stora glädje över att få ta emot Victoria och Daniel vid deras första gemensamma Finlandsvisit:
– Finland och Sverige behöver varandra. Vi är alla med om att bygga upp en gemensam framtid. Jag ber att få höja en skål för en fortsatt samhörighet och för er egen lycka och välgång, sa Tarja Halonen.

Det här är vad man åt under middagen på slottet:

Meny

# Kräftsoppa

# Rimmad renstek med örtsallad och marinerad skogssvamp

# Lättrökt sikfilé med grillad svartrot och veloutésås smaksatt med dragon

# Äppelterrin med pistaschkaka och karamellglass

Av Camilla Spjuth-Palve
Foto: Charles Hammarsten

Vårt team på plats i Finland, Camilla Spjuth-Palve och Charles Hammarsten.

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

16 kommentarer till “Avslappnad galamiddag på slottet för Victoria och Daniel”

 1. Anita Kuusela skriver: 2 november, 2010

  Det var stor succe när dem kom till Finland, är oerhört populära där. Är ju också mitt hemland också, har ju fortfarande anknytning dit.


 2. BEN skriver: 2 november, 2010

  #1
  Trevligt att vårt svenska kronprinsesspar är omtyckta även i Finland.

  President Tarja Halonen verkar vara en lika varm och godhjärtad person som kronprinsessan Victoria har ord om sig att vara.
  För övrigt visar de fina bilderna bl a hur snygg Sveriges kronprinsessa är.


 3. Emma skriver: 2 november, 2010

  Lite märkligt ändå, att finländarna är så royalistiska?? Eller är det bara i svensktalande trakter denna yra förekommer!! Ska bli roligt att se hur de mottas i norra Finland – hoppas de åker längre norrut än Österbotten där man talar svenska och att de besöker samerna i norr.


 4. Sollan skriver: 2 november, 2010

  #3.Emma
  Kronprinsparets första besök var faktiskt i den mycket finskspråkiga staden Lahtis. Där talar knappt 5% svenska så det är också bland den finskspråkiga befolkningen som svenska kungahuset är populärt.


 5. Sollan skriver: 2 november, 2010

  Måste korrigera uppgiften om svenskspråkiga i Lahtis. Dom som talar svenska är endast 0,3%.


 6. tove skriver: 2 november, 2010

  Føler Victoria et stort press for tiden? Hun er så tynn…altfor tynn!


 7. Gittan skriver: 2 november, 2010
 8. maggi skriver: 2 november, 2010

  Ja synes også det er lidt mistænkeligt at Victoria er SÅ slank/tynd/tunn. Plejer/brukar hun ikke være.
  Men jeg synes godt om at hun genbruger sit tøj! Det viser stil.
  Den blå kjole er så flot, måske bare et nummer for stor, det ser man tydeligt.


 9. Gittan skriver: 2 november, 2010

  Hittade den är lite inaktuella videosnutten med Victoria och Daniels ankomst till Helsingfors… 😉

  http://translate.google.de/translate?hl=de&sl=fi&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.iltalehti.fi%2Fnettitv%2F%3F28727318


 10. Emma skriver: 2 november, 2010

  Inte är Victora för smal, hon har en väldig fin och smärt midja som nog till en del – men bara en del – på träning. Samma sak med prinsessorna Mary och Marie – de har också smala midjor.


 11. Annica skriver: 2 november, 2010

  # 3 Emma och ” 4 Sollan.

  Om “yran” skulle vara lika stor i norraste Finland, är svårt att veta, men i de nästan purfinska städer, som just Lahtis, som Victoria och kungaparet besökt, har intresset varit översvallande. Jag var med när kungaparet och Victoria i början av 2000-talet besökte det helfinska Jyväskylä. Varken förr eller senare har det funnits så mycket folk på gatorna som då.
  Och nog känns det lite märkligt att den kungliga yran är så påtaglig just i Finland. Men majoriteten av finländarna vill nog behålla den folkvalda presidenten och republik. Men det är trevligt att “låna” flärd, romantik och kunglig ståt av de nordiska grannländerna – speciellt från Sverige. Men med Victoria är det nog något speciellt för finländarna.
  Akta dej Daniel för att behandla “vår” Victoria illa (som t.ex. Jonas mot Madeleine), då landstiger den finska armén i Sverige…:)


 12. Kari G skriver: 2 november, 2010

  Det ser ut til at svenskene har et nærere forhold til Finland, enn til Norge. Som nordmann har jeg et veldig nært forhold til Sverige, men overhodet ikke noe forhold til Finland. Har aldri besøkt landet og kjenner ingen fra Finland. I norske medier er nyheter fra Finland så godt som ikke eksisterende. Har hørt fra noen svensker at grunnen til at Norge ikke står svenskene så nært, er at landet ligger for langt fra Stockholm. Vi har jo mange svensker som jobber i Norge, så kanskje flere svensker også vil få mer kunnskap om Norge.

  Vi vil også ha besøk av det flotte svenske kronprinsesseparet. 🙂


 13. MaryK skriver: 2 november, 2010

  # 3 Emma:
  Ja vi får håpe at de besøker det nordlige Finland, der de kan meängieli, i grensetraktene både mot Norge og Sverige, som er en dialektvariant av det språket Daniels forfedre – skogfinnene snakket og som kan forstås av 12 – 15 mill i Norden ( Norge, Sverige, hele Finland), Estland, en del av Latvia og hele Karelen fra Kvitesjøen i nord til rundt Leningrad! Tenk om prins Daniel kunne lære seg det språket – det ville gjort enda mer inntrykk i Finland og landene rundt Østersjøen! Det er ikke bare samer som bor i nord – det er flere tornådalinger som snakker meängieli enn de som snakker samisk!


 14. fridolina skriver: 2 november, 2010

  roligt att se victorias härliga leende och hennes genuina intresse inför att möta många olika människor i stor mängd! hon är ännu så ung och verkar ta alla med storm var hon än hamnar… och numera har hon sin man som ser ut som en stadig klippa att luta sig emot! jag har följd vår kronprinsessa sen hon föddes och kan säga att jag är väldigt stolt när man tänker på vilka framsteg hon gjort under årens lopp! jag skulle inte orka o stå där och le och hälsa på ex antal hundra o tala med o se pigg o alert ut, som de får göra i sina yrkesroller! hoppas vi får se mera sådana här reportage i framtiden ifrån deras turer runt om i världen en eloge till charles hammarsten o kvinnan som skriver för tidningen! alltid fin text och vackra fotografier!


 15. PIM VALBORGSDOTTERNOGG.SE skriver: 2 november, 2010

  Ljuvlig – så fina de är vårt KronprinsessPar! KP. Victoria ser så vacker ut i greklandsblått! Snyggt! Så att de uppmuntrar Finska konstnärer… Tjusigt!


 16. Irmeli Wikman skriver: 5 november, 2010

  Tack att Victoria och Daniel besöker Finland ibland!
  Eftersom vi är grannländer, tycker jag att det skulle sitta bra med flere besök från kungafamiljen i vårt land – mera samarbete! Välkomna åter och förgylla vår vardag.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar