Avsnitt 25 – Victoria är ingen mes

Avsnitt 25 - Victoria är ingen mes
Annons

430x310 POD royalVilka frågor får man egentligen ställa till kungligheterna? Vad är okej och vad är inte okej? I veckans Pod Royal pratar vi om mediestormen kring de känsliga frågorna som ställts till Sofia Hellqvist och kronprinsessan Victoria den senaste tiden.

Annons

Dessutom avhandlar vi den nya dokumentären om kronprinsessan Mary.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Avsnitt 25 – Victoria är ingen mes”

 1. Lisa Svensson, Borgholm skriver: 30 januari, 2015

  Victoria är oerhört verbal och välformulerad, detsamma gäller den blivande prinsessan Sofia!


 2. Torestockholm skriver: 30 januari, 2015

  Bravo !
  Ni blir bättre o bättre , intressanta frågeställningar som ni resonerar kring .


 3. Chris skriver: 30 januari, 2015

  Tycker inte att det är riktigt samma sak. Journalisten i Victorias fall försökte på något sätt ställa henne till svars för något som hänt långt innan hon var född. Dessutom kräver han att hon skall be offentligt om ursäkt för detta. Helt horribelt.
  De "känsliga frågor" som har ställts till Sofia är ju faktiskt något som hon själv och helt medvetet medverkat till.


 4. Anná skriver: 30 januari, 2015

  Ja, vettiga åsikter kring reportaget med Victoria. Håller med er om att hovets presschef var rätt oproffsig när hon singlade ut den enskilda journalisten och sågade honom jäms fotknölarna. Den enda som var oprrofsig i samanhanget. Oproffsigt och lite obehagligt, genom att såga honom sänder hon också ut signaler om att för besvärande frågor inte år att okej att ställa till kungafamiljen.


 5. moi skriver: 30 januari, 2015

  Vilka frågor får man ställa till en kunglighet?
  Svaret är väl detsamma som gäller frågor till någon annan? Vem som helst?
  Man får, tycker jag, inte ställa frågor som man vet kommer att göra den man frågar illa. Under förutsättning förstås att den tillfrågade inte gjort andra verkligt illa i det aktuella avseendet.
  Moi


 6. BFhttp skriver: 30 januari, 2015

  6 moi.
  En riktigt bra kommentar.


 7. Anna skriver: 30 januari, 2015

  #5 moi Instämmer med detta. Som förlovningspresent har Sofia H. redan fått :Total tystnad!: Censur!


 8. My skriver: 30 januari, 2015

  #1, samma gäller både C-P och Madeleine när så behövs, hur Sofia blir som prinsessa kan enbart framtiden utvisa… 😉


 9. Kristina skriver: 30 januari, 2015

  Kanske var inte Victoria där som privatperson Victoria Bernadotte utan som en representant för kunghuset. Varför får man inte ställa frågor till kungligheter? De som läst lite historia, vet väl hur den tidens kungahus ställde sig mot nazister.


 10. KatarinaSweden skriver: 30 januari, 2015

  #3 Chris
  Det var bra skrivet


 11. KatarinaSweden skriver: 30 januari, 2015

  #4 Anná
  Jag håller inte med dig.
  Tydligen stod ett äldre par bredvid, som hälsade på och pratade med kronprinsessan, då journalisten ställde den i den situationen totalt okännsliga frågan. Okännslig i den situationen eftersom det gamla paret var överlevare och undansluppit förintelsen. Sedan var det visst lite stressigt just då. Det finns en tid och plats för en sådan fråga, men det var inte här och nu.


 12. Helga Søgaard skriver: 31 januari, 2015

  # 5
  Godt tænkt og skrevet!


 13. Fru H skriver: 31 januari, 2015

  # 3 Chris

  Instämmer


 14. Marguerithe skriver: 31 januari, 2015

  Jag tyckte inte att frågan till Victoria var OK. Den kom abrupt, hon blev pressad och fick ta personligt ansvar för frågan då det stod många äldre överlevande runt henne. Sådant brydde sig inte reportern om. Han hade en personlig avsikt.

  Hakelius krönika är mycket relevant. Vad sysslar man med på Journalisthögskolan egentligen?
  Hade liknande frågor ställts till Fredrik Reinfeldt, den fridlyste? Det är viktigt att fråga sig. Till vilken/vilka ställer man pressande frågor? Vilken/vilka tar sig makten att undgå pressande personliga frågor, d v s att journalisten per automatik känner sig i underläge och avstår.


 15. Sthlm skriver: 31 januari, 2015

  Bra!

  Sofia Hellqvist verkar vara en synnerligen omtyckt kvinna av många. Hon säger sig ha levt livet fullt ut och känner sig nöjd med detta. Många tycker att det är väl inget att bry sig om vad hon har sysslat med. Tänker ingen på förlängningen. I bästa fall får paret barn och hur kommer dessa att få det i skolåldern när mamma varit i utvikningsbranschen under så lång tid. Det mesta finns ju på nätet. Inte så kul!

  Konprinsessan gör nog klokt i att sluta sticka huvudet i sanden när den här stekheta frågan kommer upp nästa gång. Alla journalister är inte så mjuka som Rolf Fredriksson var.
  Överhuvudtaget tycker jag att det är bara Daniel som klarar av att svara sakligt på spontana frågor från journalisterna.


 16. Caroline skriver: 31 januari, 2015

  Tack för en bra podcast. En av mina favoriter. 🙂


 17. Grötchen skriver: 23 februari, 2015

  Intressant att dessa 2 damer tycker det är relevant att ställa frågor om Victorias släktförhållanden under en minneshögtid för förintelsens offer. Dessutom tycker det är passande att diskutera Victorias släkt framför 2 överlevare från judeutrotningen!
  Nej tillfället att ställa den frågan var sällsynt illa valt! Victoria var inte där för att diskutera sin egen släkt. Hon var där för att bidra till att sätta ljuset på det som skedde under kriget och på de människor som drabbades.
  Man bör som journalist ha så pass mycket vett att man vet när en så pass känslig fråga är passande att ställa. Han ska inte ta fokus från dem som var huvudpersonerna under den här minneshögtiden.
  Så jo. Det var mycket smaklöst att ställa den frågan just då!
  Det har ingenting med att göra att frågan skulle förbjuden att ställa alls, så mycket måste man också förstå. Tillfället var sällsynt illa valt med hänsyn till dem som alltihop berörde!


 18. Torestockholm skriver: 25 februari, 2015

  Grötchen

  Sköra kronprinsessan på ärten , det var nog fel att skicka henne till minneshögtiden om blir hon så upprört över en fråga om hon har funderat över sin egen släkts nazitid o kungens morfar som blev dömd för brott mänskligheten . Vi har icke fått svar på frågan.
  Hon har jo arvet sin position……via släkten .
  Jag blev otrolig glad över att journalisten ställde den frågan just där o
  då med tanke på min egen far överlevde torpedering på Nordatlantern bara 18 år .
  Men Victoria är duktig på att vinka till undersåtarna .


 19. Lop Nor skriver: 2 mars, 2015

  Fler podar!
  Sluta inte med poddarna! Ni för intressanta resonemang i dem och närmar er en mer internationell, kontextualiserande och problematiserande journalistik. Visst, Svensk Damtidning är en stunds rosa-marshmallow-fluffig avkoppling, men likväl måste väl er publikation ha utrymme för att experimentera hitta nya former, en ny yngre publik och vara relevant även om tio, tjugo år?

  Fortsätt med poddarna! Det är rätt väg för Svensk Damtidning i tiden


 20. Elisabeth skriver: 3 mars, 2015

  Ni poddar för sällan!


 21. marianne skriver: 30 maj, 2015

  vad fan är poddar för något, undrar jag som är helt analog


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar