Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Beslutet om Estelles framtid kritiseras: "Vi är djupt oroade"

08 maj, 2020, 20:00 
Hur ska det gå för vår Estelle?
Prinsessan Estelle påverkas som alla andra av coronaviruset.Men nu har hennes framtid blivit föremål för en het debatt.
Annons
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärldenBrand logo
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärlden

Prinsessan Estelle älskar att gå i skolan. Men på sista tiden har hon, och alla skolbarn i Sverige, svävat i ovisshet. Förklaringen är uppenbar: coronaviruset.

För Estelle blev krisen extra påtaglig i mars, när hennes skola Campus Manilla tillfälligt stängdes ner på grund av ett sjukdomsfall. En elev testade positivt – och en stor oro spred sig bland både elever och föräldrar.

Coronaviruset: Beslutet om Estelle kritiseras

Hur ska det gå för vår Estelle?
Hur ska det gå för vår Estelle?

Men nu är Campus Manilla öppen och igång igen. Estelles skolgång tuffar på. Det fick vi höra från ingen annan än Estelles mormor, drottning Silvia.

– Estelle går i skolan som vanligt och har kvar sitt vardagsliv. Hon är nu åtta år och ser det som händer med lite mer allvar än de andra barnbarnen. De andra nöjer sig med att ropa ”mormor!”, sa Silvia i en intervju med Aftonbladet.

Annons

Men att Estelle, eller något svenskt barn överhuvudtaget, går i skola är ingen okontroversiell företeelse. Ni känner säkert till debatten: är det rätt av staten att låta skolorna förbli öppna – trots att flera andra länder valt att stänga ner sina för att hindra smittan av covid-19?

Heta debatten om skolorna

Åsikten att skolorna bör stängas har fått mycket utrymme i medierna. Ett upprop har startats där man samlar in underskrifter från människor som hävdar att landets elever utsätts för onödiga risker.

“Vi ser att europeiska länder agerar genom att t.ex. stänga ner skolor och förbjuda större folksamlingar. Samtidigt införs försiktighetsåtgärder inom näringslivet, såsom inställda möten och förändrade arbetssätt. Vi är därför djupt oroade över att svenska myndigheter tycks arbeta mer reaktivt än proaktivt”, skriver initiativtagaren.

“Smittspridning i skolan får inte förminskas till ett individuellt ansvar. Vi kräver att våra folkvalda och ansvariga myndigheter agerar utifrån en helhetssyn.”

Statsepidemiologen Anders Tegnell har dock hållit fast vid sin rekommendation.

– Vi har inga stora utbrott bland lärare i skolor och det finns heller inga rapporter om att personal på förskolor blivit smittade i stor utsträckning, så det finns rätt mycket indikationer på att barn inte är motorn i smittspridningen. För barnens skull finns ingen anledning att stänga skolorna, har Anders sagt till SVT. 

 

Annons