Bisarra testamentet spökar i kulissen – vem ärver slottet?

Prins Gustav
Stackars Carina Axelsson! Vi svenskar känner ju starkt med henne, eftersom hon har småländskt blod i ådrorna och släkten på pappas sida bor kvar i Tranås. Hon har varit sambo med prins Gustav Sayn-Wittgenstein-Berleburg i flera år, men något frieri har det inte blivit. Ja, det är många som undrar vad som kommer att hända nu. Även om luften är lika frisk som alltid och solen skiner över Bad Berleburg i Tyskland, haglar frågetecknen. Vem ska ta över det anrika slottet? Prins Gustav är barnlös och farfaderns testamente vilar som en förbannelse över familjen.
Annons

Det är en tragedi för 51-åriga Carina Axelsson. Ett gammalt testamente från nazitidens Tyskland har i alla år hindrat henne från att gifta sig med prins Gustav.
En klausul i testamentet säger att Gustav inte får ta över slottet Berleburg förrän han gift sig med “en arisk flicka som är adlig och protestant”. Carina är varken “arisk” eller adlig.
Gustav och Carina har länge väntat på att testamentet ska prövas i rätten. När Gustav får klartecken gifter han sig med Carina, har det sagts. Dessvärre har detta inte skett.

Prinsessan Benedikte och prins Gustav

Många undrar hur det kommer att bli. Vad har Bad Berleburg för framtid? Och hur ska det bli för Gustav och Carina? Prins Gustav är barnlös och har inga bröder. Han har tvingats avstå från att gifta sig med sin Carina Axelsson, på grund av det bizarra testamentet. Det gör att arvsfrågan nu blir lite knepig. Enligt farfaderns märkliga testamente kan inte kvinnor ärva slottet. Därför kan inte Gustavs systrar, prinsessan Alexandra eller prinsessan Nathalie, ta över ruljansen på det stora godset.

Prinsessan Nathalie

Det som står skrivet i testamentet har gjort livet svårt för framlidne prins Richards äldste son. Det spekuleras både i Tyskland och i Danmark om vad som kommer att hända.

Berleburg

Nu är ju prins Gustav slottsherre. Men vem står på tur att ta över? Den som står som arvtagare till det magnifika slottet blir, enligt danska BT, är prins Gustavs kusin prins Sebastian (ej i bild). Sebastian är äldste son till prins Richards lillebror, prins Robin. På så sätt kan en annan gren till familjen Sayn-Wittgenstein-Berleburg överta slottet.

Annons

Prinsessan Benedikte är mån om barnens framtid

Detta vill självklart varken prinsessan Bendedikte, sonen prins Gustav eller systrarna Alexandra och Nathalie. Prinsessan Nathalie bor i en av flyglarna på Berleburg med sin man, hästkarlen Alexander Johannsmann och de två barnen som har var sin vacker namnflora: Konstantin Gustav Heinrich Richard och  Louisa Margareta Benedikte Hanna.

Alexandra
Prinsessan Alexandra, prins Gustavs storasyster, har gift om sig med greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille och bor i Danmark.

Prins Gustav har i alla år försökt tala med sin farbror, prins Robin, om slottets framtid och testamentet för att försöka öppna upp för en mer modern tolkning av farfaderns sista vilja. Men prins Robin har, enligt danska tidningar, alltid varit avvisande.

Prins Gustav av Berleburg

– Det är ett ganska giftigt och tabubelagt ämne, skriver BT.

Prins Robin Sayn-Wittgenstein-Berleburg är 81 år gammal och överlever förmodligen inte prins Gustav. Men hans son, prins Sebastian, som är några år yngre än Gustav, kommer alltså att bli nästa prins i Berleburg. Till skillnad från kusin Gustav har Sebastian säkerställt “tronföljden” i släkten. Han har tre barn, varav två är pojkar. 15-åriga prins Ferdinand är den äldste.

Carina och Gustav

Carina Axelsson skriver på sina ungdomsmyserier. Hon är uppväxt i Kalifornien i USA med en mamma från Mexiko och en svensk pappa.

Här kan du läsa mer om Carina Axelsson och hennes böcker!

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Bisarra testamentet spökar i kulissen – vem ärver slottet?”

 1. Royalist javisst skriver: 11 september, 2019

  Allt är väl ganska klart: Enligt testamentet ska äganderätten till slottet och arvsföljden övergå till prins Richards bror och brorsson.
  Varför är det dramatiskt eller ”bisarrt”? En testator har rätt att stipulera villkoren.
  Det tragiska är om prins Gustav och Carina avstått från att gifta sig och
  bilda familj med barn p.g.a. testamentet.


  1. Lina skriver: 13 september, 2019

   Det bisarra är de nazistiska undertonerna med krav på en “arisk” fru, samt det sexistiska i att utesluta kvinnliga arvingar.
   Det är trots allt år 2019 nu.


 2. Ina skriver: 11 september, 2019

  Prinsesse Alexandra og Prinsesse Natalie har jo begge sønner – som måske kunne komme i betragtning til slottet. Uanset hvad der kommer til at ske, så skal den der skal arve slottet jo være interesseret i at føre det videre. Det siges at Gustav har ret gode relationer til både Richard og Konstantin.


 3. Ulla Lundellgmail.com skriver: 12 september, 2019

  Ett testamente är ett testamente, men ett så gammalt och med hopplösa krav borde ju kunna gå att få förklarat ogiltigt av någon domstol i Tyskland eller Danmark så att prins Gustav och Carina kan få gifta sig.

  Ulla


  1. josefin skriver: 12 september, 2019

   De fàr gifta sig sà mycket de vill, o da fàr kusinen slottet medan Gustav fár sitt hjártas dam. Man kan inte fà allt, alla gànger


 4. Royalist javisst skriver: 12 september, 2019

  Ina troligtvis är arvsföljden endast möjlig på “svärdssidan” som vi säger i Sverige.
  D.v.s. enligt tradition inom adel och kungahus ärvs/tillträds ämbeten och egendomar endast från far – son – sonson etc.
  Det innebär att om Prinsessan Benediktes man och son inte kunde uppfylla villkoren går arvsrätten vidare till näste på “svärdssidan”.
  Prinsessorna Alexandras och Natalies söner kommer inte alls i fråga.
  Det är vad jag tror.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar