Bröllopsbestyr, kungliga djur och kärleksyra – redan nu

Bröllopsbestyr, kungliga djur och kärleksyra – redan nu
Annons

livrustkammaren-hund-

Snart startar Love Stockholm 2010 – det stora evenemanget på temat kärlek som hålls i Stockholm i samband med kronprinsessans Victorias och Daniel Westlings bröllop. Än har bara en liten del av programmet på Love Stockholm 2010 presenterats, ni kan följa programmet här. Men redan nu kan man hitta aktiviteter på temat kärlek och bröllop runt om i Stockholm. Här är ett axplock:

Annons

Bröllop för kung och fosterland. Livrustkammaren 20 maj – 3 oktober. Museets internationellt uppmärksammade samling av kungliga bröllopsdräkter från 1600-, 1700- och 1800-talen visas. Bröllopens funktion som politisk allians för Europas kungahus löper som en röd tråd i utställningen. Först i våra dagar har det blivit möjligt för kungligheter att gifta sig av kärlek.

Annons

Följa sitt hjärta. Hallwylska museet 26 mars – 8 augusti. I denna utställning får vi följa Ellen Roosval von Hallwyls (1867-1952) dramatiska och inspirerande livsöde.

Drömmar i vitt – Hallwylska brudar och 15 år av bröllopsmode. Hallwylska museet 1 – 20 juni. En utställning om bröllop förr i tiden och brudklänningar i modern tid.

Trofast – hov och tass i kunglig tjänst. Livrustkammaren 20 mars – 30 jan En  familjeutställning om hästar och hundar hos kungar och drottningar, prinsar och prinsessor.

Hallwylskabrudar

Bernadotter i svart och vitt. Nationalmuseum 16 juni – 23 januari. Med anledning av Bernadotte-året visar Nationalmuseum en utställning med svartvita porträtt av det Bernadotteska kungahuset från Karl XIV Johan fram till kornprinsessan Victoria.

Ring och krona. Waldemarsudde 15 juni – 3 oktober. En utställning med brudkronor från 1600-tal till 2000-tal samt vigselringar och andra ringar som har en intresseväckande historia. Utställningen arrangeras i samband med det kungliga bröllopet och görs i samarbete med författaren Magdalena Ribbing.

Annons

Kärleksyra på Junibacken! Junibacken 1 – 27 juni. Även Junibacken uppmärksammar kronprinsessan Viktorias och Daniels bröllop. Här kan barnen klä ut sig till prinsar och prinsessor, göra prins- och prinsesspyssel och vara med och skapa Junibackens bröllopsbok, en hyllning till brudparet.

Bernadottejubiléet. Waldemarsudde 15 juni – 3 oktober. I år är det 200 år sedan Jean-Baptiste Bernadotte blev vald till Sveriges kronprins under namnet Carl Johan. Detta jubileum uppmärksammas nu i en utställning med konst och andra föremål med anknytning till ätten Bernadotte. I utställningen visas ett större antal verk av prins Eugen (Carl Johans barnbarnsbarn) och av prinsessan Eugénie (Carl Johans barnbarn och prins Eugens faster).

Av Ann-Sofie Lundin
Foto: Lucia Röed/Livrustkammaren, Matti Östling/Livrustkammaren, Hallwylska museet

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Bröllopsbestyr, kungliga djur och kärleksyra – redan nu”

 1. I.MartinssonSvenskDamtidning skriver: 14 maj, 2010

  Jag tänker bara att kommentera “Hunden” på bilden
  usch usch att göra hunden mänsklig med kläder på.
  Matte till en liten Bischon Havainas. SIGN:


 2. I.MartinssonSvenskDamtidning skriver: 14 maj, 2010

  Tänker bara kommentera “Hunden” på fotot
  usch usch att göra hunden till åtlöje
  med kläder på. Sign: Bichon Havainas


 3. Stina skriver: 15 maj, 2010

  En sån liten sötnos. Kul utspökning, av den lilla vovven. 🙂


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar