Chris O’Neill kunde ha blivit Sveriges senaste hertig

Chris O'Neill kunde ha blivit Sveriges senaste hertig
Annons

Det finns bara några få hertigar i Sverige. Det var nära att vi hade fått en till – men Chris O’Neill har avstått i från hertigtiteln.

Vi är inte bortskämda med hertigar i Sverige. Det finns två – prins Carl Philip, hertig av Värmland samt prins Daniel, hertig av Västergötland. Och så Charles Louis d’ Otrante – hertig av Otrante som ni ser på bilden ovan tillsammans med Carl Philip.

Fransk hertigtitel

Hertiginnan Christina d’Otrante på Elghammar berättar för Svensk Damtidning:
– Min son har en fransk hertigtitel. Det var min mans anfader som tilldelades en hertigtitel av Napoleon.

Hertig nummer tre

Det var nära att vi hade fått en hertig till. Prinsessan Madeleines Chris O’Neill kunde ha blivit hertig av Gästrikland och Hälsingland.

Förblir amerikan

Men i fredags kom Riksmarskalk Svante Lindqvist med detta budskap på hovets hemsida:
–Herr Christopher O’Neill är och förblir amerikansk medborgare, och han avser att fortsätta sin affärsverksamhet som tidigare efter det han har ingått äktenskap med H.K.H. Prinsessan Madeleine.

Kan ej ha ansvarsställning i näringslivet

Enligt Kungahusets policy bör en medlem av Kungl.Huset vara svensk medborgare, samt ej inneha en ansvarsställning i näringslivet. Detta innebär att Herr Christopher O’Neill – enligt dessa principer – inte kan bära titeln H.K.H. Prins av Sverige eller Hertig av Gästrikland och Hälsingland.

Vill förbli enskild medborgare

Med hänvisning till dessa krav har Herr Christopher O’Neill respektfullt anhållit om att få förbli enskild medborgare och ej förlänas Kunglig värdighet.

Kunde Chris ha blivit svensk medborgare?

Chris har i dag ett brittiskt och amerikansk medborgarskap. För att bli hertig måste Chris O’Neill vara svensk medborgare. Enligt riksmarskalken har kungens advokat gjort en utredning. Kan Chris ha tre medborgarskap?

Annons

Svaret är ja. Prinsessan Madeleines blivande man hade kunnat bli svensk också – utöver sina två andra medborgarskap.

Henrik S. Järrel om Chris beslut

Mediekonsulten, politikern och rojalisten Henrik S.Järrel berättar för Svenskdam.se att inte heller John Ambler, prinsessan Margarethas man, fick en svensk titel. Ambler var också brittisk affärsman.
– Det föreligger sannolikt inte några protokollära problem för Herr Chris O’Neill, säger Henrik S. Järrel.
– Eftersom han gifter sig med en prinsessa av Sverige, får han sitta vid honnörsbordet vid officiella sammanhang. Det kan man utgå ifrån.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Stella Pictures, All over press

 

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

55 kommentarer till “Chris O’Neill kunde ha blivit Sveriges senaste hertig”

 1. Hen skriver: 19 maj, 2013

  Hur var det med det där att han är katolik? Har lilla Madde konverterat eller?


 2. Klara skriver: 19 maj, 2013

  Prins Daniel då?!


 3. Tina skriver: 19 maj, 2013

  Tusen Tack Kungen..!
  Att få in EN av Evas alla ungar i adelskalendern hade varit en kulturell katastrof..!
  “För Sverige i tiden”…..tack Carl Gustav..!


 4. Eva H. skriver: 19 maj, 2013

  # Tack Tina, för ett av dina allra bästa inlägg på den här sidan!!


 5. Anna skriver: 19 maj, 2013

  En hertigtitel har väl ingen som helst praktisk betydelse i dag, den har väl endast historisk betydelse, ungefär som våra landskap?

  Frågan är vad Chris O’Neill skulle med svenskt medborgarskap till? Som make till HKH prinsessan Madeleine får han väl diplomatpass och behöver inte köa i passkontrollen? Och på New Yorks finansmarknader ger ett svenskt pass knappast några konkurrensfördelar…


 6. Maryou skriver: 19 maj, 2013

  Bra, att Chris tackade nej och tänkte på sig själv. Det är svårt att vara självständig om man måste följa dom gammaldags svenska reglerna inom monarkin. “För Sverige i tiden” är gammaldags.


 7. ellinor blomquist skriver: 19 maj, 2013

  Klokt beslut av Chris och hovet. Chris är allt för välutbildad för att gå och vinka och le. För Daniel var det annorlunda: ingen utbildning, gifter sig med kronprinseesan-klart det var bättre att avveckla engagemanget i gymvärlden samt säkert betydligt mer lönsamt-gymet var ej så lönsamt som det påståtts.(många röda siffror i boksluten)


 8. Astrid A skriver: 19 maj, 2013

  Hur orkar ni alt dette adelsfjaset i Sverige? Greit nok at de som er födt kongelige bär en titel, men alle disse andre? Koster adelen skattepenger, også?


 9. annica* skriver: 19 maj, 2013

  Lite sorgligt tycker jag att han väljer att inte bli hertig. Det känns inte som om vi vunnit en hertig, det känns som vi förlorar en prinsessa. Det är ju hans beslut men sorgligt ändå, jag hade hoppats på förstärkning i kungahuset och att de skulle bosätta sig i Sverige, vilket väl kanske inte blir aktuellt nu. Huvudsaker är ju i alla fall att han älskar prinsessan Madeleine och det kan väl ingen tvivla på med de ömma blickarna han ger henne. sedan att han inte gör likadant mot alla fotografer är honom förlåtet! =)


 10. annica* skriver: 19 maj, 2013

  1. Hen. Nej, lilla Hen, prinsessan Madeleine har inte konverterat och det har aldrig varit aktuellt heller. Är inte lilla Hen läskunnig och följer med i debatten?


 11. Astrid A skriver: 19 maj, 2013

  Som sagt under et annet innlegg: Det er inte Chris som har beslutat detta. Det har aldri varit på tal at Chris skulle få en titel. Meddelandet från hovet kom bare som en reaksjon på alle spekulasjonene i pressen. Kungen har inte frågat Chris om han vilk bli hertig eller prins, og Chris har inte avböjd. Klart som bläck oavsett hva alla ni romantiker der ute tror.


 12. Linda skriver: 19 maj, 2013

  8#

  Intressant fråga, hoppas någon kan svara på den!


 13. emma_h skriver: 19 maj, 2013

  det enda som händer Hen_nr1 …är att Madde förlorar sin rätt till QE2s tron (runt plats nr250 sist jag kollade) vars tronföljd ej tolererar katolska äktenskap alls… detta för att skydda tronföljden (o Church of E) : Windsors Khus visavi andra kungaätter i England typ Stuart, Plantaganet trorjag liksom utrikes katolska tronpretendenter
  I Sve är tydligen bara de individer m kungligt blod som berörs av religions-klausulen alltså Chris Fru och framtida barn
  Chris får hålla låg profil m sin tro utåt sett + barnen uppfostras enl Sve Tro


 14. emma_h skriver: 19 maj, 2013

  Julia
  nej adelns privilegier är borta, numer står EU “för fiolerna” de betalar ut miljontals i stöd till de med familjegods


 15. allegra skriver: 19 maj, 2013

  Ingen amerikan gör avkall på att det finaste som finns är att vara vanlig enkel amerikan – svenska hertigtitlar är bara ett dåligt skämt.ä
  Det tänkvärda är att Madeleine nu blir det finaste en icke-amerikansk kvinna kan hoppas på nämligen gift med en amerikan.
  I USA markerar man gärna sitt ursprung inför denna otroliga upphöjelse som det är att vara amerikan.
  Och om Madeleine behåller sin svenska prinsesstitel som gift så stärker detta i amerikanska ögon den amerikanska överlägsenheten gentemot monarkierna i Europa.
  Det kan man bjussa på. Frågan är snarare vad Madeleine får finna sig i som ingift invandrare. Sannolikt högst annorlunda villkor än vad som gällde för hennes mamma.


 16. signe skriver: 19 maj, 2013

  Det var bra gjort av Chris ! Nu återstår bara att se om sofia kan tänka sig göra detsamma ! Tyvärr tror jag hon pyser om hon inte får sin titel !


 17. Tina skriver: 19 maj, 2013

  15. Pas de tout allegra..!
  Ett amerikanskt medborgskap hamnar lååångt ned på listan över kulturell status..!
  Schweiziskt pass är mest åtråvärt…!


 18. HM skriver: 19 maj, 2013

  Man mangler lidt realitetssans, hvis man mener, at det er respektfuldt at afstå fra noget, hvis krav man ikke opfylder. Så endda flere, som kalder det hædersfuldt… det må være, fordi man ikke kan læse indenad i Hovets pressemeddelelse!
  Chris får sin prinsesse og det er det vigtigste!
  #16 Signe
  Ser du ønsker et kongehus, der bliver uden titler for indgifte, tihi , så måske bliver det er en dronning Estelle og en titelløs herr Svensson som skal føre monarkiet ind i næste århundrede! 😉


 19. Anitha skriver: 19 maj, 2013

  7. ellinor blomquist
  Bra skrivet om Chris! Jag tycker likadant.
  Betr prins Daniel är det annorlunda. Han gifte sig med en blivande drottning och en kung kan inte idka affärsverksamhet. Personligen tycker jag att Daniel har alla förutsättningar att bli en bra kung. Han är seriös och har verkligen gått in för sin nya roll. Han är ödmjuk och kompletterar Victoria väl i representationssammanhang.


 20. Anitha skriver: 19 maj, 2013

  Jag vill komplettera en sak. Prins Daniel är en god talare precis som sin far. Det är en klar fördel för en blivande regent.


 21. Ina skriver: 19 maj, 2013

  Håller helt med #15 Allegra – Jag hade blivit extremt förvånad om Christopher O´Neill hade varit intresserad av en svensk hertigtitel! Att han skulle resa runt i Sverige och dricka kaffe på “bygda” … Nej det tror jag inte kändes särskilt lockande för en man van sedan barndomen vid ett liv i London och New York. Och Tina, det är möjligt att ett schweiziskt pass var finemang de första 20- 30 åren efter WW II. Men nu för tiden med bla USAs skattemyndigheter grävandes i bankvalven osv så är det inte tillnärmelsevis lika lockande. “Halva” det unga pigga Sverige har ju redan stuckit iväg till NY och London desstom, så varför inte Chris och Madde!


 22. Ina skriver: 19 maj, 2013

  @#17…dig skulle jag nog inte välja att konsultera ang stil och kulturstatusfrågor – hallå det är 2013 nu inte 1963 lol lol! Även om jag tycker det är kul att läsa gamla deckare av Helen McInnes i hängmattan!


 23. MissFinland skriver: 19 maj, 2013

  Instämmer med kommentar nr. 7


 24. Jenny skriver: 19 maj, 2013

  19, 20#

  Prins Daniel kommer aldrig att bli kung eller regent i Sverige, det är hans hustru som kommer att bli regerande drottning i framtiden. Daniel behåller sin prinstitel. Jfr prins Henrik av Danmark och prins Claus av Nederländerna.


 25. Bodil Sørensenbodilso.blogg.no skriver: 19 maj, 2013

  16# Sofia är ju redan svensk medborgare. Jag hoppas att hon blir prinsessa och hertiginna av värmland,


 26. Inkan skriver: 19 maj, 2013

  För mig obegripligt att vare sig vara hertiginna/hertig för Hälsingland/Gästrikland när man bor på Manhattan!!!!


 27. Linnea skriver: 19 maj, 2013

  Jag tror att när Daniel avstod sitt privata företag,gjorde han det för hustrus skull,absolut inte för egen vinning.Det utsatta ” jobb” och engagemang han har i dag är då sannerligen inget att avundas honom.Prins Daniel är en bra man som säkert skulle rett sig själv
  utan både kungliga titlar och apanage.Han är en riktigt genuin människa,och jag önskar honom allt gott i framtiden.


 28. Linnea skriver: 19 maj, 2013

  Chris gjorde helt rätt som avstod från privilegier i samband med giftermålet.Han har egen identitet
  långt borta från Sverige. Varken hans blivande hustru eller han behövs för representation av vårt land,det har vi tydligt sett under de tre senaste åren.då Madeleine bott i USA.


 29. emma_h skriver: 19 maj, 2013

  nr 19,20 AnithaCitat X2
  “…Daniel har alla förutsättningar att bli en bra Kung…”
  “…Prins Daniel är en god talare… Det är en klar fördel för en blivande regent…”

  Kung som är rangmässigt finare/högre än Vs framtida Drottningroll, blir Du ALDRIG via ingifte…Prins D saknar HKHblod är INGIFT & inte påtänkt f statschefrollen som kräver betydligt mer kompetens än att läsa upp ett inövat tal. Han kan nog med tiden hitta sin funktion vid sidan av sin blivande drottning m diverse uppgifter och ytterligare studier


 30. signe skriver: 19 maj, 2013

  “18” HM …..var har du fått det ifrån att jag inte tycker att ingifta kan få titlar !!??? Är så less på alla påhopp som typ dina ! Daniel är Prins och det är en titel han förtjänar pga. sitt “rena” förflutna….han har inga spöken i garderoben ! Han höll låg profil och höll sig till spelreglerna i 8 år ! Han kan också bli Kung och skulle klara det jättebra ! Men sofia har ett mycket dåligt CV och kan inte representera Sverige utan att skämma ut hela Kungahuset ! Om Chris hade velat flytta till Sverige och bli svensk medborgare och slutat med sitt jobb och representerat Sverige skulle han naturligvis också förtjänat en prinstitel ! Men nu ville han inte det därför är bra att sa ifrån !


 31. agneta wismar skriver: 19 maj, 2013

  Varför skulle Chris o´Neill ha en hertigtitel ? Prinsessan Christinas man,Tord Magnuson skulle väl också haft det,eller,han är dessutom svensk medborgare.Jag bara undrar??!!


 32. annica* skriver: 19 maj, 2013

  Kungligheter som springer runt på bygda och dricker kaffe!? Någon behöver visst en uppdatering i vad det innebär att vara kunglig och inte bara sitta och gissa. Sverige är en monarki sedan många år, vänligen visa respekt för ditt land och din statschef.


 33. emma_h skriver: 19 maj, 2013

  TINA-CITAT: “…Tusen Tack Kungen..! Att få in EN av Evas alla ungar i adelskalendern hade varit en kulturell katastrof…”

  Tina Nog vet du att Kungahusets medlemmar ej är detsamma som adel… eller kulturell verksamhet? Dock visning av Slott & slottsinventarier är kulturell verksamhet på sätt o vis

  Hertig kan vara av viss adlig släkt – eller av 1 Kungahus dvs En HKHar-Hertig… 2 helt vitt skilda saker
  Kungafamiljen är en NATIONELL angelägenhet med anknytning till vårt statskick – alltså på 1 heelt annan nivå än vad Tina antyder då T anser Chris som HKH’_Hertig vara en “Kulturell Katastrof”


 34. Ina skriver: 19 maj, 2013

  @#32 Annica “Vänligen visa respekt för ditt land och din statschef”…Annars? Vatten och bröd i Slottskällaren lol lol!


 35. Anna skriver: 19 maj, 2013

  34#

  Jättebra kommentar, jag orkade inte ge svar på tal men är glad att du gjorde det!


 36. emma_h skriver: 19 maj, 2013

  agneta wismar

  Tosse M är EJ likvärdig m CHRIS!!! Christina år 2013 som helt vanlig ”fru”- både rang(HKH) och titel(prinsessa) rök vid vigsel m man av folket – MEN då erhöll Hagasessorna av brorsan istället 1 så kallad courtesy title dvs prinsessa UTAN rang (artighetstitel)
  Vi hade enbart MANLIG Tronföljd då…

  Birgitta gifte sig dock ”rätt” så hon b e h ö l l HKH Prinsessa av Sverige efter vigsel…


 37. emma_h skriver: 19 maj, 2013

  HM-Missförstånd: “…Man mangler lidt realitetssans, hvis man mener, at det er respektfuldt at afstå fra noget, hvis krav man ikke opfylder…” Ja du utgår iallafall ej fr vad Hovet faktiskt upplyser om

  HM För alla med kunskaper i Sve språket är det uppenbart att Chris tagit ställning till 2 huvudKrav som HKHbehörighet kräver:
  1 Anta Sve medborgarskap – i Chris fall anta ett 3e utöver sina 2 befintliga (precis som de ingifta prinsessorna övervägt/tackat Ja till) fullt möjligt juridiskt sett men han tackade NEJ varför är ointressant o angår ej omvärlden
  2 Välja att ägna sig åt HKHarbete på full-tid eller ej – han VALDE att vara kvar i “sin” bransch som han r utbildad för och kan
  Nu kan C själv välja hur ofta + när vid sidan av dt ordinarie


 38. emma_h skriver: 19 maj, 2013

  korrigering
  ska stå “danska ingifta prinsessorna” i inlägget till HM – istället för bara “ingifta prinsessorna”


 39. annica* skriver: 19 maj, 2013

  34. Med respekt för Sveriges statskick innebär också respekt för vår statsschef. Med det innbär att man inte kritiserar statschefens handikapp i form av dyslexi jämt och ständigt, uttalar sig om vår statschefs arbete utan att ha en susning om vad man pratar om. Har ni stackars republikaner inga egna sidor eller forum där ni kan diskutera? Istället måste ni gå in på en rojalistisk sida och sprida galla? Pratar man strunt om Sveriges statschef och Sveriges statsskick pratar du strunt om MIG också, eftersom jag är svensk, rojalist och stolt över vår monarki och vårt land.


 40. mona skriver: 19 maj, 2013

  Prinsessan Christina var inte arvsberättigad till den svenska tronen.
  så då kunde inte Tord Magnusson bli hertig.
  Kungens systrar utom Birgitta är inte kungliga högheter däremot Prinsessa och fru som det fick av gamle kungen.


 41. annica skriver: 19 maj, 2013

  #31 agneta

  Ingen av kungens systrar är hertiginnor, därför är det väl inte så konstigt att deras män inte blev hertigar.

  F.ö är Carl-Philips, men framför allt Madeleines ställning vid kungahuset helt annan än kungens systrar. De var aldrig berättigade till tronen, det är däremot Madeleine.


 42. My skriver: 19 maj, 2013

  Någonting säger mig att Sofia inte kommer att vara lika insiktsfull och avsäga sig framtida titlar. Ju fler dess då bättre…


 43. Beata skriver: 20 maj, 2013

  Alla är inte galna i titlar! Verkar vara förnuftig människa, den här Herr O´Neill.


 44. tina skriver: 20 maj, 2013

  Emma h.
  Smart one-liners is obviously not your thing..ha ha..!
  Noveller i mängd utan mening..däremot..ha ha..!


 45. Ina skriver: 20 maj, 2013

  @#39 – egentligen är detta en helt bisarr diskussion! Vad har exvis CGs dyslexiproblem med Chris O´Ns ställning i svenska kungahuset att göra? Man behöver definitivt inte vara republikan för att inte vara ett totalt uberfan av allt som berör familjen B och deras låtanden och göranden! Hur man definierar sin lojalitet mot sitt land och dess statsskick bestämmer ju var och en själv inom rimliga [sic] gränser! Dessutom kanske det är bra om man har litet distans till både sig själv och omgivningen, även om man är en aldrig så brinnade rojalist!


 46. Moira skriver: 20 maj, 2013

  # 44 tina. Du har fel. Emma H ägnar sig inte åt ytligt skvaller om kläder, kjol längder, hårfärg och har ALDRIG narrat någon för att ha dyslexi och eller andra medfödda hinder.
  Jag personligen läser alltid hennes informerande inlägg med intresse.


 47. Linnea skriver: 20 maj, 2013

  44 Tina! Du är både smart, kortfattad och rolig, med underfundig
  lite retsam humor.Läser Dig gärna, mot vissa andra “långrandiga ”
  här!


 48. Tina skriver: 20 maj, 2013

  47. Kul med en själsfrände Linnea..!


 49. UllaZ skriver: 20 maj, 2013

  För att bli amerikansk medborgare får man svära en s.k. Oath of Allegence och avsäga sig lojalitet till utländska potentater.
  Det är dock tillåtet med dubbla medborgarskap. Att ha både svenskt och amerikanskt pass går numera bra.
  Man ska resa med sitt amerikanska pass till och från USA.
  Svenska pass dyker tyvärr upp i mindre smickrande sammanhang nuförtiden.


 50. Marguerithe skriver: 20 maj, 2013

  “3” Tina,
  Bra kommentar som vanligt. Vi kan tacka Kungen för hans goda omdöme i detta fallet. Har just varit i Frankrike där man lovordar Kungen och hans familj. Man tycker också det är roligt att Kungen talar franska med alla när han är i S:t Maxime.


 51. Marianne skriver: 20 maj, 2013

  Att ingen reflekterat över att det är utmärkt att Prinsessan Madeleines blivande make förblir vid sin läst, så han kan ta över försörjningsbördan för henne, förvånar mig. Är det inte det man i huvudsak ondgör sig på med Prinsessan Madeleine, att hon lever av inkomster som härrör från Sverige? Nu blir det gissningsvis slut på det. Hoppas dollar håller sig stark!


 52. emma_h skriver: 21 maj, 2013

  text från ovan: “…Vi är inte bortskämda med hertigar i Sverige. Det finns 2 – prins Carl Philip, hertig av Värmland samt prins Daniel, hertig av Västergötland. Och så Charles Louis d’ Otrante….”

  NEJ…Eftersom familjen är OINTRODUCERAD(icke godkänd av Riddarhuset som Sv.Adel) räknas Charles Louis d’ Otrante EJ som inhemsk Hertig – även om familjen har hus i Sverige!!!
  CL är ICKESVENSK HERTIG m hertigdöme utomlands och utrikes titel därtill. Att modern r svenska r irrelevant ty titlar o adligheten ärvs på farssidan enligt urgamla regler
  Däremot har vi CP + Daniel & slutligen Kungen är sen födseln Hertig av Jämtland
  så inalles blir det: 3 inhemska+ 1 utländsk med dylik titel


 53. ATL skriver: 21 maj, 2013

  #26 Does the Duke of Cambridge live in Cambridge?????????????? NOOOOO.


 54. emma_h skriver: 21 maj, 2013

  så TINA-CITATet: ”…Tusen Tack Kungen..! Att få in 1 av Evas alla ungar i Adelskalendern hade varit en kulturell katastrof…” …skulle enligt Tina …vara “en Smart one-liner” á la Tina ???

  Trots att INGEN adlats i Sve sedan 1902 (siste = Sven Hedin) Trots att HKH Hertig visavi Adlig Hertig är 2 heeelt olika saker…
  Trots att I Sve existerar bara 1 sort dvs HKH-varianten
  Daniel W blev 2010 som brukligt är för nygifta inom Kungl Hov: 1.UppHöjd i Rang(erhöll HKH) samt 2.F-ö-r-l-ä-n-a-d 1.st KUNGLIG Prins-titel
  Bara Kulturella Katastrofer som Du Tina avlutar vår Kungs namn FELaktigt: m “V”! OM du googlar fakta – stavas CGs namn NU m F då han lever, ändras vid dödsfall till V – har varit så Kung efter Kung!! Lika regler för “Carl” & i efterhand “Karl”
  Hardly Impressive T! – men du har ju “beundraren” Linnea_47


 55. emma_h skriver: 21 maj, 2013

  linnea_27
  Jag tror att när Daniel avstod sitt privata företag,gjorde han det för hustrus skull,absolut inte för egen vinning.

  nä för hovets skull… alternativet att bli “herr” fanns liksom inte
  det var huvudvillkoret för att kunna få hkh rang och bli del av kungahuset dvs Hovets policy dvs un-negotiable
  har man väntat i närapå 10år o man som kronprinsessans make förväntas ägna sig helhjärtat åt hennes familjeföretag är nog valet lätt – om man är säker till 110% & äntligen “duger” åt svärfar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar