Daniels tal, Madeleines Tihi och Sofias avslöjande – vi ser tillbaka på förlovningsfilmerna

prins daniel kronprinsessan victoria prinsessan madeleine
Lyckan när nyheten om Victorias, Madeleines och Carl Philips förlovningar kom var oerhörd från omgivningen. Vi minns tillbaka till deras förlovningar.
Annons

Idag är det Alla hjärtans dag och vi firar förstås med lite kungligt kärleksextra! Kommer ni ihåg de kungliga förlovningarna med pirriga presskonferenser och förinspelade videos? Vi minns Daniels tal, Madeleines “Tihi” och Sofias avslöjande.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling

Det var den 24 februari år 2009. Alla visste att Daniel Westling fanns i kronprinsessan Victorias liv. Och nu plötsligt kom nyheten. De hade förlovat sig! Hovet publicerade en film som blev en stor snackis. När videon kom talade många om att den kungliga familjen verkade något nervös, de hade alla talkort med sig, och Victoria var den enda som inte kikade ner på dem en enda gång. Drottningen beskrev Daniel som ödmjuk men bestämd, och bad svenska folket om något speciellt.

Annons

– Om Daniel bara får möta den värme som jag mötte från svenska folket, det skulle glädja mig väldigt mycket.

Se filmen här!

Senare mötte paret media i samma förlovningssoffa som kung Carl Gustaf och drottning Silvia en gång satt i. Victoria berättade bland annat att de behövde dessa sju år ihop innan förlovningen just för att få lära känna varandra utanför det officiella livet.

– Jag har behövt den här tiden på mig för att förstå vad det här går ut på. Det vore naivt av mig att falla ner på knä och fria efter ett år, sa Daniel då.

Se klippet här! 

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill

Filmen som kom i samband med förlovningen mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill blev den mest omtalade med flera snackisar!

 • När friade egentligen Chris? Madeleine håller på att säga februari innan hon säger oktober.
 • Chris visade upp sina svenskakunskaper och blev hyllad.
 • Hela filmen avslutades med att prinsessan Madeleine sa ordet “Tihi”. Väldigt udda tyckte många. I efterhand har hon kommenterat ordet i SvD. “Det är en grej vi har i familjen”, förklarar hon. “Vi har många olika ljud för oss och Chris skämtar ofta med mig om det. Det lustiga var att vi själva såg filmen utan att reagera”, säger hon med ett skratt. Följden av fnisset blev en våg inlägg i sociala medier, något som gjorde prinsessan Madeleine ledsen. “Det var hemskt”, sade hon till SvD.

Se filmen här!

Sofia och prins Carl Philip

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip valde en helt annan strategi. Borta var murriga slott och inövade tal, de mötte pressen genast efter förlovningen i grönskan utanför Kungliga slottet i Stockholm och svarade på frågor under en lång period. Sofia avslöjade bland annat hur hon reagerade när prinsen gått ner på ett knä.
– Det var en lång tystnad, den längsta tystnaden i ditt liv sa du efteråt, avslöjade hon och tittade på Carl Philip.

Men som vi alla vet kom det ett ja snart efteråt, se filmen här!

Foto IBL, Kungahuset

Läs mer:

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Daniels tal, Madeleines Tihi och Sofias avslöjande – vi ser tillbaka på förlovningsfilmerna”

 1. CarinHaweeh skriver: 1 mars, 2018

  Tre vackra tillbaka blickar på tre sinsemellan olika kärleks par. Varm och god kärlek lyser dock mellan alla paren.För egen del kände jag mycket för dem,men kanske en extra värme när Madelaine hittat en ny kärlek.Tror hon sårats oerhört av sin fd fästman.


 2. Bror skriver: 1 mars, 2018

  Märkligt så mycket som kan förändras på sex år.

  När det gäller valet mellan live- och videokungörelse av en kunglig förlovning, så är det historiskt korrekta att Madeleine har erfarenhet av båda varianterna.


 3. Marguerithe skriver: 1 mars, 2018

  Det var väldigt rörande med tillkännagivandet av Victorias och Daniels förlovning. Alla var så stiliga. Sofias och Carl Philips förlovning var mer avslappnad och fri, utomhus och vackert väder. Som motvikt till Madeleines och Chris lite stela förlovning var ju Madeleines bröllopsklänning snyggast av alla.


 4. Lycke skriver: 2 mars, 2018

  CP och S känns mest naturliga, även om S nog inte svarade m tystnad. M ville verkligen övertyga och spelade över totalt, hela klippet är som taget ur Glamour 😀


  1. m skriver: 2 mars, 2018

   Din tolkning, M lyser både av lycka och stolthet… 🙂


 5. Birthe Vejrum skriver: 2 mars, 2018

  1. Ak, intet er forandret – har man låst sig fast på et synspunkt, så bliver man der – tilsyneladende.
  Men i dag, hvor man har set udviklingen, så er det Prins Daniel, min interesse samler sig om. Han siger et sted, “at han ikke har nogen problemer med at gå BAG Victoria”!
  Som dansker så forstod man jo, at det var et hint/en känga til Prins Henrik. Og tilsyneladende mener svenskerkongen, at den “hellige grav” er velforvaret med de ord, og gør som det danske kongepar intet for svigersønnen.


 6. Birthe Vejrum skriver: 2 mars, 2018

  2. Prins Daniel har IKKE NOGEN KLART DEFINERET ROLLE som Victorias mand i det svenske kongehus.
  Prins Henrik måtte “opfinde” sig selv og sin rolle som Tronfølgerens mand. Det var IKKE tilfredsstillende for hans intellekt “bare” at gå bag prinsessen.
  Hvorfor har det svenske kongehus ikke forstået problematikken? Hvorfor taler man ikke kusinen om dette? Hvornår eksploderer Daniel – for det gør han på et tidspunkt!


  1. Sus skriver: 2 mars, 2018

   Han har ju ändå hyfsat stort utrymme att ägna sig åt det han vill, att skapa en egen nisch.
   Ursäkta men detta gnäll om att en i övrigt priviligierad man “måste” göra det som i stort sett alla kvinnor alltid har varit tvungna att göra, och fortfarande är tvungna, nämligen att hålla sig bakom, är ganska påfrestande.


  2. Birthe Vejrum skriver: 2 mars, 2018

   Sus – og du mener så, at det er ok, at mænd bliver “reduceret” til samme niveau som tidligere tiders kvinders? Halleluja!
   Netop ordet “privilegeret” er helt på samme nedvurderende niveau som en dansk avis (Politiken) skrev efter Prins Henriks eksplosion: “.. at han burde være tilfreds med at fungere som drone i det danske kongehus”!
   INFO: En drone = en han bi. I dag har ordet flere betydninger.


  3. Bror skriver: 2 mars, 2018

   Birthe Vejrum (09:18)
   En intressant (och viktig) frågeställning du här aktualiserar.
   Det som över tid blev problematiskt i Danmark har jag på känn inte kommer att bli av samma dignitet i Sverige.
   Som du själv säger, var Henriks intellekt av ett sådant slag, att det med nära nog automatik måste bli problematiskt för honom att, bokstavligt och bildligt, alltid tvingas gå två steg bakom hustrun/drottningen.
   Just det slaget av problem kommer ganska säkert inte att uppstå i Sverige.


  4. FruG skriver: 2 mars, 2018

   Prins Henrik var fransk, aristokrat og konservativ med de normer som hørte sig til. Naturligvis skulle man have lavet en stillingsbeskrivelsen eller i det mindste defineret nogle rammer. Prins Daniel har et anderledes udgangspunkt. Skandinav med tilhørende værdier ift kønnenes ligestilling,en mand af folket og har trods alt skabt sig et fint ståsted i den kongelige familie. Og så tror jeg ikke, at han er forfængelig. I øvrigt er tiden en helt anden.


 7. Margit Walatin skriver: 2 mars, 2018

  Hej Alla video är så vacker men vi döva . Det är otexten.. Kan ni göra med texten så vi kan läsa vad prata om .

  Tack

  Mvh
  Margit


 8. Lycke skriver: 2 mars, 2018

  m
  Självklart är det min tolkning, liksom du tolkar in att M lyser av lycka och stolthet. Vi ser olika saker helt enkelt, för mig är filmen väldigt tillgjord.


 9. PernillaA skriver: 2 mars, 2018

  Lycke, tycker också att bröllopet var ärligt ( CP och S)


 10. ellinor blomquist skriver: 2 mars, 2018

  Intervjuven med Victoria och Daniel-ja visst lyser det om Vickan samt att Daniel är osäker vilket ej är konstigt.
  Madeleine och Chris ser harmoniska ut, intervjuvn är naturlig, M:s tji visar tyder på henens blyghet.
  Carl-Philip och Sofia-ja vad ska man säga, Carl Philip säkert mycket förälskad i S-som tar över hela intervjun. Jag tror säkert de 3 syskonen är mycket lyckliga med sina val av partner.


  1. m skriver: 2 mars, 2018

   Väldigt bra sammanfattning.


 11. Eva Persson skriver: 2 mars, 2018

  Jag är ledsen men det är inte samma soffa som pappa och mamma.. Det ser ni väl?

  Tack

  Eva


 12. Birthe Vejrum skriver: 4 mars, 2018

  1. Bror + FruG – a, Prins Henrik var fransk, aristokrat og konservativ, og som sådan også en født gentleman og elegantier i hver en tomme.
  Nej, problemet var ikke at gå tre skridt bag Margrethe. PROBLEMET VAR AT BLIVE OVERSET, han var “USYNLIG” på besøg rundt om i Danmark. Han var bare én i Dronningens følge, og som sådan blev han ikke hilst på/givet hånd til.
  Efter brylluppet blev han “installeret” på et kontor på Amalienborg med en sekretær, men UDEN fastlagte opgaver og UDEN egen midler…


 13. Birthe Vejrum skriver: 4 mars, 2018

  2. Bror + FruG – uden egne midler til disposition. “En flagrende skygge i Dronningens skygge”!
  Så han var frustreret over sin position internt i kongehuset.
  Efter 15 år i Danmark gjorde han opmærksom på, at han fik lommepenge af sin kone. Så i 1982 blev det i Finansloven fastlagt, hvor stor en del af Dronningens apanage der skulle gå videre til Prinsen.
  For Daniels vil frustrationen nok slå indad, lidt ligesom Hollandske Prins Claus.


 14. Daga skriver: 16 februari, 2019

  Jag kommer ihåg min egen förlovning, hade inköpt en kort tjusig lindblomsgrön klänning men fästmannen tyckte den var för häftigt urringad på den vackra flicksiluetten.Bytte till en höghalsad i något brunrutigt med vit krage och vita manchetter.Sexapell fick bytas mot skolflickssött till förlovningsmiddagen på Jönköpings stadshotell 25 maj någon gång på 60-talet.Ja han som ville ha hela härligheten för sig själv är fortfarande fästman,make❣️Daga.


  1. Bror skriver: 18 februari, 2019

   Här Daga
   skulle nog din make in spe ha förlitat sig på en elegant replik istället för att anmärka på ett alltför generöst dekolletage.
   Närgångna blickar från andra män kunde då ha avfärdats med ett: don’t you even think about it! They are mine – both of them.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar