Därför betyder New York så mycket för prinsessan Madeleine

Därför betyder New York så mycket för prinsessan Madeleine
Inget slår New York. På fredag väcks minnena till liv när prinsessan Madeleine återser sin älskade stad.
Annons

Madeleine-New-York-Ibl

Prinsessan Madeleine förgyller Childhoods årliga välgörenhetsgala i New York. Tidiga hösten har ju varit intensiv med flera kungliga uppdrag, bland annat var ju Madeleine ensam småbarnsmamma i kungafamiljen då riksdagen bjöd på underhållning i Stockholms konserthus tidigare i veckan. Och World Childhood Foundation ligger Madeleine så varmt om hjärtat att hon inte drar sig för en tur tvärsöver Atlanten för att bidra till insamlingen för utsatta barn.

Säkert blir det en minnesrik om än strävsam arbetsresa för prinsessans del. Hon reser ju tillbaka till sitt gamla hem och åren i New York är en viktig del i hennes livshistoria.

Vi är många som minns bilden av Madeleine 2010, våren då hon gick ombord på planet till USA och flög långt bort från Jonas Bergström. Då meddelandet om deras brutna förlovning kom befann sig Madeleine i luften. Och som vi sörjde med vår yngsta sessa, för det var hon ju på den tiden. Till vår glädje såg vi henne blomma upp igen där borta. Och största delen i förvandlingen hette naturligtvis Chris O´Neill, den riktigt stora kärleken!

Annons

Det var ju också i New York som deras dotter Leonore föddes. Och under sina fem år där fördjupade Madeleine sitt engagemang i Childhood, där hon numera är styrelseledamot. Fredagens stora gala går under namnet “Thank You”, en uppskattad kampanj som prinsessan är talesperson för. Hon drog ju i gång en hyllad kedjereaktion då hon för några år sedan riktade ett offentligt “Thank You” till sin mamma för att hon alltid tagit sig tid, lyssnat och stöttat.

Middagen som naturligtvis blir gräsligt lyxig äger rum på exklusiva italienska restaurangen Cipriani på Manhattan och målet är att samla in en miljon dollar till utsatta barn, vilket motsvarar ungefär 8,5 miljoner kronor. Så syftet med de skyhöga priserna för att vara med vid evenemanget har ett behjärtansvärt ändamål. Expressen berättar att borden kostar mellan 8 500 kronor och 850 000 kronor. Men då får man göra tjusig entré på röda mattan framför pressen, äta middag med prinsessan Madeleine och andra storheter som operasångaren Andrea Boccelli, regissören Forest Whitaker och skådespelerskan Malin Åkerman.

Förhoppningsvis får Madeleine lite tid över för annat lite mer privat, som att kanske shoppa lite i de gamla favoritbutikerna, strosa runt helt anonym och njuta av vissheten att hon mötte Chris just här.

Av: Kristina Svedell.
Foto: Stella Pictures, Ibl.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

49 kommentarer till “Därför betyder New York så mycket för prinsessan Madeleine”

 1. Ronald skriver: 15 september, 2016

  Som vanligt går det bra att engagera sig i behjärtansvärt ändamål så länge som man får gräsligt lyx i motkompensation…


 2. Bror skriver: 15 september, 2016

  Är man likt SD-krönikören dessutom utrustad med ett selektivt minne, så blir givetvis sejouren i NY en angenäm upplevelse. Skulle ändå något gammalt och mindre trevligt göra sig påmint, så sköljs det genast ner med ett glas champagne. Och livet strålar igen!


 3. Gunilla skriver: 15 september, 2016

  Även om New York lockar och p.Madeleine har härliga minnen så undrar jag om hon inte skyndar hem till familjen i London.


  1. Obs skriver: 15 september, 2016

   De flesta i kungafamiljen (även ungarna) är väl med på resan till NY och sedan återvänder de såklart till Sverige.


 4. My skriver: 15 september, 2016

  Självklart har hon härliga minnen av den stad hon bodde i flera år och där hon träffade sin livs kärlek…. Fler i kungafamiljen är förtjusta i denna stads utbud som är så mycket än enbart shopping….


 5. Mia skriver: 15 september, 2016

  Shoppa igen?:-)


 6. Christina skriver: 15 september, 2016

  Oj vad jag är glad att det blir en gräsligt lyxig middag


 7. Linda skriver: 15 september, 2016

  Nja, ibörjan av New York vistelsen tyckte jag det lät som hon var i något slags chocktillstånd men det utvecklades ju ganska bra sen.


  1. Mona skriver: 16 september, 2016

   Inte så konstigt kanske, med allt som media skrev om
   uppbrottet från J Bergström.


  2. Eva H. skriver: 16 september, 2016

   Ja, sedan gjorde hon något alla relationsexperter varnar för gifte sig med den första kärleken efter kraschen. Jag hoppas verkligen att det var rätt val, att det visar sig vara “undantaget som bekräftar regeln”.


 8. Mona skriver: 16 september, 2016

  Det är bara Madeleine som åker till Childhoods möte.
  Viktoria ska vara med på FN möte m.m.
  De andra är hemma och gör andra saker enl. kalendern på hovets hemsida.


  1. Obs skriver: 16 september, 2016

   Ja, ja vi får väl se hur länge Madde stannar i NY (barn och barnskötare är väl med på resan). Nog tror jag att hon väntar in syrran och hennes barn.


 9. Julia Dahlgren skriver: 16 september, 2016

  Här nappar man på betet “lyx och shopping”. Så förutsägbart. Samma kommentarer från samma personer som vanligt.


 10. Allegra skriver: 16 september, 2016

  I New YOrk får Stefan Löven nöja sig med den enda som ställer upp, dvs Victoria sen han nobbats av tunga höjdare som amerikanske vicepresidenten Joe Biden förutom storstjärnor som Bruce Springsten, Meryl Streep och några till som han bett skulle offentligt stötta det förslag han tänker lägga fram i FN.


 11. mini skriver: 16 september, 2016

  Det är väl bra att Madeleine NU “arbetar”en hel del.

  Att åka till NYC är säkert trevligt, fina middagen är säkert ännu mer trevligt.

  Gratisresa, nya kläder för stor galamiddag, träffa kompisar för shopping,träffa gamla kompisar från åren i NYC är alltid trevligt.

  Jag har en känsla av att vi i framtiden får se Madeleine mer i Sverige och “jobb” som HKH då det kanske fn är viktigt att ta del av apanaget.Kanske det behövs.
  MEN riktigt trevligt se Madeleine “verka” för Sverige eller var det CHF?


  1. Lola skriver: 16 september, 2016

   mini,
   Tack, precis detta har jag också funderat på.

   Är Childhood en statsangelägenhet eller är representation för Sverige något annat?

   OBS finns inget uppsåt i denna enkla fråga – är just bara en enkel fundering.


  2. EH skriver: 16 september, 2016

   Lola
   JODÅ…samtliga i kfamiljen arbetar med den grupp Khusstiftelser varav vissa funnits sedan 1800talet – en kunglig arbetsuppgift alla Khus har
   CHF är 1Khusstiftelse och dess arbete gagnar både sve medborgare liksom barn/unga runtom i världen – idag och på sikt. Maddes arbetsuppgifter där är ett HKHuppdrag INOM CGs arbetsstyrka är det Kungaparet o Kronprinsessparet som har synligaste arb-uppgifterna och det är CGs val att d så ska va.


  3. Lola skriver: 16 september, 2016

   EH,
   Så det korta svaret är ja – det är en statsangelägenhet och räknas som representation för Sverige


  4. Bror skriver: 16 september, 2016

   Lola!
   Svaret är NEJ! Representation i konstitutionell mening kan bara utövas av statschefen, dvs kungen. I den egenskapen är han ansvarig inför sin uppdragsgivare, riksdagen.
   Att “representera” i överförd mening, t ex som värd/värdinna vid sammankomster i kungliga stiftelser, ligger utanför RF och är således inte en “statsangelägenhet”. Sådan “representation” är heller inte något som per automatik följer av HKH-värdigheten.


  5. Lola skriver: 18 september, 2016

   EH,
   Har du ngn källa du kan länka till?

   Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet, säger att hovet ”får skylla sig själva” då Madeleines arbete med barnhjälpsstiftelsen Childhood inte räknas som kungligt uppdrag.

   http://omni.se/de-gjorde-mest-och-minst-i-kungahuset-i-ar/a/a6310314-5b2d-4d3f-8811-9c74d5cd1763


  6. Lola skriver: 18 september, 2016

   Bror,
   Tack – det är därför tanken aldrig varit att hel hel familj ska försörjas, ngt även hovets ek.dir. medgivit i en TT intervju.

   Det faller på sin egen orimlighet att denna typ av sysslor är en statsangelägenhet då det kan uppfattas som gynnande av egen sak.

   Det som behövs och redan borde vara gjort är att anpassa apanaget till Kung och kronprinsessa. Övriga tillhör familjen men inte ämbetet varför de har att ordna sin försörjning/sysselsättning på egen hand.


  7. EH skriver: 19 september, 2016

   självklart LOLA har jag “källa”…det har jag alltid


  8. Lola skriver: 19 september, 2016

   EH,
   Synd att den inte får publiceras❗️


  9. EH skriver: 21 september, 2016

   lola
   “källan” finns redan i forumet på flera ställen jag har varit skribent här sedan 2010 och vissa ämnen har varit ÅTERKOMMANDE
   förr fanns ej ordbegränsning så då kunde fick man utan problem plats med text+länkar till fullo-vilket de som läst mina inlägg länge vet att jag m regelbundenhet alltid infogat. tills vidare m detta lilla utrymme får man lov att välja ibland då länkar kan sluka många av de 500tecknen och de som läst mig förr redan vet källan/vid behov kan googla/söka själva – punkt!


  10. Lola skriver: 21 september, 2016

   EH,
   Du har lika många tecken som de flesta av oss. Dina inlägg är kryptiska med stora bokstäver huller om buller i texten med div hemmagjorda förkortningar, understreck onödiga ord som citat istället för tecken. Ngt många fört fram kritik mot utan framgång. Man undrar inom vilken profession detta sätt att skriva text och förmedla “fakta?” förekommer. Ingen verksamhet jag stött på. Utger man sig stå över alla andras fakta får man nog länka då alla inte hängt här sedan 2010.


  11. Lola skriver: 21 september, 2016

   EH
   Trovärdighet uppnår man inte genom en komplex ogenomtränglig text i paritet med hieroglyfer. Godkänner du inte en källa måste du länka.

   För att uppnå trovärdighet och nå ut med budskapet bör du i din text
   – Behandla dina läsare med omtanke och använd stor bokstav med omdöme
   – Akta dig för versalsjukan
   – Du bör över huvudtaget undvika onödiga versaler när du skriver. De stoppar upp läsningen och stör rytmen för läsaren

   http://www.sprakkonsulterna.se/sprakbrevet/arkiv/sprakbrev10_2005.shtml


  12. Lola skriver: 22 september, 2016

   EH,
   Nu har jag vaskat fram ytterligare en källa som också verkar motsäga din lite mer hemliga dito.

   Republikanska föreningen De har inga uppdrag från skattebetalarna. Den enda som har uppdrag är kungen. Barnens olika projekt har de bara hittat på själva. Ingen har bett Carl Philip låtsas designa spisskydd eller Madeleine att hålla välgörenhetsmiddagar på Manhattan.


 12. AstridA skriver: 16 september, 2016

  Er det flere enn meg som lurer på om vinninga går opp i spinninga ved slike lyxtillställningar? Berömdheter som skal förgylla betalar väl inte för sig? Och alla resor, maten, lokal und so weiter. För prinsessans del blir väl inte detta bekostat av svenska staten utan av Childhood. Vinninga og spinninga. Om hon inte betalar allt själv? Det kan ju hända.


  1. EH skriver: 16 september, 2016

   alla inblandade ställer upp gratis exvis betr underhållning/föredrag, maten skänks, lokalen upplåts om inte helt gratis så kraftigt rabatterad osv just för att insamlade pengar ska kunna gå till ändamålet
   de som betalar för 1 bord à 12 pers får god mat o en kväll m underhållning samt skatteavdrag/företag kan få med sin logga i marknadsföring etc
   http://www.childhood-usa.org/thankyou-gala
   http://www.childhood-usa.org/gala-invite/


 13. Matilda skriver: 16 september, 2016

  Skulle kalla Childhood en världsangelägenhet


 14. EH skriver: 16 september, 2016

  citat_Förhoppningsvis får M tid över för annat, som att kanske shoppa lite i de gamla favoritbutikerna, strosa runt helt anonym och njuta av vissheten att hon mötte Chris just här.

  Madde och Chris möttes ju privat via umgänge hos gemensamma Sve-vänner inte ute bland “favoritbutikerna”


 15. mini skriver: 16 september, 2016

  Åker Madeleine över till NY enbart för ett kort seminarium och en galamiddag på en dag/kväll???

  Det måste väl finnas mer på programmet=”arbete” för henne och om inte, DÅ är det ren lyx och som jag ser det rent vansinne!
  Lyx, för jag tror att det säkert köps in en ny outfit för denna middag. Som kidsen säger … helt sjukt!

  Flyg till NYC för EN dag. WOW!

  Pengarna(apanaget) MÅSTE öppet redovisas!

  Kungen får pengarna = ja! MEN EXAKT HUR fördelas dessa kronor?


  1. Mona skriver: 16 september, 2016

   På hovets hemsida finns en verksamhetsberättelse.
   Den uppfyller de krav som riksdagen har på redovisning
   av hur anslaget används.
   Varför ska du veta hur mycket toapapper och annat hovet köper in?


  2. Ronald skriver: 16 september, 2016

   Toapapper?
   Det är korvarna vi är intresserade av…


  3. Stefan skriver: 16 september, 2016

   Goddag yxskaft!
   Att resonera med en bokstavstroende rojalist som Mona är lika meningslöst som att resonera med de vänsteraktivister som på 80-talet på fullaste allvar ansåg att Albanien var det stora drömlandet.


  4. Lola skriver: 16 september, 2016

   Stefan,
   Det bästa torde vara att negligera inläggen,
   då de följer en annan agenda än den gängse vad gäller att debattera sakligt.


 16. Stefan skriver: 16 september, 2016

  Nyligen visades det upp bilder av kungafamiljen i N.Y City och ingen (=0) av de tillfrågade hade den blekaste aning vem någon var. Så jag frågar mig nu – vem lockas extra av att köpa biljett vid Madeleines bord?


  1. Anna skriver: 16 september, 2016

   Om vi går tillbaka 10 år i tiden så vet jag åtminstone en som på den tiden bodde i NY och som 2009, som av en slump, förekom på ganska många ställen där en viss prins också förekom.


  2. Kerstin Bergström skriver: 16 september, 2016

   Svar till Stefan 16sept.2016 kl.15:24 Läste ngnstans att Eva Attling,Marcus Samuelsson;Åkerman lite andra filmfolk.Bara folk som är stadd i kassan.
   Trevlig helg


 17. Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 16 september, 2016

  mini ;

  “Lyx, för jag tror att det säkert köps in en ny outfit för denna middag. Som kidsen säger … helt sjukt!

  Flyg till NYC för EN dag. WOW!”

  När Sofia & Carl Philip flög till New York tur/retur för att köpa 1 (en !) av Sofias 2 Nobel-klänningar för 82 000 kronor -då skrev du inget om någon sjuk lyx……


  1. EH skriver: 17 september, 2016

   Ändå har MINI förr fått länkar till artiklar från hovet där det intygats att såna utgifter: typ kläder inför en gala i regi av CHF brukar bekostas av den privata Bernadottska familjeförmögenheten
   – för att ej belasta CHFs insamlade medel sagda kväll …eller apanaget heller för den delen

   så Mini kan över hvdtaget inte älta apanage i sagda sammanhang då familjenB valt bekosta det själva
   …såvida inte M tar en av sina plagg ur garderoben


  2. My skriver: 18 september, 2016

   Självklart klagar hon inte när det gäller favoriterna…..


 18. Pensionär skriver: 17 september, 2016

  Om Madeleine ställer upp gratis så utgår väl inget apanage heller?


 19. Kerstin Bergström skriver: 17 september, 2016

  Svar till Skaffa dig ett liv,Gredelin 16 sept.2016 kl.17:13Just det skaffa dig ett liv! Du misskrediterar dem jämt.Nu var de inte i NY utan de fortsatte till ett annat ställe.En kompis till Sofia gifte sig o var gäster på brölloppet. Oscar de la Rente har affär i Alicante Tror inte att hon köpte den i NY. SDå nu vet du att de var helt privat bjudna på bröllop.Försöka duger,men det gick inte den här gången heller,Du har påstått det tidigare.Ta reda på ordentligt.


  1. EH skriver: 19 september, 2016

   CVM upplyste oss förlite sen att varumärket NU är amerikansk-ägt

   Oscar de la Renta har sin flaggskeppsaffär i NY – finns mestadels i USA
   de har några affärer i UK, 1 i Grekland o 1 i Dominikanska Republiken

   Hovet hade uppgett själva till media att N-plagget inhandlats/hämtats förut av S+CP i NY – klokt med en växande gravidmage
   där de landade vid ankomst med EXP+AB på flygplatsen

   forna Alicantebutiken fanns dock senvår 2009 då Ms vännina var där för att prova ut brudklänning m vänner(inkl M)


 20. Stefan skriver: 17 september, 2016

  Anna!
  Så mycket kan jag säga att denne person icke var jag. 🙂 Även om jag bott i N.Y. stora delar av mitt liv!
  Bye-bye
  Trevlig helg!


 21. EH skriver: 19 september, 2016

  Mini
  http://webtv.un.org/search/solutions-to-achieve-the-sustainable-development-goals-for-children/5128634914001?term=princess

  detta var ingalunda KORT seminar
  och krävde en hel del förberedelser så särdeles mkt “ledig tid” fanns nog inte emellan innan kvällseventet inleddes


 22. Kerstin Bergström skriver: 21 september, 2016

  Svar till EH 19 sept.2016 kl,12;20 Senvår du mena väl höst.M var där ensam utan ngn med sig.Dec.2009 var jag t.min Dr.Dental i Ciudad Quesada r i provincen Alicante.Mycket folk i väntrummet gick till bordet m. tidn.o fick tag i veckotidn. fr.mån.skifte okt./nov. Fick se 1foto på M ensam o allena i trappen på väg ifr.O d l R.Journalist int-v o hon sa först ska min syster gifta sig o jag ska gifta mig nästa höst.Det var inga väninnor med där.Nog kan o vet d mycket men inte allt.Skriver ej på måfå.


  1. EH skriver: 21 september, 2016

   2 sista gångerna DU skrev om det var M ju inte ensam utan där “med vänninor” så dina uppgifter skiljer sig från gång till gång

   hösten 09 var inte bröllopsplanering igång eller datum satt – silvia hade sagt ifrån t media att de avsåg organisera 1 bröllop i taget
   Vid Nobel -09 hade de glidit isär o höll fasaden uppe, liksom den där floppen till T-resa http://www.aftonbladet.se/brollopet/article12288252.ab
   https://www.svenskdam.se/2010/02/elaka-rykten-forstorde-prinsessan-madeleines-karleksresa/


Annons

Laddar