Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

De lämnade hovet och försvann – det gör de idag

01 dec, 2020, 10:30 
Joni Nykänen
De har lämnat hovet för andra uppdrag eller gått i pension – men flera av dem har fortfarande starka kopplingar till den gamla arbetsplatsen.
Svensk Dam har tagit reda på hur det har gått för personerna som lämnat hovet för ett annat liv.
Annons
Kungliga smeknamn – vi har hela listan!Brand logo
Kungliga smeknamn – vi har hela listan!


De har gått vidare med sina liv efter att ha arbetat ett flertal år åt Sveriges kungahus.

Men hovet är inte vilken arbetsplats som helst, och ofta har gamla anställda kvar sina relationer till den svenska monarkins hjärta.

F d riksmarskalken Svante Lindqvist med maka Catharina. Foto: Jonas Hessman

Svante Lindqvists nya uppdrag

Vetenskapshistorikern Svante Lindqvist var riksmarskalk mellan 2010 och 2018. Hovet har inte helt släppt taget om honom och vice versa. Han är numera ordenskansler i Kungl. Maj:ts orden och har också en rad andra uppdrag inom andra områden.

Mertil Melin
Mertil Melins relation till hovet är fortfarande utmärkt. Foto: TT

Kungens fina ord till Mertil Melin

Mertil Melin, tidigare hovstallmästare, förklarar att hans relation till hovet är alldeles utmärkt.

Annons

– Vid de tillfällen jag har med hovet att göra, vilket är utomordentligt begränsat eftersom jag har slutat. Jag ska inte ha så mycket med hovet att göra, säger han.

Han har gått vidare, men bor fortfarande i en av bostadslägenheterna vid Kungliga hovstallet. Han arbetar idag åt Försvarsmakten efter att ha satt punkt för uppdraget som hovstallmästare 2015. Detta efter att inte ha fått förlängt förordnande.

– Det finns någon sorts regel där kungens administration inte ska ha för många över 70 år. Så tolkar jag det. Men kungen skämtade vid ett tillfälle efter att jag har slutat, där han var avspänd och kamratlig. Då sa han ”hade jag fått bestämma hade du aldrig fått sluta”, säger Mertil Melin och skrattar.

Nina Eldh
Nina Eldh var på plats vid prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop i Slottskyrkan. Foto: TT

Nina Eldh tar igen allt hon missat

Nina Eldh, som idag bor i Malmö, och var informationschef 2006 till 2011 har ingen regelbunden kontakt med Hovet idag.

Annons

– Då och då blir det någon kontakt när de söker någon uppgift eller vill diskutera något. Den regelbundna kontakten har vi lagt bakom oss, säger hon, och förklarar att fokus i livet ligger på annat än arbete idag.

– Jag tar till vara på allt det nu som man inte hann med när man är superaktiv i yrkeslivet, säger hon.

Bertil Ternert
Bertil och hustrun på joggingtur i Hagaparken. Foto: TT

Bertil Ternert om stormiga tiden vid hovet

Bertil Ternert som var informationschef vid hovet mellan 2010 och 2013 blev ett välkänt namn för det svenska folket under sin relativt korta tid vid hovet. Detta eftersom det stormade särskilt mycket kring kungahuset just då.

Idag lever han en pensionärstillvaro av det lugnare slaget. Han understryker att han var vid hovet för att bidra med sin profession.

Annons

– Inte för att delta i hovlivet i övrigt, säger han.

Han har inga starka kopplingar till hovet idag.

– Jag har stött på kronprinsessparet i Hagaparken. Så vi rör oss i samma terräng där. Det är alltid lika trevligt och sympatiskt att träffa dem. Det har alltid varit lätt att arbeta med dem, säger Bertil Ternert.

Han konstaterar att mycket hände under den tiden som han arbetade vid hovet.

– Tyvärr var det mycket kritik från både kungen och drottningen parallellt. Det var en svår tid för det var mycket som inte stämde i det där. Enligt min uppfattning fick Mille Markovic alldeles för mycket utrymme i media. Sedan fick drottningen gå i svaromål kring sin far, säger han.

Jan Mårtenson
Jan Mårtenson ville ha "öppna fönster istället för stängda dörrar". Foto: TT

Jan Mårtenson ville ha ett öppnare kungahus

Författaren Jan Mårtenson var kanslichef hos Carl XVI Gustaf mellan 1975 och 1979. Mårtenson berättar att han inte har några närmare relationer till kungen och drottningen idag.

Annons

– Men vi ses någon gång i sociala sammanhang, säger han.

Mårtenson konstaterar att det var mycket jobb under hans tid som kanslichef, och att han bidrog aktivt till en ny politik när det gällde förhållningssätt till media.

– Öppna fönster istället för stängda dörrar. Och det gick bra, säger han.

Ebba von Mecklenburg
Den tidigare åldfrun Ebba von Mecklenburg håller kontakten med gamla medarbetare och kompisar. Hon säger att hon har goda relationer till hovet.
Ebba von Mecklenburg
Kungen och drottningen delar ut H:M Konungens medalj 8:e storleken i högblått band till åldfrun Ebba von Mecklenburg, för lång och trogen tjänst vid Utrikesdepartementet och Ståthållarämbetet.

Ebba von Mecklenburg håller kontakten

Den tidigare åldfrun Ebba von Mecklenburg förklarar att hon också har goda relationer till hovet idag.

Annons

– Jag håller kontakten med gamla medarbetare och kompisar. Jag går upp dit ibland och träffar dem. Sådär som man gör när man blivit pensionär, säger hon.

– När jag går till slottet är det inte kungen och drottningen som jag hälsar på. Men är de där så är det klart att de pratar med en. Man har haft en fin arbetsrelation när man arbetar på slottet. Det är inte en personlig relation. Det är som vilket företag som helst, en relation till en chef, säger hon.

Victoria och Karolin A. Johansson
Victoria och Karolin A. Johansson på kronprinsessans 38:e födelsedag. Foto: TT

KAROLIN A. JOHANSSON

Ålder: 38.
Familj:
Sambo med Fredrik Bolin.
Bor: På en gård i byn Ödängla utanför Mönsterås i Småland.
Uppdrag: Kronprinsessans hovmarskalk 2012-2019.
Största händelsen under hennes tid på slottet: ”Firandet av kronprinsessans 40-årsdag, som jag var ansvarig för. Att se alla de människor som samlades för att hylla henne både i Stockholm och på Öland var verkligen ett kvitto på hur respekterad hon är”, säger hon i en Di Weekend-intervju.
Gör idag: Flyttat hem till släktgården i byn Ödängla. ”Vid sidan av driften av gården kommer jag att ta ett fåtal uppdrag för personer och organisationer som jag känner särskilt starkt för”, säger hon i intervjun.

Annons

SVANTE LINDQVIST

Ålder: 72.
Bor: På Gärdet i Stockholm, under coronapandemin mestadels i sommarhuset utanför Gnesta.
Familj: Hustrun Catharina, två söner, Gustaf och Pontus, och fem barnbarn.
Uppdrag: Var riksmarskalk mellan 2010 och 2018. Numera ordenskansler i Kungl. Maj:ts orden.
Titlar och utmärkelser: Före detta riksmarskalk, H.M. Konungens medalj av 12:e storleken i Serafimerordens band samt en rad internationella förtjänstordnar. Numera också hedersdoktor vid KTH och invald i japanska vetenskapsakademien, m.m.Största händelsen under tiden på slottet: Tre kungliga bröllop och sju dop. ”Det var fantastiskt”, säger han.
Gör idag: ”Jag är vetenskapshistoriker. Så jag skriver böcker och artiklar. Dessutom föreläser jag. Är också ordenskansler i Kungl. Maj:ts orden. Sedan är det familjelivet. Jag snickrar gärna med mina barnbarn. Catharina håller på med keramik i ett rum och jag snickrar i ett annat rum. Sedan springer hönsen fritt”, säger han, och förklarar att han vill besöka och föreläsa vid utländska universitet efter pandemin.

Annons

NINA ELDH

Ålder: 74.
Bor: Malmö, vistas mestadels på Österlen där hon och maken har ett hus.
Familj: Maken Jan Eldh, inga barn.
Uppdrag: Informationschef 2006 till 2011.
Gör idag: ”Jag ägnar mig åt min trädgård och har några ideella uppdrag. Jag läser mycket och gör mycket av det som jag aldrig hann när jag jobbade”, säger hon.
Relation till hovet idag: ”Ingen regelbunden kontakt. Då och då blir det någon kontakt när de söker någon uppgift eller vill diskutera något. Den regelbundna kontakten har vi lagt bakom oss”.
Största händelsen under hennes tid på slottet: Kronprinsessparets bröllop och kungens 60-årsdag. ”Bröllopet var den händelse som har haft störst journalistiskt pådrag i Sverige”, säger hon.

JAN MÅRTENSON

Ålder: 87.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustru och fyra barn.
Uppdrag: Kanslichef hos kung Carl XVI Gustaf 1975-1979.
Största händelsen under hans tid på slottet: Kungen och drottningen gifte sig, liksom prins Bertil och prinsessan Lilian, och kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip föddes. Alla statsbesöken.
Gör idag: Skriver kriminalromaner.
Övrigt: Har haft ett flertal viktiga uppdrag inom FN, som biträdande generalsekreterare och generaldirektör för FN:s Europakontor i Genéve. Är författare och har skrivit 72 böcker. Före detta ambassadör.

Annons

BERTIL TERNERT

Ålder: 71.
Bor: Solna.
Familj: Gift med Gunilla von Platen (”Inte den kända Gunilla”, säger han”). Tre barn. Uppdrag: Informationschef vid hovet, 2010-2013.
Största händelsen under hans tid på slottet: ”Det var mycket som hände under den tiden och det var tyvärr mycket kritik från medier mot både kungen och drottningen parallellt.” Gör idag: Pensionär och nämndeman.

MERTIL MELIN

Ålder: 75.
Familj: Fru, två vuxna barn med familjer.
Uppdrag: Hovstallmästare och chef för H.M. Konungens hovstall 2003-2015. Kungens adjutant på 1970- och 1980-talet.
Bor: I Hovstallet på Östermalm, i Stockholm, ”En lägenhet som kungen erbjöd mig och min hustru att bo i när jag slutade”, säger han.
Största händelsen under hans tid på slottet: ”Jag brukar sammanfatta det: drygt 30 statsbesök, 400 audienskörningar och tre kungliga bröllop. Även några begravningar”, säger han.
Gör idag: Återanställd inom Försvarsmakten vid 75 års ålder. Leder ett projekt där han ska träna högre Försvarsmakten-chefer inom ledarskap.

Annons

EBBA VON MECKLENBURG
Ålder: 74.
Familj: Syster och bror.
Uppdrag: Åldfru, 1999-2017. ”Man kan säga att du är som en manager på ett stort hotell. Det är massor av olika saker på ditt bord”, säger hon.
Bor: I Hovstallet på Östermalm, i Stockholm. ”Jag har förmånen att bo i Hovstallet. Det är jag mycket tacksam för. Det känns bra och det är fint där. Många kollegor bor där”, säger hon.
Största händelsen under hennes tid på slottet: ”Fantastisk upplevelse att fira in millennieskiftet. Då var jag också helt grön. Att skåla in ett nytt årtusende i den miljön, och att se fyrverkerierna i Stockholm var häftigt. Efter det är kronprinsessans bröllop en absolut höjdpunkt att ha fått vara med att ordna”, säger hon.
Gör idag: Arbetar inte längre. ”Jag har alltid velat måla. Nu gör jag det mer organiserat. En heldag varje vecka.”

Annons