Det här händer när Victorias och Daniels barn är fött

Det här händer när Victorias och Daniels barn  är fött
Annons

Äntligen är det dags för Baby Bernadotte! Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer idag, den 23 februari, bli föräldrar, två blir tre…

Victoria och Daniel befinner sig sedan strax före kl 1 i natt på Karolinska sjukhusets förlossningsavdelning och Svensk Damtidning är givetvis på plats och bevakar allt som händer.

Annons

När bebisen är född meddelar riksmarskalken rikets ledning om födseln. Sedan kommer en kommuniké från riksmarskalken att publiceras på www.kungahuset.se samt på www.facebook.com/kungahus. När Victoria föddes tog det cirka fyra timmar mellan nedkomst och presskommuniké. Denna gång går det troligen betydligt fortare!

När kronprinsessan föddes lämnade drottning Silvia förlossningen knappt fyra timmar efter att Victoria kommit till världen. Hur det blir för Victoria beror givetvis på hur allt har gått och hur barn och mor mår. I Danmark, till exempel, har man legat på BB olika länge. Från bara någon dag till närmare en vecka.

Skjuts salut

Om Victoria föder före klockan 12 på dagen så skjuts det salut i två salutomgångar om 21 skott samma dag klockan 12. Föder kronprinsessan efter klockan 12 så dröjer det till nästföljande dag klockan 12 innan salut skjuts. Det blir två omgångar om 21 skott, tack vare att det nu är en tronföljares förstfödde som föds. Kronprinsessparets övriga barn kommer “bara” föräras med en omgång, det vill säga 21 skott var. Saluten skjuts från Skeppsholmen i Stockholm samt i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Vittnesbekräftelsen

Det är talmannen Per Westerberg, statsministern Fredrik Reinfeldt, riksmarskalken Svante Lindqvist och överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister som ska bevittna Victorias baby. Det äger rum dagen efter födseln.
Själva vittnesbekräftelsen är ett dokument med underskrifter och sigill av ovanstående vittnen.

Te Deum

Tacksägelsegudstjänsten Te Deum hålls i Slottskyrkan dagen efter födseln. Gäster är den närmaste familjen och representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige samt hovets personal. Inbjudningarna? De skickades ut den 1 februari, avslöjar hovet. Eftersom det alltid görs ungefär en månad innan själva evenemanget äger rum…

Av Johanna Lejon
Foto: Charles Hammarsten

Läs mer:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Det här händer när Victorias och Daniels barn är fött”

  1. solveigh kanfjäll skriver: 23 februari, 2012

    Gratulerar till den lilla prinsessan!


  2. Anita Holst skriver: 23 februari, 2012

    Stort GRATTIS o LYCKA till ER alla


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar