Drottning Silvia berättar
för första gången
om sin brors död

Drottning Silvia berättar <br> för första gången <br> om sin brors död
Annons

Drottning silvia

Vård i livets slutskede är oerhört viktigt för drottning Silvia. Hon satt vid sin brors sida när han gick bort i cancer för tre år sedan.

– Jag delar den ångest som många känner inför döden. Jag kan också som anhörig vittna om betydelsen av att få tillgång till rätt vård i livets slutskede.

Annons

Det berättar drottning Silvia i en intervju med Svenska Dagbladet, det är första gången som hon berättar om brodern Jörg Sommerlaths tragiska sjukdom. Jörg drabbades av strupcancer 2006 och drottningen fanns vid hans sida på ett sjukhem i Tyskland under de sista månaderna i hans liv. Hon berättar att hon såg en stor skillnad på den palliativa vården, den vård som en patient kan erbjudas i livets slutskede.
– För honom betydde det väldigt mycket att få den omvårdnaden. Det gav honom möjlighet att lindra lidandet och forma sitt liv på ett sådant sätt att han kunde känna sig helt trygg, säger drottningen.
Hon berättar att hon kunde se hur man tog hänsyn till patienterna och att de kunde styra sin tillvaro mer än om de hade fått vanlig vård där mycket styrs efter fasta tider och regler.
Drottningens engagemang i vårdfrågor är stor, på 90-talet grundade hon Silviahemmet och 1996 startades utbildningen av vårdpersonal som vill fördjupa sig i vård av demenssjuka. Här på Silviahemmet finns även en dagverksamhet för demenssjuka.

Av Jenny Alexandersson
Foto: Stella Pictures


Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Drottning Silvia berättar
för första gången
om sin brors död”

 1. MAGGANMaggans.bloggspace.se skriver: 7 maj, 2009

  Jag är glad att Silvia engagera sig i vården, hoppas hon ser till att alla får lika vård antingen man är fattig eller rik.


 2. Birgitta skriver: 7 maj, 2009

  Jag instämmer med Maggan!


 3. Britt, Småland skriver: 7 maj, 2009

  Jag tror att Drottningen har ett äkta engagemang för vården!


 4. Birgitta Falk skriver: 8 maj, 2009

  Enl. källa har drottning Silvia själv drabbats av Altzheimer.


 5. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 8 maj, 2009

  Birgitta Falk.
  Det har jag trott ganska länge. Känner igen tecknen från min far.


 6. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 8 maj, 2009

  Jag skrev även om det då vid tiden för förlovningen men blev nerröstad snabbt som attan. Verkade som en del tog anstöt för att jag skrev att jag trodde det.


 7. Irena. skriver: 9 maj, 2009

  Vilka är symptomen på alzheimers?


 8. Gunilla skriver: 11 maj, 2009

  Irena
  Det varierar men borjar for det mesta med en mild personlighetsforandring. “Tankspriddhet”, problem med minnet (sarskilt narminnet) och koncentrationen.
  Ofta ar det svart for omgivningen att veta vad som ar tecken pa demens och vad som hor till nar man blir “gammal och trott”.
  En sak ar odiskutabel: arftidlighetsfaktorn.
  .


 9. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 maj, 2009

  Jag tyckte när drottningen satt vid bordet och läste innantill, och över huvudtaget i förlovningsfilmen, att hon verkade inte vara med riktigt. Som hon var i en egen värld. Ofokuserad och tankspridd. Hon har väl aldrig behövt fusklappar heller för att säga några korta meningar.
  Har även fått samma känsla i en del andra sammanhang när jag sett henne på tv.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar