Drottning Silvia i sorg efter oväntade dödsfallet

Drottning Silvia i sorg efter oväntade dödsfallet
Drottning Silvia sörjer Krister Westerlund som hastigt gick bort i helgen. ”Han var orädd och tog många kamper” säger hon till Svensk Damtidning.
Annons

 

Drottning Silvia sörjer en av klipporna i arbetet för Sveriges alzheimersjuka. Detta sedan Krister Westerlund, stark och drivande ordförande i Alzheimer Sverige, hastigt gick bort i helgen.

– Krister Westerlund var ordförande i många år. Han var orädd och tog många kamper för demenssjukas rättigheter, säger drottningen till Svensk Damtidning.

Drottning Silvia om sorgen

Drottning Silvia på Silviahemmet
Drottning Silvia sörjer en viktig kraft.
Annons

Drottningen kunde på nära håll se hur Krister Westerlunds arbete för de alzheimerdrabbade och deras anhöriga gjorde skillnad. Varje år arrangerade han också Alzheimerdagen, som äger rum på den Internationella Alzheimerdagen den 21 september.

Kronprinsessan var också engagerad och för fem år sedan var det hon som var på plats och delade ut Hjärnfondens jubileumsanslag till den livsviktiga alzheimerforskningen.

Annons
Kronprinsessan Victoria vid Alzheimerdagen 2015.
Kronprinsessan Victoria vid Alzheimerdagen 2015, ett arrangemang i regi av Krister Westerlund och Alzheimer Sverige.
Annons

– Jag är ett äkta språkrör eftersom jag varit väldigt anhörig. Jag har haft en pappa, en svärmor och en svärfar som gått bort i demenssjukdomar. Den hjälp jag kan erbjuda har många där ute behov av, sa Krister Westerlund 2017 till Aftonbladet.

Krister Westerlund var vid sin bortgång fortfarande aktiv som ordförande för patientorganisationen Alzheimer Sverige.
Krister Westerlund var vid sin bortgång 75 år, men fortfarande aktiv som ordförande för patientorganisationen Alzheimer Sverige.

Krister Westerlund stred för Sveriges alzheimerdrabbade i 25 år, men nu har hans starka röst alltså tystnat och drottning Silvia sörjer en viktig kraft.

FAKTA/ Alzheimer Sverige

Alzheimer Sverige grundades 1986 och är en rikstäckande patient- och anhörigorganisation för människor som lever med en kognitiv sjukdom samt deras anhöriga. ”Alzheimer Sverige finns för att ge råd och stöd och arbetar för att skapa så god livskvalitet som möjligt under sjukdomstiden” skriver man på sin hemsida.

Annons
Prinsesssan Lilian.
Prinsessan Lilian (1915-2013) var en av dem som drabbades. De sista åren av sitt liv led hon av Alzheimers sjukdom.

Enligt Alzheimer Sverige lever i dag lever drygt 160 000 svenskar med Alzheimers eller någon annan svår kognitiv sjukdom, och varje år får ytterligare 25 000 personer en diagnos.

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Drottning Silvia i sorg efter oväntade dödsfallet”

  1. Ingrid skriver: 18 maj, 2020

    Silvias mamma var drabbad därav hennes engagemang.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar