Drottningmodern av Bhutan berättar om sin kamp

Drottningmodern av Bhutan berättar om sin kamp
Annons

Bhutan-drottning

Se nuvarande kungens mor – drottningmodern av Bhutan – berätta på engelska – om hur hennes man kom på tanken att göra om landet till folkstyre.

Bhutan har ett kungahus som kämpat för demokrati – mot folkets vilja.

Annons

Bhutan

beatrix-bhutanHur många av maktens män skulle ge upp sin position? I Bhutan var det i stället folket som inte ville ha demokrati.

Världens nyaste demokrati

De ville ha sin kung, som de alltid haft. Kungen tyckte däremot att demokrati var en bättre form av styrelseskick. I dag är Bhutan ett kungadöme och världens nyaste demokrati.

Vanlig bybo

Hon var gift med the fjärde kungen av Bhutan, precis som tre av hennes systrar var. Drottningmodern är själv uppväxt i en vanlig by tillsammans med sina systrar.

Tappade tånaglarna

– Jag tänker som alla andra i Bhutan, men insåg värdet av demokrati. Jag vandrade i flera dagar – tappade mina tånaglar – för att gå från by till by och övertyga folk.

bhutan-1

Av Åsa Bönnelyche
Foto: All over press

httpv://www.youtube.com/watch?v=21R67RpWi5s&noredirect=1

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Drottningmodern av Bhutan berättar om sin kamp”

 1. norskinnen skriver: 29 december, 2013

  Drottningmodern? Hvis Hun er moren til en konge er det vel riktigere å Kalle henne kongemodern? Eller enda bedre: Enkedronningen? Og hvem var de tre søstrene Hennes gift med. Blev nyfiken. Var de gift med samme man, eller med hver sin bror??????


 2. emma_h skriver: 30 december, 2013

  norskinnen
  jag reagerade också på det – med ditt logiska tänkande i åtanke
  tydligen är det 1titel tilldelat alla 4 fruarna som alla inbördes har rätt till – oavsett om den äldsta är son/dotter… Eftersom nuvarande kung är son till fru nr3 har de lite konstig ordning på tronföljden á la "välja & vraka" bland samtliga barn för den kung som avgår…
  De 4 syskonen kommer tydligen från landets näst mäktigaste familj Dorji som haft ett finger med i utrikes diplomati, inrikes politik samt flertalet viktiga poster inom hovet sen länge, så val av brudar för förre kungen var inte nån slump direkt… då släkten redan var bosatt vid hovet http://en.wikipedia.org/wiki/Dorji_family


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar