Efter all kritik – här anländer kungafamiljen till Svenska Akademien

Efter all kritik – här anländer kungafamiljen till Svenska Akademien
Trots kritiken mot Svenska Akademien genomförs deras högtidssammankomst. Och kungafamiljen är på plats med fyra representanter.
Annons

Svenska Akademiens högtidssammankomst har inletts, men det är en skakad akademi som sätter punkt för sitt arbetsår och medieintresset är rekordstort. Kungaparet och kronprinsessparet är kvällens hedersgäster och för bara en kort stund sedan anlände de till Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Hela kungafamiljen bär sorgens färg, svart. Inte oväntat! Framme på borden fladdrar de arton ljusen, precis som de gjort de senaste 232 åren. Men hela 11 stolar står tomma! Bara sju akademiledamöter är här. De 400 gäster sorlade på rätt bra här i början, men nu är det så tyst att man kan höra en knappnål falla.

Annons

Annons

Det ser bra sorgligt ut. Bara män runt det långa bordet. Kungen är så sammanbiten, och det enda som lyser upp är drottningens och Victorias juveler, deras briljanter gnistrar då och då till i ljuset från de tolv ljuskronorna.

Vilket brännhett tal! Eric M. Runesson kretsade helt kring makt, tillit och respekt och hans tal var fullt av tydliga anspelningar på krisen i svenska akademien. Men så har han också en bakgrund som professionell konfliktlösare.
Och nu sammanfattar ständiga sekreteraren året som gått och konstaterar att det varit ett år som inte liknar något annat. Han säger också att det är Akademiens absoluta målsättning att fler kvinnor nu ska ta plats.
Bara män! Ursprungsledamöterna som är på plats i kväll: Per Wästberg, Anders Olsson, Bo Ralph, Horace Engdahl, Sture Allén, Jesper Svenbro och Tomas Riad.

Högtidssammankomsten har sett likadan ut sedan slutet av 1700-talet, men i år är det många stolar som står tomma vid ledamöternas bord mitt i Börssalen.

Högtidssammankomsten har sett likadan ut sedan slutet av 1700-talet, men i år är det hela nio stolar som står tomma vid ledamöternas bord mitt i Börssalen.

Nya ledamöter

Under kvällen ska dock tre nya ledamöter ta plats: poeten Jila Mossaed, som efterträder Kerstin Ekman, litteraturvetaren Mats Malm som efterträder Klas Östergren och advokaten och justitierådet Eric M Runesson som tar vid efter Lotta Lotass. Hade allt varit som vanligt skulle de ha hållit tal över sina företrädare, men nu funkar ju inte detta, så i stället ska de ”tala personligt om sig själva”.

Annons

De ledamöter som fortfarande deltar har precis gjort sin entré i Börssalen, men halva den kungliga läktaren gapar tom. Prinsessan Madeleine, Chris O’Neill, prins Carl Philip och prinsessan Sofia lyser med sin frånvaro.
– Det är ett beslut som är fattat av kungen att endast kronprinsessparet deltar tillsammans med kungaparet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Herman Lindqvist, som är Svensk Damtidnings expert på kunglig historia, tvekar inte om orsaken:
– Kungen är ju Svenska Akademiens högste beskyddare och detta är givetvis en markering av kungen, ett sätt för honom att visa sitt tydliga missnöje med Akademiens djupa kris.

Flera av de inbjudna gästerna har också tackat nej i protest. Dit hör bland annat författarna Agneta Pleijel och Elise Karlsson, samt ärkebiskopen Antje Jackélen.
– Jag kan helt enkelt inte uttrycka min solidaritet genom att delta, säger hon till DN.

Så här har det sett ut tidigare år i Börssalen under Svenska Akademiens högtidssammankomst.
Så här har det sett ut tidigare år i Börssalen under Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Flera saknas

Av oklara orsaker saknas även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg och överbefälhavaren Micael Bydén.

Nyligen genomförde Svensk Damtidning en Sifo-undersökning om Nobelpriset och hela 6 av 10 svenskar gav där sin hårda dom efter alla turer kring Svenska Akademien. Över 60% av de tillfrågade tycker att anseendet kring Nobelpriset har tagit skada av alla turer.

Efter att högtidssammankomsten har avslutats väntar som alltid en mingelmottagning i Nobelmuseet och sedan fortsätter kvällen med en middag för 50 gäster på hemlig ort,

Följ Svensk Damtidnings rapportering från Börshuset här på svenskdam.se.

Läs mer

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Efter all kritik – här anländer kungafamiljen till Svenska Akademien”

 1. Allegra skriver: 20 december, 2018

  Att drottningen och kronprinsessan bär svart uttrycker knappast nån form av protest som ni tror. Svart är nämligen vitterhetens färg.


  1. josefin skriver: 21 december, 2018

   Exakt Allegra. Akademisk högtidsdräkt innebär frack för herrar och svart lángklänning för damer.


 2. Helene skriver: 20 december, 2018

  Bilden på Victoria ock Daniel.

  Så vacker Victoria är när hon har ett vilade ansiktsuttryck, helt omedveten om kameran.


  1. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 21 december, 2018

   Ja verkligen!! Så sagolikt vacker! Även Daniel ser mycket bättre ut utan ett stelt och påklistrat leende.


 3. Allegro skriver: 21 december, 2018

  Varför har de då inte burit svart tidigare år?


 4. Linda Åberg Luthman skriver: 21 december, 2018

  Jag undrar vad Gustaf den III , Svenska Akademiens instiftare, hade sagt om det här patrasket?
  Hans vilja var ju klar över syftet med Akademien.
  Att ledamöterna skulle TJÄNA litteraturen!
  Nu får man uppfattningen att de endast tjänar sig själva. Måste tacka SVT för programmet “Slutna rum”!
  Och ledorden ” Snille och Smak” de gäller inte längre och har verkligen fått en fadd smak.
  Att kungen med familj tyvärr var tvungen att bevista detta farsartade scenario talar bara ytterligare för en sak: Skrota Svenska Akademien!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar