Efter hovsorgen: Så firar drottning Margrethe sin födelsedag

Efter hovsorgen: Så firar drottning Margrethe sin födelsedag
Den 16 april fyller drottning Margrethe 78 år. Nu avslöjar hovet hur det kommer se ut detta år, efter prins Henriks död.
Annons

Det blir trots allt lite som det brukar, fast ändå inte.

Detta är första året som drottning Margrethe inte firar sin födelsedag tillsammans med maken prins Henrik. Men hon vill ändå inte ändra allt för mycket på traditionen och kommer, precis som hon brukar, att ta emot folkets hyllningar från sin slottsbalkong.

Annons
Så här har det sett ut förr i världen, när drottningen och prins Henrik hälsade till folket från slottsbalkongen.

På födelsedagen den 16 april kommer hon, samt resten av den kungliga familjen, att visa sig på Christian IX’s Palæ, på Amalienborgs slott, klockan 12.00. Det kungliga livgardet kommer att använda sina röda galauniformer och gratulationslistor finns framlagda på slottet för den som önskar skriva en personlig hälsning till den nyblivna änkan på födelsedagen.

Som bekant fyller kronprins Frederik 50 år i vår och han kommer bland annat att firas med en egen tv-show, “Hela Danmark firar Kronprinsen” och då kommer både födelsedagsbarnet själv, samt resten av kungafamiljen att finnas på plats den Den 27 maj 2018 för att vara med under direktsändningen på Royal Arena i Köpenhamn.

Nu är drottning Margrethe tillbaka på jobbet efter hovsorgen, så här såg det ut häromdagen Christiansborgs slott:

Foto: Stella Pictures och danska kungahuset

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

24 kommentarer till “Efter hovsorgen: Så firar drottning Margrethe sin födelsedag”

 1. Vivi skriver: 20 mars, 2018

  Prins Henrik vil blive savnet på balkonen den 16. april af alle, men regentparret levede mere hver for sig end sammen de senere år, hun i Danmark, han i udlandet.
  Det samme med prinsessse Benedikte og prins Richard. Men gossippressen, især BB, har det jo med at romantisere alt kongeligt, fremstille det som et eventyr!


 2. Obs skriver: 20 mars, 2018

  Margrethe lever nog som vanligt. Paret har väl inte levt tillsammans på flera år. Tack och lov har nog inte den yngre generationen trycket på sig att till varje pris behöva låtsas.


 3. Daga skriver: 20 mars, 2018

  Så mager hon blivit drottning Margarethe.Faktiskt rörande se den ensamma lilla kvinnan.Ja,jag känner in mig själv lite grann i situationen.Efter många år som två finns nog skuggan kvar mörk som ljus efter den andre som gått.Mvh Daga.


 4. Allegra skriver: 20 mars, 2018

  Visst har en begåvad mångsidig personlighet som gjort så många insatser på rader av områden som Margrethe rader av nära manliga vänner och beundrare i sin omgivning – förutom kvinnliga. Självklart.


 5. Royalist javisst skriver: 20 mars, 2018

  Kungahusen brukar ju värna om traditioner t.ex. i samband med begravning och sorgetid.
  Litet “annorlunda” kan jag tycka att en kunglig änka inte bär mörk klädsel åtminstone en månad efter begravningen. Ser att drottning Margrethe bär vinrött vid sin representation med officerarna. Hovsorgen: Hur lång var den, två veckor?


  1. Anne Sofie skriver: 20 mars, 2018

   Hofsorgen varede en måned efter hans død. Og i dag den 20/3 er det en præcis en måned, siden han blev bisat.
   Men alt har jo været meget anderledes end hvad vi hidtil har set ved en begravelse i kongehuset, men det lader til, at ikke er noget han har bestemt i en dementtilstand, men noget der har planlagt for en del år siden.
   Mange synes dronningen viser styrke i sorgen, men jeg tror det er en befrielse for hende, ikke at skulle gennemleve et langt sygdomsforløb sammen med prins Henrik. Det sidste år, de fik sammen, har tydeligt tæret på hende, hun blev ydmyget meget.


 6. Pa skriver: 20 mars, 2018

  kul att hon ser glad ut!?
  livet går vidare ..


 7. caterine skriver: 20 mars, 2018

  Jag har mer sympati för Henrik när jag såg programmet häromdan. En klok, charmig, vettig karl hon fick, dessutom väldigt snygg. Undrar om hon uppskattade honom som hon borde ha gjort och låtit honom få ha ett eget liv. Jag tror att Margrete är en rätt så hård människa det framgick vid talen av sönerna och maken.


  1. Allegra skriver: 20 mars, 2018

   håller med, det finns ett drag av smärta över Henrik – vad som ser ut som ett privilegierat liv upplevdes inte utan förtvivlan. Men för vilka ingifta gemåler är det inte så för att inte tala om alla andra familjer.


  2. Royalist javisst skriver: 20 mars, 2018

   Caterine, vilket fint program det var!! Intressant.


  3. Grethe skriver: 21 mars, 2018

   Det var nu Prins Henrik sönerna pratade om når det var vem som var hård i sin uppforstran ,papa den man älsker tukter man, vi tvivlade aldrig på din Kärlek .Hans temperement är också mycket omtalat. Varför ska man ändra på verkligheten efter att han är borta. Drottning Margrethe har altid varit djupt förälskad i honom ,som hon själv har sagt många gångar han fylde hela hennes horisont.


  4. Ann E. Bergstrom skriver: 23 mars, 2018

   Jag tror tvartom an vad du sager att de var ett mycket.. Foralskat par….
   Det vi ser och hor ar inget i jamforelse mot vad som pagar privat naturligtvis…men jag tycker mig anda kunna se och forsta att de tva hade akta karlek for varandra……..djup fin och akta
   Det tror jag …..Dessutom tror jag att Drottning Margareth var mycket Kar i sin alskade make……som hon saknar oerhort nu naturligtvis…….sa grymt svart att bi lamnad ensam kvar…aven om barnen finns sa blir det svart


 8. Pa skriver: 20 mars, 2018

  kul att hon ser glad ut!?
  livet går vidare ..


 9. Hansen skriver: 20 mars, 2018

  Folk, som ikke har prøvet at miste en nærtstående, aner ikke, hvordan sorg er. Hver person sørger på sit sæt, jeg synes, det kan med en tur i en centrifuge, hvor man det ene øjeblik er sanset og kan se lidt fremad – det næste øjeblik udløser en lille bitte ting en bølge af sorg og tristhed. Dronningen vil uden tvivl kaste sig over arbejdet som en modgift mod ensomhed og tristesse. Men ingen skal være i tvivl om, at hun sørger – det behøver hun ikke bære sort tøj og enkeslør for at markere.


  1. Julia Dahlgren skriver: 21 mars, 2018

   Hansen. Bra beskrivet. Precis så är det med sorg efter en närstående.


 10. caterine skriver: 20 mars, 2018

  Ja Allegra, jag fick ett bra intryck av honom, att han verkligen tyckte om sin fru och högaktade henne, men att han hade det jobbigt. Hon borde ha förstått att han som fransman hade det svårt att gå tre steg bakom henne bildlikt talat. Varför begrep hon inte det, och gick ifrån alla gamla seder och bruk, han behövde ju inte bli kung men skulle ha fått en mer framträdande roll. fin konstnär och diktare, men det hörde man knappast, medan hennes konstnärskap hyllades.


  1. Dorthe skriver: 20 mars, 2018

   Prins Philip har aldrig beklaget sig over kun at være prinsgemal,hvilket måske også skyldes, at han var bevidst om, hvad det indebar protokolmæssigt, at være gift med en regent,født som prins af Grækenland og Danmark.
   Hansen: De fleste her har nok en alder, hvor de har mistet et nært og kært familiemedlem og kender hvordan sorg har sine faser. Hedder du “Vejrum” til mellemnavn! 😉


  2. Birthe Vejrum skriver: 21 mars, 2018

   1. Det er egentlig først de senere år Prinsens kunstneriske arbejde som skulptør er blevet set. Det har han gået lidt stille med. Men kort tid efter han kom til Danmark, kom dette ønske til ham om at skabe noget med sine hænder.
   Han startede også på Kunstakademiet som almindelig studerende, men hans medstuderende ville ikke have ham der,”han tog pladsen fra en anden”!
   Så det blev aftenstudier for Prinsen + en iskold pavillon bag Amalienborg han kunne slå sig løs i.


 11. ananas skriver: 20 mars, 2018

  Hansen
  Helt enig med dig.
  Man sörjer inte med kläder.


 12. Birthe Vejrum skriver: 20 mars, 2018

  Dorthe – Den sammenligning tror jeg ikke Hansen vil synes om! 😀


 13. Monarkist skriver: 20 mars, 2018

  Det är inte kläderna eller något annat man visar utåt som speglar den sorg man bär på. Den finns inombords. Ibland orkar man visa den, ibland inte. M saknar med all säkerhet alla fina stunder tillsammans med den man hon har älskat så länge. Det finns också flera vackra minnen att le och glädjas åt. Saknad och sorg blandas med ljusa minnen. Det är bara M som vet hur hon känner.


 14. Birthe Vejrum skriver: 21 mars, 2018

  2. Prins Henriks skulpturer er storslåede, humoristiske, og lidt frække.
  Hans fødselsdagsgave til Dronningen da hun blev 70, skulpturen “Kysset” lader ingen uberørt. Den står i Parken ved Fredensborg Slot.
  Politiken har – efter Prinsens død – genoptrykt bogen “Enegænger”, og til forlagets overraskelse er den allerede udsolgt.


 15. Eva M skriver: 23 mars, 2018

  Dorthe prins Philip var mycket arg över att hans barn inte skulle få bära hans släktnamn det var för tyskt likadant drottningens. Så det blev efter många diskussioner Windsor. Dom hede mer tyskt än engelskt blod i ådrorna.


 16. Marguerithe skriver: 23 mars, 2018

  Kan man inte lämna den här kvinnan ifred nu. Hon ser tärd ut och borde lämna över regentskapet till sin son. Fredrik är handlingskraftig men en mjuk människa som kommer att bli omtyckt.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar