Familjefest när Sonja och Harald firar kärleken!

Familjefest när Sonja och Harald firar kärleken!
Jubel i bröllopskyrkan och familjemiddag på slottet i Oslo. Men svenska kungafamiljen får uppvakta på distans. Så här ska kung Harald och drottning Sonja fira snart sitt guldbröllop!
Annons

Nästa vecka bjuder på en alldeles speciell dag för kung Harald och drottning Sonja. Onsdagen den 29 augusti är det precis 50 år sedan de till slut fick säga ja till varandra Oslo Domkirke, efter att ha kämpat för sin kärlek i nio långa år. Det betyder också att de är det första norska kungaparet någonsin som har varit gifta så långe.

Annons
Lite bröllopssiffror från kung Haralds och drottning Sonjas 1960-talsbröllop! Det var 850 gäster, 4 näbbar och Sonja hade en tyllslöja som var 5 meter lång.
Lite bröllopssiffror från deras 1960-talsbröllop: Det var 850 gäster, 4 näbbar och Sonja hade en tyllslöja som var 5 meter lång.

– Guldbröllopet firas officiellt med en festgudstjänst i Oslo domkyrka. På kvällen är det en privat middag för familjen på slottet. Det är inga utländska gäster, berättar Sven Gjeruldsen, biträdande informationschef vid norska hovet, för Svensk Damtidning.

Partykvoten är fylld, men det blir i alla fall en härlig smokingmiddag på Det Kongelige Slott för kung Harald och drottning Sonja och deras stora familj.
Partykvoten är fylld, men det blir i alla fall en härlig smokingmiddag på Det Kongelige Slott.

Bakgrunden är att norska kungafamiljen känner sig lite mätta på stora kalas. 2016 firade Harald och Sonja 25 år på tronen och 2017 kom hela det kungliga Europa till Oslo för en flera dagar lång gemensam 80-årsfest. Så partykvoten är fylld förklarade kung Harald i norsk tv.
– Vi ska fira så här litet! sa han glatt och måttade upp en millimeter mellan pekfingrarna.

Ingen stor guldbröllopsfest - men drottning Silvia hittar förstås ett sätt att fira drottning Sonja ändå.
Ingen stor guldbröllopsfest – men drottning Silvia hittar förstås ett sätt att fira drottning Sonja ändå.

Men 50 år som gifta – är inte det det verkligt stora jubileet ändå?
– Jo, för oss personligen, sa kung Harald och log.
– Och för familjen, la drottning Sonja till.
– Men annars tycker vi att vi har firat så mycket redan. Nog är nog!
Själva vigseln ägde rum klockan 17.00 den där sensommareftermiddagen år 1968. 850 gäster trängdes i Oslo Domkyrka och sedan var det bröllopsmiddag och brudvals på Kungliga Slottet i Oslo.

Festgudstjänsten äger alltså rum i deras bröllopskyrka. Det lär bli en nostalgisk eftermiddag!

Domkyrkan i Oslo. Det var här som kronprins Harald sa ja till Sonja Haraldsen den där sensommardagen för precis 50 år sedan.
Domkyrkan i Oslo. Det var här som kronprins Harald sa ja till Sonja Haraldsen den där sensommardagen för precis 50 år sedan.

Och eftersom Harald och Sonja vill dela sin lycka, så är norska folket bjudet, i alla fall de lyckliga 200 som var först till kvarn. Och resten kan se firandet i direktsänd tv. Sedan tar familjefesten vid och på kvällen är det barnens och de fem barnbarnens tur att fira bestemor och bestefar vid smokingmiddagen på Det Kongelige Slot.

Barnbarnen Leah Isadora, 13, Ingrid Alexandra, 14, Sverre Magnus, 12, och Maud Angelica, 15, firar bestemor drottning Sonja och bestefar kung Harald.
Fyra av Haralds och Sonjas fem barnbarn: Leah Isadora, 13, Ingrid Alexandra, 14, Sverre Magnus, 12, och Maud Angelica, 15.

Foto: Stella Pictures, IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

18 kommentarer till “Familjefest när Sonja och Harald firar kärleken!”

 1. m skriver: 24 augusti, 2018

  Ett av de i särklass vackraste kungliga brudpar.


 2. Susanne skriver: 24 augusti, 2018

  Det er lidt kedeligt, at kongehusene nu fravælger at fejre de store mærkedage uden deltagelse af andre kongehuse! Efterhånden bliver eneste begivenhed, hvor man samles: udenlandske statsbegravelser !
  Fremtiden bliver vel , at kongelige skal følges via billeder på Instagram. I hvert fald synes jeg, at de selv medvirker til at overflødiggøre institutionen: kongehuset!
  Men stort tillykke til Norges sympatiske kongepar med 50 år som ægtepar!


 3. Saras skriver: 24 augusti, 2018

  Kläderna göra både mannen och kvinnan.


 4. Birthe Vejrum skriver: 24 augusti, 2018

  Der skal også lyde et stort hurra for Dronning Margrethe og Prins Henrik, fordi de havde det personlige mod til at sige fra.
  Først Prins Henriks pension fra offentligheden – siden er andre fulgt efter. Så fravalget af stort guldbryllups galla, i stedet en afslappet dag med børn og børnebørn på Marselisborg + bryllupsrejse 2 med Dannebrog.
  Stort tillykke til det norske kongepar, der har skævet til England og inviterer “folket” med.
  Tillykke! 🙂


  1. G skriver: 24 augusti, 2018

   Dette er ikke noe nytt.Det har vært afternoon tea på slottet siden 2013, gjestebud der vi vanlige blir invitert har det vært i mange år,jubileumsreisen i 2016 var for å møte folket og folket var invitert på hagefest hvor de enn kom, 80 års dagene feiret de med folket med lek og moro der alle som ville var invitert, vi har sett psykisk syke, rusmisbrukere og folk som faller utenfra invitert til middag på Skaugum i 14 år og alle store begivenheter, statsbesøk, gallamiddager er alltid sendt på tv.


 5. Birthe Vejrum skriver: 24 augusti, 2018

  Kære G.
  Nu tog jeg bare de helt nære ting som pension og bryllupper.
  Det du skriver om Skaugum, synes jeg er et flot initiativ.
  Alle de store begivenheder som statsbesøg, diverse galla koncerter og mere i den dur ser vi også i Danmark.
  Og vi -“folket”- ser med glæde alle former for interviews og udstillinger.
  De “sure” gør det også, men det er for at kritisere.


 6. konsttanten skriver: 24 augusti, 2018

  Kungaparets fest 2016 var för kostbart enligt många hos norska folket, så jag förstår Harald svar: Nokk er nokk!!
  Det tar på krafterna att ha en stor fest vid deras ålder, och jubileumsfesten var så lyckad, att den ger glädje än!
  Gratulerar till 50 år som gifta!


 7. josefin skriver: 24 augusti, 2018

  Sympatisk approach fr Norge att saga att nog ar nog av “självfirande” – det var ju en del kommentarer efter 80-arsfirandet. ser dessutom har bland Sv Dam-kommentarerna att norska k-paret bjuder in folket till slottet (som i UK). Det vore ju nagot att ta efter!


  1. Helene skriver: 24 augusti, 2018

   Josefin, jag instämmer i dina tankar du skrivit. Mycket sympatiskt sagt av Kung Harald: Nog är nog.
   De orden finns nog ej i Svenska Kungahuset. Men efterlyses!


 8. Monarkist skriver: 24 augusti, 2018

  Grattis Harald och Sonja! Ni är ett sådant härligt par.


 9. Magdalena skriver: 24 augusti, 2018

  Helt i tråd med folkets ønske! En festgudstjeneste i Domkirken, omsluttet av vanlige folk, er nettopp hva denne dagen bør markere. En 50 års allianse mellom kongssønnen og en kvinne av folket . Vellykket har det vært, begge har bidratt stort. Med Guds hjelp og folkets kjærlighet har de oppfylt sitt valgspråk; ALT FOR NORGE.


 10. vesna skriver: 24 augusti, 2018

  Grattis fina paret på er guldbröllopsdagen och för att ni klarade det mesta tillsammans! Ha det så trevligt och bra även i fortsättningen!


 11. ancibetgfeldt i skriver: 24 augusti, 2018

  GRATTIS TILL NORGES FINA
  KUNGAPAR PÅ GULDBRÖLLOPSDAGEN!
  ? ANCI


 12. Stina skriver: 25 augusti, 2018

  Att vänta nio år att få gifta sig är något jag inte förstår. Man skall inte sätta käppar i hjulet när det är äkta kärlek. Det är ” fy skam.”
  Samma sak med Kronprinsessan och Prins Daniel. Blir för liten tid att skaffa barn. Det hjälpte inte att skicka till Usa och Tyskland och studera. Samma sak skulle hon kunnat studera i Sverige.


 13. Birthe Vejrum skriver: 27 augusti, 2018

  Stina – de unge i kongehusene skal ud i verden og bo der i en længere tid, og helst medens de er unge og modtagelige, de skal kunne se og forstå andre kulturer.
  Jeg ved ikke om Victoria studerede i Tyskland, men efter studenten var hun i Frankrig nogen tid for at studere fransk – det gøres bedst på stedet.
  USA var især fordi der var specielle studier/kurser mod Anorexia.


 14. Pia skriver: 27 augusti, 2018

  Jag minns mycket väl när förlovningen äntligen förkunnades. Som själv relativt nygift kände jag deras lycka efter alla år av ovisshet. Guldbröllopsparet tillönskas ytterligare många lyckliga år.


 15. Magdalena skriver: 27 augusti, 2018

  Birthe Vejrum,
  Her synes jeg du tar litt av! Hva har Margrethe og Henrik’ s valg med dette gullbryllup å gjøre? Hva skulle de forresten ha gjort annet enn å offentliggjøre det når en prinsgemal blir senil? Det er jo sunn fornuft. Litt smålig synes jeg også det er å tro at vi må skjele til England for å vite hvordan dagen her hjemme skal feires. Det norske hoff er svært oppegående og flinke både med ideer og arrangementer.


 16. Magdalena skriver: 29 augusti, 2018

  Hurra, hurra! I dag er det 50 år siden kong Harald og dronning Sonja sa sitt ja i Oslo domkirke. Deler av befolkningen var skeptisk til at en borgerlig kronprinsesse skulle bety slutten for monarkiet. Tiden har vist at det motsatte har vært tilfelle. I dag mener de fleste at en utenlandsk kongelig brud neppe hadde klart å samle folket og prege landet vårt slik Sonja har gjort. Gratulerer med dagen !


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar