Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Fick 40 miljoner kronor – nu vill de ha ännu mer: "Det är inte rimligt"

28 sep, 2020, 14:08 
Hovet har tappat i turistintäkter.
Hovet fick ett extra stöd på 40 miljoner kronor.Men behovet är större än så.
Annons

Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!Brand logo
Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!

Det svenska hovet har fått ta hårda ekonomiska smällar under 2020. Vanligtvis brukar hovstaten dra in ungefär 105 miljoner kronor årligen på turismen. Den här gången beräknas intäkterna ligga på endast 27 miljoner.

Svensk Dam har tidigare talat med hovets ekonomichef Jan Lindman om saken.

– Vår verksamhet kan ju delas upp i två delar. Slottsstaten, som har hand om visningar av de olika slotten och våra parker till exempel. Där ser vi en kraftig negativ effekt, eftersom besöksantalet minskar kraftigt, sa Jan då.

Hovet vill ha mer pengar

Hovet har tappat i turistintäkter.
Hovet har tappat i turistintäkter.

För att hjälpa hovstaten att kompensera för bortfallet la regeringen till en speciell punkt i sin höstbudget. Ett coronastöd till kungahuset värt 40 miljoner kronor.

Annons

“Spridningen av sjukdomen covid-19 har inneburit att intäkterna från visningar av de kungliga slotten har minskat. I syfte att mildra de ekonomiska konsekvenserna behövs ett stöd för uteblivna intäkter. Stödet bör i sin helhet fördelas till Kungliga slottsstaten.”, skrev regeringen.

 

“Det ordnar sig inte”

Men hovstaten är inte nöjda där. De vill ha ett ännu större statligt stöd, eftersom turismläget är fortsatt instabilt.

– Nu har man räddat oss i år, men nästa år blir det en ny situation igen. Jag tror inte att turisterna kommer att komma tillbaka i någon större utsträckning. Många av kryssningsturerna för nästa år planeras redan nu och vi har inte fått några förfrågningar alls, säger Staffan Larsson, chef för Ståthållarämbetet vid hovet, till TT.

– Min poäng är ju att det inte ordnar sig till nästa sommar. För ett så här viktigt kulturarv kan man inte ha ett system som går från noll till hundra hela tiden. Det finns en strukturfråga här som vi måste titta på tillsammans med regeringen och riksdagen. Det måste bli mer stabilt.

– Det här är ju inte konungens eller organisationens kulturarv, det är statligt ägda byggnader och parker. Det är inte rimligt att det är amerikanska, tyska och kinesiska turister som ska betala för det.

 

Annons