Från kronprinsessa till karriärkvinna – Victoria imponerar på makthavarna

Från kronprinsessa till karriärkvinna – Victoria imponerar på makthavarna
Hon är vältalig. Smart. Kvicktänkt. Och hon öppnar upp dörrar få andra lyckas med. Kronprinsessan Victoria tar nu allt större plats i maktens korridorer.
Annons

Miljöfrågor. Kampen för barnens lika värde. Och nu atomenergi.

Sedan kronprinsessan Victoria fick frågan om att ta plats som ambassadör för FN:s globala mål Agenda 2030, har hon tagit sig allt längre in i maktens korridorer.

Annons

Hon bjuds numera in som talare vid stora konferenser där mäktiga beslutsfattare lyssnar med full koncentration. Hon har fått tillgång en ny internationell spelplan där hon kan påverka på ett helt annat sätt än för bara några år sedan. Och igår tog hon plats under en av dessa konferenser.

Margot Wallström, Sveriges ambassadör Mikaela Kumlin Granit, kronprinsessan Victoria och hovmarskalk Karolin A. Johansson.
Margot Wallström, Sveriges ambassadör Mikaela Kumlin Granit, kronprinsessan Victoria och hovmarskalk Karolin A. Johansson.

Kvinnligt power-team!

Victoria befann sig nämligen i Wien, mitt under konferensen för det internationella atomenergiorganet IAEA:s ministerkonferens. IAEA är ett FN-organ som arbetar med atomenergifrågor. Den svenska delegationen landade i Österrike redan klockan nio på morgonen och Victoria fick sällskap av Margot Wallström och Sveriges ambassadör Mikaela Kumlin Granit. I bakgrunden fanns även kronprinsessans hovmarskalk Karolin A. Johansson. Ett kvinnligt power-team, helt enkelt! Kronprinsessan hade dessutom valt att inte knyta sin blus, utan banden hängde ner likt en slips, ett häftigt val av Victoria. Till detta bar hon en mörk kostym. Och självklart var klädvalet uttänkt för att inge respekt där i detta mansdominerade toppskikt av makthavare.

Kronprinsessan var talare under konferensen i Wien.
Kronprinsessan var talare under konferensen i Wien.

Kronprinsessan Victoria var på plats för att hålla ett av inledningstalen under dagen. Och hon gjorde succé, läs talet här! Det viskades om efteråt att många imponerats av hennes ord, men hon väckte även uppmärksamhet på andra vis. Flera av politikerna ville nämligen ta selfies med denna svenska kungliga karriärkvinna! Något hon självklart ställde upp på.

Kronprinsessan Victoria.
Kronprinsessan Victoria.

Men talet under konferensen var inte det enda som Victoria höll under gårdagen. Hon hann även med att besöka svenska ambassaden där hon rev av tal nummer två. Ett anförande på temat Agenda 2030. Samtidigt kan du inte åka till Wien utan att möta dess stolthet. Och då talar vi varken om den svenska ambassaden eller någon wiener schnitzel – utan hästarna!

Den Spanska Ridskolan är känd världen över och öppnade upp sina portar för Victoria där hon fick träffa de berömda lipizzanerhästarna. Det blev ingen ridtur för Victoria, som ridit sedan barnsben. Däremot fick hon mysa med hästarnas lena mular och klappa på den glänsande manen. Det blev alltså en liten avstickare i det annars så seriösa programmet. En avstickare som den hästälskande prinsessan Madeleine säkert hade velat få vara med på.

Läs mer:

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

20 kommentarer till “Från kronprinsessa till karriärkvinna – Victoria imponerar på makthavarna”

 1. m skriver: 30 november, 2018

  Hur hade det sett ut utan hennes kungliga titel, one will ever know…..


  1. Kristiina från Turku skriver: 30 november, 2018

   Det är inte hennes titel, som talar. Det är personen, Victoria, som talar och är imponerande. Det är personen, Victoria, som folket möter och är imponerad av henne, hennes värme och kunskap. Hennes tal vid IAEA: s ministerkonferens var imponerande, vi som såg det live såg det.


  2. charlotte skriver: 30 november, 2018

   Kristiina, det är rätt att det är Victoria som talar. Hon har en stark röst och är en av de mest tydliga i sitt engagemang av alla de yngre blivande regenterna. Hennes deltagande i Wien gav en röst åt ett f n osäkert Sverige med sin katastrofala politik.


  3. josefin skriver: 1 december, 2018

   utan titel hade hon aldrig blivit inbjuden


 2. Bettan skriver: 30 november, 2018

  Vem skrev talet? ☺️


  1. Marie-Louise skriver: 1 december, 2018

   Samma personer som vanligen skriver de kungligas tal,förmodar jag.


 3. Helene skriver: 30 november, 2018

  charlotte, nu tror jag iofs. inte Victorias tal förändrar något angående det infantila käbblet som råder bland svenska politiker.—De säljer sin själ–för att få bli statsminister ock åka runt i Europa ock “visa upp sig”. Lågt, billigt!


 4. Desirée skriver: 30 november, 2018

  Om hon nu är så kompetent så kan hon ju arbeta med detta på heltid och skippa kungliga titlar med därtill hörande bandklippande och “närvaranden”.


  1. Vanja skriver: 30 november, 2018

   Ojdå, jag tror den svenska avundsjukan stack fram sitt fula tryne där.


  2. Serena MacDowell skriver: 30 november, 2018

   Vanja
   Jag ar inte sa saker pa att det handlar om avundsjuka for tanken kommer.
   Om det ar sant att hon ar sa framgangsrik & kompetent i sitt engagemang i maktens politiska korridorer sa kanske det ar dar hon hor hemma?


 5. Hellu skriver: 30 november, 2018

  Det är väl hennes assistenter som är karriärmänniskor. Tror inte alls att hon skriver några tal själv.


  1. josefin skriver: 1 december, 2018

   nej, hon myser med hästmular och blanka manar, enl SvDam. även om KP inte ar riktigt sa infantil, sa ska vi nog inte förledas att tro att hennes närvaro här beror pa nagot annat än hennes med födseln tilldelade titel – kompetensen = blodsbandet


 6. AM Engvall skriver: 30 november, 2018

  NUUU ska Kronprinsessan få ett bra SPA recept: få barnen tolkskola o dagis, på med den skönaste morgonrocken o musiken. Stäng alla dörrar o stäng av alla telefoner. Ta ett skönt, varmt, väl doftande skumbad, tänk inte på någonting…När kron-prinsessan väl kliver ur badet ta en liten sväng till köket för något varmt o gott att dricka o kryp ner i sängen igen. Ha gärna musiken med om kronprinsessan skulle somna om. GÖR INGENTING.


 7. Jeanette skriver: 1 december, 2018

  Hon skriver nog sina tal själv. Med viss hjälp som alla andra gör på dem nivån. Dessutom är hon utbildad på UDs Diplomatprogram. Hon är ingen duvunge. En kvinna på 41 år som står på egna ben. Med tanke på hur få kungahus det finns i världen är det bra att hon gör egen karriär.


 8. MarieS. skriver: 1 december, 2018

  ☺️det är väl självklart att talen är skrivna av en annan person – alltid.


  1. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 4 december, 2018

   Ingen i denna familj skriver sina tal själv. Det gör inte heller de flesta av våra toppolitiker så det är inget man kan kritisera. Att däremot, som den kungliga familjen, ta åt sig ära o beröm för t ex kungens tal vid tsunamikatastrofen är billigt. Det var Eliasson dåv hovmarskalk som skrev det. Och då satt Victoria i TV och påstod att “hela familjen hjälptes åt..!” Victorias engagemang mot utanförskap skulle bli mer trovärdigt om hon någon gång t e x bjöd hem några av dem hon värnar om. Som norska kronprinsparet gör. De är också betydligt mer avslappade när det gäller hur de ska tituleras. Här är det ständigt “pris” eller “prinsessa” oavsett om man talar om minderåriga. Men där är Silvia värst. Kanske ett tyskt arv?


 9. Mona skriver: 1 december, 2018

  Tänk efter skulle du vilja hålla ett tal någon annan har skrivit?
  Viktoria är självklart med vid talskrivandet. Hur ska hon annars vara trovärdig.
  Viktoria har dyslexi och får nog jobba mycket med sina tal,hon skulle inte kunna
  läsa innantill från ett färdigt manus.Talskrivare bistår vid skrivandet.


  1. Helena FIN skriver: 3 december, 2018

   Mona, håller med dig. Detta eviga gnällandet om allt är bara helt absurd. Ingen president eller statsminister skriver sina tal helt ensam och t.ex. vi i Finland ifrågasättar det inte. Allt beror på hur man talar och hur trovärdigt det låter.


  2. Bror skriver: 3 december, 2018

   “…hon skulle inte kunna läsa innantill från ett färdigt manus.” Tack Mona! Mitt återkommande tjat om de svårigheter dyslektikern har att tackla tycks ha satt sina spår. Det gläder mig.


  3. Saga skriver: 3 december, 2018

   Få om ens någon ifrågasätter att talskrivaren väger varje formulering på guldvåg för att till varje pris unvika debatten om politiskt övertramp. Att lära in en text kan, inte bara gör de med dyslexi, ske via inspelning. Passar perfekt vid resa till och från kontoret (perfekt särskilt för den som inte kör själv) joggingrundan, hundpromenad eller bubbelbadet mm. Ingen dramatik för yrkesverksamma med likvärdiga uppdrag.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar