Grattis drottning Sofia!

Grattis drottning Sofia!
Annons

Drottning Sofia

I dag 2 november fyller Sofia av Spanien 72 år och drottningen strålar som aldrig förr…

Gå i pension vid 65 är det inte många kungligheter som gör och trots att drottning Sofia i dag fyller 72 år så har hon inga planer på att avsluta sitt kungliga arbete. Hon strålar var hon än kommer och ibland vågar hon till och med sticka ut lite extra i sitt klädval. Som i somras då hon var på brorsonen prins Nikolaos bröllop, då hon kom i en hippie-inspirerad klänning i olika mönster (se klänningen i bildspelet nedan).

Annons

Träffades på en lustjakt

14 maj 1962 gifte sig Sofia med blivande kung Juan Carlos i Aten. Paret hade träffats sommaren innan ombord på en lustjakt som kryssade runt i grekiska övärlden. Tillsammans har de idag tre barn och åtta barnbarn. Så fort drottning Sofia får en stund över tar hon sig tid till barnbarnen, hämtar på dagis, skolan eller gör museumbesök.

Annons

Exkungens syster

Hon är inte heller bara Spaniens drottning, utan Greklands exkung Konstantins storasyster och även utbildad barnsköterska. Men i dag är hon födelsedagsbarn och fyller 72 – stort grattis till drottning Sofia.

Av Anna Frödell
Foto: IBL, Stella Pictures

[smooth=id: 432; width:430; height:850; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Grattis drottning Sofia!”

 1. Emma skriver: 2 november, 2010

  Det är väl det jag tyckt, att hon ofta har barnbarnen kring sig, men nu förstår man förstås varför – hon är utbildad barnsköterska.


 2. lulu skriver: 2 november, 2010

  Queen Sofia is the most elegant .active.smilly.and powerfull queen in Europe


 3. Kristine, Oslo skriver: 2 november, 2010

  Gratulerer, søte lille Sofia de Grecia!

  Et søtt brudepar var de i 1962. Jeg undres på om det var før Franco utnevnte Carlos til sin etterfølger. Men uansett hadde Franco snudd seg i graven om han visste at hans etterfølger skulle forvandle Spania fra diktatur til demokrati, til lykke for spanjolene og til glede for oss alle europeere. En gjerning som for alltid vil gi Carlos og Sofia en fremtredende plass i Spanias og Europas historie.

  Muchos besos a Europa del Sud de Europa del Norte. (urskäckta min spanska).


 4. Bo skriver: 3 november, 2010

  Grattis Drottning Sophia!


 5. Pia skriver: 3 november, 2010

  “Emma”, man behöver nog inte vara utbildad barnsköterska för att älska sina barnbarn, men de verkar ju ha det trevligt med sin farmor. Det har alltid framstått som ett lyckligt “spratt” att Juan Carlos, som fostrades av Franco att ta över styret av Spanien, skulle bli en av Europas mest demokratiska regenter. Franco kunde nog aldrig förutse att Juan Carlos skulle tänka själv, och det väldigt bra också. Sofias ärelystna och viljestarka mor, Fredrika, som var barnbarn till den tyske kaisern, smidde giftermålsplanerna för Sofia (och även för hennes bror Konstantin) och det, som från början var ett resonemangsäktenskap, utvecklades som allt pekar på, till ett mycket harmoniskt förhållande. Både Sofia och Juan Carlos hade fått avstå från en kärlek, som inte ansågs fin nog. Denna gemensamma erfarenhet verkar att ha svetsat samman det spanska kungaparet. Jag läste en gång för många år sedan att Juan Carlos ofta brukade köpa med sig en påse kakor till sin hustru innan han kom hem för dagen. Hon har tydligen en viss fäbless för sötsaker och jag tyckte att det var ett väldigt gulligt sätt att visa henne sin kärlek. Jag tycker också att Sofia är söt i det att hon åldras helt naturligt. Hon klär sig ofta piffigt och ser ut att må bra i största allmänhet. Viva Sofia!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar