Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister har avlidit

Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister har avlidit
Hon var kungabarnens extramormor.
Annons

Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister, tidigare statsfru och överhovmästarinna, har gått bort. Hon blev 91 år gammal och somnade in i sitt hem på Trolle Ljungby Slott i Skåne. Grevinnan var som en medlem av kungafamiljen och har funnits där ända sedan Silvia blev drottning för 40 år sedan.

Annons

Det är en mycket stor sorg för drottningen att hennes nära vännina gått bort. Grevinnan har varit delaktig i kungabarnens uppväxt och funnits där för dem vid alla tillfällen. Alice var som deras extramormor och var med vittnesbekräftelsen för Estelle.

Alice Trolle-Wachtmeister, riksmarskalk Svante Lindqvist och dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med prinsessan Leonores födsel.

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister har avlidit”

 1. Marguerithe skriver: 27 juni, 2017

  En Grand Dame har gått ur tiden.


 2. CVM skriver: 27 juni, 2017

  Alice Trolle Wachtmeister fostrade Silvia Sommerlath
  till den fantastiska Drottningen hon är!
  Dessutom var hon KungaParets främsta rådgivare
  i motgångar men även i medvind!
  Vila i frid fina Alice Trolle Wachtmeister!
  CVM


 3. Eva M skriver: 27 juni, 2017

  Kungaparet var på besök hos grevepsret då drottningen blev innamående. Grevinnan hjälpte henne naturligtvis. Då berättade drottningen att en liten var på väg detta hade inte blivit officiellt ännu. Den lilla där inne föddes 14 juli och fick namnet Victoria Alice Desirée. Grevinnan var ett enormt stöd åt drottningen . Detta är en stor förlust för kungafamiljen men framför allt för hennes make . Dom gifte sig 1949 tror jag


  1. Lydia skriver: 28 juni, 2017

   Namnet på kronprinsessan är ändå Victoria Ingrid Alice Desirée.


 4. Bofinken skriver: 27 juni, 2017

  Fantastisk person..


 5. Humaniora skriver: 27 juni, 2017

  Personligen har jag alltid uppfattat Alice T W som en kvinna med genuin klass och stil.Det handlar bl a om utstrålning i kombination med en mycket säker klädsmak. Däremot vet vi, har inte alla överklassens damer per automatik en känsla för klass och finess..


  1. Bror skriver: 27 juni, 2017

   Gäller även det omvända?


 6. annica, helsingfors skriver: 27 juni, 2017

  En av de första och riktigt få personer Silvia kunde vända sig till och lite på då hon som ung drottning kom till Sverige. Som var äldre än Silvia och “adlig” nog att känna till hur det riktigt går till i hovet.
  Det är så jag uppfattat grevinnan.


 7. Humaniora skriver: 27 juni, 2017

  Bror,till vem ställer du frågan och kan du förtydliga den!?


  1. Bror skriver: 27 juni, 2017

   Så gärna!
   Överklassens damer sägs i normalfallet och per automatik (generna?) vara utrustade med klass och finess. Min undran är då, vad samma automatik har försett/undandragit underklassens damer.


 8. CVM skriver: 27 juni, 2017

  Och vad är nu underklassens damer för något???
  Kanske en fras från någon av Marcel Proust böcker……
  CVM


  1. Asta skriver: 27 juni, 2017

   Eller från Victor Hugos “Samhällets olycksbarn”?


 9. Humaniora skriver: 27 juni, 2017

  Hej Bror igen, en intressant frågeställning du levererar.Personligen tror jag
  uppväxt/uppfostran och social miljö har stor betydelse i sammanhanget.En person som har sitt ursprung i, som du uttrycker det,underklassen kan vid förändring
  av sin sociala miljö,”avancera”:)på skalan,omvänt kan en ny livsstil,innebära en “degradering”.
  Sedan reagerar människor olika på yttre påverkan, så det finns inte någon allmän sanning i det jag skriver. Du nämner gener som en eventuell möjlig orsak/påverkan ang hur vi människor fungerar/bådar oss rent socialt.Det vet vi inte,men då mycket i våra liv kan relateras till våra gener, måste det i nuläget, vara osagt huruvida även stil/klass kan härledas från våra gener.Det handlar om vår personlighet och den kan på många sätt förklaras utifrån uppsättningen av våra gener.Så kanske förhåller det sig så, att våra gener har en mycket. större genomslagskraft än vad vi vet idag.


  1. Bror skriver: 27 juni, 2017

   Hej igen Humaniora!
   New York Times har idag en intressant artikel om social rörlighet i Storbritannien. Den kan säker intressera dig.
   Det har ju varit något av ett axiom i både Storbritannien och Sverige att katapulten uppåt i det sociala systemet heter utbildning. En fin examen och alla dörrar står öppna.
   Detta stämmer inte längre, om det nu någonsin har gjort det.
   I NYT kan du läsa mer…


 10. Humaniora skriver: 27 juni, 2017

  Hej igen Bror och tack för tipset.
  Ja nuförtiden finns det många fler alternativ än akademiska meriter, då det gäller att göra karriär.På gott och ont vill jag säga.Tror det var kring 1968 som alla skulle kallas studenter vilket genererade en del problem och utarmade kunskapsbegreppet.Detta är ett svek mot både elever och samhälle.Snart nog kan man sannolikt disputera i nagelteknologi och erbjudas en professur i ämnet.. Bedrövligt,men vi ser/erfar alltmer en allmän fördumning i vårt samhälle och man skulle kunna befara, att Jantelagen en dag kommer att utöka våra grundlagar..Gränserna mellan universitet och yrkesskola verkar inte lika tydliga längre..Tragiskt!!


  1. Bror skriver: 28 juni, 2017

   Humaniora 27 juni kl. 17:44
   Precis som du säger, så var det nog med 60- och 70-talens utbildningsreformer som med så mycket annat här i livet: man ville väl men gjorde ont.


  2. Bror skriver: 28 juni, 2017

   Forts. Humaniora kl. 17:44
   Idag har Sverige, liksom övriga västländer, övergivit den meritokratiska grunden för social karriär och ersatt den med s k soft skills. Det finns knappt idag ett västerländskt universitet som inte lockar blivande studenter med kurser i soft skills och skräddarsydd karriärcoachning.
   Problemet är att vissa har fått dessa skills redan med modersmjölken, andra inte. Och att lära gamla hundar att sitta är lika svårt idag som igår.


  3. IngridR skriver: 1 juli, 2017

   Humaniora 17:44
   Tack för utmärkt kommentar! Har nära inblick i dessa frågor. De sänkta kraven vid examinationen av gymnasiets “studenter” och de vidöppna slussarna till de otaliga universitet som vuxit upp som svampar i jorden, har orsakat en enorm devalvering av akademiska examina.


 11. Eline skriver: 27 juni, 2017

  En smuk svensk dame som var helt nede på jorden – hun vil blive savnet


 12. Olga skriver: 28 juni, 2017

  Bästa Bror, kan du bifoga länken apropå NYT för att de har ju för mycket …
  själv har jag hittat intressant kanske för ngn- https://www.europaportalen.se/2017/04/rapport-tydligt-minskad-social-rorlighet-i-sverige

  Tycker att det är synd att varken utbildning-yrke eller bildning spelar ngt roll längre för att det är viktigare ” att visa upp sig ” i ordet första äkta betydelse och rakt på.

  Den bortgångna Grand Dame var fr. försvunnen tiden och med mera äkta kvalité i ( menas ingen ideologi).


  1. Bror skriver: 28 juni, 2017

   Olga!
   Med risk för att låta som en urgammal stöt, så kan jag bara se två väl beprövade vägar att gå för att kompensera för de socialt underprivilegierade. Och här har jag en hel forskarvärld i ryggen.
   1. Lärarledd undervisning på alla stadier i ungdomsskolan
   2. Befordran baserad på förtjänst och skicklighet
   Både 1 och 2 är idag mer eller mindre borta. Det är då heller inte förvånande att de sociala klyftorna växer.


 13. Humaniora skriver: 28 juni, 2017

  Ja Bror,en sorglig utveckling och ett resultat av en samtidsideologi,
  där kunskap förringas till förmån för möjligheten till snabba cash..
  Har också en känsla av att det politiska målet är, att slimma utbildningar så mycket som möjligt,
  lägre kostnader och snarast möjligt
  ut i arbetslivet, speciellt då det gäller bristyrken.Detta har jag under många år ifrågasatt. Inget förvånar mig längre.Vid ev brist på exempelvis läkare,skulle säkerligen
  vissa politiker kunna tänka sig 3-veckors utbildningar i Samhalls regi…kanske en överdrift av mig, MEN,”kostnadseffektivitet”och rationaliseringar i kombination med snabba lösningar/tillfällighetsprojekt tror sig finansiärerna/politikerna nå bästa resultat..Ekonomerna har fått alltför stort inflytande i vårt samhälle och dess negativa konsekvenser ser vi med allt större tydlighet!!


 14. Humaniora skriver: 28 juni, 2017

  Olga, en viktig orsak betr minskad social rörlighet i Sverige,beror mycket på våra alltmer ökade samhällsklyftor.Sverige har, rjämfört med flertalet andra länder en lägre existensminimumnivå,vad gäller beräkning av en skälig levnadsstandard.Logiskt sett innebär detta, att vårt land,det tidigare sk folkhemmet,har större klassskillnader än många av övriga demokratier i världen.. Förändringens vindar började blåsa upp till storm,efter mordet på Olof Palme.Den reella orsaken till detta,kan man alltid spekulera över..!!


 15. Olga skriver: 28 juni, 2017

  Bäste Bror, kan bara hålla med…
  (smårädd att böja bästa-bäste enligt den svenska grammatiken för att det blev ju ifrågasatt senast…vill inte stötta på sort könsradikalism mera…)


 16. Anita hellström skriver: 28 juni, 2017

  Vilket käbbel!
  Vill tacka fina Alice för allt hon gjort för hela kungliga familjen! Så mycket uppoffring, men säkert också glädje. Alice var så parant, så stilfull och alltid med ett soligt leende. Stannade kvar så länge hon behövdes, tills hon inte orkade mer. Heder åt denna fantastiska kvinna. Vila i frid alica.


 17. Gilla skriver: 29 juni, 2017

  Kronprinsessan Viktorias mormor hette också Alice.


Annons

Laddar