Gustaf Adolf – pappan som kungen har saknat i hela sitt liv

Gustaf Adolf - pappan som kungen har saknat i hela sitt liv
De var sin tids mest kända syskon, och motsvarigheten till vår tids kungabarn. Men vilka var de egentligen, kungens pappa, hans syster Ingrid och deras bröder Sigvard, Bertil och Carl Johan?
Annons

Kungens och Hagasessornas pappa var döpt till Gustaf Adolf men hemma i familjen sa alla Edmund. Det hände också att mamma Margareta kallade honom för Västerbotten för att hon tyckte att det lät så kul. Sina markerade ögonbryn hade han ärvt efter henne. Ögonen var stora och blå.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Gustaf Adolf – pappan som kungen har saknat i hela sitt liv”

 1. Julia Dahlgren skriver: 28 januari, 2018

  En mycket stilig man men trogen sin hustru var han inte. Som prinsessan Christina sa en gång att “Bernadottarna är inte kända för att vara trogna”.


  1. evaelva skriver: 29 januari, 2018

   Julia – om prinsen var trogen eller inte har varken du eller jag med att göra.


 2. evander skriver: 28 januari, 2018

  Fina bilder. En del bekanta sedan förr förstås.

  Också saknat en far hela mitt liv…. Inte ensam om det (säkert flera läsare här) men det verkar ofta som om man är ensam om det.


 3. josefin skriver: 29 januari, 2018

  inte uppenbart att detta var en sympatisk herre. Medaljer o uniform pa foto i soffan hemma med barnen – tom pa 40-talet verkar det lite malplace.


  1. Bror skriver: 29 januari, 2018

   Du har rätt. Barn och uniform går inte ihop. Inte ens under tidigt 40-tal.
   Till arvprinsens försvar dock:
   Man behöver inte ha särskilt många betyg i psykologi för att förstå, att både uniformen och den påstådda personliga stramheten var ett sorts skyddande pansar mot en upplevd hotfull omgivning. Hans erfarenheter från barn- och ungdomsår, liksom under tidiga vuxenår, kunde inte gärna få honom att komma till någon annan slutsats.
   I perspektiv är hela hans liv en monarkins antites.


 4. Sus skriver: 29 januari, 2018

  Gustaf Adolf och hans syskon, den danska drottningen, den begåvade designern, och de andra, framstod som mycket glamorösa, men hur det stod till bakom fasaderna kan man undra.


 5. Humaniora skriver: 29 januari, 2018

  CG var ju så liten,att han aldrig fick bli medveten om,hur det är/kan kännas,att leva utan någon far,värre då för systrarna som i så unga år förlora en pappa som alltid på något sätt funnits där.Däremot tror jag CG som vuxen med egna barn,förstått vidden av en förälders betydelse och insett vad han själv aldrig fått uppleva i sin avsaknad av en nära fadersgestalt.
  Verkligen viktigt att på djupet bearbeta en sorg,även om den är oerhört smärtsam och genomgripande,har själv erfarenhet av detta.Vi kan/får aldrig förtränga/fly från sorgeprocessen,den har sin givna tid i våra liv.En känsloflykt kan senare i livet,i samband med någon annan livskris accelerera,vilket resulterar i en påbyggnad av ett tidigare outlevt sorgearbete.Jag är övertygad om,att många somatiska åkommor har sin grund i icke genomarbetade livskriser av olika slag!!


  1. josefin skriver: 29 januari, 2018

   ja ha, och vilken diagnos har da kungen i din patient journal Humaniora?


 6. Stefan skriver: 29 januari, 2018

  Bror!
  Jag kan inte se något “skyddande pansar mot en upplevd hotfull omgivning” här, så dina psykologiska slutsatser ger jag inte mycket för.
  https://www.expressen.se/nyheter/kungens-far-gav-pengar-till-nazister/
  Men detta med att skylla allt på sin barndom är ju numera “den nya skolan”.


  1. Bror skriver: 29 januari, 2018

   Här noterar jag bara att våra åsikter går isär – som så ofta.


 7. Bror skriver: 29 januari, 2018

  Stefan!
  Jag kommer mycket väl ihåg att jag läste den länkade Expressenartikeln när den publicerades. Den har inte blivit bättre under de år som gått.
  Fortfarande gäller Per Svenssons hållning i frågan om arvprinsen var nazianstucken eller inte, att frågan är felställd. Det var aldrig fråga om att göra ett val. “Tyskvänligheten” var normaltillståndet i de kretsar arvprinsen rörde sig. Liksom antisemitismen var det.
  “Givarbilden” betyder därför ingenting alls.


  1. Stefan skriver: 29 januari, 2018

   Bror!
   Tyskvänlighet och nazivänlighet måste vi här skilja på om resonemanget skall få någon innebörd.
   Den lille mannen med mustasch var inte ens uppskattad bland de stora flertalet preussiska generaler.


  2. Sus skriver: 29 januari, 2018

   Ingick inte Gustaf Adolfs far och styvmor i dessa kretsar?
   Jag har för mig åt de, liksom en hel del andra människor, drog helt andra slutsatser. Alldeles själva.


  3. Bror skriver: 29 januari, 2018

   Helt rätt Sus (15:25)
   Gustav Adolf visade tidigt att han föredrog frihetens land, för att tala med Evert Taube, framför sin mors och farmors Tyskland. Inte ens på sin dödsbädd förlät mamma Victoria honom för detta hans svek. Hon visade bort honom.
   Det tycks vara något that runs in the family det där med att komma äktenskapligt-politiskt snett. Åtminstone om man ser det med brittiska ögon. Gör därför lunchen kort och eftermiddagsteet längre vid det instundande besöket av herrskapet Cambridge.


 8. Surkärring skriver: 29 januari, 2018

  Ännu en intressant artikel av Helena Wiklund. Tack!


 9. Humaniora skriver: 29 januari, 2018

  josefin,jag har inte försökt ställa diagnos på någon person,inte det som min kommentar handlar om.Du har däremot förstått “nada”,av det jag skriver och vill förmodligen av någon anledning inte förstå.. Därför kommer jag inte att försöka förtydliga mig,eftersom det icke är mödan värd.Jag väljer rent allmänt att inte avsätta tid på människor som enbart bringar/utsänder negativ energi,ty med den sort av mänskliga karaktärer,kan man dessvärre inte föra en saklig och objektiv diskussion ej heller tillför de någon som helst stimuli i umgänget.Överhuvudtaget känns det ibland ganska meningslöst att kommentera här på forumet,ty jag finner många gånger majoriteten av kommentarerna vara tämligen banala och inte minst intoleranta och fördömande gentemot personer av annan åsikt än den egna.USCH!!


 10. Christina skriver: 29 januari, 2018

  Tack Svensk Damtidning . Skulle vara trevligt med mera artiklar som den här .


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar nästa artikel…