Haakons oro över Mette-Marits hälsa: “En ovisshet”

Haakons oro över Mette-Marits hälsa:
Kronprinsessan Mette-Marits sjukdom oroar alla. Framförallt maken Haakon som berättar i en ny intervju om ovissheten som kronprinsfamiljen lever i.
Annons

Under måndagen meddelade det norska hovet att kronprinsessan Mette-Marit drabbats av lungfibros. Sjukdomen bryter ner lungvävnaden vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna som på sikt påverkar andningen. Hela norska kungafamiljen är oroliga för Mette-Maris hälsa, och framförallt maken kronprins Haakon.

Annons

I en intervju med norska NRK berättar han om sin frus tuffa tillstånd.

– Det är lungfibros. Det kommer att bli en situation som kräver mer utredning och vi kommer att få reda på mer saker allteftersom, men det finns också saker som vi inte kommer att få svar på, alltså kommer vi att få leva i ovisshet. Så tror jag verkligheten kommer att se ut, berättar Haakon.

Kronprinsessan berättar att hon har levt med sjukdomen i många år men att hon inte fått diagnosen förrän nu.

– Det visade sig vara mer kroniskt än vad vi tidigare trott, men det har också gjort att fler pusselbitar har fallit på plats, så för mig är det också en lättnad, förklarar Mette-Marit.

Kronprinsessan Mette-Marit har drabbats av den allvarliga sjukdomen lungfibros.
Kronprinsessan Mette-Marit har levt med lungfibros i flera år.

Är optimistiska

Att kronprinsparet valt att offentligöra detta nu beror på att sjukdomen kommer att begränsa Mette-Marits arbetskapacitet framöver.

– Jag har haft perioder där jag har varit dålig över en tid, så jag vet lite vad det här handlar om. Det här är inget nytt för mig, även om vi vet mer nu. Jag är inställd på att arbeta så mycket som möjligt, och det är jag mycket glad över, men det kommer såklart att finnas perioder då jag inte är i så bra form som jag kanske hade hoppats på, säger kronprinsessan.

Trots det tråkiga sjukdomsbeskedet är paret optimistiska.

– Det har upptäckts tidigt och det har varit mycket stabilt fram tills nu. Det finns två positiva tecken för prognosen framöver. Jag tror att det med vissa justeringar, så är mest sannolika att vi har många bra dagar framför oss, säger kronprinsen.

Foto: TT

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Haakons oro över Mette-Marits hälsa: “En ovisshet””

 1. Carin Hawee skriver: 25 oktober, 2018

  Mette Marit verkar vara en fin människa med goda värderingar. Hoppas att de ska finna ett sätt för henne att få många år till med sin familj.


 2. Cissi skriver: 25 oktober, 2018

  Önskar speciellt kronprinsessan Mette-Marit (men även hela familjen) den bästa kraft och hälsa, nu och i framtiden!


 3. Veronica skriver: 25 oktober, 2018

  Önskar att Kronprinsessan Mette-Marit prioriterar sitt välmående och familjen, sen sin roll och uppdrag som Kronprinsessa.
  Detta kommer vi alla ha full förståelse för.
  Lycka och välgång för både Norge och Kronprinsessan Mette-Marit välmående.


 4. Daga skriver: 25 oktober, 2018

  Vet inte om jag ska berätta men jag blev ledsen i går kväll.Kunde inte hindra,tårarna föll.Jag grät för det sorgliga ,en ung människa ska bära våndan drabbad av svår sjukdom.Mitt i livet mitt i klivet.Det är kanske ännu svårare för make Hakon stå bredvid känna och se. De rara människorna.Livet är svårt har lite till oss alla ingen går hel utan smärta och sorg.Tänker på min syster som går o gått igenom svåra behandlingar under hösten.Nu kan vi åtminstone skratta igen,det läker.Mvh Daga.


  1. Helena FIN skriver: 25 oktober, 2018

   Daga, du är en varmhjärtad människa. Ingenting fel att gråta, också jag fick tårar i ögonen när jag läste nyheten. Hur fint att din syster mår nu bra, hoppas att ni får många glada stunder tillsammans! Varma hälsningar med kram, Helena.


 5. vesna skriver: 25 oktober, 2018

  Nu är det att ta hand om sig själv och med hjälp av många specialister som sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och dietister. Fysisk träning gör att andfåddheten minskar och en dietist kan ge råd om energirik och nyttig kost. Och om man orkar tänka på nya lungor genom transplantation. Kanske finns det någon donator? Kan det bli nåt samband med immunsystem? Hon känner bäst sin kropp och all information kan bli värdefull för behandlade läkare. Önskar henne relevant behandling.


 6. Hellu skriver: 25 oktober, 2018

  Jag gråter för dem som inte får lika bra vård i samma situation.


  1. Sandra skriver: 27 oktober, 2018

   Så sant, så sant..


 7. PernillaA skriver: 26 oktober, 2018

  Kära Daga, har varit lite orolig, den sista tiden har vissa av dina fina inlägg varit lite sorgsna , nu förstår jag vad som tyngde dig.
  Allt väl till din syster och en kram till Dig,Pernilla


 8. PernillaA skriver: 26 oktober, 2018

  Helena en kram även till dig


 9. Magdalena skriver: 26 oktober, 2018

  I går kveld deltok Mette Marit på kongens årlige middag for stortingsrepresentantene. Tidligere på dagen måtte hun avlyse et annet offisielt oppdrag med kronprinsen. Slik vil det nok fortsette,- det kan bli for mye på en dag.


 10. Katten (FIN) skriver: 26 oktober, 2018

  Sa ledsamt, kunde inte tro mina ogon nar jag laste nyheten. Hon ar sa ung och med barn i skolaldern. Det ar sa latt att pa nagon niva tanka att de kungliga ar “immuna” for sorg o problem som hander oss vanligt folk. Men sa ar ju inte fallet forstas.
  Maste medge, hade mina misstankar nar de borjade dejta, men hon har visat sig vara en jordnara, harmonisk och alskande partner till Haakon. Man kan se att de ar lyckliga tillsammans. Allt gott MM!


 11. Magdalena skriver: 29 oktober, 2018

  Klart Haakon er bekymret. Om ikke alt for mange år skal han bekle en kongegjerning , og vil trenge en kvinne som kan støtte han. Å leve med uvisshet tar mye energi fra hele familien.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar