Här är kungligheterna som jobbat mest 2018

Här är kungligheterna som jobbat mest 2018
Ny statistik visar hur mycket och hur lite våra svenska kungligheter har arbetat 2018. Och det verkar som om kungen har varit flitigaste av alla.
Annons

Bloggaren Sarah Williams, som driver bloggen The Royals and I, har kartlagt hur mycket medlemmarna i svenska kungafamiljen jobbar. Och med sina 148 dagar är det kung Carl Gustaf som arbetat hårdast 2018. Men tätt därefter kommer kronprinsessan Victoria med sina 129 dagar och drottning Silvia med 114. På fjärdeplatsen hamnar prins Daniel som jobbat 96 dagar och prins Carl Philip 59. Näst sist kommer prinsessan Sofia med 51 dagar och prinsessan Madeleine tar hem sistaplatsen med 10 dagar.

Annons

Diagrammet nedan visar hur mycket kungafamiljen arbetade per månad och september var den tid som kungligheterna hade som flest officiella åtaganden inbokade.

Kungen jobbar mest

Att kungen jobbat flest dagar i år igen är kanske inte så förvånande. Han är bland annat beskyddare för ett 60-tal organisationer, som Svenska Akademien och World Scout Foundation. Dessutom är Carl Gustaf djupt engagerad i natur- och miljöfrågor och är sedan 1988 ordförande i den svenska organisationen av Världsnaturfonden WWF. Trots sina 72 år verkar han inte ha några planer på att dra ner på tempot.

– Jag är bara glad att han arbetar så mycket fortfarande, så mycket han kan och orkar. För det ger kronprinsessan tid att vara med sina barn. Så man kanske ska se det på olika sätt, sa drottning Silvia i en intervju med SVT.

Som blivande regent har kronprinsessan Victoria ett fullspäckat schema större delen av året. Som statistiken visar arbetade hon 129 dagar, en ökning med 13 procent i jämförelse med 2014. När hon inte tar emot statsbesök, går på seminarium eller invigningar hemma i Sverige befinner hon sig ofta utomlands. I höstas när hon och prins Daniel reste till Mellanöstern för att stärka relationerna samt lyfta FN:s hållbarhetsmål, berättade Victoria att hon saknade Estelle och Oscar.

– Åh, jag längtar alltid massor efter dem! sa hon till Svensk Damtidning då.

Var mammaledig

Prinsessan Madeleine som endast arbetat 10 dagar under 2018, har ju som sagt varit mammaledig sedan i mars förra året då prinsessan Adrienne föddes. Hon har med andra ord haft fullt upp med familjens tre små “popcorn” som mormor Silvia kallar dem. Och under sensommaren flyttade Madeleine och familjen till Florida, USA, där Chris har sitt företag registrerat.

Läs mer:

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

16 kommentarer till “Här är kungligheterna som jobbat mest 2018”

 1. konsttanten skriver: 6 januari, 2019

  Dessa dagar är bara uppdragstiden. Alla förberedelser (läsa in, uppdatera, frisör-/sminkbesök, provning av outfits) och svar på förfrågningar (även om sekreteraren skriver svaret) tar säkert otaliga dagar.


 2. Bettan skriver: 6 januari, 2019

  Svart på vitt. 😊 Arbete verkar inte vara högprioterat.


  1. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 7 januari, 2019

   Instämmer! Och utprovning av kläder, frisörbesök kan knappast kallas för arbete. Vi skattebetalare får inte betalt för dylikt. Med republik skulle vi, i alla fall slippa betala för presidentens övriga familjemedlemmar. Varje gång som kungen äskar ytterligare “försörjning” anges, som en av orsakerna, att familjen blivit större… Madelaines engagemang för Childhood ska betraktas som en privatsak – inte en uppgift för svenska folket.


  2. Saga skriver: 7 januari, 2019

   ”Den kungliga kleptorkatin” – boken som gräver i kungahusets dolda affärer | Aftonbladet
   https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/9maOaq/roffarna-pa-slottet


 3. ancibergfeldt skriver: 7 januari, 2019

  Tänk om klädinköpen drogs in under 2019 och pengarna gick till
  Alzamers fonden tex. Då gjorde
  Våra kungliga ett bra jobb!!!!


 4. Bror skriver: 7 januari, 2019

  Saga!
  Med tanke på kungaparets privata umgängeskrets kommer den nu påtalade roffarmentaliteten inte som en överraskning. Överraskande hade det däremot varit, om den goda viljan varit det utmärkande draget i den kunganära kretsen av bilhandlare, krögare och spekulanter i lättare vaudevilleteaterstycken.


 5. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 8 januari, 2019

  Önskar att alla går in på Aftonbladets artikel (se ovanstående). Till denna kan läggas det faktum att sakkunskapen bestämt sade nej till projektet med swimming-pool. Att, dessutom, låta skattebetalarna stå för underhållet ar skandalöst! Likaså att de som tilldelas en lägenhet/hus av kungen får nedsatt hyra. När ska skattemyndigheterna reagera på detta? Om man, som drottningens väninna, säljer en paradvåning nära Karlaplan för miljonbelopp och sedan får en lägenhet i Hovstallet så undrar man…Väninnan har ju ett eget gods nära Stockholm. För att inte tala om alla syskonbarn till kungen och drottningen som fått attraktiva bostäder. Ge dessa bostäder till dem som behöver dem och låt oss som har råd själva betala för våra barns boenden. Förhoppningsvis avskaffar kungafamiljen sig själva genom sitt beteende. Och Svensk Dam behöver inte oroa sig. En presidentfamilj säljer också bra….


  1. charlotte skriver: 9 januari, 2019

   K och K Nilsson,
   Fortsätt ni att predika för republik. Svenskarna är rojalister i själ och hjärta.


 6. Katta skriver: 8 januari, 2019

  Ja och en presidentfamilj är dessutom helt graaaaaaaaaaatis om man tänker på alla valkampanjer. Haha


  1. Saga skriver: 8 januari, 2019

   Om man tänker utanför boxen vad händer då Katta?

   Personligen menar jag att talmannen eller annan vald tjänsteman med fast månadslön kan utföra de få uppdrag nuvarande statschef har.

   Att den växande familjen stöttar/arbetar åt statschefen är ett eget påfund jag uppfattat kommer att granskas framöver.

   Även ex kungliga skrivs det om så alla som följer varje steg de tar kan vara lugna.

   Inget hindrar kfam att bilda (nya) bolag och sälja sina tjänster. De kommer åtnjuta högsta rang även om ämbetet övergår i annan regi.

   Varför missunna dem att leva sina liv fullt ut? De är ju osedvanligt duktiga och begåvade på vad de än tar sig för så de kommer att klara sig alldeles utmärkt.

   Jag tror fullt och fast de klarar det. Gör du?


 7. caterine skriver: 8 januari, 2019

  Kajsa och Kerstin har alldeles rätt, varför ska vi betala för kungafamiljlens kläder och uppehälle, och stylister och sminkörer och frisörer. Kan inte drottningen och kronprinsessan själva ta fram sina kläder och sminka sig. Victorias knut behöver säkert ingen frisörhjälp. Vilka är det som kräver nya kläder varje gång de visar sig, och bara dumheter att de inte ska kunna sminka sig åtminstone tilll vardags? Undra på att folk lessnar på detta kungahus.


 8. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 9 januari, 2019

  Saga
  Tack för en synnerligen bra länk!!

  Helt riktigt, vi behöver ingen president i Sverige, de fåtal uppdrag/år kungen har kan talmannen överta!

  ” Att den växande familjen stöttar/arbetar åt statschefen är ett eget påfund jag uppfattat kommer att granskas framöver. ”
  Visst är det så – cherrypicking – och ingen som helst statistik eller redovisning existerar, för att visa oss skattebetalare vad deras “jobb” har förbättrat för oss.
  Dessutom ska de inte stötta statschefen, utan svenskarna, det är ju det vi betalar för!!
  Ingen redovisning existerar överhuvudtaget…

  Deras välgörenhet är endast ett sätt att rättfärdiga sina titlar (eller en språngbräda för att få bli ingift höghet). Vi är många svenskar som stöttar hjälporganisationer, i det tysta, utan att slå oss för bröstet eller för egen vinning.


 9. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 9 januari, 2019

  ..Intressant. År 2014 jobbade Carl Philip – som säger sig “först och främst vara prins” – 63 gånger. Daniel, enbart ingift, jobbade 106 gånger.
  Förra året, 2018, jobbade Carl Philip, född prins av Sverige, endast 59 gånger mot Daniel som jobbade 96 gånger….

  Sedan kan man ju inte jämföra Madeleine med de övriga paren. Hon har sedan många år haft uppdrag för Childhood på heltid, vilket inte de övriga har. De vanliga jobben för Sverige gör hon utöver detta.
  I hennes familj är det bara hon som är i Sveriges tjänst. I de övrigas familjer är de 2 stycken vuxna. Stor skillnad.


 10. Katten (FIN) skriver: 10 januari, 2019

  Om man tanker efter hur manga nya klader de kungliga damerna koper per ar, skulle de sakert kunna anvanda redan befintliga klader i de nasta tva aren utan att nagon skulle marka nagot.
  De skulle inte ens vara for gamla for att se daterade ut. Tank pa hur manga galaklanningar och vardagsklader de har i garderoben som endast anvants en eller tva ganger?
  Tala om att tappa greppet om verkligheten.

  Harmed vill jag officiellt vadja till Kronprinsessan, att inte skaffa nagra nya klader under de foljande tva kalenderaren. Tar hon mig upp pa detta, da visar hon riktig kampeanda och vilja att gora nagot konkret.

  Silvias galaklanningar maste finnas i minst 50 uppsattningar att valja pa + en massa andra plagg hon kan ateranvanda.

  Hon kommer att spara kanske en halvmiljon kronor minst. Checken kan hon da racka ut till en vald valgorenhet i januari 2021.

  Det skulle ge ratta rubriker for en gangs skull och hon kanske skulle fa sig en tankare om vad hon faktiskt kan gora personligen genom att avsta fran nat.

  Fa se om flickan har det i sig att ta emot min vadjan.


 11. Saga skriver: 10 januari, 2019

  Det är nu två i tråden som menar att del av apanaget de äskat ska användas till välgörenhet för “då gjorde våra Kungliga ett bra jobb!!!!”

  Att låta apanaget runda statschefen som därefter skänker del av våra skattemedel till valfri organisation och äras för det känns minst sagt oetiskt.

  Skänka pengar/ge bidrag gör man utan baktanke om egen vinning.

  Skattebetalarnas pengar ska användas klok. Ingenting hindrar kfam att skänka till valfri organisation men inte av apanaget statschefen äskat för att kunna utförs sitt uppdrag.

  Apanaget bör sänkas. Verksamheten skalas ner och återgå till ursprunget en (!) statschef.
  Först då påverkas konsumtionen och respekten för ämbetet ökar.
  Pengar in pengar ut.


 12. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 11 januari, 2019

  Mycket bra och kristallklara kommentarer, Saga m fl! Tummen upp!!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar