Här öppnar kungaparet slottet för allmänheten!

Här öppnar kungaparet slottet för allmänheten!
Då var det dags igen för landets nationaldag, och som vanligt firar hovet genom att bjuda på gratis entré till Kungliga slottet i Stockholm. Och för första gången var det kungen och drottningen som öppnade upp dörrarna!
Annons

Den 6 juni varje år är det gratis att gå in på Kungliga slottet i Stockholm, kungafamiljens arbetsplats och slottet där många kungligheter bott genom åren. Dessutom öppnar hovet upp slottet lite extra, som i år då man får komma ut på Logården, den vackra lilla trädgården på ena sidan av slottet där exempelvis prinsparet Carl Philip och Sofia talade till Svenska folket efter deras bröllop.

Annons
Kungen höll ett tal innan paret öppnade Kungliga slottet i Stockholm.
Kungen höll ett tal innan paret öppnade Kungliga slottet i Stockholm.

Öppnandet av slottet sker varje år av någon medlem ur kungafamiljen. Vi har exempelvis sett prinsessan Madeleine göra detta flera gånger. Både ensam, tillsammans med prins Carl Philip, med Chris O’Neill och med den då nyfödda Leonore i famnen.

Även kungaparet har öppnat slottet innan sedan traditionen drog igång under 90-talet, däemot var det länge sedan de gjorde det själva. Därför var det extra roligt att se vårt rutinerade kungapar just detta år!

Prinsessan Madeleine öppnade slottet med Leonore.
Kungaparet under årets öppnande av slottet.
Kungaparet under årets öppnande av slottet.

Efter att allmänheten släppts in i slottet kommer kungaparet att närvara vid stipendieutdelningen av “Den tänkande handen”. Senare under kvällen, klockan 17.55 närmare bestämt, kommer de ta sig med kortege till Skansen med hela den övriga kungafamiljen.

Foto Stella pictures, Sjöberg bildbyrå

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Här öppnar kungaparet slottet för allmänheten!”

 1. Carin Hawee skriver: 6 juni, 2018

  Det var roligt att se kungen och drottningen öppna portarna till slottet i år.Förundras ofta av att se hur vacker Silvia fortfarande är.


  1. m skriver: 6 juni, 2018

   Silvia har alltid varit en naturlig skönhet och nu när åldern har fått komma ifatt igen så blir hon vackrare med åren…


 2. Kristiina från Turku skriver: 6 juni, 2018
 3. Allegra skriver: 6 juni, 2018

  Kungen är hertig av Jämtland dvs hertiginnan borde bära folkdräkt från hertigdömet. Trist avsaknad av kultur att kungahusets damer väljer den kommersiella Sverigedräkten när det finns fina äkta folkdräkter att ge uppmärksamhet utifrån kungahusets val av hertigdömen.


  1. Gittan skriver: 6 juni, 2018

   Kungen är INTE Hertig av Jämtland längre, den titeln försvann med hans trontillträde… Således är Silvia Drottning och inte Hertiginna… Men Hertigdömet ligger kanske reserverat kvar för dem OM de väljer att avsäga sig tronen och låta Victoria ta över….


  2. Marguerithe skriver: 6 juni, 2018

   Allegra,
   För att undvika kritik (vilken alltid kommer oavsett) bär Drottningen Sverigedräkt hela dagen för att inte någon ska känna sig utanför eller för den delen framhålla Jämtland i detta fall.


  3. MONA skriver: 6 juni, 2018

   Nu kan de inte på nationaldagen ha annat än Sverige dräkten,
   Vad skulle de landskap säga som inte har ett hertigpar eller
   hertigar/hertiginnor i förskoleåldern?


 4. Obs skriver: 6 juni, 2018

  Jag beundrar detta åldriga, strävsamma par, som orkar hålla på som de gör. Medan den yngre generationen håller sig bekvämt hemma hos barnen dyker kungaparet upp överallt och Silvia möter sina medmänniskor med ett varmt leende.


 5. Magdalena skriver: 6 juni, 2018

  Gratulerer med nasjonaldagen, kjære broderfolk! Flott kongepar! Tenker damene bruker Sverigedrakten fordi den representerer hele landet. Og Silvia er fremdeles vakker, helt siden i går.


 6. Kerstin Bergström skriver: 6 juni, 2018

  Allegra du har rätt .Sofia var fin i sin på Gabriels dop. Han är ju hertig av Dalarna, Hon fick kritik av hovet för det.De borde skämmas. Som du skriver avsaknad av kultur. Den häller på att grävas ner helt i Sverige Undrar varför de sitter med Ölandsdräkten på sig på Victorias födelsedag. Ingen har någon hertiginna titel till Öland. .


 7. Vesna skriver: 6 juni, 2018

  En fin tradition och en möjlighet att se slottet och Logården. Det är en vacker solig dag och man ska passa på och njuta.


 8. Gigi. skriver: 6 juni, 2018

  Håller med Allegra till fullo!Förlåt men tycker inte alls att sverigedräkten är snygg.Hattarna till är värst.Ja,Drottningen är så vacker och mjuk i sitt kroppsspråk!


 9. konsttanten skriver: 6 juni, 2018

  Nästa års nationaldag skall jag vara i kön till slottets visning, och även se någon ur kungafamiljen!
  Vilken fin drottning och kung vi har; ett strävsamt och ambitiöst par. Hoppas nu de tar sig en s k ö ö n semester ifred från allt!


  1. josefin skriver: 7 juni, 2018

   Vilken “ambition” har kungaparet?


 10. . skriver: 6 juni, 2018

  öppnar slottet för allmänheten? det är ju allmänhetens som äger slottet


  1. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 7 juni, 2018

   Instämmer i detta. Men kungen verkar, åtminstone, förstå det. Däremot är det osäkrare med drottningen. När hon skulle få sin 50-års present installerad i den känsliga Drottningholmsmiljön, verkade (enligt de antikvarier som samtalade med paret om detta) som om hon inte fattade att Drottningholms slott till hör staten – inte henne personligen. Trots nej från experterna så klev man förbi dem och idag är poolen där!!!


 11. UllaZ skriver: 7 juni, 2018

  Sverigedräkten representerar hela Sverige och är mycket populär bland yngre. Den finns också i bomullsvariant för oss som inte tål ylle.


 12. Christina Kari Helsinkin skriver: 7 juni, 2018

  OMG
  Svenska kungaparet är nog de enda på Guds gröna jord som bara blir vackrare med åren. Åren tar ut sin rätt.


  1. Desirée skriver: 7 juni, 2018

   Nejdå, det finns många fler. Dessutom, kungen ser äldre ut än han är jämfört med många andra i samma ålder om man tittar på närbilder. Men det är kanske inte så konstigt, legat i solen på båten på Medelhavet om somrarna. Nån som vet varför Silvia stod kvar när kungen gick åt sidan?


 13. Solveig Andersson skriver: 7 juni, 2018

  Vid Tapot vid Slottet igår kväll såg Silvia väldigt trött ut, kunde knappt hålla ögonen öppna, kanske dags att dra ner på tempot och låta sonen och sonhustrun ta över fler uppdrag.


 14. konsttanten skriver: 7 juni, 2018

  Schalen fick sverigedräkten att bli snyggare! Vacker Silvia med vita pärlörhängen, och en stilig kung vid sin sida.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar