Här testar Victoria Livgardets simulatorvapen – se filmen!

Här testar Victoria Livgardets simulatorvapen – se filmen!
Från mor till militär! Victoria besökte Livgardet i raden av flera regementsbesök. Se bilderna och filmen!
Annons

Även om kronprinsessan Victorias kalender gapar relativt tom jobbar hon på bakom kulisserna med otroligt varierade uppgifter.

I tisdags umgicks hon med sin dotter på Skattkammaren för att lära prinsessan Estelle mer om kunglig historia. Och igår tog hon på sig en annan roll. Den som militär.

Annons

Victoria åkte ut till Kungsängen och Livgardet. Besöket var, enligt hovet, ett av kronprinsessans återkommande besök inom Försvarsmakten. Hon har tidigare besökt flera olika förband där hon uppdaterat sig om Försvarsmaktens verksamhet och fått en djupare insikt i försvarsfrågor.

Just Livgardet har dessutom en speciell koppling till kungahuset. Kungen är nämligen Livgardets hederschef och det är oftast soldater och officerare från just Livgardet som svarar för att vakta de kungliga slotten och paradera vid statsceremonier.

Kronprinsessan Victoria fick hälsa på några av de som jobbar vid Livgardet.
Kronprinsessan Victoria fick hälsa på några av de som jobbar vid Livgardet.

Besöket pågick under en halv dag och hon togs emot av ställföreträdande chef för Livgardet, överstelöjtnant Gustaf Dufberg.

Den djurälskande kronprinsessan fick även möta en av de hundar som arbetar i Försvarsmakten för att söka människor och ammunition. Men något hundgos blev det inte tal om.

– Kronprinsessan ville hälsa på hunden, men hunden var mer intresserad av att jobba, berättar Paula Levänen, kommunikationschef vid Livgardet.

Kronprinsessan Victoria och överstelöjtnant Gustaf Dufberg.
Kronprinsessan Victoria och överstelöjtnant Gustaf Dufberg.

Innan Victoria tog sig hemåt under eftermiddagen fick hon en genomgång av hur de med tar hjälp av simulatorvapen för att öva sina färdigheter. Hon fick dessutom en Robot 57 i sina händer för att testa detta.

– Vi uppskattade verkligen att ha henne här, då vi är stolta över att visa upp vår verksamhet och det är alltid roligt att ha så intresserade och engagerade besökare hos oss, säger Paula Levänen.

Redan den 23 januari fortsätter hennes besök vid olika regementet. Då är det Norrbottens regemente I 19 i Arvidsjaur som får sig ett besök.

Kronprinsessan Victoria testar en Robot 57 under besöket hos Livgardet.
Kronprinsessan Victoria testar en Robot 57 under besöket hos Livgardet.

Se Livgardets film på Victoria under besöket här!

Läs mer

Foto: Astrid Emilia Amtén/Försvarsmakten, Petter Persson/Försvarsmakten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Här testar Victoria Livgardets simulatorvapen – se filmen!”

 1. Bror skriver: 10 januari, 2019

  Det är inte mycket som är sig likt, men något…
  För trehundra år sedan red majestätet i spetsen för sina drabanter på slagfältet. Idag sitter hen med familj och uppvaktning 18 meter under jord i en bombsäker bunker och väntar ut stormen.
  För de som fortfarande måste göra jobbet är dock det mesta sig likt. Det särskiljande får väl sägas vara effektiviteten i dödandet och frånvaron av fältsjukan.
  Men fortfarande är det gladiatorernas hälsning till kejsaren som i överförd mening gäller än idag: Ave imperator, morituri te salutant!


 2. m skriver: 11 januari, 2019

  Vid skarpt läge så är Victoria med familj garanterat de sista i Sverige att bära och bruka detta vapen.


 3. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 11 januari, 2019

  Så, detta har vi alltså råd med, att kungabarnen gör sina besök hos militären och leker med vapen?!? Vi vet som sagt var, att ingen av dem kommer att försvara oss. Helt otroligt.
  Vi bekostade CP:s majorsutbildning. Till vilken nytta? Jo, det “föll i glömska” till strax för vigseln, så han kunde glänsa i den uniformen då..
  Vi vet ju mycket väl att de är som uppslukade av jorden när något händer i Sverige. När faran väl är över vill de eventuellt komma fram och t ex be om en privat överflygning i helikopter för att få titta på förödelsen.


 4. charlotte skriver: 11 januari, 2019

  Gredeline,
  Du som skriver så mycket om sanningen bör väl vara rättvis. Kungaparet var de första som kom till Thailand efter tsunamin. Ingen politiker hade varit där före dem. När kistorna kom hem med de avlidna stod Kungafamiljen på Arlanda mitt i natten. Göran Persson var sur och ville sova istället.
  Vid Backabranden i Göteborg var Kungaparet på statsbesök men så fort de kommit hem gav de sig iväg till olycksplatsen. De gjorde det därför det var av vikt. Uppdrag av omsorg och sunt förnuft och inte ett spel för gallerierna som du vill utmåla.


  1. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 11 januari, 2019

   Marguerithe
   Nu måste du väl ändå ha överskridit 10:e gången som du har glömt vad du lovat; att a l d r i g mer svara Gredelin??


  2. Bror skriver: 11 januari, 2019

   Visst är det så charlotte!
   Kungafamiljen har över tid visat prov på uppriktigt deltagande i katastrofer som drabbat såväl landet som enskilda. Ingen ska ta ifrån dem detta. Men det artikeln indirekt signalerar och kommentarerna berör, är vad som händer vid ett, som m säger, skarpt läge.
   I ett historiskt perspektiv är majestätets roll vid ett sådant läge helt annorlunda och mycket säkrare än det var för ett antal generationer sedan. Så är det inte för gemene, och pliktige, man och kvinna.
   Min återkommande käpphäst så: om sannolikheten att dö i krig vore ungefärligen lika stor för dem som förklarar krig och för deras familjer, släkt och vänner, som den är för dem som skickas till fronten, så skulle krigsrisken i ett enda slag sjunka till nära noll.


  3. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 11 januari, 2019

   Bror
   Helt riktigt! Tummarna upp för den!! De är de första att överge skeppet när det verkligen gäller – trots höga militärutbildningar. Så mycket är vi nu säkra på.
   Dessa utbildningar behövs inte för att fara runt och fälla ett par tårar, i efterhand. De gör detta enbart för att det skulle se mycket, mycket illa ut annars.
   Stefan Lövén är väl inte ens major? Han klarade fint att besöka Drottninggatan efter terrorn där ändå, med tårarna rinnande utmed kinderna.


 5. josefin skriver: 12 januari, 2019

  gulligt med pärlörhängen o stor briljantring i det militära…. visar tydligt en operettkostymeringen pa KP
  Bror – sá rätt du har


 6. Mona skriver: 14 januari, 2019

  Militär utbildning ingår i kronprinsessans förberedelse för sin framtida
  roll som drottning. Hon ska vara kunnig och informerad om samhället.
  Vid terrordåden i Oslo sattes statsledningen i säkerhet alltså kungafamiljen
  och regeringen.
  Carl Philip har deltagit i försvarets verksamheter på olika sätt som krigsförbands
  övningar.


  1. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 14 januari, 2019

   Mona
   OK. “Hon ska vara kunnig och informerad om samhället.”
   Men vad gör hon då med sin kunnighet om samhället, där hon/de sitter i säkerhet under terrordåd etc? Vad har hon hittills åstadkommit åt oss med sin kunnighet?
   Suttit och spånat på ett tal inför att besöka platsen i efterhand?
   Jag har aldrig sett resultat av allt detta.
   Vad ger det oss att hon prövar dessa vapen?
   Vad hjälper det oss att Carl Philip har “deltagit” i försvarets verksamheter? Ännu mera mystiskt, eftersom han också kommer att sitta i säkerhet! Dessutom kommer han inte ens att bli Sveriges statschef…förklara gärna för mig.
   Jämför med prinsarna i Storbritannien, som har riskerat sina egna liv för att rädda andra människors liv.


  2. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 15 januari, 2019

   Mona
   Sedan undrar jag varför inte Madeleine har fått en lika gedigen militär utbildning som Carl Philip har, när det nu är så viktigt för oss och Sverige?
   Har du något svar på det?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar